Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Συνέχεια στο θρίλερ της τρικομματικής

Παράταση δίνεται στο θρίλερ με την υπόθεση της ΕΡΤ. Νέα διάσταση δίνει στο θέμα η απόφαση του ΣτΕ για αναστολή της υπουργικής απόφασης για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης , η οποία όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Φώτη Κουβέλη και του Γιάννη Στουρνάρα ερμηνεύεται διαφορετικά από το Μέγαρο Μαξίμου και διαφορετικά από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ......
 Το θέμα της ΕΡΤ θα συζητηθεί σε νέα σύσκεψη την Τετάρτη, όπου ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει την πρότασή του, με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την απόφαση του ΣτΕ.
Πάντως, φαίνεται ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε ότι αφορά την ανάγκη για ανασχηματισμό και επικαιροποίησης της πολιτικής συμφωνίας.

Μετά την πολύωρη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου. Ακολούθησαν δηλώσεις τους από τα πολιτικά τους γραφεία.

Οι δηλώσεις Βενιζέλου

"Δεν είναι η ΕΡΤ το βασικό αντικείμενο. Το βασικό πρόβλημα είναι η ανάγκη σεβασμού της δημοκρατίας . Το βασικό θέμα είναι η κυβέρνηση να λειτουργεί ως κυβέρνηση συνεργασίας και όχι ως μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ που απλώς ανέχεται τους άλλους δύο εταίρους", τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
"Η χώρα έχει επείγουσα ανάγκη από μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι από προχειρότητες, αντιφάσεις και οπισθοδρομήσεις. Είμαστε υπέρ της ριζικής μεταρρύθμισης της ΕΡΤ αλλά με βάση θεσμικό πλαίσιο ψηφισμένο από τη βουλή και νέο σχήμα οργάνωσης και λειτουργίας"  ανέφερε.
 Η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λέει αυτό που λέγαμε από την αρχή, ότι "καμία κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να αναστείλει τη λειτουργία του Συντάγματος. Κανείς δεν μπορεί να "μαυρίσει" την οθόνη της δημόσιας  τηλεόρασης". 
Ο κ. Βενιζέλος. αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ είπε ότι θα συζητηθεί το θέμα εκ νέου την Τετάρτη γιατί "περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό να ερμηνεύσει σωστά την απόφαση του ΣτΕ".

"Ο κ. Σαμαράς φάνηκε να αποδέχεται αυτά που κατ' επανάληψη έχουμε πει, ότι επείγει η ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας . Επείγει η ανάγκη του ανασχηματισμού και ενός ουσιαστικού σχήματος συντονισμού των αποφάσεων που λαμβάνουμε οι πολιτικοί αρχηγοί", σημείωσε προσθέτοντας ότι "δεν θα παίξει κανείς με τις αντοχές και την αξιοπρέπειά μας και πολύ περισσότερο με την αξιοπρέπεια των θεσμών".



Οι δηλώσεις Κουβέλη

"Δεν έπρεπε να διακοπεί η λειτουργία της ΕΡΤ σύμφωνα με την απόφαση.Περιμένουμε όλες οι συχνότητες να βγουν στον αέρα" δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης μετά το τέλος της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών.
Η απόφαση του ΣτΕ πρέπει να αξιοποιηθεί και να ακολουθηθεί, είπε ο κ. Κουβέλης. Τόνισε επίσης ότι  τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων είναι μεγέθη τα οποία πρέπει να δρομολογηθούν. Όμως όπως είπε, "άλλο ζήτημα οι μεταρρυθμίσεις και άλλο το μαύρο στην ΕΡΤ".
"Με το ζήτημα της ΕΡΤ αναδύθηκαν θέματα λειτουργίας της κυβέρνησης", επεσήμανε υπογραμμίζοντας ότι οι κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά καταδεικνύουν μονομέρεια.  Η απόφαση της ΕΡΤ συντάσσεται με όσα λέγαμε τόσο καιρό και επιτάσσει την λειτουργία της ΕΡΤ, σημείωσε.



Οι δηλώσεις Στουρνάρα

Διαφορετική ερμηνεία δίνει το Μέγαρο Μαξίμου στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας , από αυτή που έδωσαν με δημόσιες δηλώσεις τους οι κκ Βενιζέλος και Κουβέλης.
"Με την απόφαση του ΣτΕ επικυρώνεται η κατάργηση τη ΕΡΤ και του Διοικητικού Συμβουλίου της, και διατάσσεται ο υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος υφυπουργός να εκπέμψουν πρόγραμμα από δημόσιο φορέα μέχρι να συσταθεί ο νέος φορέας" τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας στις δηλώσεις του.
"Για την κυβέρνηση μείζον θέμα είναι να συνεχιστούν οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση τόλμησε  και φυσικά θα συνεχίσει και ελπίζουμε την Τετάρτη να υπάρξει η αναγκαία σύγκλιση ", επεσήμανε.



Οι προτάσεις Σαμαρά στη σύσκεψη

Εννέα σημεία-βήματα απεμπλοκής από την κρίση παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς.

-τη συγκρότηση διακομματικής προσωρινής διοικούσας επιτροπής με τυπική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών η οποία
-θα αναλάβει να προσλάβει απαραίτητο προσωπικό δημοσιογράφων, τεχνικών και οποίας άλλης ειδικότητας απαιτείται για να λειτουργήσει προσωρινά νέο πρόγραμμα
-θα καταρτίσει το προσωρινό πρόγραμμα και θα παρακολουθεί την εφαρμογή του.
 -Αυτή η επιτροπή θα έχει θητεία μέχρι τη συγκρότηση των οργάνων του νέου οργανισμού
 -Να κατατεθεί άμεσα το ν/σ για τη νέα ραδιοτηλεόραση και να καλυφθούν μέσω ΑΣΕΠ οι θέσεις όπου απαιτείται σε φορείς του δημοσίου
 -Να κάνουν συζήτηση για τη νέα ραδιοτηλεόραση και τον αριθμό των εργαζομένων
 -Να οριστεί αξιόπιστος Στρατηγικός Σύμβουλος για την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων
 - Να οριστεί αρμόδιος υφυπουργός με αρμοδιότητα αυτή την υπόθεση ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παραμερίζεται
 -Να γίνει ανασχηματισμός μετά το συνέδριο της ΝΔ
 -Να συζητήσουν για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και

 -Να συζητήσουν για τον καλύτερο συντονισμό των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση
enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου