Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Κορυφώθηκαν στο Δίστομο οι εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από τη ναζιστική θηριωδία

Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε η επιτακτική ανάγκη συνέχισης της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και η δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης με αφορμή την συμπλήρωση των 70 χρόνων από το ολοκαύτωμα της Μαρτυρικής πόλης....

Την Τρίτη 10 Ιουνίου παρουσία αρχηγών και εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτών, αυτοδιοικητικών, εκπροσώπων στρατιωτικών αρχών, φορέων και πλήθους κόσμου ολοκληρώθηκαν στο Δίστομο οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 70 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Μαρτυρικής πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τη σφαγή 218 αμάχων όλων των ηλικιών.
Το πρωί εψάλη μνημόσυνο στο ναό Αγίου Νικολάου, επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Μαυσωλείου και κατάθεση στεφάνων.
«Σήμερα, 10η Ιουνίου, είναι ημέρα ιστορική, ημέρα μνήμης, ημέρα θλίψης, ημέρα περισυλλογής για το Δίστομο. Είναι η ημέρα που καταπατήθηκαν βάναυσα οι ανθρώπινες αξίες. Το μόνο που παρέμεινε στο υπόδουλο αυτό τόπο ήταν η Ελληνική ψυχή να συνδαυλίζει την φωτιά της ελπίδας για λευτεριά και δικαίωση του αγώνα», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας Γιάννης Πατσαντάρας και πρόσθεσε: «Για μας, η ημέρα αυτή δεν έχει μόνο επετειακό χαρακτήρα αλλά αποτελεί ημέρα απολογισμού μίας αδιάκοπης χρονικά δράσης του Διστόμου για το έγκλημα της σφαγής και συγχρόνως προσανατολισμού σε πιο ενεργές και αποτελεσματικές πολιτικές, που πρέπει να υιοθετήσουν και να υλοποιήσουν όλα τα εμπλεκόμενα πολιτειακά, πολιτικά και κοινωνικά επίπεδα, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας αλλά και στο εξωτερικό».
Παράλληλα επεσήμανε: «Η λήθη που καραδοκεί, πολλές φορές ρίχνει στη σκιά τα γεγονότα και ξεθωριάζει την τραγικότητά τους. Όχι όμως εδώ στο Μαρτυρικό Δίστομο. Εδώ η μνήμη και η εκπλήρωση του καθήκοντος απέναντι στους νεκρούς μας, παραμένουν αναλλοίωτα».
Δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τον χειρισμό του θέματος των αποζημιώσεων από την πολιτεία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να κατανοήσω την απροθυμία ή οποιονδήποτε άλλο λόγο αποστασιοποίησης ή χαλαρής ενασχόλησης με το θέμα της διεκδίκησης των επανορθώσεων σε όλη τους τη διάσταση ηθικής, νομικής και οικονομικής, που να δικαιολογούν την διαχρονικά ανεξήγητη στάση πολιτειακών και πολιτικών παραγόντων, η οποία στάση εγείρει μομφές, ενστάσεις και πολλά ερωτηματικά».
Και κατέληξε: «Ηρωικοί αδερφοί μας. Εμείς δεν σας ξεχνάμε και με τις δράσεις μας, αιωνίως θα σας τιμάμε και θα σας κρατάμε ζωντανούς».
dis2Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο ΓΓ Μέσων Ενημέρωσης Γιάννης Παναγιωτόπουλος ο οποίος δήλωσε σχετικά: Εκπροσωπώντας σήμερα τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και την Κυβέρνηση στους εορτασμούς μήνης για την σφαγή του Διστόμου ήρθαμε να τιμήσουμε τους νεκρούς και να θυμίσουμε ότι ο αγώνας για την πατρίδα μας και την ελευθερία είναι ένας αγώνας πολλών γενεών που τιμούμε και συνεχίσουμε διαφορετικά σε μια περίοδο ειρήνης ώστε ο Ελληνικός λαός να αποκτήσει τη δυναμική και τη θέση που του αξίζει.
Ο βουλευτής Βοιωτίας της Ν.Δ. Γιάννης Καράμπελας αφού σημείωσε ότι «τα 70 χρόνια δεν είναι αρκετά για να ξεχάσουμε τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας που διέπραξαν να γερμανικά στρατεύματα κατοχής», πρόσθεσε: «Σήμερα αποτίσαμε φόρο τιμής στους 218 σφαγιασθέντες. Οι ακρότητες και αυτά τα πολιτικά μορφώματα που υπάρχουν πρέπει να μπουν στην άκρη μια για πάντα».
Ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Για εμάς του Διστομίτες που έχουμε ζήσει μέσα στο μοιρολόι είναι μια ημέρα μνήμης και τιμής των θυμάτων του ναζισμού. Πρέπει όλοι να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και την αξιοπρέπειά μας, να θέσουμε στον περιθώριο εκείνους που σπέρνουν και σήμερα το μίσος. Όλοι πρέπει να παλαίψουμε για έναν καλύτερο κόσμο με δημοκρατία και πραγματική δικαιοσύνη για ένα καλύτερο αύριο χωρίς φαινόμενα τέτοια που δεν τα χωράει ανθρώπινος νους φαινόμενα που μεταμορφώνουν τον άνθρωπο σε ζώο».
Στις υποχρεώσεις της Ελληνικής κυβέρνησης αναφέρθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Εβδομήντα χρόνια μετά, καμία Κυβέρνηση και κανένας Υπουργός Δικαιοσύνης δεν δικαιούται να θέτει φραγμούς στην εκτέλεση της ιστορικής απόφασης της Ελληνικής Δικαιοσύνης, που έχει καταστεί αμετάκλητη εδώ και 14 χρόνια. Η επίκληση των διεθνών σχέσεων της χώρας για τη μη εκτέλεση της απόφασης συνιστά πλήγμα στον νομικό πολιτισμό, στις πανανθρώπινες αξίες, στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και στο κεκτημένο και θεσμοθετημένο Διεθνές Ποινικό Δίκαιο», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και συμπλήρωσε: «Η μη υπογραφή για την εκτέλεση της απόφασης συνιστά, τελικά, παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας και υπονομεύει συνολικά την υπόθεση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Ο σημερινός Υπουργός Δικαιοσύνης οφείλει με την υπογραφή του να θέσει τέρμα σε αυτήν την ονειδιστική αρνησιδικία, που η Ελληνική Πολιτεία επεφύλαξε στα θύματα και τις οικογένειές τους».
Η πρώην βουλευτής και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή χαρακτήρισε το ολοκαύτωμα του Διστόμου ως ένα διεθνές εμβληματικό ιστορικό γεγονός κατά του ναζισμού και του φασισμού και υπογράμμισε: «Η Ελλάδα δεν έχει αποποιηθεί και πρέπει να συνεχίσει να διεκδικεί τις αποζημιώσεις και παράλληλα να δράσει έτσι ώστε να χτυπηθεί στη ρίζα του ο φασισμός».
Βολές κατά της συγκυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος
Καμμένος λέγοντας: «Είναι ειρωνεία της ιστορίας, που σήμερα, την επέτειο που οι Γερμανοί δολοφόνησαν 218 Έλληνες, μεταξύ αυτών 45 παιδιά, 20 βρέφη και εγκύους, διορίζεται μία κυβέρνηση καθ” υπόδειξη της Γερμανίας» είπε, με αφορμή και τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη σφαγή στο Δίστομο. Κληθείς να σχολιάσει τον ανασχηματισμό ο κ. Καμμένος αρνήθηκε λέγοντας: «Εδώ όχι, πάνω στο αίμα των νεκρών που δολοφόνησαν οι Γερμανοί, που σήμερα υπέδειξαν αυτήν την κυβέρνηση».
Από τη ΔΗΜΑΡ ο γραμματέας της ΚΕ Θανάσης Θεοχαρόπουλος σε δηλώσεις του σημείωσε: «Είναι μια μέρα μνήμης και τιμής των θυμάτων του Δίστομου από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα. Πρέπει όλοι να είμαστε απέναντι στα ναζιστικά φαινόμενα που είναι επίκαιρα και βέβαια το ζήτημα των αποζημιώσεων να τεθεί συγκροτημένα από την Ελληνική Κυβέρνηση σε όλους τους Οργανισμούς».
Μήνυμα προς τον λαό να γυρίσει την πλάτη στον φασισμό έστειλε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Η ιστορική μνήμη, η γνώση, η πείρα, παραμένει ζωντανή μέσα και από τέτοιες εκδηλώσεις, ταυτόχρονα με τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων», είπε ο κ. Κουτσούμπας και κατέληξε: « Το κάλεσμα σήμερα και από το Δίστομο, εδώ, προς τον ελληνικό λαό, είναι να γυρίσει την πλάτη στη φασιστική θεωρία και πρακτική, να τιμωρήσει παραδειγματικά όλους αυτούς τους πολιτικούς απόγονους των ναζί, τερατόμορφων της ναζιστικής Κατοχής, που αιματοκύλισαν το Δίστομο σαν σήμερα πριν από ακριβώς 70 χρόνια».
Για μια ημέρα «τιμής και μνήμης, σεβασμού και ευλάβειας», μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Γιώργος Μουλκιώτης αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης. «Είναι όμως και ημέρα θλίψης διότι δυστυχώς η Ελληνική κυβέρνηση που βρίσκεται στο πέρας της προεδρίας της ΕΕ δεν υιοθέτησε το αίτημα των Μαρτυρικών πόλεων που ήταν και αίτημα της Περιφέρειας Στερεάς να εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Αυτό αποδεικνύει μια δουλικότητα της ελληνικής πολιτείας», είπε με έμφαση ο κ. Μουλκιώτης.
Στην σημαντική αυτή ημέρα τιμής και μνήμης αναφέρθηκε επίσης από την ΕΛΙΑ η πρώην υποψήφια Ευρωβουλευτής Μαργαρίτα Αγυράκου ενώ ο Χριστίνα Σταμούλη κόρη του αείμνηστου Γιάννη Σταμούλη που ξεκίνησε τον αγώνα της διεκδίκησης των αποζημιώσεων των θυμάτων του διστόμου και πέτυχε την πρώτη μεγάλη Δικαστική νίκη η οποία συνεχίζει αυτόν τον αγώνα δήλωσε: «Το Δίστομο έχει σηκώσει την σημαία εδώ και 20 χρόνια. Η διεκδίκηση συνεχίζεται και αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως διάθεση εκδίκησης. Διεκδικούμε τα δίκαια και αυτά που μας οφείλονται».
Από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο προσωπικοτήτων και οργανώσεων στη Γερμανία που συμπαρίσταται στα ελληνικά αιτήματα εκπρόσωποι του οποίοι βρέθηκαν στο Δίστομο τονίζοντας ότι τάσσονται υπέρ της καταβολής όλων των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
diw3Το εγχείρημα όμως εκτός από τις γνωστές νομικές και πολιτικές δυσκολίες έχει και άλλες όπως είναι η ελλιπής ενημέρωση της κοινής γνώμης της Γερμανίας ένα θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Βέης δημοσιογράφος σε γερμανικά ΜΜΕ.
«Στην γερμανική κοινή γνώμη δεν είναι από τα θέματα πρώτης προτεραιότητας. Αυτό οφείλεται και στα ΜΜΕ που ενημερώνουν ενώ υπάρχει επίσης μια παραπληροφόρηση που ισχυρίζεται η Γερμανία ότι έχει πληρώσει τις υποχρεώσεις της. Τώρα τελευταία έχει αρχίσει να γίνεται γνωστό το τι ακριβώς είχε προκαλέσει η Γερμανία και σε ποια έκταση και αυτό οφείλεται σε συγκεκριμένους ανθρώπους που προωθούν την υπόθεση αλλά και μια ομάδα γερμανών που ασχολείται με το ζήτημα», είπε και κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Πρέπει συνεχιστεί η ενημέρωση και η πίεση».
Να σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε και μια αντιπροσωπεία με δικηγόρους από την Ιαπωνία που ασχολείται με την σφαγή που έγινε στην Κίνα προκειμένου να ενημερωθεί «πως το Δίστομο έχει κάνει αυτά τα σημαντικά βήματα για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων και την δικαίωση των θυμάτων».
Παραβρέθηκαν επίσης μεταξύ άλλων η Αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά, ο νέος δήμαρχος Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας Γιάννης Γεωργακός, ο νέος δήμαρχος Λαμίας Νίκος Σταυρογιάννης, ο δήμαρχος Λεβαδέων Νίκος Παπαγγελής, η νέα δήμαρχος Γιώτα Πούλου καθώς και ο δήμαρχος Θήβας Σπύρος Νικολάου.
Ακόμα το παρών έδωσαν ο βουλευτής Βοιωτίας της Ν.Δ. Βαγγέλης Μπασιάκος, αντιπροσωπία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους Παναγιώτη Κουρουμπλή, Αλέξη Μητρόπουλο, Ευάγγελο Αποστόλου, Απόστολο Αλεξόπουλο, Χαρά Καφαντάρη και Μαρία Κανελλοπούλου, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή, Μαρίνος Ουζουνίδης, Σταυρούλα Ξουλίδου και Κωνσταντίνος Δαμαβολίτης.

Πηγή: viotianet

6 σχόλια:

  1. ΜΕΤΡΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΣΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ............;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΠΡΑΓΜΑ...! ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG ΚΑΙ ΠΕΤΑΓΕΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΤΑΝ ΠΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΤΙ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ; ΜΗΠΩΣ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΑΛΛΟ ΑΡΘΡΟ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ (ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΟΛΟΣ ΤΥΧΑΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ BLOGER. ΤΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ.); ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ; ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΑΥΤΟΙ; ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ,ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΜΕ ?
    ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΕΧΕΙΣ ΜΑΝΝΑ ΓΗ ΣΚΥΦΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ...12 Ιουνίου 2014 στις 10:19 π.μ.


    "Δέν ἔχεις, Ὄλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες ἡ Ὄσσα,
    ραγιάδες ἔχεις, μάννα γῆ, σκυφτούς γιά τό χαράτσι,
    κούφιοι καί ὀκνοί καταφρονοῦν τή θεία τραχιά σου γλώσσα,
    τῶν Εὐρωπαίων περίγελα καί τῶν ἀρχαίων...
    παλιάτσοι.

    Καί δημοκόποι Κλέωνες καί λογοκόποι Ζωίλοι,
    Καί Μαμμωνάδες βάρβαροι, καί χαῦνοι λεβαντίνοι·
    Λύκοι, κοπάδια, οἱ πιστικοί καί ψωριασμένοι οἱ σκύλοι
    Κι οἱ χαροκόποι ἀδιάντροποι, καί πόρνη ἡ Ρωμιοσύνη”!

    Κ.Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΚΑΤΩ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙ ΠΟΙΟΙ ΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ... ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΑΥΤΟ. ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ, ΠΡΙΝ ΕΡΘΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή