Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ κ. ΧΡΥΣΟΧΟ`Ι`ΔΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ

ΣΥΣΚΕΨΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΟΝ  ΓΕΝΕΣΘΑΙ

Επίσκεψη αστραπή πραγματοποίησε χθες νωρίς το απόγευμα ο Υπουργός Υποδομών – Μεταφορών & Δικτύων , κύριος  Μιχάλης Χρυσοχοϊδης , στις  σεισμόπληκτες περιοχές  της Λοκρίδας  μεταφέροντας και το κυβερνητικό μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στη δοκιμαζόμενη περιοχή μας .
Συνοδευόμενος ο Υπουργός  απ` τον Δ/τη του ΟΑΣΠ....
και του Γεωδυναμικού ινστιτούτου κύριο Ν. Παπαδόπουλο καθώς και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες , προήδρευσε  σε κλειστή σύσκεψη στο Δημοτικό κατάστημα στην Αμφίκλεια  , ενημερώνοντας αλλά και κυρίως εξημερωνόμενος  για τη συνεχιζόμενη σεισμική διέγερση της περιοχής και τις επιπτώσεις απ` το φαινόμενο αυτό τόσο σε ψυχολογικό επίπεδο για τους κατοίκους όσο όμως και σε υλικές ζημιές .
Ο κ. Υπουργός  μετέφερε και τις επίσημες ενημερώσεις απ` τους πλέον αρμόδιους για αυτές τις περιπτώσεις επιστήμονες και τα Πανεπιστημιακά ερευνητικά και σεισμολογικά κέντρα  της χώρας , που όλοι τους παρακολουθώντας συνεχώς και  στενά την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας συνιστούν ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση , εκφράζοντας παράλληλα την συγκρατημένη αισιοδοξία τους για την ομαλή εξέλιξη του φαινομένου , όπως και τα έως τώρα  δεδομένα δικαιολογούν.
Στην Αμφίκλεια , ο Υπουργός παρέμεινε περίπου μια ώρα  και πριν την αναχώρησή του  θέλησε να έχει μια τρόπον τινά  ιδίαν αντίληψη της επικρατούσας τοπικά κατάστασης και  γιαυτό συνοδευόμενος από παριστάμενους, περπάτησε για λίγο σε δρόμους της Αμφίκλειας αποκομίζοντας μια κάποια εντύπωση κι από τυχαίες  συναντήσεις που είχε καθ` οδόν με πολίτες της Αμφίκλειας .
Στον κύριο Υπουργό , έθεσαν υπόψη του μια σειρά απ` τα πρώτα προβλήματα που δημιουργηθήκαν και τον τρόπο που ως ένα βαθμό αυτά αντιμετωπίζονται  μέχρι σήμερα , ο Δήμαρχος κ. Ντούρος , ο τοπικός Αντιδήμαρχος  κ. Σκουρολιάκος  και ο τοπικός Πρόεδρος κ . Ποζιός . Παράλληλα  ζητήθηκε η συνδρομή του κ. Υπουργού ώστε το γρηγορότερο δυνατόν με την γενναία συνδρομή της Πολιτείας να ξεπεραστούν , να επουλωθούν και να αποκατασταθούν εν πρώτοις  οι σοβαρότερες  ζημιές τόσο στα ιδιωτικά κτήρια όσο και στα Δημοτικά καθώς και στις υποδομές που πιθανόν όχι μόνο δοκιμαστήκαν αλλά και υπέστησαν βλάβες απ` το συνεχές αυτό ταρακούνημα .
Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης υποσχέθηκε την αμέριστη συμπαράσταση τόσο του ιδίου και του Υπουργείου στο οποίο προΐσταται , όσο και της κυβερνήσεως , για την αντιμετώπιση των πολλών και σοβαρών προβλημάτων που δυστυχώς  δημιουργούνται από τέτοιου είδους φαινόμενα .
Στη συνέχεια ο κύριος Υπουργός αναχώρησε για το Ρεγγίνη  και Καμένα Βούρλα  όπου και εκεί ο σεισμός και η μετασεισμική ακολουθία , δημιούργησε αρκετά προβλήματα και ζημιές .
Υπενθυμίζω πως με δήλωση συμπαθείας και συμπαράστασης , μόλις προχθές και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αβραμόπουλος έθεσε στη διάθεση της περιοχής και των τυχών αναγκών που θα προέκυπταν απ` το οδυνηρό κτύπημα του Εγκέλαδου , τμήματα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας  και τα οποία κατέστησε σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο και παροχή άμεσης και έμπρακτης  αρωγής .
Στο πλευρό των πληγέντων και δοκιμαζόμενων κατοίκων της περιοχής τάχθηκε με δηλώσεις του και ο Περιφερειάρχης  κύριος  Κλέαρχος Περγαντάς , κινητοποιώντας και τις περιφερειακές υπηρεσίες απ` την πρώτη κιόλας στιγμή .  
Οι βουλευτές όμως ( όλοι ) του Νομού μας , στάς καλοκαιρινάς εξοχάς προφανώς αναπαυόμενοι , έλαμψαν δια της απουσίας των, όπως και οι εκπρόσωποι των διαφόρων κοινοβουλευτικών κομμάτων , κοπτομένων κατά τα άλλα βεβαίως για τις τύχες και την εν γένει προστασία του λαού και που όταν οι ίδιοι για ψύλλου- πήδημα  παριστάμενοι εδώ κι εκεί ηγούνται διαμαρτυριών κλπ  κάνοντας αισθητή και “καταναλωτική” την παρουσία τους πολιτευόμενοι μετ` ευτελείας στην περίπτωσή μας όμως εσίγησαν και απείχαν .
Λόγω του εκτάκτου χαρακτήρα της επίσκεψης αυτής του Υπουργού κ. Χρυσοχοϊδη στην Αμφίκλεια  ( και μόνο γιαυτό ? ), φαντάζομαι πως δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθούν στη σύσκεψη αυτή οι λοιποί Αντιδήμαρχοι και οι τοπικοί Πρόεδροι των κοινοτήτων του Δήμου μας αλλά και πέραν του Δήμου μας , πχ και εκπρόσωποι των όμορων κοινοτήτων που βιώσαν και εκεί τις συνέπειες του Εγκέλαδου  όπως για παράδειγμα  οι κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Παρνασσού ( Πολύδροσο κλπ ) , ίσως και Γραβιάς κ.αλ.  
Θα ήταν νομίζω χρήσιμο , με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Ντούρου ( και αφού δεν κατέστη δυνατόν χθες να παρευρεθούν ) να  οργανωθεί σχετικά με το δύσκολο αυτό θέμα που μας προέκυψε ξαφνικά , μια σύσκεψη τις επόμενες  μια - δυο μέρες στην Αμφίκλεια , όλων αυτών των τοπικών παραγόντων-εκπροσώπων και με τη συμμετοχή ειδικών του ΤΕΕ , της  Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας Στερεάς  για να συζητηθούν και εξεταστούν οι εξελίξεις  τα προβλήματα και οι επιπτώσεις του σεισμού και των συνεχιζόμενων μετασεισμών στις επί μέρους κοινότητες , ώστε αλληλοενημερωνόμενοι και ανταλλάσοντας εμπειρίες και απόψεις αλλά έχοντας “δίπλα” και τους επιστημονικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες , να σχεδιαστεί , να οργανωθεί και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αποκατάστασης των ζημιών κατά το δυνατόν συλλογικότερα και συνολικότερα , για καλύτερα και αμεσότερα αποτελέσματα .
Αλλά έως τότε , να ληφθεί μέριμνα και για την αρτιότερη και μονιμότερη ( ίσως μελλοντικά ) επιστημονική παρακολούθηση της περιοχής και του φαινόμενου αυτού, μέχρι πλήρους εξαντλήσεως της δυναμικής που παρουσιάζει .
                     
                       Με την ευχή και την ελπίδα πως τα χειρότερα πέρασαν

                                       ΘΑΝΑΣΗΣ   ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου