Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Το τραγικό ναυάγιο της συνεργασίας Δήμου με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ !! Ευθύνες υπάρχουν ?? και επιτέλους θα αποδοθούν ??

 Προ τριμήνου περίπου η ΤΡΑΙΝΟΣΕ  κατέθεσε στον Δήμο μας ολοκληρωμένο σχέδιο συνεργασίας για την καθιέρωση δρομολογίου μεταφοράς  επισκεπτών και χιονοδρόμων προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού....

Θα ήταν μια φιλόδοξη καινούργια υπηρεσία , ΔΗΜΟΥ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ , προς τους φίλους του Βουνού , των ορεινών σπόρκαι της χιονοδρομίας , που ενώ εν τω μεταξύ προετοιμάζονταν προσεκτικά επί τριετία περίπου , απλώς από ολιγωρία και ανεπάρκεια δυστυχώς του Δήμου μας  δεν είχε έως τώρα προχωρήσει ο σχεδιασμός αυτός στο στάδιο υλοποίησής του .
Μια πρώτη ιδέα  για την νέα αυτή υπηρεσία , ως αποτέλεσμα της συνεργασίας  Τραινοσε – Δήμου , είχαν την ευκαιρία να πάρουν οι φίλοι που παρακολουθούν τις δημόσιες αναφορές και ενημερώσεις μας στις τοπικές ιστοσελίδες , καθότι  εμείς επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί λεπτομερώς στο θέμα αυτό .
Μάλιστα σε πρόσφατη παρέμβασή μας , προσπαθήσαμε για μια ακόμη φορά να αφυπνίσουμε και να κινητοποιήσουμε επιτέλους την Δημοτική μας Αρχή , στην κατεύθυνση ανταπόκρισής της στο κάλεσμα για συνεργασία  που της απηύθυνε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ .
Στο πλαίσιο αυτό και για την καλύτερη αποτελεσματικότητα του προγράμματος αυτού ως προς την ποιότητα και την αξιοπιστία των προβλεπόμενων παρεχόμενων υπηρεσιών , προτείναμε τότε ( για όσους το θυμούνται ), μεταξύ άλλων, και την διεύρυνση της συνεργασίας  με ένταξη στο συνεργατικό σχήμα και της όμορης Δημοτικής κοινότητας Πολυδρόσου.  Με την οποία βεβαίως χρόνια τώρα μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες και βιώνουμε τις ίδιες αγωνίες για την τύχη της περιοχής ως προς την τουριστική της ανάπτυξη .
Όπως έχουμε ξαναπεί , με τους φίλους  Σουβαλιώτες  ως προς το θέμα της τουριστικής μας ανάπτυξης, μας ενώνουν τα ίδια σχεδόν συμφέροντα και γενικώς θα μας ενδιέφερε εξίσου νομίζω μια τέτοια συνεργασία.
Με προφανή στόχο την διεύρυνση και την βελτίωση του προσφερόμενου πακέτου παροχών στον τομέα αυτό, σε μια κοινή προσπάθεια για αύξηση της επισκεψιμότητας στην ευρύτερη περιοχή μας , και μέσα βεβαίως από νέες , σύγχρονες ,διευκολυντικές μεταφορικές υπηρεσίες και επιλογές .
Μετά απ` όλα αυτά  και αφού η πρώτη προσέγγιση για συνεργασία με την κοινότητα Πολυδρόσου έδωσε ισχυρά θετικά μηνύματα , πριν από ένα περίπου μήνα και με πρωτοβουλία των  κ.κ. Α. Ζιάκου – Κ. Καλλιακούδα  και  Γ. Γώγου  εκ μέρους του Δήμου μας και του Προέδρου κυρίου  Ν.  Μολιώτη εκ μέρους της κοινότητας Πολυδρόσου , πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση στην Αμφίκλεια  με ευρεία συμμετοχή : ( πέραν των προαναφερόμενων ), εκπροσώπων φορέων και επαγγελματικών οργανώσεων, τοπικών εκπροσώπων της κοινότητας  Αμφικλείας ,  άλλων πολιτών με γνώση , εμπειρία και άποψη επί παρομοίων ζητημάτων , εκπροσώπων του Φορέα διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού , εργαζομένων στο Χιονοδρομικό κέντρο , παρουσία του κ. Θύμιου  Πλαστήρα πρώην Διευθυντή επί χρόνια του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού και με μεγάλη εμπειρία επί αναλόγων θεμάτων, κ.αλ.
Απ` τη συνάντηση αυτή προέκυψε ως συμπέρασμα , η ανάγκη θεμελίωσης σε ρεαλιστική προγραμματική βάση , μιας εφικτής και καλοδεχούμενης συνεργασίας  μεταξύ των κοινοτήτων Αμφίκλειας και  Πολυδρόσου  απ` την μια , και τηςΤΡΑΙΝΟΣΕ απ` την άλλη , αφού αναγνωρίστηκε από όλους τους παρισταμένους το αναμφισβήτητο αμοιβαίο όφελος από μια τέτοια συνέργεια  .
Λογικά λοιπόν για τη συνέχεια , θα περίμενε κανείς την ομόφωνη στο Δημοτικό μας Συμβούλιο αποδοχή και επικύρωση των συμπερασμάτων της συναντήσεως εκείνης και το άμεσο προχώρημα για την νομική θεμελίωση της επιζητούμενης συνεργασίας . Αίφνης όμως και πέραν πάσης λογικής εξηγήσεως , σε συνεδρίαση του ΔΣ  λίγες μόνο ημέρες μετά την σύσκεψη εκείνη και ενώ ήταν θέμα της ημερήσιας διατάξεως η συνεργασία μας αυτή με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ , δυστυχώς με αποκλειστική ΕΥΘΥΝΗ και επίμονη ΑΡΝΗΣΗ  συζητήσεως του θέματος (- για ακατανόητους και προφανώς προσχηματικούς λόγους -), τόσο του κυρίου Δημάρχου όσο και του τοπικού της Αμφίκλειας Αντιδημάρχου , το θέμα αναβλήθηκε !! Παρά μάλιστα τις περί του αντιθέτου εναγώνιες προσπάθειες τόσο των τριών δημοτικών συμβούλων που προαναφέραμε και που με την πρωτοβουλία τους εν τέλει πραγματοποιήθηκε η κοινή εκείνη συνάντηση προετοιμασίας της ευρείας “συμμαχίας” των δυο δημοτικών κοινοτήτων Αμφίκλειας & Πολυδρόσου με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ , όσο όμως και πολλών εκ των υπολοίπων συμβούλων εξ όλων μάλιστα των παρατάξεων , όπως και ενός –δυο συμπολιτών μας που έτυχε να παρευρίσκονται στο Συμβούλιο εκείνο .
Εξ όσων βέβαια πληροφορήθηκα τότε , οι δυο αυτοί αιρετοί “ΑΡΝΗΤΕΣ”,  Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος , επικαλεστήκαν για την αναβολή , λόγους ελλιπούς δήθεν προετοιμασίας !!... υποσχόμενοι άμεση επανεξέταση και αρτιότερη προετοιμασία !!
Όσο εν τω μεταξύ κάτι τέτοιο το είδατε εσείς αγαπητοί αναγνώστες , άλλο τόσο το είδα κι εγώ και πολύ περισσότερο βέβαια η ΤΡΑΙΝΟΣΕ . Αναμενόμενη θα μου πείτε αυτή η στάση , με την ανευθυνότητα που συνήθως τους διακρίνει.Αναμενόμενο ναι , αλλά και απαράδεκτο όμως ταυτόχρονα .
Σας υπενθυμίζω εν τω μεταξύ πως επί τριετία σχεδόν τώρα - απ` τον Σεπτέμβριο του 2011 -, το ζήτημα αυτό μπορεί βεβαίως να μην απασχολούσε διόλου τους συγκεκριμένους αιρετούς , αλλά η αλήθεια είναι πως υπήρχαν άλλοι , απλοί πολίτες μάλιστα , που το σκέφτηκαν , το επρότειναν και το οργάνωναν αντ` αυτών  με συναίσθηση απόλυτης ευθύνης προσεχτικά και λεπτομερώς και το κρατούσαν έτσι ζωντανό μέχρι τώρα ως προοπτική , όπως άλλωστε κι ένα σωρό άλλα δημοτικά μας ζητήματα ….. ) .
Θα θυμόσαστε ίσως πολλοί από σας και την σχετική αναφορά του Διευθυντή εκμετάλλευσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ  στην διημερίδα για την τουριστική ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στην Αμφίκλεια στο τέλος του καλοκαιριού του 2012 !! αν θυμάμαι κι εγώ καλά .
Είδε κι απόειδε  λοιπόν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ  απ` την ανεπάρκεια , την ολοφάνερη αδράνεια και τα καμώματα της Δημοτικής μας Αρχής  και  “σφύριξε”  το τέλος  της πολυπόθητης και πιθανόν επωφελούς αυτής συνεργασίας .
Μια μεγάλη λοιπόν τρίχρονη προσπάθεια κάποιων πολιτών ( με ενδιαφέρον και όραμα για τον τόπο, όχι πάντως ανθρώπωντου Δήμου ) για την υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος για την καθιέρωση μεταφοράς επισκεπτών προς τον Παρνασσό και το Χιονοδρομικό Κέντρο μέσω της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και σε συνεργασία δυο ομόρων και με κοινά συμφέροντα δημοτικών κοινοτήτων , δυστυχώς  ναυάγησε  για μια ακόμη φορά , αφού ο Δήμος μας υπήρξε ακόμη και εδώ τραγικά ανίκανος κι απίστευτα ανήμπορος να αντιληφθεί την προοπτική του εγχειρήματος και να το προωθήσει εγκαίρως .
Προτίμησαν κάποιοι μοιραίοι αιρετοί μας , να προτάξουν τους χαζομικροεγωισμούς τους και να επιδείξουν την αφροσύνη τους , σε βάρος βέβαια του κοινού συμφέροντος που φιλοδοξούσε να υπηρετήσει αυτή η υπερτοπική συνεργασία και η καθιέρωση παροχής μιας νέας και καινοτόμου υπηρεσίας με προοπτικές και ωφελήματα για την περιοχή μας .
Δυστυχώς με δική τους και μόνο ευθύνη,  μια ακόμη ευκαιρία για τον τόπο χάθηκε . Θυσιαζόμενη στο βωμό της ακαταλληλότητας , των μικροτήτων και της ασχετοσύνης , ανάξιων και πάντως σε κάθε περίπτωση εντελώς ακατάλληλων και ανεπαρκών για αυτό το θεσμικό ρόλο αιρετών .
Θέλω να ελπίζω και εύχομαι , η νέα σύνθεση του ΔΣ  που θα προκύψει απ` τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές , να μπορεί τουλάχιστον να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκρίνεται με σχετική έστω αξιοσύνη και επάρκεια στις προκλήσεις και στις υποχρεώσεις του ρόλου της .
Η απερχομένη Διοίκηση του Δήμου με την αλλόκοτη λειτουργία της στο θεσμό , ας αποτελέσει ένα θλιβερό παράδειγμα προς αποφυγή και η ανεκδιήγητη όντως θητεία της ας προβληματίσει ευκαιρίας δοθείσης τόσο όλους εμάς τους πολίτες ως ψηφοφόρους , όσο όμως και τους πιθανούς υποψηφίους συμβούλους  ως  αυριανούς  υπεύθυνους , σοβαρούς και κυρίως επαρκείς θεσμικούς εκπροσώπους μας . Όπως βεβαίως ταιριάζει στο θεσμό της αυτοδιοίκησης , που δυστυχώς Πανελληνίως κι όχι μόνο τοπικά , βρίθει από αναξίους , ανεπαρκείς , ακατάλληλους και αστείους έως και επιζήμιους υπηρέτες της .
Γιατί την τραγική εμπειρία απ` τα δικό μας συνεχιζόμενο δημοτικό δράμα , θα πρέπει να την έχουμε πλέον όλοι μας συνεχώς κατά νου. Δικαιολογίες για τα ίδια λάθη στις επιλογές των εκπροσώπων μας δεν υπάρχουν πια άλλες . Και προφανώς είναι γνωστό νομίζω, πως το δις εξαμαρτείν ουκ  ανδρός σοφού ( αυτό ισχύει και για τις γυναίκες βεβαίως !! )
Μήπως κανείς εκ των υπευθύνων αυτής της τόσο επιζήμιας για το Δήμο και την περιοχή μας εξέλιξης , θα είχε επιτέλους το θάρρος , τον ανδρισμό και την γενναιότητα να αναλάβει τις βαριές ευθύνες που αναμφισβήτητα του αναλογούν?
Είναι δυνατόν να κρύβονται κάποιοι πίσω από το δάκτυλό τους, όταν πλέον είναι γνωστό τοις πάσι  πως ολόκληρη η ευθύνη για την τραγική αυτή εξέλιξη τους αναλογεί και επομένως είναι λογικό και να τους “πνίγει” κιόλας ??
Φιλότιμο για ανάληψη ευθυνών υπάρχει ??,  ή  οι οικονομικές απολαβές , οι καρέκλες και τα οφίτσια της ιδιότητος είναι τα μόνα που τους ενδιαφέρουν ??
Πάλι και για πολλοστή φορά , κακομοίρηδες , κρυπτοάτολμοι και ανάξιοι της αιρετής τους ιδιότητας θα αποδειχθούν αυτοί οι μοιραίοι άνθρωποι ….. ?? Γαντζωμένοι στις θεσμικές τους καρέκλες σε μια απέλπιδαπροσπάθεια να διασώσουν έτσι τα μικροσυμφέροντά τους και να υπηρετήσουν μόνο τον απίστευτο εγωισμό τους και την βλακώδη ματαιοδοξία τους ??.
Λιγάκι ντροπή κύριοι !!!  Ζημιές στον τόπο κάνετε , δεν το αντιλαμβάνεστε ??
Είναι ανάγκη όμως , αλλά και ηθική και θεσμική υποχρέωση όλων των υπολοίπων συμβούλων, να ζητήσουν εξηγήσειςγια την καταστροφική αυτή αμέλεια και προφανή αποτυχία και να αποδώσουν ευθύνες  για  το φιάσκο αυτό και τις δυσμενείς  επιπτώσεις του στο Δήμο και στην περιοχή ολόκληρη .
     Από εμάς προσωπικά , ένα ειλικρινές συγγνώμη στους φίλους Σουβαλιώτες και στον αγαπητό  Πρόεδρο κ.Μολιώτη ( που αγκάλιασε αμέσως και με θέρμη ανταποκρίθηκε στην πρότασή μας ), για το ναυάγιο της συνεργασίας και το άδοξο τέλος μιας προσπάθειας που δεν ξεκίνησε καν . Ελπίζουμε η νέα Δημοτική μας Αρχή σε λίγο καιρό, να σταθεί ικανή να ξαναζωντανέψει αυτή την σημαντική πρωτοβουλία , δίνοντας μια ακόμη ευκαιρία στις κοινότητές μας να συνεργαστούν και να υλοποιήσουν από κοινού μια πρόταση που δίνει προοπτική και προσθέτει εργαλεία στην κοινή προσπάθεια για τουριστική ανάπτυξη .
Είναι βέβαια δύσκολο γιατί όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ βρίσκεται πλέον στη διαδικασία πώλησης (αρχές Μαΐου κατατίθενται οι τελικές προσφορές απ` τους ενδιαφερόμενους αγοραστές ), αλλά εφ` όσον τυχόν υπάρξουν τα περιθώρια , αξίζει θεωρώ να το προσπαθήσουμε εκ νέου, αφού τώρα η καταστροφική ασχετοσύνη των σημερινών υπευθύνων, μας στέρησε αυτή την προοπτική .
Διαβάστε το παλαιότερο σχετικό άρθρο με τις προτάσεις μας πατώντας    ΕΔΩ                       
                                       
  Ο αγανακτισμένος πλέον                  12-3-2014
                                         ΘΑΝΑΣΗΣ  ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου