Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Κίρρα, Γραβιά, Δελφοί, Πολύδρσσος, Γαλαξίδι : Διαδικασία πιστοποίησης σε πέντε παιδικές χαρές του Δήμου Δελφών

Αναμόρφωση προϋπολογισμού με ένταξη εργασιών συντήρησης – επισκευής και προμήθεια οργάνων για πέντε παιδικές χαρές προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις που προβλέπονται από το Νόμο, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών κατά την τελευταία συνεδρίαση. ....
Σφοδρές εντάσεις ωστόσο κατέθεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Θανάσης Μανανάς ο οποίος ξεκαθάρισε πως στην εισήγηση δεν γίνεται καμία αναφορά για τις παιδικές χαρές που αφορούν οι εργασίες.
Απαντώντας ο Δήμαρχος Δελφών κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος επεσήμανε πως ο Υπουργός Εσωτερικών απέστειλε σε όλους τους Δήμους έγγραφο κατά το οποίο γνωστοποίησε πως όσες παιδικές χαρές δεν είναι πιστοποιημένες θα πρέπει να κλείσουν και πως πλέον δεν αρκεί η κλασική πινακίδα ότι τα παιδιά μπορούν να παίζουν με ευθύνη των γονέων τους. Μάλιστα ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως η ευθύνη ανήκει 100% στους Δήμους. «Είδα με χαρά πως ο κ. Βουλευτής μας συνυπέγραψε μια επερώτηση που έθεσε το παράλογο αυτού του πράγματος και αντίστοιχα κι εγώ έστειλα μια επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών την οποία κοινοποίησα στον πρόεδρο της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ. Με αυτή την επιστολή λέμε ουσιαστικά στον Υπουργό ότι σε αυτές τις συνθήκες που είμαστε τώρα και δεδομένο ότι αυτή η Υπουργική Απόφαση  είναι από το 2009, μέσα στη κρίση που επιδεινώνεται, μην περιμένετε πως ο Δήμος Δελφών για παράδειγμα θα μπορέσει αν φτιάξει 70-80 παιδικές χαρές. Αυτές οι Υπουργικές Αποφάσεις είναι για δήμους όπως είναι οι αθηναϊκοί που έχουν 5-6 παιδικές χαρές. Να υπενθυμίσω ότι ο μεγάλος ντόρος που έγινε για ένα ατύχημα στα Γιάννενα ήταν για μία παιδική χαρά που μόλις είχε παραληφθεί όπως είναι η δικιά μας στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως ή στην παραλία της Ιτέας. Νομίζω λοιπόν ότι πάμε σε ένα μέγεθος υποκρισίας το λέω αυτό και θέλω το Σώμα να το ξέρει και να το καταλάβει. Για μένα το να κλείσουμε τις παιδικές χαρές που εν πάση περιπτώσει με τις ατέλειες τους και να βγάλουμε τα παιδιά στο δρόμο να παίζουν ή να κάθονται μέσα στο σπίτι τους, στις τηλεοράσεις είναι παράλογο. Κυρίως στο δρόμο θα πάνε στα παιδιά και είναι πολύ πιο ανασφαλείς αυτό», ξεκαθάρισε ο Δήμαρχος.
Επιπλέον ενημέρωσε το Σώμα πως υπάρχει μόνο μία επιλογή, να γίνουν εργασίες σε πέντε βασικές παιδικές χαρές σε πέντε μεγάλες Κοινότητες και συγκεκριμένα στην Κίρρα, την Γραβιά, τους Δελφούς, την Πολύδροσο και το Γαλαξίδι. 
Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Παναγιώτης Ταγκαλής έθεσε το θέμα σε εντελώς διαφορετική βάση, υποστηρίζοντας πως με λίγα χρήματα μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις σε πολλές παιδικές χαρές του Δήμου.  
«Άκουσα πολλά και ενδιαφέροντα σχετικά με τη λειτουργία των παιδικών χαρών. Οι παιδικές χαρές στην αρχή διέπονταν από ένα νόμο ο οποίος προκειμένου να πιστοποιηθούν έπρεπε να πληρούν πάρα πολλές προϋποθέσεις, με σημαντικότερες αυτές της φύλαξης και της πιστοποίησης κατά ISO των οργάνων, αποστάσεων, περίφραξης κλπ. Αυτό φυσικά δεν ήταν εφικτό και ευτυχώς η διοίκηση το κατάλαβε γρήγορα με αποτέλεσμα να διαχωρίσει αυτές που ήταν προϋφιστάμενες και αυτές οι οποίες είναι νέες. Από τις νέες πιστοποιήθηκαν οι καινούριες παιδικές χαρές ή βρίσκονται σε φάση πιστοποίησης και πληρούν τις προδιαγραφές. Όσον αφορά τις παλιές έχουν εκφραστεί από πολλά τοπικά συμβούλια οι απόψεις ότι θα μπορούσαν να μαζευτούν με πολύ λίγα χρήματα γιατί πρακτικά ο νομοθέτης λέει πως σε μια παιδική χαρά η οποία προϋφίστατο θα πάει να γίνει ένας έλεγχος σε πρώτη φάση προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τα όργανα είναι ασφαλή. Αν έχουν πρόκες, επικίνδυνα σημεία που μπορεί να τραυματιστεί κάποιος, ξηλωμένα όργανα κλπ προκειμένου να μαζευτούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ταγκαλής.
Συνεχίζοντας τόνισε πως τα χρήματα που απαιτούνται για πολλές εξ’ αυτών είναι αστεία, με αποτέλεσμα πολλά τοπικά συμβούλια να έχουν υποβάλλει και εγγράφως τις προτάσεις τους με ποσά της τάξεως 300-500 ευρώ. Τέλος πρότεινε να γίνει μία συνολική καταγραφή της κατάστασης από το Δήμο, να ιεραρχηθούν οι ανάγκες και όπου είναι εφικτό να συμμαζευτούν κάποιες παιδικές χαρές. 
Στην απάντηση του ο Δήμαρχος ανέφερε πως τον περασμένο Οκτώβρη ζητήθηκε από τους Προέδρους να προχωρήσουν σε καταγραφή, κάποιοι από αυτούς μπόρεσαν, κάποιοι όχι, ενώ επικαλέστηκε και τον τεράστιο φόρτο που έχει η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών λόγω της έλλειψης προσωπικού. «Ξεκινάμε έστω και αποσπασματικά από κάποιος κύριες παιδικές χαρές και πέρα από αυτές συζητάμε τις επεμβάσεις και σε άλλες», κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος. 
orafok

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου