Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Γιώργος Ρωμανιάς : Σύνταξη 360 ευρώ στα 70 χρόνια εργασίας

Σε ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και αναμενόμενες εξελίξεις» μίλησε ο γνωστός εργατολόγος Γιώργος Ρωμανιάς. Την εκδήλωση διοργάνωσε στη Λιβαδειά η Συντονιστική Επιτροπή Βοιωτίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον δεκάδων πολιτών. Σύμφωνα με τον κ. Ρωμανιά έρχονται νέες δυσμενείς συνθήκες με μικρότερες συντάξεις και περισσότερα χρόνια...

 Όπως είπε «σύνταξη θα πάρουν όλοι αλλά το ζήτημα είναι πότε θα την πάρουν και πόση θα πάρουν. Ήδη με την έκθεση του ΟΟΣΑ φαίνεται ότι μέσα στο 2014 θα ακούσουμε ότι τα όρια ηλικίας θα πάνε στα 70 και με τις συνεχείς μειώσεις των συντάξεων προσχωρούμε προς το 2015 όπου η βασική σύνταξη θα είναι 360 ευρώ και αυτή θα εγγυάται το κράτος. Αν έχουν τα ταμεία θα δώσουν και τη λεγόμενη αναλογική επιπλέον. Τα ταμεία όμως ήδη δεν έχουν χρήματα άρα οδεύουμε σε πολύ χαμηλές συντάξεις».
Υποστήριξε ότι η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων έχει ήδη συντελεστεί και πρότεινε τρόπους χρηματοδότησης ώστε το ασφαλιστικό σύστημα «να στηθεί από την αρχή».
rom2«Όταν λέμε για κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων ξεχνάμε ότι η κατάρρευση έχει ήδη γίνει. Τα ταμεία δεν έχουν αποθεματικά. Τα αποθεματικά πρέπει να είναι τόσα για να πληρώνουν συντάξεις για 30 χρόνια. Σήμερα τα ταμεία ψάχνουν να βρουν λεφτά για να πληρώσουν το δώρο των Χριστουγέννων. Δεν υπάρχει σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σήμερα στην Ελλάδα».
«Οι τρεις πηγές χρηματοδότησης του συστήματος είναι οι εργαζόμενοι, οι εργοδότες και το κράτος και οι τρεις είναι σε αδυναμία. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κατάσταση ανεργίας ή μειωμένου μισθού, οι εργοδότες κλείνουν τις επιχειρήσεις ο ένας μετά τον άλλο και το κράτος δεν έχει χρήματα. Επομένως όλο το θέμα είναι που θα βρούμε χρήματα να το χρηματοδοτήσουμε για να το ξαναστήσουμε από την αρχή»..
Δύο από αυτές είναι «η αξιοποίηση της ακίνητης κρατικής περιουσίας που είναι τεράστια και μένει αναξιοποίητη» και η άλλη «όταν δίνει το κράτος ενίσχυση για ανάπτυξη με χαμηλό επιτόκιο ή μηδαμινό να πει το κράτος ένα μικρό ποσοστό από αυτά τα κεφάλαια να το καταθέτει στα ταμεία του ασφαλιστικού συστήματος».
Τέλος ο κ. Ρωμανιάς ξεκαθάρισε ότι «με καθεστώς μνημονίου, κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να ξαναστηθεί».
 siriosfm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου