Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Τετάρτη, 8 Μαΐου....Εορτασμός ανεύρεσης Αγίας Εικόνας Ευαγγελιστή Λουκά στην Πολύδροσο.....

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ

Η κατάσταση που επικρατεί στους καταυλισμούς της Άμφισσας όπου διαμένουν δεκάδες οικογένειες Ρομά με τα παιδιά τους μέσα σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, δίχως στοιχειώδεις υποδομές στέγασης, πόσιμου νερού, ρεύματος κλπ, μέσα σε συνθήκες γκέτο δηλαδή, είναι γνωστή σε όλους.....

Οι άθλιες αυτές συνθήκες γεννούν μεγάλους κινδύνους για την υγεία των ίδιων των Ρομά, αλλά και των κατοίκων της Άμφισσας. Η ανέχεια που βιώνουν, αντικειμενικά έχει αυξήσει τα φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς, δημιουργώντας καθημερινούς κινδύνους για τους κατοίκους, που εύλογα αγωνιούν για τους ίδιους και για τα παιδιά τους.

Οι δήθεν λύσεις που διαφημίζονται κατά καιρούς από τις κυβερνήσεις με τα διάφορα προγράμματα κοινωνικής ένταξης των Ρομά, στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι αποσπασματικά, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, με αποτέλεσμα αυτό να διαιωνίζεται. Εμπεριέχουν δε, την χρηματοδότηση διάφορων ΜΚΟ που στόχο δεν έχει την επίλυση του κοινωνικού αυτού προβλήματος αλλά την “απαλλαγή” της εκάστοτε κυβέρνησης από την αναγκαία κρατική ευθύνη και μέριμνα για αυτό το ζήτημα. Δεν αποτελεί λύση η μεταφορά των καταυλισμών από την μια περιοχή στην άλλη, έστω και με στοιχειώδεις υποδομές, όταν ταυτόχρονα δεν αντιμετωπίζεις τα  ζητήματα εργασίας, εκπαίδευσης, υγείας – πρόνοιας, την κοινωνική ένταξη – απογκετοποίηση αυτών των ανθρώπων. Απλώς κουκουλώνει το πρόβλημα. Να φύγει τώρα από μένα, να πάει στον άλλον και μετά βλέπουμε. Αυτή η λογική κυριαρχεί. 

Οι ευθύνες γι’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση είναι πρωτίστως της κεντρικής εξουσίας, του κράτους και των κυβερνήσεων που διαιωνίζουν το πρόβλημα. Ευθύνη έχουν και οι αιρετοί της τοπικής διοίκησης που δεν αντιμετώπισαν ποτέ ολοκληρωμένα το ζήτημα της κοινωνικής ένταξης και της απογκετοποίησης, παρά μόνο αποσπασματικά και τις περισσότερες φορές σε βάρος της κοινότητας των Ρομά. Και αυτό όχι μόνο στην Άμφισσα, αλλά και στη Θήβα, στη Λαμία και σε όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχουν πάνω από 80 καταυλισμοί με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για το γεγονός ότι με δική της ευθύνη συνεχίζεται μια απαράδεκτη κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της Άμφισσας, όπως και των ίδιων των Ρομά. Έχει σοβαρές ευθύνες για την τροφοδότηση ρατσιστικών αντιλήψεων και ενεργειών που γεννούν τέτοιες καταστάσεις και αξιοποιούν κατά καιρούς οι φασιστικές ομάδες. Και κακώς δεν βρίσκεται σήμερα εδώ ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Νομό να μας εξηγήσει τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την οριστική αντιμετώπιση του οξυμένου αυτού προβλήματος στην περιοχή. Παρά μόνο κρύβεται πίσω από την τοπική διοίκηση, η οποία έχει και αυτή ευθύνες λειτουργώντας αντικειμενικά ως το αμορτισέρ της κυβέρνησης στις λαϊκές αντιδράσεις. Η κατάσταση αυτή, οι άθλιες συνθήκες που ζουν οι Ρομά, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να γίνονται και οι ίδιοι αντικείμενο εκμετάλλευσης και πολιτικών παιχνιδιών, όπως έχουμε δει και στην περιοχή μας όλα αυτά τα χρόνια. 

Εμείς απ’ την πλευρά μας απαιτούμε να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή μετεγκατάσταση των Ρομά των καταυλισμών σε ασφαλή σημεία και με διασφάλιση σύγχρονων όρων ζωής και διαβίωσης. Με αυτούς τους όρους να εξασφαλιστεί η διάχυσή τους μέσα στο σύνολο της κοινωνίας. Να μπει τέρμα στον εγκλωβισμό τους μέσα σε περιοχές γκέτο που δημιουργούν συνθήκες γιγάντωσης του προβλήματος. Να υπάρξει η απαραίτητη μέριμνα για τη μόρφωση των παιδιών με την ένταξή τους σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, σχολεία υποχρεωτικής εκπαίδευσης με τμήματα βοηθητικής διδασκαλίας όπου χρειάζεται, ώστε να αντιμετωπιστεί και να ξεριζωθεί οριστικά ο αναλφαβητισμός. Να διασφαλιστεί η πλήρης και σταθερή απασχόληση με ασφαλιστικά δικαιώματα των ενηλίκων, η απλοποίηση των διαδικασιών για τη νομιμοποίηση όσων απ’ αυτούς ασκούν εμπορικές δραστηριότητες. 

Σε αυτό το δρόμο, που είναι και ο μοναδικός που εξασφαλίζει την επίλυση του προβλήματος, μπορεί να αξιοποιηθεί όλο του αναγκαίο επιστημονικό δυναμικό, με το οποίο η κυβέρνηση πρέπει να στελεχώσει όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, τις υπηρεσίες της τοπικής διοίκησης με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου