Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Πέμπτη 9 Μαΐου, είναι του Αγίου Χριστοφόρου του μάρτυρος και του Προφήτου Ησαΐα......

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Έκπτωση αιρετών λόγω οφειλών στο δήμο όπου εκλέχθηκαν

Σημαντικό θέμα έχει προκύψει σε δήμους της Στερεάς και αρκετοί εκλεγμένοι, από τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου αναμένεται να χάσουν την θέση τους....

Αιτία είναι το εκλογικό κόλλημα που υπάρχει σε δημοτικούς συμβούλους, τοπικούς συμβούλους χωριών και έγκειται στον Νόμο 4804/2021, άρθρο 11, που αφορά στο «Ασυμβίβαστο λόγω οφειλών», και συγκεκριμένα για οφειλές που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ στον δήμο.

Όπως ορίζει ο νόμος, το ασυμβίβαστο αφορά τόσο σε δημάρχους, όσο και σε δημοτικούς συμβούλους, συμβούλους ή προέδρους δημοτικών κοινοτήτων, οι οποίοι « είναι, από οποιαδήποτε αιτία, οφειλέτες του οικείου δήμου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των κοινωφελών επιχειρήσεων και της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) αυτού, καθώς, επίσης, και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου στα οποία συμμετέχει ο οικείος δήμος»

Συγκεκριμένα η νομοθεσία αναφέρει ότι δίνεται περιθώριο 10 ημερών από την ανακήρυξη του Πρωτοδικείου για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους (πάνω από 300 ευρώ) αλλιώς χάνουν την θέση τους και την παίρνει ο επόμενος επιλαχών.

Η αρμόδια υπηρεσία του κάθε Δήμου μετά την ανακοίνωση του Πρωτοδικείου και αφού παρέλθει η προθεσμία των 10 ημερών ζητά από τις παρατάξεις τα ΑΦΜ όλων των εκλεγμένων συμβούλων και προέδρων και κάνει έλεγχο για τυχόν χρέη.

Όπως έχει κυκλοφορήσει ευρέως ο έλεγχος έχει βγάλει αρκετά ονόματα όπως προαναφέραμε , συμβούλων αλλά και τοπικών συμβούλων χωριών.

Το επόμενο βήμα είναι ότι η λίστα με τα ονόματα στέλνεται στον επόπτη της αποκεντρωμένης διοίκησης και αυτός μέσα σε διάστημα 10 ημερών εκδίδει απόφαση με την οποία οι εκλεγμένοι χάνουν την θέση τους.

Τα ονόματα των αιρετών που χάνουν την θέση τους θα δημοσιευθούν όταν βγει η τελική απόφαση.

Στον επίμαχο νόμο και άρθρο , υπάρχει και η παράγραφος 3 , η οποία ορίζει σαφέστατα ότι οι υπηρεσίες του δήμου οφείλουν να ελέγχουν τους αιρετούς και κατά την διάρκεια της θητείας τους και αν προκύψει κάποιο χρέος πρέπει σε 10 ημέρες να το ρυθμίζουν αλλιώς πάλι χάνουν την θέση τους.

Δείτε τι αναφέρει η νομοθεσία αναλυτικά:

Νόμος 4804/2021 Άρθρο 11

Ασυμβίβαστο λόγω οφειλών

Παράγραφος 1
Δεν μπορούν να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι ή πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων, όποιοι είναι, από οποιαδήποτε αιτία, οφειλέτες του οικείου δήμου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των κοινωφελών επιχειρήσεων και της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) αυτού, καθώς, επίσης, και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου στα οποία συμμετέχει ο οικείος δήμος, εφόσον η συνολική οφειλή υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ.

Παράγραφος 2
Αν οφειλέτης του οικείου δήμου ή των νομικών προσώπων της παρ. 1 εκλεγεί δήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος, σύμβουλος ή πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας, οφείλει να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του, εφόσον αυτή υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την ανακήρυξή του.

Αν η οφειλή δεν εξοφληθεί ή δεν ρυθμιστεί εντός της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου, ο δήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος, σύμβουλος ή πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας εκπίπτει αυτοδικαίως από το αξίωμα.

Η οικεία οικονομική υπηρεσία, κατόπιν αυτεπαγγέλτου ελέγχου όλων των ανακηρυχθέντων, οφείλει αμελλητί να ενημερώσει τον Επόπτη Ο.Τ.Α. Για την έκπτωση εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Επόπτη Ο.Τ.Α., εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τότε που έλαβε γνώση της μη εξόφλησης ή μη ρύθμισης της οφειλής από την οικονομική υπηρεσία.

Παράγραφος 3
Αν δήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος, σύμβουλος ή πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας καταστεί μετά από την εκλογή του οφειλέτης του οικείου δήμου ή των νομικών προσώπων της παρ. 1, οφείλει να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών, αφότου η βεβαίωση της οφειλής καταστεί οριστική και λάβει γνώση αυτής ή, αν ασκηθούν ένδικα βοηθήματα, αφότου εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Αν η οφειλή δεν εξοφληθεί ή δεν ρυθμιστεί εντός της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου, ο δήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος, σύμβουλος ή πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας εκπίπτει αυτοδικαίως από το αξίωμα. Η οικεία οικονομική υπηρεσία οφείλει να ενημερώσει αμελλητί τον Επόπτη Ο.Τ.Α. Για την έκπτωση εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Επόπτη Ο.Τ.Α., εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τότε που έλαβε γνώση της μη εξόφλησης ή μη ρύθμισης της οφειλής από την οικονομική υπηρεσία.»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου