Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

BBC: Ικαρία, το Ελληνικό νησί της μακροζωίας

Διαβάστε το αφιέρωμα του BBC που φιλοξενεί άρθρο σχετικό με την μακροζωϊα στην Ικαρία. (Vid)


Share    
Αφιερωμάτων συνέχεια για την Ικαρία. Μετά τους New York Times, το BBC Magazine  έχει εκτενές  ρεπορτάζ για το ελληνικό νησί της μακροζωίας.
Ο γηραιός Ικάριος Σταμάτης Μωραϊτης αφηγείται την περίπτωση του για το πώς επέζησε του καρκίνου, επιστρέφοντας στην Ικαρία ενώ το ρεπορτάζ κάνει λόγο και τις διατροφικές συνήθειες των Ικαρίων.
Θα μπορούσε να είναι ο καθαρός αέρας. Θα μπορούσε να είναι τα φρέσκα λαχανικά και το κατσικίσιο γάλα.
Θα μπορούσε να είναι το ορεινό ανάγλυφο ακόμη και  η φυσική ακτινοβολία στους βράχους από γρανίτη.
Ωστόσο ο 98χρονός Σταμάτης Μωραΐτης νομίζει ότι για τη μακροζωία ευθύνεται το κρασί.
"Είναι το κρασί", λέει, πάνω από ένα ποτήρι το μεσημέρι στο τραπέζι της κουζίνας του. "Είναι καθαρό, τίποτα δεν πρόσθεσε. Το κρασί που κάνουν εμπόριο έχει συντηρητικά. Αυτό δεν είναι καλό. Όμως αυτό το κρασί που κάνουμε στον εαυτό μας είναι καθαρή."
Ο Σταμάτης γιόρτασε τα 98α γενέθλιά του την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Λέει ότι είναι μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά τα έγγραφα του βάλει την ημερομηνία γέννησής του την 1η Ιανουαρίου 1915. Έξω από το σπίτι του ασβεστωμένα είναι αγαπημένο ελιές του, τα οπωροφόρα δέντρα του, και τα αμπέλια του. Κάνει περίπου 700 λίτρα κρασί το χρόνο, λέει.
O Σταμάτη Μωραΐτη το 1943 πήγε μετανάστης στης Η.Π.Α. Εκεί παντρεύτηκε μια Ελληνοαμερικάνα η οποία του χάρισε τρία παιδιά.
Το 1976 αισθάνθηκε δύσπνοια και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εργασία του. Οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο του πνεύμονα και του έδωσαν εννέα μήνες ζωής.
Ο κύριος Μωραΐτης αποφάσισε να αφήσει τις Η.Π.Α και να επιστρέψει στην αγαπημένη του Ικαρία ώστε να ταφεί στους προγόνους του.
Μετακόμισε στους ηλικιωμένους γονείς του, σε ένα μικρό ασβεστωμένο σπίτι σε ένα κτήμα  δύο στρεμμάτων με  αμπελώνες  κοντά  στον Ευδήλο, στη βόρεια πλευρά του νησιού.
Βρήκα τους φίλους μου στο χωριό όπου γεννήθηκα, και αρχίσαμε  να πίνουμε. Σκέφτηκα, τουλάχιστον θα πεθάνω ευτυχισμένος." και προσθέτει  Ένιωθα  καλύτερα. 'Έχουν περάσει  45 χρόνια, είμαι ακόμα εδώ! "
Πολλοί ηλικιωμένοι άνθρωποι κάνουν καθημερινά  τσάι του βουνού από αποξηραμένα βότανα όπως φασκόμηλο, θυμάρι, μέντα, χαμομήλι. Μέσα σε αυτό βάζουν  μέλι. "Θεραπεύει τα πάντα", ισχυρίζεται ο Σταμάτης.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αυτά τα βότανα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και περιέχουν επίσης  διουρητικά που μπορεί να μειώσουν  την αρτηριακή πίεση.
Πέρα από το φαγητό και το κρασί, οι στενοί κοινωνικοί δεσμοί φαίνεται να είναι το βασικό στοιχεία για την ικαριακή μακροζωία.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το νησί ονομάζεται Ικαρία από το μύθο του θρυλικού Ικάρου, που με τον θάνατό του έδωσε, το όνομά του στο Ικάριο πέλαγος.
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου