Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗ ΤΡΙΤΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΤΟΝ ΚΥΡ (ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟ) ΜΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΟΣ

Παρουσιάζει: ο Βίκτωρ Σαμπώ
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡ
Γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς πρόσφυγες από την Αττάλεια της Μ. Ασίας......

Σπούδασε καλές τέχνες στην  ACCADEMIA DI BELLE ARTI της Ρώμης και γραφικές
τέχνες στην  ENALC  του Τορίνου.
Πρωτοδημοσίευσε σκίτσα του στο Ιταλικό περιοδικό IL TRAVASO και στην Κυριακάτικη CORRIERE DELLA SERA.
Συνεργάστηκε με την ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ, την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και το ΒΗΜΑ.
Επίσης συνεργάστηκε με τα περιοδικά  EIKONEΣ , ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ , ΓΥΝΑΙΚΑ
και ΕΠΙΚΑΙΡΑ.
Στην περίοδο της χούντας η λογοκρισία του είχε απαγορεύσει να δημοσιεύει σκίτσα. Την περίοδο εκείνη έστελνε στο Λονδίνο αντιστασιακά σκίτσα στο περιοδικό  HELLENIC REVIEW που εξέδιδε η Ελένη Βλάχου με το ψευδώνυμο MAC PAPA (Ήταν τα αρχικά ΜΑΚαρέζου, ΠΑπαδόπουλου, ΠΑτακού).
Έχει εκδώσει 38 λευκώματα.
Στην τηλεόραση εργάστηκε ως βασικός συνεργάτης του Φρ. Γερμανού στην εκπομπή ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙ.
Έχει βραβευτεί σε πολλές Παγκόσμιες και Πανελλήνιες εκθέσεις με σημαντικότερη το 1οβραβείο στην Παγκόσμια Έκθεση Χιούμορ στο ΜΟΝΤΡΕΑΛ του Καναδά.
Το 2012 τον βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου του.
Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο ΕΥΗ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ και έχει δύο αγόρια τον ΦΙΛΙΠΠΟ και τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ.


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ
Το Τάγμα του Φοίνικος είναι παράσημο της Ελλάδας, που καθιερώθηκε στις 13 Μαΐου του 1926 από την κυβέρνηση της Β΄ Ελληνικής Δημοκρατίας και αντικατέστησε το παλαιότερο Τάγμα του Γεωργίου Α΄. Η απονομή του παρασήμου συνεχίστηκε και μετά την αποκατάσταση της μοναρχίας το 1935 (με τον Γεώργιο Β΄), και συνεχίζει να απονέμεται και μέχρι σήμερα. 
Απονέμεται από Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε Έλληνες πολίτες που υπερέχουν στις τέχνες και τη λογοτεχνία, την επιστήμη, τη δημόσια διαχείριση, τη ναυτιλία, το εμπόριο, και τη βιομηχανία.
Απονέμεται επίσης σε αλλοδαπούς για εξαίρετες πράξεις τους που αυξάνουν το διεθνές γόητρο της Ελλάδας. Ο μεγαλόσταυρος του Τάγματος απονέμεται συνήθως σε διατελέσαντες Υπουργούς, Αρχηγούς Γ.Ε.ΕΘ.Α., Πρέσβεις και άλλες προσωπικότητες.
Το μετάλλιο του Τάγματος του Φοίνικα είναι διάδημα σε μορφή σταυρού από λευκό σμάλτο, και αργυρό ή χρυσό. Φέρει στο κέντρο του τον Φοίνικα, σύμβολο της αναγέννησης του Ελληνικού έθνους. 
Επάνω στον σταυρό είναι ένα αστέρι με πέντε ακίδες, Τα πρώτα μετάλλια που κατασκευάστηκαν (1926-1935) είχαν σε κάθε βραχίονα του σταυρού την επιγραφή «E-T-T-A», τα αρχικά γράμματα του ρητού "Εκ Της Τέφρας Αναγεννώμαι" (αναγεννιέμαι από τη στάχτη μου). Κατά τη διάρκεια της μοναρχίας (1935-1974) οι επιγραφές αφαιρέθηκαν, ενώ προστέθηκε το βασιλικό στέμμα. Στην αντίστροφη πλευρά του μεταλλίου προστέθηκε το μονόγραμμα του εκάστοτε βασιλέως.
Από το 1975 και μετά αφαιρέθηκε το στέμμα, ενώ η αντιστροφή πλευρά έχει το εθνόσημο της Ελλάδας που συνοδεύεται από τις λέξεις ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Ο αστέρας του τάγματος του Φοίνικα είναι αργυρός με οκτώ ευθείες ακτίνες. Στο κέντρο του φέρει το Φοίνικα.
Η ταινία του τάγματος έχει χρώμα βαθύ κίτρινο με μαύρες στενές λωρίδες κατά μήκος των άκρων.
Οι ηθικές αμοιβές είναι με απλά λόγια τα παράσημα και τα στρατιωτικά μετάλλια που απονέμονται σε άτομα για εξέχουσες πράξεις με τις οποίες τίμησαν το Έθνος. Ήρωες των μαχών, ήρωες των τεχνών, των γραμμάτων, της επιστήμης . Τα παράσημα είναι διαφορετική κατηγορία από τα στρατιωτικά μετάλλια παρόλο που συγχέονται πολύ συχνά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου