Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Aπέτυχε ο Καλλικράτης;


Οι δημαιρεσίες σε όλους τους Δήμους την Κυριακή και οι αλλαγές στην Περιφέρεια προσφέρουν την ευκαιρία για έναν πρώτο ουσιαστικό απολογισμό του έργου των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, δεδομένου ότι συμπληρώθηκαν ήδη δύο χρόνια από την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη και είναι η κατάλληλη στιγμή...
για να γίνει ένα πρώτο ταμείο αυτής της μεγάλης θεσμικής αλλαγής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οι αλλαγές στα πρόσωπα της εξουσίας έχουν την σημασία τους μόνο από την άποψη αν κατάφεραν ή όχι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του εγχειρήματος και της κοινωνίας, αφού σήμερα ένα παιχνίδι πολιτικών σκοπιμοτήτων, που υπαγορεύει τη μία ή την άλλη αλλαγή, φαίνεται να περνά σε δεύτερη μοίρα για να μην πούμε ότι αφήνει εντελώς αδιάφορη την συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών.
Ποιος αλήθεια νοιάζεται σήμερα αν ο τάδε ή ο δείνα θα είναι αντιδήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες, όταν μετρώντας τα πράγματα στην καθημερινότητά του εκείνο που διαπιστώνει είναι μια διαρκής υποβάθμιση των κοινωνικών και προνοιακών δομών της αυτοδιοίκησης; Σ' αυτά τα ερωτήματα θα κληθούν να απαντήσουν αύριο οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Κερδίσαμε ή χάσαμε με τον Καλλικράτη; Έγινε καλύτερη ή χειρότερη η ζωή των δημοτών με τους καινούριους θεσμούς της αυτοδιοίκησης;
Αν έχει κάποια αξία η δική μας γνώμη, αυτό που έχουμε να καταθέσουμε, καλύπτοντας δημοσιογραφικά τις εξελίξεις και τα γεγονότα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυτά τα δύο χρόνια που πέρασαν, είναι ότι οι περισσότεροι Δήμαρχοι μάλλον δεν κατάλαβαν σε ποιον κόσμο βρέθηκαν. Συνέχισαν να λειτουργούν στα πλαίσια της παλιάς πατερναλιστικής λογικής, που περίμενε τα πάντα από την κεντρική εξουσία, δεν επιχείρησαν καν να απαγκιστρωθούν από μια αυστηρά κρατικοδίαιτη νοοτροπία και δεν κατέβαλαν καμία σοβαρή προσπάθεια να κατανοήσουν το πνεύμα του Καλλικράτη. Θεώρησαν εσφαλμένα βεβαίως ότι η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργούσε σαν αυτόματος πιλότος, αρκεί το κράτος να συνέχιζε να δίνει λεφτά.
Δυστυχώς για τους ίδιους τα πράγματα δεν εξελίχτηκαν όπως τα είχαν υπολογίσει και έπεσαν από τα σύννεφα με τα μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών, τις διαθεσιμότητες των υπαλλήλων και την Επιτροπεία. Χωρίς να το καταλάβουν και χωρίς να έχουν κάνει καμία προετοιμασία βρέθηκαν κάτω από την δημοσιονομική ομηρία της Τρόικας και του μνημονίου και όπως όλα δείχνουν ετοιμάζονται να παραδοθούν στις μνημονιακές λογικές. Αν κάτι αποδεικνύεται τα δύο χρόνια που πέρασαν είναι ότι έκαναν λάθος όσοι από τους κυβερνώντες και τους αυτοδιοικητικούς πίστεψαν ότι η συνένωση τριών φτωχών Δήμων οδηγεί σ' έναν ισχυρό Δήμο. Ο Καλλικράτης απέδειξε ότι στην πράξη μπορεί να συμβεί το ακριβώς αντίθετο.

Χρήστος Αλεξανδρής
ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου