Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ: Μνήμη 70 χρόνων στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Αμφίκλειας


Τελέστηκε όπως κάθε χρόνο, σήμερα 21.04.2013 επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο της ομαδικής εκτέλεσης των 10 συμπατριωτών μας και ενός περαστικού, από τις κατοχικές δυνάμεις στις 16 Απριλίου 1943, ως αντίποινα για το πετυχημένο σαμποτάζ κατά του κατεχόμενου Σιδηροδρομικού Σταθμού το οποίο είχε γίνει λίγες μέρες νωρίτερα....
Μετά την δέηση ακολούθησε προσκλητήριο των θυμάτων και η τελετή τιμής και μνήμης ολοκληρώθηκε με σύντομη, σχετική ιστορική αναφορά.

Δ.Ι.Κ. 
Στο προσκλητήριο των δικών μας ανθρώπων που πριν 70 χρόνια πότισαν με το αίμα τους τούτη τη γη και πέρασαν στην αιωνιότητα μαζί με τόσους άλλους που εκτελέστηκαν απ’ τον κατακτητή. Γνωρίζουμε όλοι, αλλά οφείλουμε στην ιστορία, στους μάρτυρες και στη νέα γενιά, να θυμόμαστε και να θυμίζουμε τα μαρτυρικά χρόνια της κατοχής  που έζησε η πατρίδα μας από τους Γερμανούς μετά τον Οκτώβρη του 40.
Να θυμίζουμε πως το έθνος μας αντιτάχτηκε με κάθε μέσο για τη λευτεριά του και πλήρωσε γι αυτό η γενιά των γονιών μας  με αίμα, άλλοτε στις μάχες και άλλοτε με τα αντίποινα των κατακτητών. Μετά το επιτυχημένο σαμποτάζ  των αγωνιστών της πατρίδας μας  στις 13 και 14 Απρίλη στο σιδηροδρομικό σταθμό, οι  Ιταλοί τοποτηρητές στο χωριό μας δουλοπρεπείς σύμμαχοι  των Γερμανών κατακτητών φοβούμενοι την εκτέλεση τους, βγήκαν γύρα στο χωριό και συνέλαβαν 10 άτομα. Τα πρόσφεραν στους αφέντες τους για να γλυτώσουν αυτοί.
Οι Γερμανοί διψούσαν για εκδίκηση και την Παρασκευή 16 Απρίλη του 1943, 10 η ώρα το πρωί, πραγματοποίησαν ομαδική εκτέλεση των 10 συγγενών μας και ενός περαστικού που είχαν συλλάβει  αυτοί. Στο αίμα των λαών που χύθηκε για τη λευτεριά, προστέθηκε και των δικών μας ανθρώπων. Κι εμείς   ήμαστε περήφανοι γι αυτούς, πως δεν τους ξεχάσαμε και να τους υποσχεθούμε πως θα αγωνιζόμαστε για την ελευθερία και την ανθρωπιά και για να δικαιώσουμε τη μνήμη τους. 
Ευλαβικά  ονομαστικό προσκλητήριο  στον καθένα τους,  είναι και θα είναι πάντα ΠΑΡΩΝ.

Λουκάς Πολιτικός  του Ιωάννου                         ετών 78
Παναγιώτης Πολιτικός του Λουκά                      ετών 40
Αθανάσιος Βακράκος  του Δημητρίου                 ετών 55
Δημήτριος Βακράκος  του Αθανασίου                 ετών 18
Παναγιώτης  Κατσαρός  του Κων/νου                  ετών 41
Ιωάννης  Κατσαρός  του Κων/νου                        ετών 35
Ιωάννης  Αγγέλης  του Βασιλείου                        ετών 21
Λουκάς  Νικαλέξης  του Θεμιστοκλή                  ετών 20
Γεώργιος  Περιβολάρης  του Λουκά                    ετών 20
Ιωάννης  Παπαρούλιας   του Δημητρίου              ετών 20
Σίμος    Πούλος  του Δημητρίου                          ετών 42

Οι συγγενείς των θυμάτων  








  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου