Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

ΜΟΥΣΤΑΚΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ: 22/5/1973.ΑΘΗΝΑ - ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ.ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΑΓΡΙΟΥΣ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΕΑΤ -ΕΣΑ.

Σπύρος Μουστακλής (1926 - 28 Απριλίου 1986) ήταν αξιωματικός του ελληνικού στρατού με σημαντική αντιδικτατορική δράση,....
ο οποίος βασανίστηκε άγρια από την Χούντα των Συνταγματαρχών με αποτέλεσμα την παράλυσή του.
Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι και σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Έλαβε μέρος στον εμφύλιο πόλεμο και στη συνέχεια συμμετείχε στον πόλεμο της Κορέας (1952 - 1953) ως υπολοχαγός. Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας συμμετείχε στο κίνημα του Ναυτικού. Συνεργάστηκε με τους αξιωματικούς του ναυτικού ως ταγματάρχης και ήταν από τους λίγους αξιωματικούς του στρατού που πήραν μέρος. Το κίνημα του Ναυτικού προδόθηκε πριν την εκδήλωσή του, με αποτέλεσμα μεταξύ των αξιωματικών να συλληφθεί και ο ίδιος (22 Μαΐου1973).
Κρατήθηκε στα κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ για 47 ημέρες όπου βασανίστηκε άγρια. Κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων ένα βίαιο χτύπημα στην καρωτίδα προκάλεσε εγκεφαλικό με αποτέλεσμα να διακομιστεί (με καθυστέρηση πολλών ωρών) στο 401 Γ.Σ.Ν.Α., όπου εισήλθε με το ψευδώνυμο "Μιχαηλίδης" και αιτιολογία εισαγωγής "τρακάρισμα στον Ιππόδρομο". Το εγκεφαλικό τού προκάλεσε ολική παράλυση των δεξιών του άνω και κάτω άκρων. Η αρχική διάγνωση ήταν "αφασία κινητικού τύπου, με μπλοκαρισμένο το κέντρο της κίνησης και της ομιλίας, εξαιτίας του εγκεφαλικού που προκλήθηκε από βίαιο χτύπημα στην καρωτίδα". Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Πολυκλινική Αθηνών και ακολούθως στο ΚΑΤ, όπου παρέμεινε για δυο χρόνια, υποβαλλόμενος σε εντατικές φυσικοθεραπείες. Ύστερα από προσπάθειες πολλών μηνών, ο Μουστακλής κατάφερε να σταθεί όρθιος και να περπατήσει, αλλά δεν μπόρεσε να ξαναμιλήσει.
Έπειτα από αυτό το συμβάν, το δικτατορικό καθεστώς, φοβούμενο αντιδράσεις, μετρίασε τα βασανιστήρια κατά των αξιωματικών που είχαν συλληφθεί. Η τραγική κατάληξη του Μουστακλή αλλά και η ηρωική του στάση παραμένουν ακόμα σύμβολα αντιδικτατορικής δράσης.
Μετά το θάνατό του, δόθηκε τιμητικά το όνομά του στο στρατόπεδο-κέντρο νεοσυλλέκτων του Μεσολογγίου (Σύνταγμα Πεζικού). Προτομή του έχει αναγερθεί στα πρώην κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ (σήμερα πάρκο Ελευθερίας) στην Αθήνα. Επίσης στο όνομά του υπάρχουν οδοί στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, στην Καλαμαριά,στην Ερμούπολη, στα Χανιά και το Ηράκλειο Κρήτης, στο Ίλιον, στη Λυκόβρυση και στο Αιγάλεω της Αθήνας.
Μετά από χρόνια ο Στ. Παττακός σχετικά ερωτηθείς δήλωσε κυνικά "Καλά του κάναμε. Να ησυχάσουμε. Η δύναμις επιβάλλεται δια παντός τρόπου. Ό,τι δε λύνεται, κόβεται. Σπαθί."
Πηγή*Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
                                             ############
Τις   εικόνες  και  τα  βίντεο  που ακολουθούν  τα επιλέξαμε  εμείς   , είναι  σχετικά  με  το  θέμα  αλλά  ανεξάρτητα  από  αυτό.  


                                                         ΠΡΙΝ.......

       ΚΑΙ  ....ΜΕΤΑ.....
















"Του ζήτησαν να μαρτυρήσει / Δε μίλησε / Του τσάκισαν τα δόντια / Του τσάκισαν τα δάχτυλα / Του τσάκισαν τα  πλευρά / Σιωπούσε / Του ’καψαν το στήθος / Του ’καψαν τα πόδια / Του ’καψαν την κοιλιά / Δε μαρτυρούσε /  Του θραύσαν τις μασέλες / Του μάτωσαν τα νεφρά / Του συνθλίψαν τους όρχεις / Αυτός σιωπούσε / Κοίταζε μόνο / Αιώνες μακριά / Με τα μάτια / Του Ιησού"
 Στίχοι αγνώστου που  είχαν  δημοσιευθεί  στην  εφημερίδα "Ελευθεροτυπία".                                                            
                                                            "Γ"

11 σχόλια:

  1. Γιά να μαθαίνουν οι νεότεροι, να θυμούνται οι παλαιότεροι υποστηρηχτές των Μεταξάδων,Απριλιανών,και των διαδόχων τους Χρυσαυγητών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φιλε μου εντελως φιλικα στο λεω. η χωρα μας βρισκεται στον γκρεμο και εσυ βγαινεις και λες πραγματα τα οποια μονο μισος μπορουν να φερουν μεταξυ των ανθρωπων. ολοι μπορουν να σκεφτουν παρα πολλα που εγιναν και απο ολες τις πλευρες και καλα κανουν και τα θυμουνται ολοι (γιατι εχουν γινει πολυ ασχημα πραγματα). ομως αυτη την στιγμη η χωρα μας κινδυνευει και πρεπει ολοι να ειμαστε ενωμενοι μεταξυ μας και οχι να ξυνουμε πληγες του παρελθοντος και δεν νομιζω οτι υπαρχει ανθρωπος που να μην συμφωνει με αυτα που λεω.

      Διαγραφή
    2. Βλέποντας τη φωτογραφία του συχωρεμένου μουστακλη

      (παραβλέποντας το γεγονός ότι φοράει διακριτικά Αντιστρατήγου, που προφανώς θα πήρε βαθμούς με το τσουβάλι από τη Δημοκρατία στη Μεταπολίτευση, την ίδια Δημοκρατία που παρείχε σύνταξη Προέδρου Δημοκρατίας και αυτοκίνητο με οδηγό στο Φαίδωνα Γκιζίκη εγκάθετου
      καραγκιοζίσκου – μαριονέτας που τοποθέτησε ο προισταμένος του ΕΑΤ /ΕΣΑ,
      στο οποίο κρατούμενος ήταν ο Μουστακλής) ας εξετάσουμε προσεκτικά τα
      μετάλλιά του ….

      1) Τα δύο τέρμα δεξιά (με τα πορτοκαλί βέλη) είναι από συμμετοχή στον πόλεμο της Κορέας (Μετάλλιο Ο.Η.Ε και ένα άλλο κορεατικό).

      Very Happy

      Άρα ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑ πολέμησε ο Μουστακλής τον κομμουνισμό, εκτός από την Ελλάδα.

      (Και να μην ξεχνάμε ότι ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ συμμετείχαν στο κορεατικό σφαγείο.

      Ο Μουστακλής ήταν τότε 26 ετών και πραγματικά όλοι αυτοί που 20χρονα παιδιά πήγαν στα πέρατα τη γής

      για να τσακίσουν τα εμετικά αποβράσματα του Στάλιν, το έλεγε, αν μη τι άλλο, η περδικούλα τους…..)\

      Διαγραφή

  2. Ο Μουστακλής δεν ξεχνιέται - Στρατιωτικοί και ο ΥΦΕΘΑ στην προτομή του
    21.04.2015 | 16:39

    Αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών κατέθεσε λίγα λουλούδια στην προτομή του Στρατηγού Σπύρου Μουστακλή, που βρίσκεται στο μνημειακό - ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ/ΕΣΑ (Ειδικού Ανακριτικού Τμήματος/Ελληνικής Στρατιωτικής Αστυνομίας), στο Πάρκο Ελευθερίας, σήμερα 21η Απριλίου 2015, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα 48 χρόνια μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

    Μεταξύ άλλων στεφάνι κατέθεσαν η σύζυγος του Στγού Μουστακλή, Χριστίνα Μουστακλή, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ν. Τόσκας, η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών κα Ν. Βαλαβάνη, η Περιφέρεια Αττικής, ο ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ, η ΚΕΘΑ, αντιπροσωπείες των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ενώ παρευρέθηκαν ολιγομελείς αντιπροσωπείες από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Σχολή Ικάρων και Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής, οι οποίες και παρακολούθησαν στο τέλος της εκδήλωσης ενημέρωση που διοργάνωσαν για την ημέρα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον
    καινούριο τάχα κάτι να μας φέρει.
    Τι κρύβει μέσ' στα δόντια του το ξέρω,
    καθώς μου δίνει γελαστός το χέρι.

    Οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν
    και χάνονται βαθιά στα περασμένα.
    Οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν,
    μα όχι και το μίσος του για μένα.

    Το φασισμό βαθιά καταλαβέ τον.
    Δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον.

    Ο φασισμός δεν έρχεται από μέρος
    που λούζεται στον ήλιο και στ' αγέρι,
    το κουρασμένο βήμα του το ξέρω
    και την περίσσεια νιότη μας την ξέρει.

    Μα πάλι θέ ν' απλώσει σα χολέρα
    πατώντας πάνω στην ανεμελιά σου,
    και δίπλα σου θα φτάσει κάποια μέρα
    αν χάσεις τα ταξικά γυαλιά σου.

    Σ.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 2:39 το σχολιο το δικο μου και αμεσως μα κυριολεκτικα αμεσως τα αλλα δυο,τα οποια τα θεωρω πολυ ακυρα με βαση αυτα τα οποια εγραψα. οταν γεκινα καποιοι μιλουν για φασισμο και καποιοι για ρατσισμο θα πρεπει να ξερουν την εννοια της λεξης. επαναλαμβανω για μια ακομη φορα για να μην παρεξηγηθω απο κανεναν και το λεω αυτο γιατι καποιοι περιμενουν επιθετικα και με κακια να κρινουν καποιον που θα πει την γνωμη του ελευθερα,οτι εγω δεν ειπα καθολου να μην ξεχασει καποιος τον μουστακλη,τον καθε μουστακλη και τον καθε αδικημενο απο οποια πλευρα της κοινωνιας και αν αυτος βρισκεται. εγω λεω οτι η χωρα μας περναει δυσκολα και αυτη την ωρα το μονο πραγματικα αξιοθρηνητο γεγονος θα ηταν γενικα καποιοι να καλλιεργουν το μισος μεταξυ των Ελληνων. απλα πραγματα και πανω απο ολα λογικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. η αληθεια ειναι οτι καποιοι κανουν φιλοτιμες προσπαθειες να κρυψουν φασιστικα την αληθεια και μερικες φορες φερονται και ρατσιστικα σε οποιον λεει ελευθερα την γνωμη του. εγω δεν εχω να κρυψω τιποτα και η αληθεια δεν κρυβεται πισω απο κανενα ΜΜΕ και απο κανενα blog. ο κοσμος πλεον δεν μασαει κουτοχορτο και δεν μπορει να καθοδηγηθει απο κανεναν. ευχομαι καλη συνεχεια σε καποιους στο πολυ δυσκολο εργο της προπαγανδας,του γλυψιματος κλπ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ....23 Μαΐου 2015 στις 9:22 π.μ.

    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΒΑΛΕΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΕ ΤΟ ...."ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ" ΠΑΤΑΚΟ ΠΟΥ ΤΟ " ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΜΕ" ΤΟ ΛΕΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΠΙΣΩ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ "ΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΕΝΑΡΕΤΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ¨" ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΙ ΤΡΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΙΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΙΣΟΣ ΤΗΝ ΚΑΚΙΑ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΡΟΥΦΙΑΝΙΑ ?
    ΟΥΑΙ ΥΜΙΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ!
    ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΩ ΤΙ ΨΥΧΗ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συμφωνω απολυτα μαζι σου φιλε μου. ακριβως το ιδιο λεω και εννοω και εγω.

      Διαγραφή
  7. H Ιστορία έγραψε, ο Μουστακλής πέρασε στις σελίδες της σαν Ηρωας ενώ οι διώχτες του σαν προδότες της πατρίδας..... Αυτοί που παρέδωσαν την Κύπρο στους Τούρκους....... Οι προδότες...... Η αληθινή Ιστορία διδάσκει δεν διχάζει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΑΓΜΑ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή