Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ - ΤΑ ΕΧΙΤ PΟLLS ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΛΠΟΓΙΣΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ!!!!!S

-ΒΡΩΜΑΕΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ
-ΤΑ EXIT POLLS ΕΧΟΥΝ ΤΡΕΛΑΘΕΙ...ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΝΙΚΗΤΗ!!!
-ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΟΛΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΨΗΦΟ ΜΕ ΨΗΦΟ
-ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ
-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ...
ΠΑΡΤΕ ΜΙΑ ΓΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Εκλογές 2000"! Η φράση αυτή ακούγεται από τους επιτελείς των κομμάτων, που λαμβάνουν στοιχεία από εταιρείες δημοσκοπήσεων και κομματικά στελέχη σε όλη τη χώρα. Το 2000 η νίκη άλλαζε χέρια μέχρι αργά το βράδυ. Το 2012 η εικόνα μέχρι στιγμής είναι...
ισορροπία τρόμου.
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δίνουν σκληρό αγώνα. Θέλουν να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους, καθώς όποιος στείλει περισσότερους στις κάλπες θα είναι και ο τελικός νικητής. Για την ώρα, πάντως, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί ποιος έχει τη δυναμική. Κατόπιν αυτών γίνεται πολύ δύσκολη και η δουλειά των αναλυτών για το διακαναλικό exit poll.

Με βάση τις πληροφορίες αυτές φαίνεται ότι θα ζήσουμε βραδιά θρίλερ, όπου ο νικητής θα εμφανιστεί αργά τη νύχτα. Ορισμένοι παραπέμπουν στις εκλογές του 2000 όπου είχε συμβεί μια μεγάλη ανατροπή. Τα πρώτα αποτελέσματα και τα exit polls έδειχναν νίκη της ΝΔ. Η εικόνα αυτή διαμορφωνόταν και από τα πρώτα αποτελέσματα με βάση τις επιλογές των ψηφοφόρων στην επαρχία. Σταδιακά όμως και μετά την σταδιακή ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων από τα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δηλαδή, η εικόνα είχε αλλάξει και το προβάδισμα είχε περάσει στο ΠΑΣΟΚ που τελικώς είχε κερδίσει στις εκλογές του 2000.
Την επανάληψη του φαινομένου αυτού προβλέπουν πολλοί, χωρίς ωστόσο να μπορούν να προσδιορίσουν ποιος θα είναι ο τελικός νικητής των εκλογών.  


Οι αναποφάσιστοι, αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.
Το γεγονός ότι πρόκειται για την πλέον κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Μεταπολίτευσης φαίνεται ότι έχει επηρεάσει σημαντικά το εκλογικό σώμα, αφού τρεις μέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες -σύμφωνα με τα ευρήματα των μετρήσεων- το ποσοστό των αναποφάσιστων ξεπερνούσε κατά πολύ τη δύναμη του τρίτου κόμματος. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τις διαρροές που γίνονται από τα κομματικά επιτελεία, το ποσοστό της λεγόμενης (και) αδιευκρίνιστης ψήφου κινείται από 12% έως 15%, εξέλιξη που δίνει διαστάσεις ντέρμπι στη μάχη της κάλπης.

Με δεδομένες τις μικρές διαφορές που αποτυπώνονται σε όλες τις μετρήσεις μεταξύ των δύο κομμάτων που μάχονται για την πρωτιά (Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ), γίνεται αντιληπτό ότι η κατεύθυνση που θα επιλέξει η πλειοψηφία των αναποφάσιστων θα είναι καταλυτική για τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού που θα δούμε μπροστά μας το βράδυ της Κυριακής.

Με βάση τις αναλύσεις που έκαναν έμπειροι δημοσκόποι, η Ν.Δ. δείχνει να έχει ένα μικρό προβάδισμα στις προτιμήσεις των αναποφάσιστων. Ωστόσο, το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου φαίνεται να κατανέμεται αναλογικά σε Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και μικρότερα κόμματα.

Οι επόμενες ώρες θεωρούνται καθοριστικές για τις τελικές αποφάσεις των αναποφάσιστων, κι αυτό γιατί παραδοσιακά οι ψηφοφόροι που έδειχναν να δυσκολεύονται να αποφασίσουν έκαναν την επιλογή τους τα τρία τελευταία εικοσιτετράωρα. Ενδεικτικό πάντως της σύγχυσης που επικρατεί στις τάξεις του εκλογικού σώματος, και δη των αναποφάσιστων, είναι το στοιχείο που αποτυπώνει ανάγλυφα τα κίνητρα που θα καθορίσουν τελικά τη στάση των τελευταίων πάνω από την κάλπη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων της ύστατης στιγμής, το διακύβευμα όσον αφορά το πού θα κινηθεί η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι κατά κύριο λόγο ο κίνδυνος οικονομικής κατάρρευσης της χώρας και κατά δεύτερο η καταδίκη του παλαιοπολιτικού συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η πρωτοφανής πολιτική ρευστότητα, αλλά και η αμφιταλάντευση των εκλογέων μεταξύ κομμάτων, όχι απαραίτητα του ίδιου ιδεολογικού χώρου, καθιστούν αδύνατη σχεδόν την ακριβή πρόβλεψη της τάσης στους κόλπους των αναποφάσιστων. Εκείνο που εξάγουν ως συμπέρασμα οι δημοσκόποι έχει να κάνει με το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι αναποφάσιστοι μπορούν να ανατρέψουν άρδην τις τάσεις του εκλογικού σώματος, όπως αυτές καταγράφονταν προ και μετά την απαγόρευση δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων.
Γιάννης Κουρτάκης, Γιάννης Αντύπας - ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV
17-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου