Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Απόδραση-αστραπή με φόντο τις πλαγιές της Γκιώνας, της Οίτης και των Βαρδουσίων.

Τοπίο που καθαρίζει το μυαλό από καθετί αρνητικό, πυκνά ελατοδάση και τρεχούμενα νερά παντού, παγωμένος βουνίσιος αέρας που αναζωογονεί και αυθεντικά ρουμελιώτικα γλέντια που ζεσταίνουν την καρδιά. ...

Από τον Μίλτο Μιχαλά.

 Αν και κοντά στην Αθήνα τα ορεινά της Φωκίδας αποπνέουν αίσθηση χωριού- ειδικά όταν είναι χιονισμένα.
Αν και κοντά στην Αθήνα τα ορεινά της Φωκίδας αποπνέουν αίσθηση χωριού- ειδικά όταν είναι χιονισμένα.
Αν προσθέσουμε στα παραπάνω την κοντινή απόσταση από την Αθήνα ( δυόμισι με τρεις ώρες ) αλλά και τους φιλικούς προς την τσέπη ξενώνες, δεν έχουμε κανένα λόγο να το σκεφτόμαστε. Τα χωριουδάκια της ορεινής Φωκίδας είναι ό,τι πρέπει για μια γιορτινή απόδραση-αστραπή με φόντο τις λευκές πλαγιές της Γκιώνας, της Οίτης και των Βαρδουσίων και χαλαρωτικό σάουντρακ τα νερά του Μόρνου. Το κεφαλοχώρι Μαυρολιθάρι στις πλαγιές της Οίτης έχει όλα όσα χρειάζεστε, αν δεν ψάχνετε για deluxe ορεινές καταστάσεις. Χαλαρωτική θέα στις γύρω βουνοκορφές, πέτρινα σοκάκια χωρίς πολυκοσμία, απλούς ξενώνες με αναμμένα τζάκια και τίμιο σπιτικό φαγητό.

 Το «Αρχοντικό της Ευανθίας» στη χιονισμένη πλατεία της Καστριώτισσας.
Το «Αρχοντικό της Ευανθίας» στη χιονισμένη πλατεία της Καστριώτισσας.
Μοναδική εμπειρία να σε βρουν τα πρώτα χιόνια εδώ, χαζεύοντας το τοπίο από το καφενείο στο πανδοχείο «Μαυρολιθάρι», ή και ακόμα πιο ψηλά, στο χωριό Καστριώτισσα, όπου τα σπίτια είναι αμφιθεατρικά χτισμένα σε μια πλαγιά φουλ στο έλατο, αγναντεύοντας τα Βαρδούσια και την Γκιώνα από τα 1.230 μέτρα. Το «Αρχοντικό της Ευανθίας» φιλοξενεί εδώ τους λάτρεις της απομόνωσης και της βουνίσιας φύσης. Οι περίπατοι στο χωριό ξεκινούν από τη γαλήνια, πλακόστρωτη πλατεία με τα πλατάνια και συνεχίζονται μέχρι το λόφο του Αγίου Νικολάου με το ομώνυμο εκκλησάκι.

 Μετά τις βόλτες στο βουνό ενδείκνυται η χαλάρωση μπροστά στο τζάκι.
Μετά τις βόλτες στο βουνό ενδείκνυται η χαλάρωση μπροστά στο τζάκι.
Επόμενη στάση στα Βαρδούσια, στη μεγάλη πλατεία του χωριού Αθανάσιος Διάκος ( Μουσουνίτσα ), όπου οι μυρωδιές από τα ψητά θα σας οδηγήσουν κατευθείαν στις ταβέρνες του Ραβάνη και του Μαστροκωστόπουλου. Οι φανατικοί φυσιολάτρες δίνουν ραντεβού στο χωριό για να περπατήσουν στο μονοπάτι Ε4, που περνάει από εδώ, και να ανεβούν μέχρι το καταφύγιο των Βαρδουσίων. Για ωραίες φωτογραφίες σημειώστε τον καταρράκτη της Κρέμασης κοντά στο χωριό Στρώμη, αλλά και το ύψωμα Σταυρός στην κορυφή του χωριού Πανουργιάς με το καλύτερο πανόραμα της Γκιώνας.

 Το καταφύγιο «Οίτη» είναι ό,τι πρέπει για άραγμα και σπιτικό φαγητό ή ως βάση για διάφορα activities με συνοδό τον Βασίλη Τραχανά.
Το καταφύγιο «Οίτη» είναι ό,τι πρέπει για άραγμα και σπιτικό φαγητό ή ως βάση για διάφορα activities με συνοδό τον Βασίλη Τραχανά.
Την ίδια καρτποσταλική θέα θα χορτάσετε και από τις μεγάλες τζαμαρίες του καταφυγίου «Οίτη», που βρίσκεται στη θέση Βρύζες, στο διάσελο ανάμεσα στην Γκιώνα και την Οίτη. Ο ιδιοκτήτης του Βασίλης Τραχανάς μπορεί να σας πάει με snowmobile και ρατράκ στην κορυφή της Οίτης για ελεύθερες καταβάσεις με snowboard, ski ή απλώς για βόλτες. Αν πάλι δεν είστε της δράσης, μπορείτε απλώς να έρθετε για να αράξετε στο ζεστό σαλόνι και να δοκιμάσετε το φαγητό και τα γλυκά που φτιάχνει η γυναίκα του.

Πού να μείνετε


Το Αρχοντικό της Ευανθίας ( Καστριώτισσα, 2265062247, από €40 και από € 50 τις γιορτές ) Χτισμένο σε προνομιακή θέση στο χωριό, θα σας φιλοξενήσει σε άνετα δωμάτια που βλέπουν τις ελατοσκέπαστες πλαγιές. Διαθέτει café και ταβέρνα. Πανδοχείο Μαυρολιθάρι ( Μαυρολιθάρι, 2265062410, από € 50 ) Στην πλατεία του χωριού, που είναι σαν φυσικό μπαλκόνι με πανοραμική θέα των Βαρδουσίων. Απλά δωμάτια, καθιστικό με τζάκι και café.

 Στο «Μετερίζι» θα φάτε πρωινό στη θαλπωρή του τζακιού.
Στο «Μετερίζι» θα φάτε πρωινό στη θαλπωρή του τζακιού.
Hotel Vardousia ( Αθανάσιος Διάκος, 2265063150, www.hotelvardousia.gr, από € 60, ) Άνετα και διαφορετικά μεταξύ τους δωμάτια ( τα 2 σουίτες ), μεγάλο café-bar και άπλετη θέα στην Γκιώνα, την Οίτη και τα Βαρδούσια.
Το Μετερίζι ( Αθανάσιος Διάκος, 6948824029, www.meterizi.gr, από € 60 ) Πέτρα και ξύλο, μπαλκονάκια απ’ όπου βλέπεις όλο το χωριό και σαλόνι με τζάκι για το πρωινό.
Ξενώνας Ραβάνη ( Αθανάσιος Διάκος, 2265063214, www.ravanis.com.gr, από € 35 ) Λιτά και περιποιημένα δωμάτια κοντά στην ομώνυμη ταβέρνα.


Πού να φάτε


 Παραδοσιακά γλυκά με τους καρπούς του δάσους.
Παραδοσιακά γλυκά με τους καρπούς του δάσους.
Το Αρχοντικό της Ευανθίας ( Καστριώτισσα, 2265062247 ) Το μενού στην ταβέρνα του ξενώνα περιλαμβάνει χωριάτικες πίτες, ρουμελιώτικα κρεατικά ( ζυγούρι, προβατίνα κ.ά. ) και κρασί δικής τους παραγωγής.
Το Στέκι του Καραπλή ( Μαυρολιθάρι, 2265062340 ) Για χειροποίητες πίτες, κοκορέτσι, σπληνάντερο και αρνί σούβλας.


 Η τσίκνα έχει την τιμητική της σε όλη την περιοχή!
Η τσίκνα έχει την τιμητική της σε όλη την περιοχή!
Ραβάνης ( Αθανάσιος Διάκος, 2265063214 ) Όλα τα κρέατα είναι ντόπια και ψήνονται με μαστοριά. Βάλτε στην παραγγελία παϊδάκια, κοκορέτσι, μπιφτέκια και φυσικά χειροποίητες τηγανητές πατάτες.
Το Μετερίζι ( Αθανάσιος Διάκος, 6948824029 ) Παραδοσιακές μουσουνιτσιώτικες πίτες, σούβλες, ψητά και σπεσιαλιτέ το αρνάκι στη γάστρα με πατάτες.


Πώς να πάτε


Μέσω της Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Στο ύψος των Θερμοπυλών θα πάρετε κατεύθυνση προς Άμφισσα και πριν από τον Μπράλο θα στρίψετε για Οίτη και Παύλιανη. Μετά την Παύλιανη, θα ακολουθήσετε τις πινακίδες για Πανουργιά ( 243 χλμ. από Αθήνα ), Μαυρολιθάρι ( 250 χλμ. ), Καστριώτισσα ( 255 χλμ. ) και Αθανάσιο Διάκο ( 260 χλμ. ).
 athinorama.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου