Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Σάββατο 23 Νοεμβρίου....ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ: Έφυγε από την ζωή ο Γιώργος Τσαπρούνης σε ηλικία 45 ετών, σήμερα στις 12 η κηδεία του στον ΙΝ Εισοδίων της Θεοτόκου Αμφίκλειας.….......

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Το σύνδρομο της μετασεισμικής αμνησίας χτύπησε την Αμφίκλεια

Ο καταστροφικός σεισμός της Κεφαλλονιάς και οι ανυπολόγιστες μέχρι σήμερα ζημιές που άφησε πίσω του φέρνει για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο το ζήτημα της υλοποίησης των υποσχέσεων...
 οι οποίες παρέχονται τα πρώτα επικοινωνιακώς θερμά εικοσιτετράωρα που ακολουθούν κάθε χτύπημα του Εγκέλαδου. Ως είθισται οι σεισμοπαθείς βλέπουν στην πρώτη πράξη του δράματος να χτίζονται τα σπίτια τους με μοναδικά δομικά υλικά βαρύγδουπες δηλώσεις υπουργών και στην δεύτερη πράξη τα όνειρά τους να γκρεμίζονται από τα Ρίχτερ της γραφειοκρατίας και της λήθης των υποσχέσεων. Την ώρα που οι κάτοικοι της Κεφαλλονιάς ψάχνουν ένα στήριγμα από τον κρατικό μηχανισμό για να θεμελιώσουν την συνέχεια της επιβίωσής τους, κάποιοι άλλοι παραμένουν ξεχασμένοι και με τις ελπίδες τους καταπλακωμένες κάτω από τα ερείπια των υποσχέσεων.ς
Και τότε, πλούσιες υποσχέσεις
Η περίπτωση των σεισμόπληκτων της Φωκίδας και της Φθιώτιδας από το καλοκαιρινό χτύπημα του Εγκέλαδου στην περιοχή είναι χαρακτηριστικό δείγμα γραφής ενός κράτους που πάσχει από το σύνδρομο της μετασεισμικής αμνησίας. Μεγάλες ήταν οι ζημιές που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος στην Αμφίκλεια και στα χωριά της περιοχής των Καμένων Βούρλων τον Αύγουστο του 2013, καθώς η σεισμική δόνηση των 5,1 βαθμών προκάλεσε εκτεταμένες υλικές καταστροφές σε πολλά σπίτια της περιοχής. Σπίτια που χτίστηκαν πριν από δεκαετίες είχαν τις μεγαλύτερες ζημιές αφήνοντας δεκάδες οικογένειες στον δρόμο σε πολλά χωριά της Φθιώτιδας και της Φωκίδας. Πάνω από 250 σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα από τα συνεργεία εμπειρογνωμόνων του ΤΕΕ που πραγματοποίησαν αυτοψίες στα πληγέντα χωριά της περιοχής.
Η κυβέρνηση τότε ανακοίνωσε ότι η επισκευή των κτισμάτων που επλήγησαν από τους σεισμούς, θα καλυφθεί κατά 40% με κρατική επιχορήγηση και 60% άτοκο δάνειο. Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο Υποδομών, κρατική αρωγή ύψους 40% θα ελάμβαναν οι σεισμόπληκτοι για την επισκευή των κτισμάτων που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο στην περιοχή, ενώ το υπόλοιπο 60% θα καλυπτόταν από άτοκο δάνειο προς τους ιδιοκτήτες των κατοικιών. Επιπλέον, τα συναρμόδια υπουργεία είχαν υποσχεθεί την επιδότηση ενοικίου στους σεισμόπληκτους των οποίων η μόνιμη και κύρια κατοικία τους έχει πληγεί, με ποσό από 200 ευρώ έως 300 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένειας και για χρονικό διάστημα μέχρι 2 έτη για τους ιδιοκτήτες και 6 μήνες για τους ενοικιαστές.
«Ακόμα και για το επίδομα ενοικίου μας λένε να περιμένουμε και άλλο»
«Ήρθαν, μας έταξαν και μετά μας ξέχασαν» λέει ο σεισμοπαθής Βάιος Καρκάνης που τον Αύγουστο του 2013 έμεινε άστεγος μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου στην περιοχή. Με τη σύζυγό του και τα δύο του παιδιά αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει το χωριό του τη Μεδενίτσα για να βρει φιλοξενία σε γειτονικό χωριό αφήνοντας πίσω του ένα ραγισμένο σπίτι με την υπόσχεση πως για το πρώτο διάστημα θα του καταβληθεί ένα επίδομα ενοικίου της τάξης των 300 ευρώ τον μήνα. «Παρά τις ελπίδες που μας δημιούργησαν οι υπουργοί και οι βουλευτές τις πρώτες μέρες, μετά δεν έγινε απολύτως τίποτα και τα σπίτια μας παραμένουν ερείπια» συνεχίζει με απογοήτευση και θυμό για την πλήρη εγκατάλειψη στην οποία καταδίκασε η πολιτεία τους σεισμοπαθείς των χωριών της Αμφίκλειας. «Ούτε δάνεια, ούτε επιχορήγηση, ούτε επίδομα, ούτε ευρώ δεν είδαμε από την ημέρα που έφυγαν οι υπουργοί και οι τηλεοράσεις από τα χωριά μας» συνεχίζει ο Β. Καρκάνης που εδώ και μήνες περιμένει την περίφημη συνδρομή της πολιτείας καθώς «ακόμα και για το επίδομα του ενοικίου μας λένε πως πρέπει να περιμένουμε κι άλλο». Όσο για τις επισκευές του σπιτιού όπως λέει «δεν έχω πλέον καμία ελπίδα αφού δεν τους βλέπω πια διατεθειμένους ούτε δάνειο να μας δώσουν για να ξαναγίνει κατοικήσιμο το σπίτι».
Θ. Ντούρος: Πολύ γρήγορα μας ξέχασε η Πολιτεία
«Τίποτε από όλα αυτά που μας υποσχέθηκαν δεν υλοποιήθηκαν» λέει σήμερα ο δήμαρχος της Αμφίκλειας, Θεόδωρος Ντούρος συμπληρώνοντας πως «πολύ γρήγορα μας ξέχασε η Πολιτεία». Παρότι τα συνεργεία της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων που εγκαταστάθηκαν στις πληγείσες περιοχές κατάφεραν μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να ολοκληρώσουν την καταγραφή των ζημιών και να παραδώσουν μια μελέτη με την ολοκληρωμένη χαρτογράφηση των αναγκών η ολιγωρία των αρμόδιων υπουργών είχε ως αποτέλεσμα να μην έχει φτάσει στους πληγέντες ούτε ένα ευρώ μέχρι σήμερα. «Οι άστεγοι βρίσκονται ακόμη αβοήθητοι» επισημαίνει ο δήμαρχος Αμφίκλειας που έχει αναλάβει τη δωρεάν φιλοξενία «όσων από αυτούς δεν είχαν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν σε σπίτια συγγενών στη Λαμία και την Αθήνα».
Ευ. Αποστόλου: Πλήρης εμπαιγμός των κατοίκων
Για πλήρη ανακολουθία υποσχέσεων και έργων της κυβέρνησης κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Ευ. Αποστόλου που σημειώνει πως «από όσα υποσχέθηκε το καλοκαίρι ο κ. Σταϊκούρας δεν υλοποιήθηκε απολύτως τίποτα ενώ δεν υπήρξε καμία δημοπράτηση για την επανακατασκευή των δύο κατεστραμμένων γεφυρών που χτυπήθηκαν από τον σεισμό». Αναφερόμενος δε στους σεισμοπαθείς ο υποψήφιος περιφερειάρχης κάνει λόγο για πλήρη εμπαιγμό των κατοίκων «καθώς όχι μόνο δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί αλλά επιπλέον δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για τις καταγεγραμμένες επεμβάσεις στα σπίτια που προσημειώθηκαν ως μη κατοικήσιμα».
Έχουν σταλεί μόλις 80.000!
Είναι χαρακτηριστικό πως σε σχετικό αίτημα προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για έκτακτη χρηματοδότηση στα πληγέντα χωριά της περιοχής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας εκτός από υποσχέσεις, το μόνο που κατάφερε ήταν να χρηματοδοτήσει με 50.000 ευρώ τον Δήμο Μώλου – Αγίου Κων/νου για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες στο χωριό Ρεγγίνι και με 30.000 ευρώ τον Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας για τις έκτακτες ανάγκες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στη Δρυμαία. «Αυτά είναι και τα μόνα χρήματα που έχουν φτάσει στα χωριά της περιοχής που χτύπησε το καλοκαίρι ο σεισμός και μαζί με τέσσερις λυόμενους οικίσκους είναι η μοναδική βοήθεια του κράτους» υποστηρίζει ο δήμαρχος μιας περιοχής που εκτός από τον σεισμό επλήγη και από τα Ρίχτερ της κυβερνητικής αναξιοπιστίας. «Εδώ και μήνες η τηλεφωνική απάντηση που παίρνω από την Αθήνα είναι πως πολύ σύντομα το θέμα σας θα διευθετηθεί» είναι τα λόγια του δημάρχου που με τις 50 χιλιάδες ευρώ του καλοκαιριού κατάλαβε από πρώτο χέρι τι σημαίνουν οι «εντολές Σαμαρά».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΤΣΑΚΟΣ
http://altpressfthiotida.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.