Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Είναι φυσιολογική η μετασεισμική ακολουθία στη Φθιώτιδα; - Ανάστατοι οι κάτοικοι

Μυστήριο με τους ισχυρούς μετασεισμούς....
Δείτε την μετασεισμική δραστηριότητα ΕΔΩ

Περισσότεροι από 200 μετασεισμοί, με ορισμένους από αυτούς να είναι κοντά στο 5άρι, έχουν ανησυχήσει σφόδρα τους κατοίκους της Φθιώτιδας και ειδικότερα όσους βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο της σεισμογενούς περιοχής....

<< Από το μεσημέρι της Τετάρτης δεν έχουμε ησυχάσει. Άλλες φόρες περισσότερο και άλλες λιγότερο. Είναι τρομερό δεν μπαίνουμε στα σπίτια μας. Πολλοί έφυγαν από την περιοχή και πήγαν σε συγγενείς γιατί φοβούνται...ειδικά μετά τους δυο μεγάλους χθες. Δεν είναι φυσιολογικά πράγματα αυτά...>>, έλεγε κάτοικος από το Ρεγγίνι στο LamiaReport.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Οι περισσότεροι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Ο σεισμολόγος όμως Γεράσιμος Χουλιάρας δείχνει να ανησυχεί και υποστηρίζει ότι πως το μέγεθος των δονήσεων που σημειώνονται τα τελευταία τρία 24ωρα, δεν συνάδουν με αυτό που οι σεισμολόγοι αναγνωρίζουν και ονομάζουν ως «ομαλή μετασεισμική ακολουθία».

Σύμφωνα με την επιστημονική άποψη του κ. Μάκη Χουλιάρα, οι σεισμοί που εντάσσονται στη δέσμη των μετασεισμικών δονήσεων, είναι της ιδίας τάξεως με τον σεισμό των 5,1 R και όχι χαμηλότερης κάτι που θα αναμενόταν σε μια ομαλή μετασεισμική ακολουθία. Ως εκ τούτου, είναι πολύ νωρίς αλλά και πολύ παρακινδυνευμένο, να υποστηρίξει κάποιος πως ο κύριος σεισμός στην περιοχή της Αμφίκλειας ήταν αυτός της Τετάρτης που μας πέρασε.

Ο σεισμολόγος Μάκης Χουλιάρας μίλησε στο zougla.gr και εξήγησε το πώς ο ίδιος αντιλαμβάνεται και εκτιμά την εξέλιξη, με βάση πάντα τα μέχρι στιγμής σεισμολογικά δεδομένα της περιοχής της Αμφίκλειας.


Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, το zougla.gr είχε συνομιλήσει με τον καθηγητή Σεισμολογίας και Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνο Μακρόπουλο, ο οποίος εξήγησε πως τα δεδομένα και η σεισμική ακολουθία καταδεικνύουν πως ο κύριος σεισμός στην περιοχή της Αμφίκλειας ήταν εκείνος της Τετάρτης του μεγέθους των 5,1 R.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας και διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Κώστα Μακρόπουλο, που μίλησε στο protothema.gr οι σημερινοί σεισμοί εντάσσονται σε μια ακολουθία που ξεκίνησε με μια δόνηση 4,2 Ρίχτερ, συνέχισε με τα 5,1 Ρίχτερ της Τετάρτης στην Αμφίκλεια και συνεχίζεται με τους δύο τελευταίους σεισμούς των 4,9 και των 4,7 Ρίχτερ που σημειώθηκαν με διαφορά μίας ώρας και είκοσι λεπτών με επίκεντρο την ίδια περιοχή.

Με τους σημερινούς σεισμούς το ρήγμα δείχνει ότι δεν έχει καταλαγιάσει, δήλωσε ο κ. Μακρόπουλος και υπενθύμισε ότι ιστορικά το συγκεκριμένο ρήγμα έχει «δώσει» το 2008 σεισμό 5,4 Ρίχτερ, για το οποίο εκτίμησε ότι είναι και το μεγαλύτερο μέγεθος σεισμού που μπορεί να προκληθεί από αυτή την περιοχή.

Σε επικοινωνία που είχε το Newsbomb.gr με δύο σεισμολόγους, τον κ. Λέκκα και τον κ. Τάσσο, και οι δύο εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί.

«Πρόκειται για σμήνος σεισμών», δήλωσε ο κ. Τάσσος επισημαίνοντας πως η περιοχή δίνει σεισμούς αλλά μικρότερους σε ένταση. «Το σμήνος σεισμών περιέχει δονήσεις που συνήθως ξεπερνούν τα 4 Ρίχτερ», διευκρίνισε.

«Η μετασεισμική ακολουθία είναι απολύτως φυσιολογική» δήλωσε ο κ. Λέκκας, υπογραμμίζοντας πως έχουν σημειωθεί 180 μετασεισμοί μετά τον κύριο.





Τα δεδομένα αλλάζουν

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, στο Ρεγγίνι, τη Δρυμαία, την περιοχή της Αμφίκλειας, αλλά και άλλα χωριά της περιοχής, επικράτησε πανικός, ενώ οι ίδιοι αναφέρουν ότι προκλήθηκαν επιπλέον ζημιές, από αυτές που είχαν βεβαιώσει λίγες ώρες νωρίτερα οι μηχανικοί της υπηρεσίας αποκατάστασης σεισμοπλήκτων.

Στην κεντρική πλατεία, στο Ρεγγίνι, κατέρρευσε προσθήκη σε κατοικία μαζί με ένα μπαλκόνι. Οι νέες δονήσεις προκαλούν προβληματισμό για την εξέλιξη του φαινομένου, αν και οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί στην επικοινωνία που έχουν με τις Αρχές. 

«Τα δεδομένα πλέον αλλάζουν. Εκείνα τα οποία γνωρίζαμε μέχρι τώρα για τις ζημιές στα σπίτια, ίσως και να μην έχουν σχέση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί» δηλώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΤΕΕ Στερεάς Ελλάδας, Αποστόλης Καραναστάσης, καθώς όπως σημειώνει «μετά τις δύο σεισμικές δονήσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα η κατάσταση των κατασκευών» και μάλιστα ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι μηχανικοί του ΤΕΕ και των αρμόδιων υπηρεσιών να προχωρήσουν ακόμη και σε νέες αυτοψίες.

Να σημειωθεί ότι περισσότερα από 60 σπίτια χαρακτήρισαν, μέσα σε μία μέρα, ως «κόκκινα» και απαγόρευσαν την είσοδο των κατοίκων, τα συνεργεία των μηχανικών της υπηρεσίας αποκατάστασης σεισμοπλήκτων που έκαναν τις πρώτες αυτοψίες σε χωριά της Φθιώτιδας, μετά τον σεισμό των 5,1 βαθμών. Ήδη, ζήτησαν ενίσχυση από μηχανικούς του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς για να συγκροτήσουν περισσότερα συνεργεία ελέγχου. 

lamiareport.gr

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος στη Λαμία, «18 μηχανικοί έχουν τεθεί στη διάθεση της υπηρεσίας αποκατάστασης σεισμοπλήκτων έτσι ώστε να ολοκληρώσουν γρήγορα τις πρώτες αυτοψίες και να υπάρξει μια συνολική εικόνα για ολόκληρη την περιοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου