Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΛΑΜΙΑ : Το χριστουγεννιάτικο χωριό στο… χωριό μας!


Η λαϊκή ρήση «από δυο  χωριά…χωριάτες»ταιριάζει και στην κόντρα που έχει  ξεσπάσει  ανάμεσα στην Διοίκηση της Πανελληνίας Έκθεσης Λαμίας και  τους εμποροεπαγγελματίες της Λαμίας....
Στη Λαμία που η κρίση έχει  αφήσει  ανεξίτηλα τα σημάδια της,περισσότερο  ίσως από πολλές άλλες ελληνικές πόλεις, οι έμποροι  λογικό είναι να αντιδρούν σε κάθε τι που μπορεί να θίξει  λίγο  έως πολύ τα συμφέροντα τους.
Η  οργάνωση ενός χριστουγεννιάτικου χωριού στον χώρο της Πανελληνίας Έκθεσης Λαμίας έχει πολλές παραμέτρους.
Το γεγονός ότι κάτι τέτοιο  είχε  αναγγελθεί σε ανύποπτο  χρόνο μέσα απο τις ειδήσεις του ΛΑΜΙΑ FM-1 από τον πρόεδρο της Έκθεσης Γιάννη Γρανίτσα  δεν είχε  ληφθεί σοβαρά και πέρασε πολύς χρόνος.
Γιατί πολλά σχέδια έχει   δημοσιοποιήσει ο κ. Γρανίτσας και ελάχιστα υλοποίησε.
 Όχι γιατί δεν το  ήθελε  αλλά γιατί οι συνθήκες δεν το  επέτρεψαν.
Παράδειγμα η αγροτική κλαδική έκθεση που αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή και ενώ είχαν γίνει ορισμένες κινήσεις όπως η προβολή  σε… ημέτερα  μέσα ενημέρωσης ενός γεγονότος που  από την αρχή  είχε φανεί  ότι δεν  μπορούσε να υλοποιηθεί.
 Όμως κάποιοι, έγινε δεν έγινε η Έκθεση. μάλλον ωφελήθηκαν!
Τώρα ο κ.Γρανίτσας διέπραξε το  λάθος να  προχωρήσει σε αμφίβολης νομιμότητας εξαγγελία  μιας διοργάνωσης  χωρίς όμως να έρθει σε επαφή αρχικά με τον Δήμο λαμιέων και την περιφέρεια.
Εδώ προκύπτει ένα θέμα που χρίζει επανεξέτασης αναφορικά με τις καταστατικές δυνατότητες της ΠΕΛ.
Μοναδικός και αποκλειστικός συνεργάτης του κ. Γρανίτσα αναδεικνύεται από  δημοσιεύματα ο  πρόεδρος του ΕΒΕ Αλέκας Διαμαντάρας. Ασφαλώς , ηθικά,  το ΕΒΕ έχει  μια  εκλεκτική σχέση με την ΠΕΛ.
Κανείς δεν  πρέπει να αγνοεί ότι η Έκθεση είναι παιδί του ΕΒΕ.
Αλλά  ως εκεί.
Καλώς ο κ. Γρανίτσας  συνεργάζεται με το ΕΒΕ και  ειδικά με τον  πρόεδρο του αλλά εδώ  αναδεικνύεται  θέμα εσωτερικό  του Επιμελητηρίου, κατά πόσο  δηλαδή  όφειλε ο πρόεδρος του να ενημερώσει πριν προχωρήσει σε συμφωνίες η συνεργασίες με την ΠΕΛ το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου.
Όμως  επειδή το επιμελητήριο  είναι ο σύμβουλος όχι μόνο της πολιτείας αλλά και των παραγωγικών τάξεων ,όφειλε να συγκαλέσει  συνάντηση εργασίας με  τους φορείς που  συνθέτουν τον θεσμικό  ιστό του ΕΒΕ , δηλαδή τους επαγγελματίες και τους εμπόρους, τουλάχιστον.
Από ότι  φαίνεται ούτε αυτό έγινε και ο  κ. Γρανίτσας επίσης, άνθρωπος της αγοράς κια  μέχρι  πρότινος αντιπρόεδρος του ΕΒΕ της Αθήνας δεν φρόντισε να ενημερώσει  ο ίδιος τον εμπορικό σύλλογο  και τους επαγγελματίες.
Βέβαια καλό είναι να  τοποθετηθούν και τα άλλα μέλη  του ΔΣ της ΠΕΛ αν  γνώριζαν και αν συναποφάσισαν περί της διοργάνωσης χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων ή  το  έμαθαν  μετά την  κόντρα που  αναφύει  μεταξύ ΠΕΛ και εμπόρων;
Τι ακριβώς θα γίνει  στην Έκθεση , ποιές παράμετροι  θα συνθέσουν ένα τέτοιο  σκηνικό;
Θα υπάρχουν δραστηριότητες που  υποκρύπτουν άλλα συμφέροντα πέραν  της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρίας που θα εγκαταστήσει  το χριστουγεννιάτικο  χωριό;
Θα δραστηριοποιηθούν για παράδειγμα διαφημιστικές εταιρίες η  μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης που θα αναλάβουν αποκλειστικές συνεργασίες με το αζημίωτο; ΄Η μπορεί να προβάλουν προϊόντα και επιχειρήσεις που θίγουν έμμεσα τα τοπικά συμφέροντα;
Ο Μύλος των… Ξωτικών.
Η αλήθεια είναι ότι στα γειτονικά Τρίκαλα με την διοργάνωση  των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Μύλο των… ξωτικών συρρέουν κάθε τέτοια εποχή  χιλιάδες επισκεπτών σχεδόν από όλη την Ελλάδα.
Όσοι όμως  τις επισκέφτηκαν κυρίως λαμιώτες μάλλον δεν γύρισαν  κατενθουσιασμένοι   όπως ανέφεραν .
Σημασία όμως έχει ότι και  εκεί  οι εκδηλώσεις  γίνονται  μακριά από το κέντρο της πόλης αλλά μέσα από μια άλλη  αντίληψη και κουλτούρα, έγιναν  αποδεκτές από τον τοπικό εμπορικό σύλλογο χωρίς καμία αντίδραση.
Για να είμαστε δε αντικειμενικοί , είναι παράλειψη όποιου επισκεφτεί την ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων, να μην μπει και μέσα στην πόλη  όπου υπάρχει ολοζώντανη η παλιά πόλη, η γειτονιά του Τσιτσάνη,το ποτάμι που δίνει μια άλλη αίγλη στην εικόνα της πόλης.
Και  κάτι  μικρό αλλά σημαντικό.
Καμία σχέση η  οδηγική συμπεριφορά των τρικαλινών με  την δική μας.
Γεγονός  είναι επίσης για την αντικειμενικότητα του λόγου, ότι  και εδώ όταν αναγγέλθηκε από τον  κ.Γρανίτσα το χριστουγεννιάτικο χωριό στην ΠΕΛ η τοπική κοινωνία το είδε θετικά και  επιθυμεί αυτή την διοργάνωση στις γιορτές, γιατί δυστυχώς τόσα χρόνια η Λαμία πέρα από το χριστουγεννιάτικο  δένδρο  της Πλατείας Πάρκου και  τα ηχητικά που έχουν πια εκφυλιστεί και  έχουν γίνει  μεγάφωνα που μεταδίδουν  διαφημίσεις, καμία σχέση με το απώτερο παρελθόν που  ήταν  αμιγώς ευχετήρια 20-35  λέξεων, το  εορταστικό σκηνικό  είναι   φτωχό και ανάξιο λόγου αναφοράς.
Λογικό  είναι  οι πολίτες να επιθυμούν κάτι διαφορετικό και να  είδαν  στην πρωτοβουλία αυτή του κ.Γρανίτσα μια  διέξοδο  για την  περίοδο  των εορτών .
Μια  εκδήλωση που  θα γίνει σε ένα χώρο που οι  Φθιώτες και ειδικά οι λαμιώτες τον έχουν  αγαπήσει σαν κάτι  πολύ δικό τους όπως είναι η Πανελλήνια Έκθεση.
Όμως  και οι  έμποροι  έχουν το δίκιο τους αφού με τέτοιες εκδηλώσεις το  κέντρο  θα αποδυναμωθεί μερικώς,ασφαλώς όποιος θέλει να ψωνίσει  ρούχα ή παπούτσια δεν θα  πάει στην Έκθεση, στο κέντρο  θα ψωνίσει γιατί  εκεί υπάρχουν τα καταστήματα που θέλει.
Ούτε στο  χριστουγεννιάτικο χωριό θα ξοδευτούν περιουσίες και ο  καταναλωτής δεν θα έχει  χρήματα για να πάρει  άλλα είδη από τα εμπορικά καταστήματα της Λαμίας.
Εκτός αν εκεί γίνουν άλλα πράγματα από αυτά που  υποθέτουμε και τότε αλλάζει το θέμα.
Όμως ασφαλώς δεν μπορεί και το κέντρο της πόλης να παρουσιάζει την ίδια  φτωχή και υποβαθμισμένη εικόνα του παρελθόντος σε μια εορταστική περίοδο.
Κατ αρχήν  να σταματήσει αυτή η εκκωφαντική μετατροπή του κέντρου σε διαφημιστικό τηλεβόα, δεν  γίνεται σε κανένα  άλλο μέρος του κόσμου, εκτός από την Λαμία!
Η θέση του Δήμου.
Αύριο  Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Καλό  είναι να προσκληθούν  ο πρόεδρος του ΕΒΕ, ο πρόεδρος της ΠΕΛ, οι πρόεδροι των εμπόρων και των επαγγελματιών και να ενημερώσουν το σώμα τι ακριβώς πρόκειται να γίνει - αν γίνει και πως ο Δήμος, έστω και τώρα την τελευταία στιγμή μπορεί να οργανώσει  κάτι  το διαφορετικό  φέτος στο  κέντρο της Λαμίας, στις  3 πλατείες κυρίως.
Η αντιπαράθεση δεν οδηγεί πουθενά όμως χρόνια μέσα στο… κουρμπέτι της πόλης έχουν  δει τα μάτια μας πολλά και  δυστυχώς  πίσω από τις βιτρίνες κρύβονται ενίοτε καλοστημένες δουλειές.
Μακάρι  όλα  να είναι άδολα, θα είναι  όμως;
lamiafm1.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου