Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τρίτη 16 Απριλίου 2024 σήμερα...Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η Αικατερίνη Νικ. Φούρλα, εχθές το βράδυ......

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΝΤΙΜΠΕΙΤ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ...

Ιστορικό όσο και κρίσιμο θα είναι το ντιμπέιτ που διεξάγεται το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στους υποψήφιους για την προεδρία της Κομισιόν, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Αλέξης Τσίπρας. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία, καθώς έτσι...

κι αλλιώς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα εκλεγεί αυτή την φορά από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, δηλαδή από το σώμα που θα προκύψει από τις ευρωεκλογές.

Στο ντιμπέιτ θα συγκρουστούν πέντε υποψήφιοι, προτεινόμενοι από αντίστοιχες πολιτικές ομάδες:

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υποψήφιος Λαϊκού Κόμματος, ο Μάρτιν Σουλτς,  υποψήφιος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και νυν πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, ο Γκι Βερχόφσταντ, νυν επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και υποψήφιος του ίδιου κόμματος, η Σκα Κέλλερ (υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων και φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Το ντιμπέιτ θα πραγματοποιηθεί σε χώρο εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί με την βοήθεια ταυτόχρονης διερμηνείας, καθώς όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να μιλήσουν στην μητρική τους γλώσσα ή στην γλώσσα της επιλογής τους.

Για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος διεξάγει ταυτόχρονα και ένα πολύ κρίσιμο και καθοριστικό εσωτερικό προεκλογικό αγώνα, καθώς είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που διεκδικεί το συντομότερο τη διακυβέρνηση της χώρας, άρα και ο ίδιος την πρωθυπουργία, το ντιμπέιτ έχει επιπλέον πολιτική σημασία. Θα αναδείξει, εφόσον πάει καλά βέβαια, το διεθνές κύρος του αλλά και το ευρωπαϊκό του προφίλ σε μία περίοδο που οι πολιτικοί του αντίπαλοι στην Ελλάδα αμφισβητούν την προσήλωσή του στην ενωμένη Ευρώπη.

Είναι σαφές ότι η επίδοσή του στο ντιμπέιτ των Βρυξελλών θα έχει ευθεία επίπτωση και αντανάκλαση στην εσωτερική πολιτική σύγκρουση. Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στα ελληνικά.

Γι’ αυτό και η ατζέντα του κ. Τσίπρα θα είναι «γεμάτη» με Ελλάδα, που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Θα επιμείνει δηλαδή ιδιαίτερα στις ανατροπές και τις εξελίξεις που μπορεί να φέρει στην Ευρώπη τυχόν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές.

Στα κεντρικά θέματα συζήτησης αναμένεται να είναι η απομείωση του ελληνικού χρέους, τα μνημόνια στις χώρες του νότου και η πρωτοφανής λιτότητα στην Ελλάδα, οι εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν, η διαφορετική Ευρώπη που απαιτείται, ακόμα και τα όσα έγιναν στη συνάντηση των Καννών μετά τις αποκαλύψεις των Financial Times. Ιδιαίτερα σε αυτό ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εξαπολύσει επίθεση στο «δοτό» διευθυντήριο των Βρυξελλών, κάνοντας άνοιγμα στους ευρωσκεπτικιστές και υποσχόμενος δημοκρατικές λειτουργίες, διαφάνεια και ενεργότερο ρόλο των πολιτών στα ευρωπαϊκά πράγματα.

Τη συζήτηση θα μεταδώσει απευθείας το κανάλι της Βουλής, -θα μεταδίδεται και μέσω διαδικτύου από την ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων www.hellenicparliament.gr - ενώ θα συντονίσει η Ιταλίδα δημοσιογράφος Μόνικα Ματζόνι παρουσιάστρια και διευθύντρια του ιταλικού δημόσιου σταθμού RAI News24.

Η συζήτηση θα χωριστεί σε τρία μέρη, με διαφορετική θεματολογία το καθένα εξ αυτών. Κάθε υποψήφιος θα έχει στη διάθεσή του ορισμένα λεπτά προκειμένου να παρουσιάσει την υποψηφιότητά του και μόλις ένα λεπτό για να απαντήσει στις ερωτήσεις που θα ακολουθήσουν ή να σχολιάσει τις απαντήσεις των αντιπάλων του.
Πηγή : protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου