Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ : ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ.

Η Ενωμένη Εθνική Αντίσταση

   Ξημέρωνε η 26η Νοεμβρίου του 1942.  Οι δυο κυριότερες ελληνικές αντιστασιακές ένοπλες ομάδες, σε μια από κοινού επιχείρηση, κατάφεραν ένα από τα μεγαλύτερα ''μποϋκοτάζ'' τα οποία έγιναν σε βάρος των δυνάμεων του άξωνα, σε όλη την Ευρώπη....
Ο ΕΔΕΣ υπό τον Ζέρβα και ο ΕΛΑΣ υπό τον Βελουχιώτη, με την καθοδήγηση των Συμμάχων, κατάφεραν ένα μεγάλο πλήγμα στα στρατεύματα κατοχής της Ελλάδος, καταστρέφοντας τον δρόμο ανεφοδιασμού του Ρόμελ προς την Β. Αφρική.  Σε πολύ λίγη ώρα, κατάφεραν να εξουδετερώσουν την φρουρά των Ιταλών και Γερμανών στα δύο άκρα της Γέφυρας του Γοργοποτάμου και να την ανατινάξουν επιτυχώς, κατορθώνοντας έτσι οι δυό τους, ίσως το μοναδικό από κοινού στρατιωτικό εγχείρημα, κατά των εισβολέων στην χώρα μας.  Ο αντίκτυπος στην Ευρώπη τεράστιος, αλλά η χρηστικότητα των αποτελεσμάτων της επιχείρισης, μάλλον μηδαμινή.  Και τούτο γιατί, ήδη ο Ρόμελ είχε χάσει την μάχη στο Έλ Αλαμέϊν και οπισθοχώρησε δυτικά, προς την Λιβύη και πλέον ο ανεφοδιασμός του γινόταν μέσω Ιταλίας.  Εάν η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου είχε γίνει 2-3 μήνες ενωρίτερα, ενδεχομένως ο Ρόμελ θα αδυνατούσε ακόμη και να παρευρεθεί στην πολυαίμακτη μάχη του Έλ Αλαμέϊν και να είχε τελειώσει ενωρίτερα η περίφημη ''Afrika Korps''.
   Αυτό όμως δεν μειώνει σε τίποτα την αξία της κοινής ελληνικής αντιστασιακής επιχείρισης, για την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου.
   Το σχέδιο είχε καταστρωθεί από το Συμμαχικό Στρατηγείο στο Κάϊρο και προς τον σκοπό αυτό, είχαν καταφθάσει 12 Κομάντος για συνεννόηση και οργάνωση της πράξης.  Υπήρξε συνάντηση των Ζέρβα, Βελουχιώτη και Μάγερς στο Μαυρολιθάρι και εκεί συμφωνήθηκε η από κοινού δράση, η υιοθέτηση του σχεδίου και η τοποθεσία πραγματοποίησης του εγχειρήματος.  Έτσι, την νύκτα της 25ης Νοεμβρίου 1942, 86 αντάρτες του ΕΛΑΣ, 52 αντάρτες του ΕΔΕΣ και 12 Κομάντος, επετέθηκαν κι από τις δύο πλευρές της Γέφυρας, αιφνιδιάζοντας και εξουδετερώνοντας τους 100 Ιταλούς και 5 Γερμανούς στρατιώτες.  Στις 1:30' οι Κομάντος είχαν τοποθετήσει τα εκρηκτικά και μετά από μιά ώρα περίπου, σε εκείνη την περιοχή του Γοργοποτάμου υπήρχαν μόνον, οι 30 νεκροί Ιταλογερμανοί στρατιώτες και η κατεστραμένη Γέφυρα.  Οι αντάρτες είχαν αποχωρήσει με μόνο 4 τραυματίες, ενώ είχαν εμποδιστεί και Ιταλοί στρατιώτες οι οποίοι επιχείρησαν να σπεύσουν σε βοήθεια των συμπατριωτών τους.  Η επιχείριση ''Χάρλινγκ'' όπως ήταν το κωδικό της όνομα, είχε τελειώσει με πλήρη επιτυχία.  Και εάν δεν υπήρχαν οι 9 πατριώτες οι οποίοι εκτελέστηκαν την επομένη ημέρα από τους Γερμανούς σε αντίποινα της Γέφυρας, τότε θα ήταν και τελείως αναίμακτη.
   Στις 29 Νοεμβρίου 1964, κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης στον Γοργοπόταμο για την επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας και ενώ υπήρχε πλήθος κόσμου από διάφορες Κομματικές Οργανώσεις, Συλλόγους και Σωματεία, με σκοπό να αποτίσουν φόρο τιμής σε εκείνη την ηρωϊκή πράξη, υπήρξε το γνωστό ατύχημα με την ξεχασμένη νάρκη.  Είχαν χάσει την ζωή τους τότε 13 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί 45.  Μεταξύ των νεκρών υπήρχε και ένας συμπατριώτης μας από την Ιτέα.  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου