Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Τοπικός τύπος για την Γιορτή Πετιμεζιού - ΄΄Γλυκάθηκαν με πετιμέζι στο Πολύδροσο΄΄

΄΄σέντρα΄΄
 Η εφημερίδα της Κεντρικής Ελλάδας - 29 Σεπτεμβρίου 2014

Γλυκάθηκαν με πετιμέζι στο Πολύδροσο
Από το άρωμα του φρέσκου μούστου και τις ευωδιές γλυκισμάτων
που έχουν ως πρώτη ύλη το πετιμέζι γέμισε τη χθεσινή μέρα ο αύλειος χώρος του Άη Ταξιάρχη στο Πολύδροσο και στο πλαίσιο της «γιορτής πετιμεζιού» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Πολυδρόσου.....

Από νωρίς το πρωί κάτοικοι του χωριού και δεκάδες επισκέπτες άρχισαν να κατακλύζουν τον χώρο της γιορτής που οι γυναίκες του συλλόγου είχαν φροντίσει
να διαμορφώσουν και να στολίσουν ανάλογα. Σε πρώτο πλάνο τα παλιά ξύλινα
«πατητήρια», που για δεκαετίες ολόκληρες έστυβαν τα σταφύλια των αμπελώνων του Παρνασσού για να βγάλουν το μούστο που θα παρέμενε στις κάδες για να ζυμωθεί το κρασί.
Εκεί κοντά βρίσκονταν και οι παραδοσιακές γυάλινες «νταμιτζάνες» που με το εξωτερικό ψάθινο κάλυμμά τους προστάτευαν και διατηρούσαν αναλλοίωτο το κρασί.
Οι ευωδιές ωστόσο από τα διάφορα γλυκίσματα που παρασκεύασαν οι γυναίκες του Πολυδρόσου από πετιμέζι και αφού επεξεργάστηκαν τον μούστο σε ανάγκαζαν να αποτραβήξεις γρήγορα το βλέμμα από τα στολισμένα «πατητήρια»

και τις «νταμιτζάνες» και να αναζητήσεις τους πάγκους που βρίσκονταν τοποθετημένα.
Οι οικοδεσπότες της γιορτής μάλιστα δεν άφηναν κανέναν από τους επισκέπτες παραπονεμένους και προσέφεραν σε όλους γλυκίσματα με βάση το πετιμέζι και τον μούστο, παρασκευασμένα με τις παραδοσιακές συνταγές της περιοχής. Δεν έλειψαν μάλιστα τα κεράσματα κρασιού και τσίπουρα από την
περυσινή παραγωγή που σε συνδυασμό με την αυτοσχέδια ορχήστρα που στήθηκε μετέτρεψαν τη γιορτή σε γλέντι μέχρι αργά το μεσημέρι.
Πρόκειται για μια προσπάθεια του Συλλόγου Γυναικών Πολυδρόσου να δημιουργήσει ένα ακόμη κίνητρο για αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής, μέσα από μια εκδήλωση που έρχεται παράλληλα να αναδείξει την παράδοσή της τοπικής κοινωνίας και να διαμορφώσει προϋποθέσεις για την αξιοποίηση προϊόντων που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η γιορτή αποτέλεσε μια ευκαιρία να συναντηθούν παλιοί γνωστοί και φίλοι από το χωριό του Παρνασσού.
Ανάμεσά τους ο κ. Δημήτρης Καλπύρης που μας έστειλε τις φωτογραφίες από την εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου