Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου....

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Στη χώρα που γέννησε και δίδαξε τον πολιτισμό…ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

“ Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει· παραπετάσματα βουνών αρχιπέλαγα γυμνοί γρανίτες…” 

 Γ. Σεφέρης

Στίχος από το ποίημα “Με τον τρόπο του Γ.Σ.”  Καλοκαίρι 1936

Του Αλ. Ι. Βαλάσκα....


Κατερχόμενος προχθές Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι την επαρχιακή οδό Μπράλου – Λαμίας με κατεύθυνση την Εθνική οδό & προορισμό τη Λάρισα σταμάτησα σε ένα μεγάλο Parking που βρίσκεται λίγο μετά την παράκαμψη για την Ι.Μ. Δαμάστας & λίγο πριν την Ε,Ο.  Ε79 προκειμένου να μιλήσω στο τηλέφωνό μου .

    Αν & οι διελεύσεις μου από το συγκεκριμένο σημείο είναι συχνές πολλά χρόνια τώρα λόγω της μετάβασης μου στο χωριό μου, την Πολύδροσο Φωκίδος, εν τούτοις δεν έτυχε τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια να σταματήσω ξανά στο συγκεκριμένο parking .

  Αυτό το σημείο βρίσκεται σε ένα πολυσύχναστο οδικό  δίκτυο της χώρας μας αφού ο επαρχιακός αυτός δρόμος είναι ο βασικός οδικός άξονας που συνδέει, στην περιοχή αυτή, την Ε.Ο. Ε79 από Λαμία για Γραβιά – Άμφισσα – Ναύπακτο- Αντίριο – Δυτική Ελλάδα .

  Είναι ο δρόμος που οι από βορράν της χώρας μας οδικώς εισερχόμενοι Ευρωπαίοι τουρίστες κατευθύνονται προς τους Δελφούς για να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο & να θαυμάσουν το κάλος της περιοχής.

  Μιλώντας για λίγο στο τηλέφωνό μέσα από το αυτοκίνητο μου τα μάτια μου  κατέγραφαν την απίστευτη  εικόνα που επικρατούσε στον περιβάλλοντα χώρο αυτού του parking.

  Η εικόνα ήταν τόσο αηδιαστική που με ανάγκασε να κατεβώ για να αποτυπώσω φωτογραφικά τα όσα απίστευτα & θλιβερά έβλεπαν τα μάτια μου.

  Κυριολεκτικά κατεβαίνοντας από το αυτοκίνητό μου έμεινα άναυδος ενώ στιγμιαία αισθάνθηκα ένα μούδιασμα στο κεφάλι μου, μια ανατριχίλα & μια αναγούλα με τάση προς έμετο.

  Επέστρεψα στο αυτοκίνητο & φορώντας τώρα μια μάσκα για να αντιμετωπίσω τη δυσοσμία που επικρατούσε στο χώρο όχι μόνο από τα σκουπίδια αλλά & από τα κόπρανα & τα κάτουρα των συμπαθών “πολιτισμένων” συμπατριωτών μας άρχισα να αποθανατίζω φωτογραφικά το “κάλος” & τον “ευπρεπισμό” αυτού του parking που υποτίθεται χρησιμεύει για τη ολιγόλεπτη στάση & ξεκούραση των οδηγών & των διερχομένων με αυτοκίνητα επιβατών .

   Θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλά ακόμη εδώ εκφράζοντας την αγανάκτησή μου & τον αποτροπιασμό μου ή στηλιτεύοντας & επικρίνοντας τους υπευθύνους γι’ αυτή την απαράδεκτη εικόνα που αντίκρυσα στη συγκεκριμένη τοποθεσία της Κεντρικής ενδοχώρας μας & πλησίον του “Ομφαλού της Γης”, που σίγουρα δεν θα είναι & η μόνη, αλλά δεν θα γράψω περισσότερα αφού οι παρατιθέμενες παρακάτω φωτογραφίες τα λένε όλα.

   Όμως, δεν μπορώ να μην εκφράσω την απορία & τα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν μέσα μου μετά την οργή που ένοιωσα με αυτή την κατάσταση που αντίκρισα & δεν είναι άλλα από τα παρακάτω δύο : 

  • Καλά δεν υπάρχει κάποια υπηρεσία στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος εντεταλμένη & επιφορτισμένη με την ευθύνη ελέγχου, κατά διαστήματα, της κατάστασης των δημοσίων δρόμων της περιοχής ευθύνης της ;;;
  • Από το συγκεκριμένο σημείο αυτού του πολυσύχναστου επαρχιακού δρόμου που σίγουρα διέρχονται καθημερινά, τόσο περιπολικά της Ε.Α. όσο & οχήματα της Π.Υ. (αφού η περιοχή χρήζει ιδιαίτερης πυροπροστασίας) είναι δυνατόν να μην έχουν γνώση της κατάστασης που επικρατεί ;;;

      Κλείνοντας, με πόνο ψυχής, αυτή τη δημοσίευση – δημοσιοποίηση αυτού του ντροπιαστικού για κάθε άνθρωπο, που θέλει να λέγεται πολιτισμένος, ερασιτεχνικού ρεπορτάζ & πριν παραθέσω τις σχετικές φωτογραφίες που αποτυπώνουν με τον καλύτερο ,νομίζω, τρόπο το μέγεθος του προβλήματος, θέλω & απαιτώ, ως πολίτης αυτής της χώρας, οι όποιες αρμόδιες υπηρεσίες που προφανώς θα επιληφθούν για την εξάλειψη αυτής της αθλιότητος να παραθέσουν από την ίδια εδώ φιλόξενη στήλη αντίστοιχες φωτογραφίες όπου θα αποτυπώνουν την αποκατάσταση της καθαριότητος & του ευπρεπισμού του χώρου & γιατί όχι & της τοποθέτησης ή κατασκευής μονίμων κάδων απορριμμάτων & ανακυκλώσιμων υλικών.

Εικόνες στον κύριο χώρο του PARKING    

Εικόνες εντός αποστραγγιστικής τάφρου δίπλα στο PARKING


Κάποιος κουρασμένος νταλικέρης απαλλάχθηκε από τα φθαρμένα λάστιχα του οχήματός του αφού στο parking αυτό έκανε την αντικατάστασή τους.


Και κάποιος πάσχων συνάνθρωπός μας απαλλάχθηκε από τον γεμάτο ούρα ασκό αφού στο σημείο αυτό έκανε την απαιτούμενη προφανώς αλλαγή.


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου