Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013 ΤΙΘΟΡΕΑ»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν στις 18 Αυγούστου οι Πολιτιστικές Εκδηλώσεις που οργανώθηκαν από τον Εκπολιτιστικό Τουριστικό Μορφωτικό Όμιλο Τιθορέας (ΕΤΜΟΤ) σε συνεργασία με την ΕΝΩΣΗ ΤΙΘΟΡΕΩΝ και είχαν διάρκεια 18 ημέρες.
Όλες αυτές τις ημέρες... λειτουργούσε καθημερινά Εργαστήρι Ζωγραφικής για παιδιά, με την ευθύνη και καθοδήγηση της Κατερίνας Κουβέλη, έμπειρης εικαστικού, η οποία ετοίμασε με επιμέλεια το φάκελο του κάθε παιδιού με τις προσωπικές του εργασίες σε ανάμνηση της συμμετοχής του στα δρώμενα.
Τα παιδιά έπαιζαν το «ΦΙΔΑΚΙ ΤΗΣ ΤΙΘΟΡΕΑΣ», επιδαπέδιο πολιτιστικό παιχνίδι, μεγάλων διαστάσεων (3 x 3 ) μέτρων, που δημιούργησε η Μαρία Μπατσούτα, γραμματέας του ΕΤΜΟΤ και μέλος της ΕΝΩΣΗΣ ΤΙΘΟΡΕΩΝ, στο οποίο ενσωμάτωσε Ιστορικά, Πολιτιστικά και Περιβαλλοντικά στοιχεία της Τιθορέας. Τα παιδιά γίνονταν τα ίδια "πιόνια" και μέσα από το παιχνίδι και τη ψυχαγωγία έμαθαν τα Μνημεία και την Ιστορία του χωριού μας.
Τις καθημερινές εκδηλώσεις πλαισίωναν το Ποδοσφαιράκι και το Πινγκ Πονγκ που έπαιζαν μικροί και μεγάλοι. Η κάθε βραδιά έκλεινε με την προβολή κινηματογραφικής ταινίας για τους μικρούς μας φίλους.






Εντυπωσιακή και συγκινητική ήταν η έκθεση Φωτογραφίας του συγχωριανού μας Λουκά Παπαδημητρίου που με το μεράκι του, το ταλέντο, το πάθος και την αγάπη του για το τόπο του δημιούργησε ένα πλούσιο φωτογραφικό αρχείο με τις σημαντικότερες αλλά και καθημερινές στιγμές της ζωής του χωριού μας. Η έκθεση συμπεριλάμβανε διαχρονικές φωτογραφίες με τη  περιφορά της εικόνας της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο, της μεγαλύτερης γιορτής του χωριού μας, από την δεκαετία του 1950 και εντεύθεν. Επίσης εκτέθηκαν φωτογραφίες αποθανόντων συγχωριανών με τον τίτλο «ΔΕΝ ΣΑΣ ΛΗΣΜΟΝΑΜΕ». Η έκθεση αυτή συγκίνησε όλους τους χωριανούς ξυπνώντας μνήμες από ιδιαίτερες στιγμές του καθενός.


Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε και η έκθεση σκίτσου και γελοιογραφίας του Γιάννη Κοσμά που έδωσε ένα δείγμα του τρόπου με τον οποίο κοιτάζει τον κόσμο μέσα από τα σκίτσα του. Οι επισκέπτες ενθουσιάστηκαν με την έκθεση ζωγραφικής των έργων της Ρέας Πισλή καθώς και των σπουδαστών του Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Ελάτειας. 
Επίσης την προσοχή των επισκεπτών προκάλεσε η έκθεση καλόγουστων χειροποίητων χρηστικών αντικειμένων και διακοσμητικών δημιουργιών που δημιούργησαν η Βιολέτα και Νάκη Αργυροκώστα, μέλη της Ένωσης Τιθορέων και το χειροποίητο κόσμημα. Ιδιαίτερη νότα έδωσαν τα τοπικά προϊόντα με έμφαση στο Τσίπουρο Τιθορέας και τα γλυκά φτιαγμένα από το Σύλλογο Γυναικών Τιθορέας. 









Οι εκδηλώσεις του ΕΤΜΟΤ «Πολιτιστικός Αύγουστος 2013 Τιθορέα» έκλεισαν με δύο μουσικές βραδιές που έγιναν για πρώτη φορά στο χώρο του «πλακωτού» που είναι μπαλκόνι στη χαράδρα του «Καχάλα». Την πρώτη βραδιά συμμετείχε το συγκρότημα Παρά- Five από την Κάτω Τιθορέα και η βραδιά εξελίχτηκε σε πάρτι νεολαίας με DJ   Rebel (Mainstream-House), DJ  Demi (All about Rock-Ελληνικό/Ξένο) και την άλλη βραδιά τη Ρεμπέτικη συμμετείχαν μουσικοί (Μπαρμπερίου Παναγιώτης, Βασιλείου Θανάσης κ.λ.π.) καταγόμενοι από το χωριό μας και την ευρύτερη περιοχή. Η μουσική μαγεία απλωνόταν στον «Καχάλα» συμπαρασύροντας σε μια ψυχική μέθεξη το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση συνεπαρμένο από το ειδυλλιακό τοπίο. 






Πρωτότυπη ωστόσο  και εντυπωσιακή ήταν η εκδήλωση του ΕΤΜΟΤ που αφορούσε το τριήμερο της ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ. Κάθε μέρα, λίγη ώρα μετά τη δύση του Ήλιου, ο γεμάτος με κόσμο χώρος του «πλακωτού» μετατρέπονταν σε ένα χώρο παρατήρησης του νυχτερινού ουρανού της Τιθορέας. Ομιλίες, ουρανογραφία και παρατήρηση με τα τηλεσκόπια των μελών του ΣΕΑ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες κάτω από το σκοτεινό ουρανό της Τιθορέας, συνέθεσαν το σκηνικό μιας απόλυτα επιτυχημένης εκδήλωσης.












Από την ανταπόκριση και τη συμμετοχή του κόσμου αναδεικνύεται η μεγάλη επιτυχία των φετινών εκδηλώσεων και αποδεικνύεται ότι τέτοιες πολιτιστικές δράσεις κρίνονται αξιόλογες για τα πολιτιστικά δρώμενα της Τιθορέας. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις δικαιολογούν απόλυτα την πορεία του Εκπολιτιστικού Τουριστικού Μορφωτικού Ομίλου Τιθορέας (ΕΤΜΟΤ), την προσφορά του και την ιστορία του.

Ευχαριστούμε από καρδιάς όλα τα μέλη του ΕΤΜΟΤ, και της ΕΝΩΣΗΣ ΤΙΘΟΡΕΩΝ, όλους τους παραπάνω συντελεστές των εκδηλώσεων και όσους προσέφεραν εθελοντική εργασία και χορηγίες.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε στη συμμετοχή και βοήθειά όλων για τις επόμενες εκδηλώσεις του ΕΤΜΟΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου