Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ



Οι Πολίτες στο Προσκήνιο είναι μια δημοτική κίνηση η οποία δημιουργήθηκε για να παλέψει, να διεκδικήσει και τελικά να επιβάλλει μια άλλη Τοπική Αυτοδιοίκηση....
η οποία να ξέρει να ακούει, να νοιάζεται και να δρα με γνώμονα το κοινό καλό και όχι τα διαπλεκόμενα κομματικά, οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα τα οποία ακολουθούνταν υπόγειες διεργασίες υπερίσχυαν μέχρι σήμερα στο νομό μας.

            Η Δημοτική κίνηση Πολίτες στο Προσκήνιο συμμετέχει στην προεκλογική διαδικασία αξιοποιώντας και τη μέχρι τώρα δράση της και τις εμπειρίες της, αναπτύσσοντας τις απόψεις της, ξεκαθαρίζοντας τις αρχές και τους άξονες που διέπουν την συγκρότηση και λειτουργία της. Διαμορφώνει μια νέα πολιτική συνείδηση, όπου όχι μόνο διαφοροποιείται από τις λειτουργίες του παρελθόντος, αλλά αρθρώνει νέο πολιτικό λόγο. Συμμετέχοντας στην προσπάθεια και το διάλογο θα αναφερθώ σε κάποια ζητήματα που συχνά μπαίνουν για συζήτηση στις συγκεντρώσεις της κίνησης από δημότες φίλους και μη.

            Λόγω την ημερών σε αυτά που γράφονται, θα βρείτε λέξεις που χρησιμοποιούνται από όλους. Ωραία λόγια, δημοκρατικές προτάσεις, όπως για παράδειγμα:  ο λόγος στον πολίτη, οι αιρετοί να εμπιστεύονται τη φωνή της κοινωνίας, συνεχής και ουσιαστικός διάλογος, οι θεσμοί θα λειτουργούν άψογα, συμφέρον του λαού, λαϊκή εξουσία, ο συνδυασμός μας συνδυάζει την εμπειρία, την τεχνογνωσία, τη δυναμική, το όραμα και τη διάθεση για δουλειά και λοιπά τέτοια που καταντούν φαιδρά.

            Η διαφορά μας είναι ότι εμείς ότι λέμε τα εννοούμε, προτείνουμε για όλα θέματα και το αποδεικνύουμε καθημερινά με όλες τις δράσεις μας. Ενώ αυτοί έχοντας την εξουσία με κομματική κάλυψη και όχι μόνο, πράγμα που επιμελώς κρύβουν όπου τους συμφέρει και μιλούν για ανεξαρτησία, ότι είναι ακομμάτιστοι κλπ. για να αποφύγουν την οργή του κόσμου για τα κόμματα, έκαναν ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που τώρα λένε για να αρπάξουν την ψήφο σας και οδήγησαν τον τόπο στο βάλτωμα και την υπανάπτυξη. Ποιος εγγυάται ότι δεν θα κάνουν τα ίδια; Τα ίδια συμφέροντα εξυπηρετούν και αυτά δεν άλλαξαν. Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής και ανάληψης  ευθύνης, αντίθετα μάλιστα υπερασπίζοντας το «έργο τους», γράφουν θέσεις για το τι πρέπει να κάνουν οι άλλοι. Για το τι θα κάνουν αυτοί, πέρα από τα γενικόλογα χιλιοειπωμένα, ούτε κουβέντα, για να μην θίξουν ούτε στο ελάχιστο συμφέροντα στα οποία  υπολογίζουν τη στήριξή τους, ούτε να έρθουν σε αντίθεση με συντεχνίες και ομάδες μήπως χάσουν ψήφους. Εξάλλου από τον τρόπο που γράφουν τη διακήρυξη τους είναι σαφής ο διαχωρισμός: Εμείς οι έχοντες την εντολή και τις πλάτες και εσείς που σας λέμε ωραία λόγια για να μας ψηφίσετε και αύριο δεν θα σας ξέρουμε θα μας χειροκροτείτε όμως στα πανηγύρια ενώ εμείς θα ξεπουλάμε τον τόπο στα συμφέροντα που αλληλοστηριζόμεθα. Εκεί που τα μπερδεύουν λίγο, είναι ότι τη διακήρυξη τους τη γράφει ο ένας και οι άλλοι ακολουθούν ή την αποφάσισαν οι πολλοί και εξέλεξαν τον έναν, για αυτό χρησιμοποιείται και το Εγώ και το Εμείς, σαφείς εκφράσεις συμφερόντων, διαπλοκής και ποιος έχει το πάνω χέρι.













1.                                          Διακήρυξη :



Τη δημοτική κίνηση Πολίτες στο Προσκήνιο και όλους τους συμμετέχοντες στα ψηφοδέλτια και στις δράσεις της, δεσμεύει η Διακήρυξη που εκδόθηκε στις 16/02/2014 όπως τονίζεται σε αυτήν. Χαρακτηριστικά σημεία της Διακήρυξης τα οποία εννοούμε και δεσμευόμαστε είναι:

1.                                          Ξεκινάμε με Όραμα και Ελπίδα για μια άλλη Αυτοδιοίκηση. ΜΠΟΡΟΥΜΕ να αλλάξουμε την κατάσταση.

2.                                          Δημιουργία ενός Ενωτικού Δημοκρατικού Μετώπου χωρίς κομματικούς εναγκαλισμούς για την αναγέννηση του Δήμου Δελφών.

3.                                          Διαφάνεια και Εκδημοκρατισμός των θεσμών με τη δημιουργία προϋποθέσεων συμμετοχής των πολιτών.

4.                                          Συμμετοχικός προϋπολογισμός.

5.                                          Καθιέρωση δημοψηφισμάτων τοπικών και θεματικών εφ΄ όσον η πλειοψηφία των πολιτών το απαιτεί.

6.                                          Δημόσια διοίκηση στραμμένη στον πολίτη και όχι στους ημέτερους. Τέλος στο πελατειακό  σύστημα.

7.                                          Δήμος Αυτοδιοικητικός και Τοπικός – ΟΧΙ στον Καλλικράτη.

8.                                          Συνεχίζουμε, Δίνουμε τη μάχη μας δυναμικά, με αξιοπρέπεια και ανιδιοτέλεια.

9.                                          Συζητάμε – Αποφασίζουμε – Προχωράμε όλοι μαζί. Με δημότες ενεργούς συμμέτοχους στις κοινές προσπάθειες. Οργάνωση τοπικών κινημάτων σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό.

10.                                     Μας δεσμεύουν ηθικά και αποφασιστικά η διακήρυξη μας και οι αποφάσεις των ανοιχτών συνελεύσεων που πραγματοποιούμε.



2.                                          Προεκλογικές συγκεντρώσεις:



Δεν είναι κάτι καινούργιο για τους Πολίτες στο Προσκήνιο. Συγκεντρώσεις, ανάλυση θεμάτων και αποφάσεις για δράση γίνονταν από τότε που ιδρύθηκαν σ΄ όλη τη διάρκεια της Δημοτικής θητείας και θα συνεχίζονται να γίνονται. Τώρα με την ευκαιρία των Δημοτικών Εκλογών έγιναν πιο πυκνές και κύρια επεκτάθηκαν σ΄ όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου. Σ΄ αυτές ο κάθε δημότης ανεξάρτητα τι ψήφισε ή τι θα ψηφίσει, μπορεί να συμμετάσχει, να αναπτύξει τον προβληματισμό του, να βάλει θέματα προς συζήτηση, με μόνη υποχρέωσή του το σεβασμό στη συγκέντρωση και τη συζήτηση και το διαθέσιμο χρόνο στους άλλους συνομιλητές. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι συγκεντρώσεις πασαρέλας υποψηφίων ούτε στάχτη στα μάτια ότι ακούμε τους δημότες. Είναι όμως κάλεσμα συμμετοχής.



3.                                          Υποψήφιος Δήμαρχος:



ΜΕΓΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ. Ένας πολύτεκνος οικογενειάρχης, ένας εργάτης της επιστήμης της τέχνης και του χεριού. Με άμεσες δημοκρατικές διαδικασίες, επιλέξαμε για υποψήφιο Δήμαρχο με την κίνησή μας τον Παναγιώτη. Τον επιλέξαμε γιατί είναι ένας από εμάς. Γιατί σαν Δημοτικός Σύμβουλος στην τριετία διακρίθηκε για την συνέπεια και την  μαχητικότητά του, για την ανιδιοτέλεια, τη συλλογική του δράση, την παρουσία του με θέσεις και προτάσεις παντού και την πιστή εφαρμογή των αξιών της κίνησης. Δεν μας επιβλήθηκε γιατί ήταν γαλαζοαίματος, από μεγάλο σόι, από κομματικά οικονομικά, συντεχνιακά, τοπικιστικά συμφέροντα. Τα κριτήριά μας δεν ήταν το χρώμα των ματιών η φωτογένεια και άλλα στοιχεία πασαρέλας.

Όλα τα μέλη της κίνησης στέκονται και θα στέκονται στο πλευρό του Παναγιώτη. Δεν είναι μόνος, είναι επικεφαλής στην κίνησή μας. Πρώτος μεταξύ ίσων. Και ήδη άρχισε να φαίνεται έντονα η συλλογική δουλειά. Δεκάδες άρθρα, αναλύσεις θεμάτων και διαμορφώσεις προτάσεων έχουν δει το φως της δημοσιότητας από μέλη της κίνησης και έχουν αναλυθεί σε συγκεντρώσεις. Νέοι άνθρωποι μες νέες ιδέες διεκδικούν συμμετοχή, με εμβάθυνση  της Δημοκρατίας να δείξουν τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, προοπτικής και ελπίδας, με τελικό στόχο, μέσα από τη ζωντανή δράση τους στο Δημοτικό Συμβούλιο να μεταφράσουν τις πραγματικές ανάγκες σε πλειοψηφικό ρεύμα και επιτακτικό αίτημα πραγμάτωσής τους.



4.                                          Υποψήφιοι Σύμβουλοι:



Υποψήφιος με το συνδυασμό μας μπορεί να είναι κάθε δημοκρατικός πολίτης που συμφωνεί με τη διακήρυξη μας και εγκρίνεται από την τοπική συνέλευση.

Η διαφάνεια, ο συλλογικός τρόπος αποφάσεων και δράσης, η προσωπική διαδρομή του καθένα μας, η δέσμευση του καθένα μας ότι δουλεύει συλλογικά για τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, είναι η απάντηση στην έκφραση ιδιοτελών συμφερόντων, της ρουσφετολογίας, του κομματισμού και τις αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Δεν αφήνουμε κανέναν έξω από την προσπάθεια για μια αγωνιστική αντίληψη. Απευθυνόμαστε χωρίς προκαταλήψεις. Συζητάμε με ανθρώπους, ομάδες και κινήσεις όπου μπορούμε να έχουμε κοινή δράση. Απευθυνόμαστε σ΄ όλους που θίγονται από την Κυβερνητική Πολιτική και την έκφρασή της στο Δήμο. Βρισκόμαστε με μάχιμους ανθρώπους εν δυνάμει συμμάχους μας.

Είμαστε αντίθετοι σε όποιον εκφράζει ιδιοτελή συμφέροντα ( κομματικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, συντεχνιακά, τοπικιστικά κ.λπ.)

Ξεσκεπάζουμε και αποφεύγουμε τους πολιτικάντηδες και τους επαγγελματίες του είδους. Δεν θα γίνουμε πλυντήριο του οποιουδήποτε άσκησε και μέσω του Δήμου αντιλαϊκή πολιτική κατευθυνόμενη από κάθε είδους συμφέροντα, του καθένα που είδε την εκλογή του στο Δήμο σαν εφαλτήριο για προσωπικές επιδιώξεις ή έγινε πειθήνιο όργανο της κάθε εξουσίας ανίκανος να υπερασπίσει το δημόσιο συμφέρον. Τον καθένα που αν και εκλεγμένος ήταν απών από όλα τα προβλήματα των δημοτών ακόμη και στα στοιχειώδη, ή δεν έπαιρνε θέση σε σπουδαία και καθοριστικά για την ύπαρξη της ζωής στο Δήμο λόγω υποχρεώσεων. Όποιος έχει υποχρεώσεις που έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του Δήμου, είναι απαράδεκτο να ζητάει να εκλεγεί στα όργανα του Δήμου.

Το φασισμό θα τον παλέψουμε σε κάθε του μορφή, με κάθε τρόπο, από τους υποστηρικτές του δεν θέλουμε τη συναναστροφή τους, ούτε την ψήφο τους. Τους φτύνουμε κατάμουτρα.

Μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών θα διαμορφώσουμε το ψηφοδέλτιό μας στη συντριπτική πλειοψηφία από νέα πρόσωπα, τα οποία καλούμε κοντά μας με τις ιδέες τους και με τις απόψεις τους. Ψηφοδέλτιο Ελπίδας και νίκης. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε. Έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας που απορρέουν και στηρίζονται στους δημότες του Δήμου μας. Και η μέχρι τώρα διαδικασία δείχνει ότι κάτι καινούργιο και ελπιδοφόρο γεννιέται με έντονους ρυθμούς στο Δήμο Δελφών και σε όλη τη Φωκίδα.



5.                                          Σκοπός συμμετοχής:



Σκοπός δεν είναι με κάθε μέσο και πολλά ¨θα¨ η απόκτηση της πλειοψηφίας στο Δήμο, η οποία με παλαιοκομματικές συμπεριφορές θα έχει σαν αποτέλεσμα να παρασύρει το Δήμο κάτω από τον πάτο στον οποίο βρίσκεται σήμερα και να απογοητεύσει τους πολίτες.

Σκοπός δεν είναι να συνενώσουμε ένα ετερόκλητο πλήθος προσωπικών και κοντόφθαλμων μικροσυμφερόντων, χρεοκοπημένες ελιτ, φατρίες και κομματικές συντεχνίες οι οποίες συντεταγμένα εξυπηρετούν μεγάλα συμφέροντα στην περιοχή τα οποία λυμαίνονται τον τόπο οδηγώντας τον στον αφανισμό και από τα αποφάγια τους επιβιώνουν οι ίδιοι.

Σκοπός δεν είναι απλώς να φύγει το διεφθαρμένο και καταστροφικό σημερινό καθεστώς με τις όποιες μεταμορφώσεις του, τις οποίες ούτε αυτές καταφέρνει, και να αντικατασταθεί από ένα ίδιο με διαφορετικά πρόσωπα ίδιας όμως πρακτικής και λειτουργίας.

Σκοπός είναι η κοινωνία των πολιτών να πάρει τις τύχες στα χέρια της, να αναδείξει ανθρώπους μέσα από αυτήν, ανθρώπους που σέβονται το δημόσιο χρήμα και την περιουσία του Δήμου με διαφάνεια και λογοδοσία. Ανθρώπους που θα δουλεύουν δημοκρατικά και συλλογικά με ανιδιοτέλεια και σεβασμό στους συμπολίτες τους και στο περιβάλλον που θα αξιοποιήσουν όλες τις πλουτοπαραγωγικές δυνάμεις του τόπου προς όφελος των κατοίκων και των επόμενων γενεών και όχι να τις χαρίζουν στον κάθε τυχάρπαστο άρπαγα.

Για μια αυτοδιοίκηση με θεσμούς πρόνοιας και αλληλεγγύης, που προβληματίζεται αναζητάει και συνθέτει λύσεις, ενημερώνεται και ενημερώνει, μελετάει και προτείνει, αξιοποιεί όλους τους δημότες.

Οι πολίτες στο Προσκήνιο δεν θα πάψουν να υπάρχουν την άλλη μέρα των εκλογών. Είτε έχουν την πλειοψηφία στο Δήμο είτε όχι και πολίτες θα είναι και στο προσκήνιο θα είναι, να διεκδικούν τη ζωή τους και την ευημερία του τόπου. Ο δήμος είναι ένα καλό και χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια αυτή και γίνεται πολύ πιο δύσκολη η κατάσταση όταν αυτό το εργαλείο περνά στα χέρια αυτών που τόσα χρόνια έχουν στεριώσει αυτό το αντιλαϊκό και καταστροφικό για τον τόπο οικοδόμημα για να λυμαίνονται τον πλούτο της περιοχής. Αν θα τα καταφέρουμε εξαρτάται και από εμάς και από την ψήφο των συνδημοτών μας.

Καλούμε τους νέους ανθρώπους τους ανθρώπους με νέες ιδέες και όρεξη να ξεπεράσουν την αποστροφή τους προς τα κοινά, που τους έχει δημιουργήσει αυτό το σύστημα της διαπλοκής και της ρεμούλας και να πάρουν τις τύχες τους στα δικά τους χέρια. Να συμμετέχουν στην κίνηση τους και να στελεχώσου τα ψηφοδέλτιά της.



ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014



                                                                                       Δ. ΜΠΑΚΑΣ















ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ



Μεταλλεία:



Η θέση της κίνησής μας είναι σαφής: Θέλουμε την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου προς όφελος της εθνικής οικονομίας και του τόπου, στην έκταση που της αναλογεί και μπορεί να γίνει συνεργάσιμος με τις άλλες αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου.

Αυτή τη στιγμή και πάντα κατά το παρελθόν, με τον τρόπου που γίνεται η εκμετάλλευση βωξίτη, εξαφανίζει κάθε άλλη παραγωγική δραστηριότητα, η καταστροφή είναι διαρκής, μη αναστρέψιμη και οδηγεί με μεγάλη ταχύτητα τη μετατροπή της περιοχής σε άγονη έκταση, μη ικανή να θρέψει, ούτε κατ΄ ελάχιστο, φυτά, ζώα και τον άνθρωπο. Έναν κρανίου τόπο.

Δεν μπορεί να γίνεται μια εκμετάλλευση μόνο για το κέρδος του εκμεταλλευτή και αυτός να χρησιμοποιεί αυτή την κατάσταση για να εκβιάζει για απολύσεις, φθηνότερα μεροκάματα και περισσότερα προνόμια.

Δεν μπορεί μια δραστηριότητα, η οποία απασχολεί λιγότερο από το 2% του ενεργού πληθυσμού του Δήμου, που δίνει το 0,31% της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία όπου περνά δεν αφήνει τίποτα όρθιο, που εξαφανίζει τα νερά τα δάση, τη ζωή, που δεν είναι αειφόρος, που καταστρέφει για πάντα την παραγωγική βάση να είναι κυρίαρχη στον τόπο.



Ανταποδοτικά – Αντισταθμιστικά:



Πολύ κουβέντα γίνεται γι΄ αυτά. Διατυπώνετε μια άποψη να ζητήσουμε για το Δήμο ένα ποσοστό επί των κερδών της εκμετάλλευσης και με τα χρήματα αυτά να κάνουμε έργα στο Δήμο. Μια λανθασμένη από τη βάση της άποψη και πολύ επικίνδυνη. Όταν σου γκρεμίζουν συθέμελα το σπίτι κι εσύ κάνεις ακριβά παράθυρα αυτά θα καταρρεύσουν όταν καταρρεύσει το σπίτι! Όφελος μηδέν, απλά στάχτη στα μάτια και άλλοθι για την καταστροφή.

Όταν μιλάμε για ανταποδοτικά έργα σημαίνει ότι δίνουν πίσω αυτά που παίρνουν. Εκτός από το μετάλλευμα παίρνουν τα δάση, τα νερά, την πανίδα, τη χλωρίδα, τους οικοτόπους, την παραγωγική ικανότητα της περιοχής, όλα πιέζονται καταστροφικά. ( Οι ορεινοί όγκοι, η φύση και τα χαρακτηριστικά που διαθέτουν και μπορούν να αξιοποιηθούν. Η παραδοσιακή καλλιέργεια της ελιάς, οι βοσκότοποι και η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, μελισσοκομίας κλπ. Η αξιοποίηση της ακτογραμμής για χρήση και ιχθυοκαλλιέργεια, ο χαρακτήρας του λιμανιού της Ιτέας, οι αρχαιολογικοί χώροι και ιδιαίτερα το Δελφικό Τοπίο).

Η εκμετάλλευση επηρεάζει καθοριστικά και βλάπτει ανεπανόρθωτα την οικολογική ισορροπία, την ποιότητα ζωής, την υγεία των κατοίκων, την ιστορική και πολιτιστική παράδοση και τις αισθητικές αξίες. Άρα για όλα αυτά αλλά και για το μετάλλευμα πρέπει να γίνουν ανταποδοτικά έργα στον τόπο για τον τόπο, αντιμετώπισης όλης αυτής της καταστροφής και να παρθούν μέτρα ελαχιστοποίησης των συνεπειών.

Αυτά πρέπει να γίνουν ανεξάρτητα ποιος κάνει την εκμετάλλευση, ιδιωτικός, μονοπωλιακός, κρατικός, συνεταιριστικός ή φορέας «λαϊκής εξουσίας» ως ελάχιστη υποχρέωσή μας στις νέες γενεές και στη ζωή μας. Σήμερα εννοείται αυτά μελετούνται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) στην οποία προβλέπονται οι επιπτώσεις και προτείνονται τα ανταποδοτικά έργα και μέτρα τα οποία θεσμοθετούνται με την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων. Και εκεί αρχίζει το πανηγύρι!

Οι Μ.Π.Ε. εγκρίνονται ασχολούμενες επιφανειακά στο θέμα εστιάζοντας στη διακοπή της συνέχειας  του δάσους και στην οπτική ρύπανση από εθνικούς και επαρχιακούς οδούς ή οικισμούς. Γι΄ αυτά προτείνουν κάποια έργα και μέτρα που είναι τα ελάχιστα και τα οποία ποτέ δεν εφαρμόζονται. Σπουδαία ζητήματα επίδρασης στο περιβάλλον και στην παραγωγική δραστηριότητα δεν θίγονται καθόλου. Παράδειγμα το ζήτημα εξαφάνισης των νερών. Πως μπορεί να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στα νερά της περιοχής όταν δεν υπάρχει υδρογεωλογική μελέτη και μελέτη διαχείρισης των υδάτινων πόρων της περιοχής.

Το ζήτημα της καταστροφής και απαγόρευσης όλων των άλλων πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής, αντιμετωπίζεται με το επιχείρημα ότι η εκμετάλλευση δημιουργεί θέσεις εργασίας. Δεν αναφέρεται όμως για πόσο χρόνο δημιουργεί τις θέσεις εργασίας, πόσες θέσεις εργασίας καταστρέφει και μετά την εκμετάλλευση τι; Η πλήρης μη αναστρέψιμη καταστροφή.

Για την μόλυνση από χημικές ουσίες και σωματίδια στο έδαφος τον αέρα, τα νερά, τη θάλασσα. Με καταστροφικά αποτελέσματα στην υγεία και την παραγωγική δραστηριότητα αντιμετωπίζονται με την υποχρέωση μετρήσεων γι΄ αυτά, οι οποίες ποτέ δεν γίνονται, ποτέ δεν ελέγχονται και άρα συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχουν. Είναι προκλητικό πως Υπηρεσίες, που κάποιες από αυτές ελέγχονται από την αυτοδιοίκηση, δέχονται έγγραφα τάχα μετρήσεων. Δεκάδες τέτοια παραδείγματα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε παίρνοντας και εξετάζοντας μία – μία τις επιπτώσεις από την εκμετάλλευση σ΄ όλους τους τομείς της ζωής και της ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή.

Όλα τα παραπάνω απαιτείται από το νόμο να περιέχονται στις Μ.Π.Ε. αλλά προκλητικά με εύσχημο τρόπο ξεπερνιούνται. Όπου και σ΄ αυτά τα ελάχιστα των Μ.Π.Ε. τα βρίσκουν λίγο δύσκολα από την άποψη της μείωσης των κερδών τους δεν διστάζουν να κάνουν εκμεταλλεύσεις και εκεί που δεν έχουν άδεια επέμβασης. (παράδειγμα Άγιος Βασίλης, Καστέλλια) ή να εγκρίνουν Μ.Π.Ε. με ψεύτικα και παραπλανητικά στοιχεία (Αλεφάντω) με κύρια ευθύνη των αρμοδίων υπηρεσιών και των αυτοδιοικητικών παραγόντων που και αυτοί εγκρίνουν τις Μ.Π.Ε.

Ο έλεγχος των περιβαλλοντικών όρων ανατίθεται σε αρμόδιες υπηρεσίες, σε κάποιες από αυτές συμμετέχουν και εκπρόσωποι του Δήμου, οι οποίες προκλητικά και ξεδιάντροπα, με πρόφαση ότι δεν έχουν δυνατότητα, δεν πραγματοποιούν κανένα έλεγχο ή συγκαλύπτουν μια παράνομη δραστηριότητα.

Ο Δήμος, το Δημοτικό Συμβούλιο και τα τοπικά Συμβούλια είναι υποχρεωμένοι και υπεύθυνοι για την προστασία της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας στα όρια του Δήμου ή της Τοπικής ενότητας.

Είναι βαριές οι ευθύνες των τοπικών αρχόντων αν δεν ασκούν τα καθήκοντά τους και επιτρέπουν την ανεπανόρθωτη καταστροφή του περιβάλλοντος, αν δεν απαιτούν με τις απαραίτητες ενέργειες την εφαρμογή των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, αν δεν προωθούν και διεκδικούν οι Μ.Π.Ε. να περιέχουν όλες τις παραμέτρους του προβλήματος  με τις απαραίτητες λύσεις και να μην τις εγκρίνουν αν είναι ελλιπείς. Αν δεν διεκδικούν υπέρ του Δήμου να επιβληθούν και να εισπραχθούν τα σύμφωνα με το νόμο πρόστιμα. Οι μέχρι τώρα Δημοτικοί άρχοντες, τίποτα από τα παραπάνω δεν έκαναν, έδειξαν ότι δεν σέβονται και δεν διασφαλίζουν τα δικαιώματα των πολιτών. Έχω καταθέσει στη μηνυτήρια αναφορά μου στον Εισαγγελέα: «Όλες αυτές τις υπηρεσίες και τους τοπικούς άρχοντες φαίνεται ότι τους συνδέει κάτι που τους αλληλοϋποστηρίζει και τους κάνει ξεδιάντροπους. Από ότι φαίνεται αυτό το κάτι είναι η διασφάλιση των κερδών της S&B. Ένας να μη διαπιστώσει το έγκλημα που γίνεται στη Φωκίδα».

Ο σκοπός της διεκδίκησης της εφαρμογής των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων από τη στιγμή που είναι νόμος του κράτους, είναι πιο προσβάσιμος διότι μπορούμε να απευθυνθούμε σε Υπηρεσίες, Δικαιοσύνη, Βουλή κλπ. Η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων δηλαδή αυτών των ελάχιστων ανταποδοτικών, δεν λύνει το πρόβλημα, βοηθάει όμως το περιβάλλον, αυξάνει τις θέσεις εργασίας, ωφελεί σχετικά τον τόπο. Τον μόνο που ζημιώνει είναι τον εκμεταλλευτή. Συσπειρώνει τους πολίτες, τους δημιουργεί τη συνείδηση ότι μπορούν με τους αγώνες τους να πετύχουν στόχους για μα καλύτερη ζωή. Η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων θα είναι κατάκτηση και η βελτίωση τους θα είναι πάλι κατάκτηση των πολιτών και δεν μπορείς να πετύχεις βελτίωση αν δεν πετύχεις την εφαρμογή των είδη εγκεκριμένων.

Δεν μπορούμε επίσης να ανεχτούμε και πρέπει ο Δήμος να το αναδείξει, ο εκμεταλλευτής με τα χίλια προνόμια ακόμη και την απαγόρευση κάθε άλλης δραστηριότητας όπου δραστηριοποιείται αυτός, να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ για την αξία του μεταλλεύματος.

Από τα παραπάνω πιστεύω ότι γίνεται σαφέστερη η θέση μας για τα μεταλλεία και αυτή πρέπει να μπει σε πρώτη προτεραιότητα και μετά παράλληλα να διεκδικηθούν αντισταθμιστικά οφέλη για τον τόπο ώστε να φέρουν μια ισοστάθμιση από αυτά που έτσι ή αλλιώς θα χαθούν, και με τη μορφή αυτή που προτείνεται δηλαδή ποσοστού επί των πωλήσεων όπως η ίδια εταιρεία έχει υποχρεωθεί και με νόμο στη Μήλο.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια ο Δήμος είναι ένα ισχυρό, όχι όμως το μόνο, εργαλείο. Όταν αυτό όπως περνάει στα χέρια των απέναντι συμφερόντων το τίμημα είναι υπερδιπλάσιο. Πιστεύουμε και καλούμε το λαό της Παρνασσίδας να ανακόψει αυτή την πορεία της καταστροφής και της απαξίωσης και να διεκδικήσει τη ζωή του από καλύτερες θέσεις.



                                                                                    ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014



                                                                                       Δ. ΜΠΑΚΑΣ



Υ.Γ.1. Κάποιοι από τις δήθεν ανανεωτικές δυνάμεις που διεκδικούν το Δήμο Δελφών κακοαντέγραψαν τις θέσεις μας για να ξεγελάσουν τους πολίτες. Άλλοι αφού μας λοιδόρησαν για τις θέσεις μας προτείνουν βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων. Είμαστε ευτυχείς που οι θέσεις μας έστω και για τα μάτια υιοθετούνται από άλλες παρατάξεις αποδεικνύοντας ότι βρίσκουν ανταπόκριση στους συνδημότες μας. Πρέπει όπως να επισημάνουμε ότι αυτοί οι ίδιοι από υπεύθυνες θέσεις πολέμησαν αυτές τις απόψεις και σε κρίσιμα θέματα ψήφισαν εναντίων τους. Καμία εγγύηση δεν υπάρχει ότι άλλαξαν απόψεις. Τα συμφέρονται που εκφράζουν είναι τα ίδια. Στάχτη στα μάτια ρίχνουν για να αρπάξουν την ψήφο και μετά να λένε ότι αυτοί εκφράζουν τις απόψεις των πολιτών.

Υ.Γ.2. Κάποιοι πρέπει να αποφασίσουν τι προτείνουν. Για πότε προγραμματίζουν τη «λαϊκή εξουσία» και μέχρι τότε πώς θα γίνεται η εκμετάλλευση,  ας είναι και επιφανειακή και χωρίς κανέναν έλεγχο; Ή βάζουν στόχο να κλείσει. Και όταν έρθει η «λαϊκή εξουσία» πώς ακριβώς, με τι προϋποθέσεις θα γίνεται η εκμετάλλευση; Τον μόνο όρο που έχουν ως τώρα καταθέσει είναι ότι θα γίνεται και επιφανειακή χωρίς άλλες λεπτομέρειες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου