Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ. ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ .


 Όπως έχει ξανααναφερθεί το θέμα του Χωροταξικού Σχεδιασμού είναι καθοριστικό όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά για όλη την Ελλάδα. Γι’ αυτό  οι εξελίξεις είναι σε Πανελλαδικό επίπεδο ραγδαίες απ’ ότι φαίνεται το θέμα τίθεται επί τάπητος σε εθνικό επίπεδο και πιθανών σε ταχύτερες εξελίξεις.
--          Σύμφωνα με ανεπίσημες αλλά σοβαρές πληροφορίες, πιθανότατα ο Καλλικρατικός Χωροταξικός Σχεδιασμός «από κάτω προς τα πάνω» ακυρώνεται.  Για όλη την Ελλάδα...
δεν πρόκειται να ληφθούν ουσιαστικά υπ’ όψη τα τοπικά ΓΠΣ, όπως της Ιτέας, της Άμφισσας των Καλλιέων, κ.λ.π. ( και πάνω σε αυτά να συνταχθούν τα Περιφερειακά με τις κατευθύνσεις που δίνουν τα Εθνικά Χωροταξικά του 2009). Ο σχεδιασμός αλλάζει και σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία, οι αποφάσεις για κάθε τόπο θα παρθούν σε κεντρικό Εθνικό Επίπεδο  με την  υποστήριξη από την σύνταξη των Περιφερειακών Χωροταξικών. Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ποιο ρόλο θα παίξουν τα Τοπικά ΓΠΣ που εκφράζουν σε υγιείς  περιπτώσεις   την επιθυμία των κατοίκων κάθε περιοχής.  Σε κάθε περίπτωση όμως τα τοπικά ΓΠΣ, θα πρέπει να είναι γνήσια και να εκφράζουν την επιθυμία των κατοίκων διότι σε περίπτωση που είναι «λάθος» και συνδυαστούν με όμοιες «λάθος» αποφάσεις  σε Εθνικό επίπεδο, το πρόβλημα θα είναι πάρα πολύ πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμο.
--          Το Εθνικό Ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού του 2009 (στο οποίο δεν αναφερόμαστε πουθενά ως τουριστική περιοχή με δική μας ευθύνη), ήταν σε διαδικασία εκδίκασης ενστάσεων από το 2009. Οι ενστάσεις αφορούσαν κατά κύριο λόγο το ότι το Χωροταξικό αυτό άνοιγε το δρόμο για ανεξέλεγκτη ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων που έθετε σε κίνδυνο το περιβάλλον το οποίο αποτελεί και βασικό στοιχείο του ίδιου του τουριστικού προϊόντος (περίπτωση Ισπανίας). Όλοι μας είχαμε μείνει εκεί. Παρότι η αναθεώρηση των Χωροταξικών γίνεται κάθε 6 χρόνια (και), στις 9 Μάρτιο του 2012 για κάποιους λόγους το Χωροταξικό του Τουρισμού ξανατέθηκε σε συνολικά σε δημόσια διαβούλευση μέχρι 20 Μαρτίου 2012 (http://www.opengov.gr/minenv/?p=4059 ) .  Το γεγονός διέφυγε της προσοχής μας τότε (μικρή και η διάρκεια της διαβούλευσης για ένα τόσο σοβαρό γεγονός) αλλά πρόσφατα μάθαμε ότι το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμα και αναφορές σε ρεπορτάζ της τηλεόρασης μίλησαν για δημόσια διαβούλευση που είναι ακόμα σε εξέλιξη. Θεωρώντας ότι είναι κρίσιμες εποχές για να μεταδίδουν στην τηλεόραση ψέματα για τέτοια θέματα και θεωρώντας την είδηση πραγματική, μπορούμε να πούμε απλά ότι το γεγονός αυτό  από μόνο του αποτελεί «θείο» δώρο και μία δεύτερη και τελευταία ευκαιρία για την περιοχή μας. Το 2009 με απόλυτη ευθύνη του τότε Νομάρχη κου Φουσέκη  και των συνεργατών του, οι ομόφωνες αποφάσεις των Καποδιστριακών Δήμων για το ποιες περιοχές θέλουμε να είναι τουριστικές δεν έφτασαν ποτέ στο Υπ. Τουρισμού.


 Όπως έχουμε ξαναπεί στο Εθνικό Χωροταξικό του Τουρισμού του 2009 δεν αναφέρεται καμία περιοχή του Δήμου μας ενώ πολλές γνωστές και άγνωστες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας αναφέρονται με το όνομα της περιοχής ή της Πόλης. Για την περιοχή μας δεν αναφέρεται κυριολεκτικά τίποτα. Ούτε Γαλαξίδι, ούτε Ιτέα, ούτε κάποιες παραλιακές περιοχές, ούτε καν η πόλη των Δελφών. Η συγκυρία της εκ του μηδενός αναθεώρησης του Χωροταξικού του Τουρισμού είναι μοναδική ευκαιρία και επιβάλει την άμεση κινητοποίηση του Δήμου Δελφών. Εάν οι Δελφοί, το Γαλαξίδι, η Δεσφίνα και η Άμφισσα (που δεν ενδιαφέρθηκαν το 2009 !!!!!!!) επιθυμούν να χαρακτηριστούν κάποιες περιοχές τους τουριστικές να πάρουν αύριο αποφάσεις στα τοπικά Συμβούλια, και ο Δήμος Δελφών να στείλει τις αποφάσεις αυτές επίσημα στο Υπουργείο μαζί με τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων του 2009 των Ιτέας, Παρνασσού, Γραβιάς και Καλλιέων.  Και όπως η υπόλοιπη Ελλάδα, να προλάβουμε να δηλώσουμε ότι σε αυτές τις ευρείες περιοχές θέλουμε να έχει προτεραιότητα ο Τουρισμός. Και εάν δεν μας εντάξουν στις λίστες, να έχουμε το δικαίωμα να το παλέψουμε στην συνέχεια. Μετά, όπως όλη η Ελλάδα, θα βρούμε λύση στα προβλήματα με τις ανταγωνιστικές δραστηριότητες κατά την σύνταξη των τοπικών ΓΠΣ ψύχραιμα και με χρόνο.
Το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρότερο απ’ ότι το 2009. Τότε το Χωροταξικό άφηνε το περιθώριο να καλυφθούν κάποια «κενά» από τα τοπικά Χωροταξικά. (ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ). Τώρα, εάν ευσταθούν (που εμείς ξέρουμε ότι ευσταθούν) οι πληροφορίες της πρώτης παραγράφου για «Κεντρικό Σχεδιασμό» του Χωροταξικού όλης της  Ελλάδας,   ότι γράψει το Ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού  που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, θα είναι και το οριστικό «περί τουρισμού» κομμάτι του προαναφερόμενου «Κεντρικού Σχεδιασμού». Εάν δεν τρέξουμε τώρα και επιβεβαιωθούν τα πιο πάνω, θα έχει συντελεστεί ένα πολύ συγκεκριμένο έγκλημα εις βάρος του τόπου μας που σύντομα θα το βρούμε οδυνηρά μπροστά μας με τρόπους που δεν φανταζόμαστε. Και όταν λέμε τρέξουμε, προκύπτει ότι πρέπει να τρέξουμε αύριο το πρωί και όχι μεθαύριο. Γιατί «περιέργως» και «τυχερά» αναθεωρείτε το Χωροταξικό του Τουρισμού μόλις τρία χρόνια μετά, και «περιέργως» και «τυχερά» εξακολουθούν να το συζητούν ακόμα. Εμείς θα κάνουμε άμεσα διερεύνηση του θέματος  και θα επανέλθουμε.
ΠΗΓΗ : http://karteria1.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου