ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Translate

Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2012

Ποινική δίωξη για τα χρέη της «Αλουμίνιον» προς τη ΔΕΗ


Την άσκηση δίωξης σε βάρος στελεχών της ΔΕΗ και της «Αλουμίνιον Ελλάδος» για υπόθεση ανείσπρακτων οφειλών ζήτησε ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης.

Παραγγελία για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος υπευθύνων της ΔΕΗ αλλά... και της «Αλουμίνιον Ελλάδος» έδωσε ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης μετά από το πέρας έρευνας που διενεργήθηκε με αφορμή καταγγελίες για οφειλές της εταιρίας συμφερόντων του Ομίλου Μυτιληναίου, ύψους πλέον των 80 εκατομμυρίων ευρώ, προς της ΔΕΗ....
Η δίωξη, που θα ασκηθεί αύριο βάση της εντολής Πεπόνη, αφορά τα αδικήματα της απιστίας, κατά στελεχών της ΔΕΗ και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή, που στρέφεται κατά των υπευθύνων της «Αλουμίνιον».

Η Εισαγγελική έρευνα είχε διαταχθεί μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ». Η εφημερίδα υποστήριζε ότι η ΔΕΗ τιμολογούσε το ρεύμα που παρείχε στην «Αλουμίνιον Ελλάδος» με εξαιρετικά χαμηλό τιμολόγιο, θέμα για το οποίο, τον περασμένο Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε πως αποτελεί κρατική οικονομική ενίσχυση η οποία αντίκειται στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού. Ανέφερε επίσης πως η εταιρία του κ. Μυτιληναίου πέτυχε ευνοϊκή ρύθμιση με την ΔΕΗ η οποία της μείωσε οφειλή 107,6 εκατ. ευρώ στα 82,6 εκατ. ευρώ.

Κατά το δημοσίευμα της εφημερίδας η εταιρία ενώ είχε λάβει το 2005 άδεια για κατασκευή μονάδας αυτοπαραγωγής ρεύματος, το 2008 έλαβε άδεια μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας (ΣΗΘ, κατά την ορολογία της ΔΕΗ) μεταβολή που της επέτρεπε να πουλά το παραγόμενο ρεύμα μέσω του συστήματος αντί να το χρησιμοποιεί για ίδιες ανάγκες. Με το νέο καθεστώς η Αλουμίνιον μπορούσε να πουλάει προς 55 ευρώ τη μεγαβατώρα αντί 41 ευρώ που το αγόραζε για δική της χρήση από τη ΔΕΗ.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας κλήθηκαν ως ύποπτοι για τα συγκεκριμένα αδικήματα στελέχη και των δυο εταιριών. Σύμφωνα με την Αλουμίνιον, η ΔΕΗ είχε προχωρήσει σε υπέρογκη τιμολόγηση ρεύματος, το θέμα βρίσκεται στην διαιτησία με την σύμφωνη γνώμη της ΔΕΗ, ενώ η εταιρία έχει ζητήσει από την ΡΑΕ να καθορίσει μία προσωρινή τιμή ρεύματος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαιτησίας.


Αναδημοσίευση από :iteanet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου