Ημερομηνία

Translate

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.....ΠΕΜΠΤΗ 26 Μαρτίου 2026…....

MARKET IN - ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ- ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ - Για φθηνές αγορές

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2026

Ξυλικοί: Μια Παρέλαση 53 Χρόνια Μετά – Τιμή στην Ιστορία, Μνήμη και Περηφάνια - ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ

205 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, ένα μικρό χωριό της Ρούμελης, οι Ξυλικοί του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας, αποδεικνύουν πως η ιστορία δεν ξεχνιέται – συνεχίζεται. Με βαθιές ρίζες στον αγώνα του ’21 και με ζωντανή τη μνήμη των προγόνων, το χωριό τίμησε την εθνική επέτειο με έναν ιδιαίτερα συγκινητικό τρόπο: μια παρέλαση που καθυστέρησε… 53 ολόκληρα χρόνια.....

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο π. Παπαδιομήδης, ο δραστήριος ιερέας από τους Ξυλικούς, η ημέρα αυτή δεν αποτελεί μόνο μια ιστορική υπενθύμιση, αλλά μια ζωντανή μαρτυρία πίστης, μνήμης και περηφάνειας για τον τόπο και τους ανθρώπους του.

¨Σήμερα, 205 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η καρδιά της Ρούμελης χτυπά δυνατά στους Ξυλικούς. Ένα μικρό αλλά ιστορικά φορτισμένο χωριό του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας, που στέκεται περήφανα στο κέντρο μιας περιοχής που έγραψε ιστορία με αίμα και θυσίες.

Οι Ξυλικοί δεν είναι απλώς ένας τόπος. Είναι σημείο αναφοράς. Εδώ, σύμφωνα με μαρτυρίες και υπολογισμούς, στα παλιά Ζωτέικα σπίτια, φιλοξενήθηκε ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, αφήνοντας πίσω του ακόμη και γραπτή επιστολή. Από αυτά τα χώματα πέρασαν σπουδαίοι οπλαρχηγοί, όπως ο Δυοβουνιώτης, που διοικούσε τη Μενδενίτσα, και ο Πανουργιάς, χαράσσοντας τη δική τους πορεία στον αγώνα για την ελευθερία.

Ο Αθανάσιος Διάκος, αγνός πατριώτης και σύμβολο θυσίας, πέρασε επίσης από την περιοχή. Μετά την απελευθέρωση της Λιβαδειάς, στρατολόγησε παλικάρια από την Αμφίκλεια και τους γύρω τόπους, περνώντας και από τους Ξυλικούς, για να καταλήξει μαζί με τους συμπολεμιστές του στην ιστορική μάχη της Αλαμάνας.

Σε αυτούς τους ήρωες, οι σημερινοί κάτοικοι οφείλουν ευγνωμοσύνη. Και όχι μόνο σε αυτούς. Σύμφωνα με επίσημα αρχεία του κράτους, 15 Ξυλικιώτες πολέμησαν στο πλευρό των αγωνιστών και του Καραϊσκάκη, αποδεικνύοντας πως το μικρό αυτό χωριό είχε τη δική του σημαντική συμβολή στον αγώνα της ελευθερίας.

Και όμως, η σημερινή ημέρα δεν ήταν μόνο αφιερωμένη στο παρελθόν. Ήταν και μια πράξη αποκατάστασης της μνήμης.

Το 1973, η τελευταία τάξη του Δημοτικού Σχολείου των Ξυλικών παρέλασε κανονικά. Όμως το 1974, η ιστορία πήρε διαφορετική τροπή. Επτά παιδιά – έξι αγόρια και ένα κορίτσι – δεν κατάφεραν να παρελάσουν στο χωριό τους. Το σχολείο έκλεισε πρόωρα, ο δάσκαλος έφυγε και τα παιδιά μεταφέρθηκαν στην Αμφίκλεια, όπου και παρέλασαν εκεί.

Έτσι, μια παρέλαση έμεινε… χρωστούμενη.

Μέχρι σήμερα.

Με βαθιά συγκίνηση και αίσθημα ευθύνης απέναντι στο παρελθόν, οι ίδιοι άνθρωποι – πλέον ενήλικες – στάθηκαν ξανά στον τόπο τους. Η Βίκυ, η Βασιλική, ο Πήλιουρας, ο Μέρτης, ο Θανάσης, ο Παναγιώτης Τσάφας, ο Αντρέας και ο Μήτσος Κέφος, γύρισαν πίσω στον χρόνο και τίμησαν εκείνη τη στιγμή που δεν έζησαν ποτέ όπως άξιζε.

Με σφυρίχτρα, όπως τότε.

Με συγκίνηση, όπως μόνο η μνήμη μπορεί να γεννήσει.

Με περηφάνια, όπως αρμόζει σε έναν τόπο με τέτοια ιστορία.


Η παρέλαση αυτή δεν ήταν απλώς μια αναπαράσταση. Ήταν μια συμβολική πράξη δικαίωσης. Ήταν ένας φόρος τιμής στους προγόνους, στους αγωνιστές, αλλά και στα ίδια τα παιδιά που περίμεναν 53 χρόνια για αυτή τη στιγμή.

Οι Ξυλικοί απέδειξαν πως η ιστορία δεν μετριέται μόνο με ημερομηνίες, αλλά με μνήμη, συναίσθημα και συνέχεια.

Και σήμερα, μέσα από αυτή τη μοναδική στιγμή, το μήνυμα είναι πιο ζωντανό από ποτέ:

Να είμαστε περήφανοι για τον τόπο μας.

Να θυμόμαστε την ιστορία μας.

Και πάνω απ’ όλα…

να παραμένουμε πάντα ελεύθεροι.

¨








































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων του Πολύδροσος Παρνασσού.
Το περιεχόμενο (κείμενο & φωτογραφίες) προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Κάθε αναδημοσίευση ή χρήση χωρίς άδεια απαγορεύεται. ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

Διατηρήστε τα σχόλιά σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή προσβολές θα διαγράφονται.
Παρακαλούμε, διαβάστε την Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων πριν σχολιάσετε. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.