Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Πέμπτη 9 Μαΐου, είναι του Αγίου Χριστοφόρου του μάρτυρος και του Προφήτου Ησαΐα......

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Αυτές είναι οι οικονομικές απολαβές των αιρετών μας. Δημάρχου - Αντιδημάρχων – Προέδρου ΔΣ - Προέδρων Κοινοτήτων - και Δημοτικών Συμβούλων. Τις γνωρίζετε ??

Του Θανάση Παπακωνσταντίνου

Αφορμή για το σημερινό σημείωμα, ήταν μιά πρόσφατη κουβέντα με μερικούς φίλους, όπου κατάλαβα ότι μάλλον κανείς τους δεν γνώριζε για το πόσοι και με πόσα χρήματα αμείβονται απ τους ίδιους, οι αυτοδιοικητικοί των περιοχών τους.....

Υποθέτω ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον δικό μας τόπο. Γιαυτό είπα να ασχοληθούμε λίγο σήμερα με τα περί αμοιβών αιρετών και για όσους τυχόν ενδιαφέρονται να γνωρίζουν.

Παρατηρώ  αγαπητοί φίλοι, πως οι περισσότεροι στην Ελλάδα αιρετοί τής αυτοδιοίκησης   συνηθίζουν  να λένε και να μάς ξαναλένε, για το πόσο ανιδιοτελώς υπηρετούν τους Δήμους και τους συμπολίτες τους , αφήνοντας έτσι κατά κάποιον τρόπο να εννοηθεί ότι μόνο από φιλοστοργία  και περισσή αγάπη ασχολούνται με τα «πάτρια κοινά», προσφέροντας αγαθοεργώς τις υπηρεσίες τους μάλλον κακοαμειβόμενοι ή καθόλου αμειβόμενοι ή και επί ζημία τους !!! 

Είναι όμως αυτή η αλήθεια ??

Ας το δούμε….

Και για να μην ξεκινήσουμε με αναδρομές στο φαύλο και σπάταλο παρελθόν των εξοργιστικά  παχυλότατων τότε διπλών αμοιβών των αιρετών που μού έρχονται στο μυαλό και τρελαίνομαι, ας ασχοληθούμε μόνο με την νέα πενταετή δημοτική περίοδο που είναι μπροστά μας. Ποιές είναι αναλυτικά οι νέες αμοιβές των αιρετών μας λοιπόν και εν προκειμένω τού δικού μας Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας, όπως μέχρι σήμερα τουλάχιστον ισχύουν αφού σχετικά σύντομα ( μετά μάλλον τις Ευρωεκλογές ) ίσως αναπροσαρμοστούν αυξητικά.  Λόγω σχετικών επίμονων αιτημάτων των αιρετών , αλλά και «παρακολουθώντας» ενδεχομένως και τις πολύ σημαντικές έως σκανδαλώδεις αυξήσεις αμοιβών που ήδη έγιναν απ την Κυβέρνηση σε εξωκοινοβουλευτικούς  Υπουργούς,  Υφυπουργούς, Γενικούς και Ειδικούς  Γραμματείς Υπουργείων  καθώς και Δικαστικούς .

Στην περίπτωση λοιπόν του Δήμου μας που οι αμοιβές αιρετών εμπίπτουν στην κατηγορία Δήμων  μέχρι 20.000 κατοίκους, η αντιμισθία  της ΔΗΜΑΡΧΟΥ μας θα είναι 2.640 ευρώ ετησίως .

Των  τεσσάρων!! αμειβόμενων ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ μας 1.320 ευρώ για τον καθένα τους ( ίση με το  50% της αντιμισθίας Δημάρχου ).

**Επιπροσθέτως  για  Δήμαρχο και Αντιδημάρχους καταβάλλονται απ τον Δήμο μας κατά το αναλογούν ποσοστό επί των αμοιβών τους και εργοδοτικές εισφορές στα ασφαλιστικά τους ταμεία συντάξεως και υγείας πρόνοιας. 

Η αμοιβή του ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δημοτικού Συμβουλίου είναι 560 ευρώ (21% της αμοιβής της Δημάρχου).

Οι ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ μας ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ θα λαμβάνουν για έξοδα μετακίνησης και παρουσίας κατά μέσο όρο 50 ευρώ ανά συνεδρίαση ( μέχρι τέσσερεις το μήνα ) και ανάλογα με την  χιλιομετρική απόσταση, από 40 μέχρι και 60 ευρώ περίπου (στρογγυλεμένα τα αναφέρω ). Οι ΠΡΟΕΔΡΟΙ των Δημοτικών Κοινοτήτων μας ( 16 στο  σύνολο) θα λαμβάνουν:

 α ) 300 ευρώ όσοι η κατοικία τους είναι έως 10 χιλιόμετρα απ` την έδρα του Δήμου.

β ) 350 ευρώ ως 20 χιλμ.  Και 400 ευρώ από 20 χιλιόμετρα και πάνω.

 **Σε περίπτωση αύξησης της αντιμισθίας  Δήμαρχου, θα έχουμε προφανώς και για τους Προέδρους  όπως και για τους Αντιδημάρχους, την ανάλογη ποσοστιαία  αύξηση . Επίσης κάποιες αυξήσεις έως 10% ίσως να έχουμε  και στη χιλιομετρική αποζημίωση μετακίνησης των Δημοτικών Συμβούλων. 

Αυτά προς το παρόν επί των αμοιβών των αιρετών μας.

Αγαπητοί φίλοι. Ακούω συνέχεια  τους  τέσσερεις – πέντε τελευταίους μήνες  απ την προεκλογική περίοδο ως και σήμερα ( και παλιότερα βέβαια  λίγο- πολύ τα ίδια άκουγα ), σχεδόν όλους  τους αυτοδιοικητικούς  της  χώρας  μή εξαιρουμένων και των δικών μας, να μας λένε (υπάρχουν ευτυχώς και ελάχιστοι σοβαρότεροι και προσεκτικότεροι ), για δήθεν κοπιώδη και πολύ «ΣΚΛΗΡΗ δήθεν δουλειά»!! 

Το ίδιο τροπάριο πρό των Δημοτικών εκλογών. 

Το ίδιο ακριβώς λίγο μετά  κατά την ορκωμοσία τους. 

Τα ίδια κι απαράλλακτα υστερότερα κατά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων τους. Ξανά - μανά τα ίδια τώρα στις άπειρες βασιλόπιττες  που τριγυρίζουν όλοι τους κι άντε πάλι απ την αρχή λόγια κι επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις  και μεγαλοστομίες  για «ΣΚΛΗΡΗ» δουλειά , καταπόνηση δυνάμεων και θυσιαστική προσήλωση  στην υπηρέτηση των συμφερόντων των Δημοτών και των περιοχών τους, παλεύοντας πάντα ΣΚΛΗΡΑ!!! 

Προφανώς όμως έτσι οι λέξεις «ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ»  χάνουν εντελώς το νόημά τους

Γιατί αν οι αυτοδιοικητικοί μας  την δική τους ‘’απασχόληση’’ με τα κοινά ( περίπου δηλαδή το  χόμπι τους και με το αζημίωτο ) και με τόσους πολλούς  βοηθούς , συνεργάτες , συμβούλους και παρασυμβούλους γύρω και δίπλα  τους ( εταιρείες και ιδιώτες  σύν τον αυτόματο πιλότο ….!!! ), την χαρακτηρίζουν ή και την θεωρούν «ΣΚΛΗΡΗ» κι επίπονη δουλειά!!!  

Τότε αναλογίζομαι, πως ΘΑ  ΕΠΡΕΠΕ να περιγράφουν την «πραγματικά σκληρή δουλειά τους» οι άνθρωποι άλλων πολύ δύσκολων, απαιτητικών, ανθυγιεινών και επικίνδυνων επαγγελμάτων.

 Άνθρωποι με  εξωτερικές εργασίες σε οριακές καιρικές συνθήκες καύσωνα ή χιονιά και παγετού. Εργαζόμενοι στη βαριά βιομηχανία, στα ναυτικά επαγγέλματα, στα ορυχεία  με μεροκάματα φόβου και ταλαιπώριας στα βάθη των στοών και των πηγαδιών. 

Νοσηλευτές και Γιατροί νοσοκομείων και νοσηλευτηρίων νευροψυχικών και μολυσματικών ασθενειών, που με εξαντλητικά ωράρια παλεύουν μέρα -νύχτα  δίπλα σε ψυχικά και σωματικά ‘’ναυάγια’’ της ζωής. Και τόσο κοντά στο θάνατο, αντιμετωπίζοντάς τον συχνά ανήμπορα κι άνισα, χάνοντας καθημερνά μάχες που το θλιβερό αποτέλεσμά τους σημαδεύει και τη δική τους ζωή. Επιβαρύνει την καθημερινότητά τους, «μαυρίζει» την διάθεσή τους, ταλαιπωρεί και κομματιάζει την ψυχολογία τους δοκιμάζοντας τις αντοχές τους  κι ίσως ως πρόβλημα αυτό κουβαλιέται κάποτε μέχρι το σπίτι και τις οικογένειές  τους.

Έκανα συνειδητά αυτή την αναφορά σε κάποια τέτοια δύσκολα επαγγέλματα και με αμοιβές πολύ κατώτερες ίσως απ αυτές των αιρετών, που αφορούν όμως άλλους κι όχι βέβαια  τούς καλοκαθισμένους στις καρέκλες τους αυτοδιοικητικούς. Και δεν ήταν παρά ένα μικρό μόνο δείγμα  με πραγματικά «ΣΚΛΗΡΑ» κι ΕΠΙΠΟΝΑ εργαζόμενους σ` αυτά τα επαγγέλματα. 

Και σ` άλλα πολλά παρόμοια απ` τα τόσα απαιτητικά  που υπάρχουν εκεί έξω στην πραγματική ζωή για αληθινή κοπιώδη κι υπεύθυνη εργασία. Γιατί βεβαιότατα  υπάρχουν κι αυτοί  που κοπιάζουν αληθινά και ιδρώνουν πολύ για το μεροκάματό τους. Και που οι αυτοδιοικητικοί μας ασφαλώς ούτε κατ` ελάχιστο μπορούν να συγκριθούν μ` αυτούς, ή και να υποψιαστούν καν ανάλογες εργασιακές καταστάσεις  πόσο μάλλον να τις βιώνουν.  

Γιαυτό  θα παρακαλέσω πολύ, τους δικούς μας τουλάχιστον  αιρετούς άντρες και γυναίκες, να ΜΗΝ χρησιμοποιούν  τόσο εύκολα εφεξής τις λέξεις «ΣΚΛΗΡΑ» και ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!!  Γιατί ούτε ΔΟΥΛΕΙΑ είναι η δική τους, ούτε βέβαια ΣΚΛΗΡΗ. Το καλοαμοιβόμενο «χόμπι» τους είναι. Σε εξαιρετικές μάλιστα εργασιακές συνθήκες και με ρυθμούς συνήθως χαλαρούς σε ρελαντί , ενίοτε δε και αυτόματου πιλότου!!! 

Σε διαφορετική περίπτωση «αδικούν» την λέξη και προκαλούν, αν δεν προσβάλλουν κιόλας, τούς πραγματικά ΣΚΛΗΡΑ εργαζόμενους.

 Κατά την γνώμη μου προτιμητέες  θα ήταν πιό ήπιες λέξεις και πιό σεμνές εκφράσεις που να περικλείουν αλήθειες κι όχι βαρύγδουπες αχρείαστες υπερβολές για ‘’ΣΚΛΗΡΑ’’ κι ‘’ΗΜΙΣΚΛΗΡΑ’’ φληναφήματα. Ένα σωρό δηλαδή εύχρηστες λέξεις και ταιριαστές εκφράσεις  που μας προσφέρει πλουσιοπάροχα  η Ελληνική μας γλώσσα και που δεν θα προκαλούν: είτε θυμηδία , είτε θα γίνονται αφορμή σχολιασμών  περί τής ανυπάρκτου βεβαίως «ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑΣ» τής αυτοδιοικητικής ‘’απασχόλησής’’ τους !!!

Τον  σταυρό σας να κάνετε και τους Αγίους να λιβανίζετε κυρίες και κύριοι αιρετοί για  την καλή σας τύχη και το προνόμιο , αμειβόμενοι καλά να «απασχολήστε»  με τα ‘’κοινά’’  συνήθως ανεξέλεγκτα, ανειδίκευτα κι άκριτα. Συχνά επίσης δίχως ικανή αίσθηση ευθυνών και καθήκοντος οι περισσότεροι, ή και γνώσεων επαρκών για το αντικείμενο ή έστω έφεση εκμάθησης. Και πάντα σε χαλαρότητα διατελούντες και κατά τις ορέξεις σας επιλαμβανόμενοι, χωρίς διευθυντές, προϊστάμενους  κι αφεντικά πάνω απ το κεφάλι σας !! Συνηθέστατα  δε με Δημοτικά ακροατήρια που δεν γνωρίζουν , δεν νοιώθουν  κι έτσι δεν απαιτούν κι ούτε ενδιαφέρονται ποτέ να μάθουν για την διαχειριστική σας λειτουργία , επάρκεια  και αποτελεσματικότητα. 

Ξέρετε άραγε πολλούς «ΣΚΛΗΡΑ»!! εργαζόμενους  να απολαμβάνουν ανάλογες εργασιακές συνθήκες  όπως του λόγου σας ??? 

Ας τελειώνουμε λοιπόν με τα υποκριτικά «ΣΚΛΗΡΑ»!!!. 

Είναι γελοίο να λέγεται και προκλητικό να ακούγεται κάτι τέτοιο.    

                                      ΘΑΝΑΣΗΣ   ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ        14/2/2024            
 

2 σχόλια:

  1. Θανάση ,
    μάλλον κάποιο λάθος έχεις κάνει με την αντιμισθία του Δημάρχου μέχρι πληθυσμό 20000 κατοίκους.Αναφέρεσαι σε ετήσια αντιμισθία 2640 ευρώ. ΤΟ ΣΩΣΤΟ θα ήταν{ετήσια 2640χ 12}.Νομίζω ότι αυτή που αναγράφεις είναι ΜΗΝΙΑΙΑ πέραν από τα άλλα Έσοδα τους{πρόσθετες αμοιβές συνεδριάσεις,μετακινήσεις εκτός έδρας κλπ}!!!.Πολύ καλά τα γράφεις περί ΄΄σκληρής δουλειάς΄΄.Τουλάχιστον στο τέλος της 5 ετίας να βλέπαμε χειροπιαστό έργο επ ωφέλειά των Δημοτών χωρίς φυσικά να αδικούμε ότι όλοι είναι το ίδιο στην εκπλήρωση των καθηκόντων τους...Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει συνωστισμός για τέτοια ΣΚΛΗΡΑ αξιώματα!Μέρα αγάπης που είναι{sic} θα πρότεινα ως μόνη αμοιβή τους -ΗΘΙΚΗ περισσότερο θα έπρεπε να είναι η μετέπειτα υστεροφημία τους μετά απο ευδόκιμη θητεία με την ονοματοθεσία μιας πλατείας η ενός δρόμου με το όνομα τους!!Πολύ ρομαντικό άραγε ακούγεται?..μέρες που ζούμε!!!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ και πολύ καλά κάνεις και το επισημαίνεις. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ μάλιστα γιατί δίνεις την ευκαιρία να διευκρινιστεί και να αποκατασταθεί ένα λάθος που διέφυγε της προσοχής μου. Και βέβαια το 2.640 ευρώ αφορά την μηνιαία αντιμισθία !!! Δεν πρόσεξα δυστυχώς ότι έγραφα ΕΤΗΣΙΩΣ , αντί του ορθού βέβαια που είναι ΜΗΝΙΑΙΩΣ.
    Δυστυχώς δεν μπορώ να το διορθώσω τώρα που έχει ήδη δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα , που είχε την ευγενή καλοσύνη και προθυμία να φιλοξενήσει την επιστολή μου. Ωστόσο η επισήμανσή σου μου επιτρέπει να το διορθώσω τουλάχιστον έστω τώρα με το σχόλιο μου αυτό.

    ΥΓ. το ότι το επισημαίνεις , αποδεικνύει αγαπητέ μου ότι με προσοχή --και σε ευχαριστώ επίσης γιαυτό-- , διάβασες το σημείωμά μου , όπως προφανώς συνηθίζεις να κάνεις πάντοτε με ότι διαβάζεις , αλλιώς δεν θα εντόπιζες τον λάθος για το χρονικό προσδιορισμό εύρους της συγκεκριμένης αμοιβής !!! Δεν διαβάζουν τόσο προσεκτικά όλοι ….. . Ελπίζω όσοι ενδιαφέρθηκαν να ρίξουν μιά ματιά στην επιστολή μου , να αντιλήφθηκαν ότι επρόκειτο για μηνιαία αμοιβή κι όχι ετήσια . Και βεβαίως για τις αμοιβές όλων των αιρετών κι όχι της ΔΗΜΑΡΧΟΥ μόνο.

    Σε οτι αφορα την πρότασή σου , για ηθικη μονο ανταμοιβη αιρετων σε αναγνωριση υπηρεσιων προς συμπολιτες και Δημο , ειναι μια όντως ρομαντικη εκδοχη της ενασχολησης με τα κοινα !!! Κι οπως σωστα επισης επισημαινεις , δεν ειναι τυχαια η πρωτόγνωρη προθυμια εως συνωστισμού!!!! υποψηφιων για τα ''ΣΚΛΗΡΑ'' αξιώματα !!! Αρκει να δει κανεις , πως και σε ποσους διανεμονται ρολοι - τιτλοι - αξιωματα , δηθεν αρμοδιοτητες κλπ που συνεπάγονται αμοιβές!!! Ουδεις παραπονεμενος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή