Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Εντυπωσιακά «άγνωστα» μέρη που κόβουν την ανάσα

Τοπία που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τα φημισμένα αξιοθέατα του πλανήτη!...


Ο κόσμος μας είναι ένα τεράστιο μέρος και παρά το γεγονός ότι έχουμε εξερευνήσει το μεγαλύτερο ποσοστό του σπιθαμή προς σπιθαμή, υπάρχουν ακόμα κρυψώνες που διαφεύγουν της ανθρώπινης προσοχής μας.
Κι αυτό είναι κρίμα, μιας και τα μάτια μας χάνουν τοπία σπάνιας ομορφιάς, που μπορούν να ανταγωνιστούν τις περίφημες φυσικές ατραξιόν του πλανήτη.
Παρά την ακραία ομορφιά τους και το μυστήριο που κρύβουν ωστόσο, οι γωνιές αυτές παραμένουν εκτός τουριστικής πυξίδας, γεγονός που συντελεί στον μύθο τους.
Μετά τα φυσικά θαύματα που γνωρίσαμε λοιπόν παλιότερα, ώρα να δούμε κι άλλα -περισσότερο ή λιγότερο γνωστά-, καθώς οι καλοκαιρινές διακοπές κοντοζυγώνουν…
Το Βουνό Έρεβος – Ανταρκτική
Εντυπωσιακά -«άγνωστα»- μέρη που κόβουν την ανάσα (2)
Το Mount Erebus είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ανταρκτικής και από το 1972 που μπήκε στο μικροσκόπιο της επιστήμης είναι συνεχώς ενεργό.
Εντυπωσιακά -«άγνωστα»- μέρη που κόβουν την ανάσα (3)
Εντυπωσιακά -«άγνωστα»- μέρη που κόβουν την ανάσα (4)
Στην κορυφή του βουνού, μια σειρά πυργίσκων από πάγο έχουν σχηματιστεί από την ηφαιστειακή δραστηριότητα, με τις «καμινάδες» αυτές να καπνίζουν συνεχώς. Το απόκοσμο τοπίο συμπληρώνεται από σπήλαια πάγου που κόβουν την ανάσα στον τολμηρό επισκέπτη…
Οι πέτρινες σκηνές του Kasha-Katuwe – Νέο Μεξικό
Εντυπωσιακά -«άγνωστα»- μέρη που κόβουν την ανάσα (5)
Η ηφαιστειακή δραστηριότητα του Νέου Μεξικού εδώ και 7 εκατομμύρια χρόνια έχει δώσει μορφή στους παράξενους αυτούς βράχους, με την αποσάθρωση και τη διάβρωση να παίζουν τον ρόλο του φυσικού καλλιτέχνη!
Εντυπωσιακά -«άγνωστα»- μέρη που κόβουν την ανάσα (6)
Εντυπωσιακά -«άγνωστα»- μέρη που κόβουν την ανάσα (7)
Οι πέτρινοι σχηματισμοί, που πήραν το όνομά τους από την τοπική διάλεκτο της περιοχής και μεταφράζεται σε «λευκοί βράχοι», σκαρφαλώνουν ακόμα και σε ύψος 30 μέτρων…
Το σπήλαιο Lechuguilla – Νέο Μεξικό
Εντυπωσιακά -«άγνωστα»- μέρη που κόβουν την ανάσα (8)
Στο Νέο Μεξικό και πάλι συναντάμε το μοναδικό αυτό σπήλαιο, που είναι το έβδομο μεγαλύτερο που έχει εξερευνηθεί ποτέ: 215 χιλιόμετρα από κρυστάλλινους σχηματισμούς και μια σειρά πετρωμάτων σε κάνουν να νιώθεις ότι δεν είσαι πια στη Γη.
Εντυπωσιακά -«άγνωστα»- μέρη που κόβουν την ανάσα (9)
Εντυπωσιακά -«άγνωστα»- μέρη που κόβουν την ανάσα (10)
Η πρόσφατη μάλιστα ανακάλυψή του το 1986 σημαίνει ότι το σπήλαιο παρέμεινε ανέγγιχτο για εκατομμύρια χρόνια, γεγονός που το οδήγησε να μετατραπεί σε ένα από τα πλέον παρθένα οικοσυστήματα του πλανήτη…
Το σπήλαιο Krubera – Αμπχαζία
Εντυπωσιακά -«άγνωστα»- μέρη που κόβουν την ανάσα (11)
Το σπήλαιο Krubera στον Καύκασο είναι το βαθύτερο -γνωστό στον άνθρωπο- σπήλαιο της Γης, αφού κατεβαίνει στο αστρονομικό νούμερο των 2.191 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του εδάφους!
Εντυπωσιακά -«άγνωστα»- μέρη που κόβουν την ανάσα (12)
Εντυπωσιακά -«άγνωστα»- μέρη που κόβουν την ανάσα (13)
Πέρα από τα μοναδικής ομορφιάς δαιδαλώδη περάσματα, το σπήλαιο φιλοξενεί χιλιάδες φωλιές κορακιών, συντελώντας στο «εξωγήινο» του τοπίου…
Η Κοιλάδα των Λουλουδιών – Ινδία
Εντυπωσιακά -«άγνωστα»- μέρη που κόβουν την ανάσα (14)
Το Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδας των Λουλουδιών είναι μοναδικό στον κόσμο: την ώρα που οι θεόρατες κορυφές υψώνονται στα σύννεφα, οι απότομες πλαγιές τους είναι εντελώς καλυμμένες από πλούσια βλάστηση και πολύχρωμη χλωρίδα.
Εντυπωσιακά -«άγνωστα»- μέρη που κόβουν την ανάσα (15)
Εντυπωσιακά -«άγνωστα»- μέρη που κόβουν την ανάσα (16)
Η Φύση στο μεγαλείο της λοιπόν, με μια σειρά από σπάνια είδη άγριας ζωής να τιμούν το κατάφυτο αυτό ινδικό τοπίο…
Το Glen Coe – Σκοτία
Εντυπωσιακά -«άγνωστα»- μέρη που κόβουν την ανάσα (17)
Εγκατεστημένο στο βορειότερο άκρο της Σκοτίας, το Λαγκάδι Coe αποτελεί ένα από τα πιο μαγευτικά μέρη μιας χώρας που φημίζεται ακριβώς για τα μαγευτικά της τοπία!
Εντυπωσιακά -«άγνωστα»- μέρη που κόβουν την ανάσα (18)
Εντυπωσιακά -«άγνωστα»- μέρη που κόβουν την ανάσα (19)
Μια εκπληκτική ποικιλία χλωρίδας, απότομες και πελώριες πλαγιές και το ποτάμι φυσικά με τα κρυστάλλινα νερά που διατρέχει το λαγκάδι συμπληρώνουν το «θαύμα» αυτό της Φύσης…
Το Πηγάδι της Μύησης – Πορτογαλία
Εντυπωσιακά -«άγνωστα»- μέρη που κόβουν την ανάσα (20)
Το Πηγάδι της Μύησης του παλατιού Quinta da Regaleira στη Sintra της Πορτογαλίας, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, με τη σπειροειδή σκάλα και τις αναρίθμητες εξόδους είναι μοναδικό στον κόσμο.
Εντυπωσιακά -«άγνωστα»- μέρη που κόβουν την ανάσα (21)
Εντυπωσιακά -«άγνωστα»- μέρη που κόβουν την ανάσα (22)
Το όνομά του έλκει μάλιστα την καταγωγή του από το γεγονός ότι είχε θεωρηθεί ως το μέρος που λάμβαναν χώρα οι τελετές μύησης των μασόνων της χώρας, ενώ στον πάτο του μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον σταυρό των Ναϊτών Ιπποτών, με τον συμβολισμό να σχετίζεται με τη ζωή και τον θάνατο…
Οι Λίμνες Plitvice – Κροατία
Εντυπωσιακά -«άγνωστα»- μέρη που κόβουν την ανάσα (23)
Το Εθνικό Πάρκο των Λιμνών Plitvice φιλοξενεί μια σειρά από κρυστάλλινες λίμνες και ιδιαίτερους καταρράκτες, που δίνουν την αίσθηση ότι οι λίμνες ξεχειλίζουν!
Εντυπωσιακά -«άγνωστα»- μέρη που κόβουν την ανάσα (24)
Εντυπωσιακά -«άγνωστα»- μέρη που κόβουν την ανάσα (25)
Η χρωματική αντίθεση μάλιστα του γαλάζιου των νερών και των ζωηρών πράσινων του περιβάλλοντος τοπίου κάνουν το θέαμα να μαγνητίζει το βλέμμα του επισκέπτη, με το πάρκο να είναι εξίσου εντυπωσιακό και τον χειμώνα, όταν καλύπτεται από πάγο…
Το Wulingyuan – Κίνα
Εντυπωσιακά -«άγνωστα»- μέρη που κόβουν την ανάσα (26)
Το σπίτι των 3.000 θεόρατων βράχων από ψαμμίτη, με κάποιους να υπερβαίνουν ακόμα και τα 200 μέτρα ύψος, είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο συναρπαστικά φυσικά μνημεία της οικουμένης.
Εντυπωσιακά -«άγνωστα»- μέρη που κόβουν την ανάσα (27)
Εντυπωσιακά -«άγνωστα»- μέρη που κόβουν την ανάσα (28)
Οι πέτρινοι σχηματισμοί αποτελούνται από χαλαζίτη και ψαμμίτη και είναι στην ουσία αποτέλεσμα καρστικών διεργασιών (μεταβολές πετρωμάτων δηλαδή που είναι ευδιάλυτα στο νερό). Το 1992 ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, παραμένει ωστόσο σχετικά άγνωστό…
Το Μοναστήρι Ki – Θιβέτ
Εντυπωσιακά -«άγνωστα»- μέρη που κόβουν την ανάσα (29)
Το Key Gompa είναι ένα βουδιστικό μοναστήρι του Θιβέτ και είναι σκαρφαλωμένο με μοναδικό τρόπο στην κορυφή ενός λόφου. Η μονή στέκεται αγέρωχη σε ύψος 4.100 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με το χωριουδάκι κάτω από το μοναστήρι να θεωρείται το ψηλότερο μέρος που ζουν άνθρωποι σε όλη την ινδική χερσόνησο!
Εντυπωσιακά -«άγνωστα»- μέρη που κόβουν την ανάσα (30)
Εντυπωσιακά -«άγνωστα»- μέρη που κόβουν την ανάσα (31)
Η ιστορία μάλιστα του μοναστηριού του 11ου αιώνα μόνο ανιαρή δεν είναι: έχει δεχτεί πολυάριθμες επιθέσεις, έγινε μάρτυρας των επιδρομών των Μογγόλων και έχει υποστεί την καταστρεπτική μανία σεισμών και πυρκαγιών, με τους μοναχούς να το ξαναχτίζουν κάθε φορά, γεγονός που συντέλεσε στο ιδιαίτερο σχήμα του σαν Lego τουβλάκια!
Πηγή: Newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου