Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Τι αξίζει να διαβάσετε σήμερα

1. Δύσκολη υπέρβαση και συμφωνία μέσα από αλλεπάλληλους «εμπρησμούς» επιζητεί η κυβέρνηση, μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του Eurogroup  στη Ρίγα της Λεττονίας.....
Oι «σκληροί» του Eurogroup ακύρωσαν τα θετικά μηνύματα της συνάντησης Τσίπρα - Μέρκελ βάζοντας ξανά τα μνημονιακά τελεσίγραφα στο τραπέζι. «Η  συμφωνία θα κλείσει, δεν υπάρχει άλλη επιλογή» το μήνυμα Βαρουφάκη. «Λογικό να εντείνονται οι πιέσεις όσο πλησιάζει η ώρα της υπογραφής της συμφωνίας» λέει το Μαξίμου.


2. Πολιτική σύρραξη στη Βουλή. Έντονες αντιδράσεις και φωνές προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση, που κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν στο ζήτημα της σύγκρουσης της χώρας με τους εταίρους - δανειστές κατηγορώντας τους, κατ' ουσίαν, για σχηματισμό μνημονιακού μπλοκ. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αντέδρασαν έντονα και η «συζήτηση» διανθίστηκε με φαρμακερά βέλη εκατέρωθεν.

3. Εκτεθειμένη για μια ακόμη φορά εμφανίζεται η ΝΔ δια της ανοχής - εάν όχι σύνταξής της - στις προκλητικές δηλώσεις περί Grexit που έκανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέρνερ. Σφοδρή αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και «εξ οικείων τα βέλη» με τον Γιάννη Μιχελάκη να ζητά της καταδίκη της δήλωσης.

4. «Τι θέλετε; Να δείτε τον ρωσικό έκτο στόλο να αράζει στον Πειραιά;». Η φράση ανήκει στον Μάρτιν Σουλτς και αποτελεί την απάντησή του σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ενός Grexit σε συνέδριο με θέμα το ευρώ.

5. «Έμαθε πολλά» από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούρκι Κατάινεν και… σιγουρεύτηκε ότι «μπορούμε να συνεργαστούμε πολύ στενά και να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό να βρει νέες δουλειές».

6. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη να ζητήσει συγγνώμη για την προσέγγιση με τη Ρωσία. Απαντώντας ο υπουργός τον κατηγόρησε για «πέμπτη φάλαγγα».

7. Ρατσιστικό άρθρο από τη Sun που χαρακτηρίζει «κατσαρίδες» οι πρόσφυγες προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που καλεί το Λονδίνο να κάνει τα πάντα για να «να καταπνίξει εν τη γενέσει της την υποκίνηση του μίσους από τις βρετανικές ταμπλόιντ.

8. Ακατάλληλη να διδάξει  επειδή είναι λεσβία κρίθηκε δασκάλα στη Ρωσία. Κατηγορήθηκε ότι προπαγάνδιζε «μη παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις». Δικαστήριο στην Αγία Πετρούπολη απέρριψε την προσφυγή της ενάντια στην απόλυση.

9. Στο φως της δημοσιότητας δόθηκε έγγραφο που αποδεικνύει ότι ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα δολοφονήθηκε με επίσημη εντολή από το καθεστώς της ισπανικής χούντας, έναν μόλις μήνα μετά το ξέσπασμα του ισπανικού εμφυλίου το καλοκαίρι του 1936.

10. Κάτι αλλιώτικο και ιδιαίτερο συμβαίνει στη Βαρκελώνη. Στις τοπικές εκλογές του Μαίου, η πλατφόρμα πολιτών Barcelona en Comu (Βαρκελώνη για τα Κοινά) βάζει ισχυρή υποψηφιότητα να κατακτήσει το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Εάν το πετύχει, η αλλαγή για τις γυναίκες της Βαρκελώνης και, ίσως, των πόλεων όλου του κόσμου, μπορεί και να είναι ριζική.

Διαβάστε επίσης για την ιστορική συναυλία των System of a Down στην Αρμενία - ένα δυνατό μήνυμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας του 1915. Τέλος μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το 10ο Comicdom Con Athens. Τσεκάρετε τις λεπτομέρειες στο αφιέρωμα του Γιώργου Ρούσσου για το φεστιβάλ.


* Σκίτσο του Κώστα Κουφογιώργου
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου