Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στις συντάξεις

Αντίστροφη μέτρηση για νέες αλλαγές στις συντάξεις δύο εκατομμυρίων συνταξιούχων και 1,5 εκατομμυρίου ασφαλισμένων αρχίζει με την εφαρμογή των ρυθμίσεων που περιλαμβάνει ο νόμος για τα προαπαιτούμενα της τρόικας.......
Η αρχή θα γίνει από τις επικουρικές και παίρνουν σειρά τα μερίσματα αλλά και οι κύριες συντάξεις από το 2015.

Κομβικό σημείο, όπως εξηγεί ο «Ελεύθερος Τύπος», είναι η βασική σύνταξη των 360 ευρώ που θα συνδυαστεί και με νέο ασφαλιστικό από την επόμενη χρονιά.

Επικουρικές: Από τον ερχόμενο Ιούλιο τα ποσά των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων θα διαμορφώνονται με κριτήριο τη μείωση των ελλειμμάτων. Σε πρώτη φάση θα επηρεαστούν με νέες περικοπές τα ποσά που καταβάλλονται στους ήδη συνταξιούχους. Αρμόδια στελέχη του ΕΤΕΑ κάνουν τη σχετικά αισιόδοξη εκτίμηση ότι θα είναι της τάξης του 7-10%. Από 1/1/2015 που αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών αναμένεται νέο ψαλίδι.

Κύριες συντάξεις: Από την 1/1/2015 αλλάζει ο υπολογισμός των κύριων συντάξεων. Επηρεάζονται όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα, δηλαδή όσοι συμπληρώνουν και το χρόνο ασφάλισης αλλά και την ηλικία για να βγουν στη σύνταξη από την επόμενη χρονιά. Επηρεάζονται και όσοι έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα, δηλαδή έχουν μόνο το χρόνο ασφάλισης και δεν συμπληρώνουν φέτος το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων φέρνει μειώσεις που θα είναι μεγαλύτερες εξαιτίας των μικρών ποσοστών αναπλήρωσης αλλά και της μείωσης των μισθών. Οι νέοι συντελεστές αναπλήρωσης θα αφορούν το τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί σε χρόνο ασφάλισης και αποδοχές από το 2011 και μετά.

Βασική σύνταξη 360 ευρώ: Θα ισχύει σε όλα τα Ταμεία. Είναι το ποσό που θα εγγυάται το κράτος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει, όπως πιστεύουν ορισμένοι, ότι όλες οι συντάξεις θα πάνε στα 360 ευρώ από το 2015. Ούτε όμως ότι το συνολικό ποσό των σημερινών συντάξεων θα είναι πλήρως εξασφαλισμένο αν υπάρχουν ελλείμματα στα Ταμεία. Στην πράξη ένας συνταξιούχος που παίρνει σήμερα κύρια σύνταξη 1500 ευρώ και την οποία εγγυάται στο ακέραιο το κράτος, από ο 2015 θα έχει την κρατική εγγύηση μόνο για τα 360 ευρώ. Τα υπόλοιπα 1200 ευρώ θα είναι σε θέση να τα εγγυηθούν τα Ταμεία με τα έσοδά τους και την όποια κρατική επιχορήγηση.

sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου