Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΔΙΗΓΗΜΑ ΤΟΥ ΣΚΑΡΙΜΠΑ ΠΑΡΑΣΤΑΘΗΚΕ Μ’ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓ. ΕΥΘΥΜΙΑ

    Σημαντικό μέρος των γραπτών του Γ. Σκαρίμπα αποτελούν τα θεατρικά του έργα. Τα δούλευαν, παίχτηκαν και ξαναπαίζονται. Γι’ αυτό και η αγάπη του για τον Καραγκιόζη με τις σπαρταριστές παραστάσεις που έδινε ο ίδιος στη Χαλκίδα. Κάποιες απ’ τις φιγούρες, απ’ το χέρι του βγαλμένες, έχουν έρθει στο σπίτι του Μουσείο πια στην Αγ.  Ευθυμία.....
Γυρεύοντας στα πεζἀ του αναφορές σύνδεσης με το γενέθλιο τόπο του συγγραφέα, έπεσαν πάνω στο «Θείο απ’ τη Γκιώνα». Ένα σύντομο διήγημα της συλλογής «Τρείς άδειες καρέκλες» (1976) με διαλόγους που προσφέρονταν για θεατρική διασκευή. Οι Δ. Παλούκης και Γ. Κολιαβάς το διασκεύασαν κι εδώ και 4-5 χρόνια δε βρίσκονταν άνθρωποι να το ανεβάσουν. Η νέα όμορφη και δραστήρια ηθοποιός Ανδριανή Μπαρτσώτα με ρίζες κι αυτή απ’ την Αγ.  Ευθυμία έβαλε το νερό στ’ αυλάκι και το έργο (ένα μονόπρακτο που διαδραματίζεται σε βαγόνι τραίνου Αθήνα - Μπράλο του μεσοπολέμου) ήρθε και παραστάθηκε μ’ εκλεκτούς ηθοποιούς στα Σκαρίμπεια της 11-08-2014 στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου.
     Ήδη πριν από την κανονισμένη ώρα νεαρής κυρίως ηλικίας κοινό είχε ζωντανέψει το χώρο. Ο Σ. Κυριάκης καλησπέρισε τους θεατές και εξήρε την αφιλοκερδή προσφορά ηθοποιών – συντελεστών της παράστασης, ο δε εκ των διασκεαστών Δ. Παλούκης κληθείς έκαμε την αναφορά στο Γ. Σκαρίμπα κι άρχισε η παράσταση.
    Ο ανηψιός φέρνει το θείο και τον επιβιβάζει στο τραίνο για την άδοξη επιστροφή του στο χωριό (Συκιά Δωρίδας) ύστερα απ’ την πολύ σύντομη θητεία του ως διορισμένου υπαλλήλου του Δήμου. Ο συγγραφέας του πιάνει κουβἐντα και ξεκαρδιστικά ξετυλίγεται η ιστορία όπως την κατάλαβε ο θείος. Στο «θείο» ο Σκαρίμπας είδε, αποτύπωσε κι εξέφρασε το γνήσιο Έλληνα, φορέα της πλούσιας λαϊκής παράδοσης που συγκροτούσε τον εθνικό κορμό. Υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Βασίλη Τραϊφόρου ο Θωμάς Κατσούλης έπλασε έναν αυθεντικό ρουμελιώτικο τύπο που σκόρπισε κέφι και γέλιο έστω και σ’ ένα τόσο σύντομο έργο. Τους άλλους ρόλους με επίσης ιδιαίτερη επιτυχία υποδύθηκαν οι Βασίλης Τραϊφόρος (συγγραφέας), Ανδριανή Μπαρτσώτα (αφηγήτρια), Ειρήνη Κοσμίδου (συνεπιβάτις), Νεκτάριος Δημητρακόπουλος (ελεγκτής εισιτηρίων). Τη μουσική επιμέλεια της παράστασης είχε ο Νίκος Ξένος. Τα χειροκροτήματα και τα συγχαρητήρια στο τέλος της παράστασης διαδέχτηκαν οι συζητήσεις, γόνιμες και διεισδυτικές όσον αφορά τον πολιτισμό και την κοινωνία μας  από ανθρώπους που με ξεχωριστό τρόπο τα Σκαρίμπεια φέρνουν σ’ επαφή κάθε χρόνο!


Υ.Γ. Γι'  αυτούς που κανόνισαν να συμπέσει η βραδιά της παράστασης, με άλλη αξιόλογη εκδήλωση, χαλάλι τους. Έχουν προσφέρει τόσες χαρές, παλιότερα και τελευταία εδώ στους ανθρώπους, που το παραβλέπουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου