Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Τετάρτη, 8 Μαΐου....Εορτασμός ανεύρεσης Αγίας Εικόνας Ευαγγελιστή Λουκά στην Πολύδροσο.....

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Απαντήσεις και συμπεράσματα για το αναπάντεχο λουκέτο στην Πειραιώς της Αμφίκλειας -Του Θανάση Παπακωνσταντίνου


 Η ενημέρωση καθότι αρκετούτσικη , απευθύνεται στους «υπομονετικούς»  και στους φιλομαθείς. Ευχαριστώ εκ προοιμίου για την προσοχή τους. 

....

Κομφούκιος : «Για να ερμηνεύσεις τα αποτελέσματα , εξέτασε προσεκτικά τι οδήγησε σ` αυτά» !! 

Αγαπητοί φίλοι . Στην προχθεσινή ανάρτησή μας με σκοπό την ενημέρωση όλων μας σχετικά  με το θέμα της αναπάντεχης , αιφνίδιας  και δυσεξήγητης απόφασης της τράπεζας Πειραιώς  για διακοπή λειτουργίας του καταστήματός της στην Αμφίκλεια , σημειώναμε ότι επιφυλασσόμαστε για κρίσεις και συμπεράσματα , αφού όμως πρώτα ενημερωθούμε κατά το δυνατόν λεπτομερέστερα για την υπόθεση . Προτείναμε δε , αυτό να κάνουμε όλοι μας με υπομονή και ψυχραιμία , αλλά και με επιμονή στην ανάγκη ( και υποχρέωσή μας ) για επαρκή πληροφόρηση ως δικαιωματική και λογική απαίτησή μας. 

Αυτό έκανα κι εγώ εμβριθώς το τελευταίο 48ωρο αναζητώντας παντί τρόπω υπεύθυνη ενημέρωση , παίρνοντας εν τέλει κατά την εκτίμησή μου τις ξεκάθαρες απαντήσεις που χρειαζόμαστε νομίζω όλοι μας και τις θέτω υπόψη σας όπως και υποσχεθήκαμε πως θα κάνουμε. Θα παρακαλούσα βέβαια κι όποιον άλλον έχει φροντίσει κάτι να μάθει και να προσθέσει περί του ζητήματος , ή έχει διαφορετική πληροφόρηση και επιχειρηματολογία (από Δημοτική Αρχή ως τον οποιονδήποτε συμπολίτη ), να τα θέσει υπόψη μας  για αρτιότερη ενημέρωσή μας. Αν δεν υπάρχει κάτι όμως να προστεθεί , ας οδηγηθούμε τότε στα συμπεράσματά του ο καθένας μας απ αυτή τη δική μας σημερινή ενημέρωση . 

Αν  επιχειρούσαμε να ασχοληθούμε με το πως φτάσαμε στις αποφάσεις συρρίκνωσης του δικτύου τραπεζικών καταστημάτων των μεγάλων συστημικών τραπεζών της χώρας κι αν αυτό είναι σωστό ή όχι , θα χρειαζόμαστε σελίδες ολόκληρες και επί του παρόντος δεν θα ενδιέφερε μάλλον καθόλου, αφού το θέμα μας όπως και το αδυσώπητο ερώτημα , είναι ένα και συγκεκριμένο : Γιατί οδηγήθηκε η Πειραιώς αιφνίδια και αναπάντεχα τις τελευταίες μέρες στην απόφαση για  κλείσιμο του καταστήματος Αμφίκλειας??? Ενώ εδώ και δυό -τρία χρόνια είναι παγκοίνως γνωστή , προγραμματισμένη και δημοσιευμένη και σε διαρκή ισχύ η απόφασή της για διακοπή λειτουργίας του καταστήματος Κάτω Τιθορέας !!! Επί αυτού και μόνο του θέματος και ερωτήματος αναζητούνται επιτακτικά απαντήσεις και ερμηνείες και για κανένα άλλο!!

Στον προγραμματισμό μείωσης τού όντως υπερβολικά μεγάλου αριθμού καταστημάτων της «Πειραιώς»( διπλάσια των άλλων τραπεζών ), είχε συμπεριληφθεί όπως είναι γνωστό και το υποκατάστημα της Κάτω Τιθορέας από τριετίας περίπου. Προφανώς είναι πέραν αμφισβητήσεως ορθολογική η απόφαση της τράπεζας για κλείσιμο ενός απ τα δύο καταστήματά της στο Δήμο μας ( και μάλιστα σε απόσταση μεταξύ τους μόλις εννέα δέκα χιλιομέτρων ). Σκεφτείτε επίσης ότι για παράδειγμα η Λαμία, πρωτεύουσα Περιφέρειας και με πληθυσμό αλλά και οικονομικές δραστηριότητες  υπερπολλαπλάσιες του δικού μας των περίπου 6.500+ κατοίκων , έχει ένα κατάστημα!! Θα μπορούσα να αναφέρω πάρα πολλά τέτοια παραδείγματα. 

Οι αποφάσεις για εξορθολογισμό του αριθμητικού εύρους καταστημάτων της Πειραιώς , δεν πάρθηκαν φυσικά στο πόδι, ή έτσι και ως έτυχε. Ούτε βεβαίως πρόεκυψαν με ‘συμβολή’ μελλοντολόγων ή  καταφυγή σε πεσσούς και κυβεία!!! (ζάρια στην νεοελληνικήν ). Οι τράπεζες είναι απολύτως πειθαρχημένοι σε κανόνες και πλήρως οργανωμένοι οικονομικοί όμιλοι - εταιρείες (καμιά σχέση δηλαδή με το γνωστό «μπάχαλο» του ανοικοκύρευτου και ανοργάνωτου Ελληνικού Δημοσίου ) που για όλες τις ενέργειες και αποφάσεις τους ,- όπως εν προκειμένω και για την μείωση του δικτύου τους -, αποφασίζουν με τεχνοκρατικά  , αντικειμενικά και αξιολογημένα κριτήρια και κατά τρόπο που να υπηρετείται  και να διασφαλίζεται καλύτερα και αποδοτικότερα η υγιής λειτουργία , η κερδοφορία και η προοπτική τους . 

Έτσι και μ` αυτούς τους όρους, τις προϋποθέσεις και κριτήρια  προ διετίας και πλέον , αποφασίστηκε το κλείσιμο του υποκαταστήματος Κάτω Τιθορέας . Ανακοινώθηκε δε, όπως ασφαλώς όλοι γνωρίζετε , η αποφασισμένη διακοπή λειτουργίας επανειλημμένα και ανά χρονικά διαστήματα σε δημοσιευμένες  «λίστες» με τα υπό κατάργηση καταστήματα της τράπεζας Πειραιώς και με δρομολογημένες όλες τις απαραίτητες διαδικασίες  όπως και με γνωστοποιημένο το χρονικό εύρος εντός του οποίου θα συνέβαινε . 

Προ καιρού και ενώ ήταν θέμα ημερών η εφαρμογή της απόφασης της Πειραιώς( με το σκεπτικό και τα κριτήρια που είπαμε παραπάνω), μετά από διαμαρτυρίες , πιέσεις κλπ συμπατριωτών και Δήμου προς κυβερνητικούς παράγοντες , Υπουργούς , Βουλευτές του νομού κλπ , με απροσχημάτιστη παρέμβαση του τότε Υπουργού Οικονομικών κ. Στα`ι`κούρα ( όπως περιφανώς πολιτικοί του φίλοι και Δήμος ανέφεραν τότε ), δρομολογήθηκε κατόπιν συμφωνίας με την Τράπεζα , η ΑΝΑΣΤΟΛΗ εκτέλεσης της απόφασης κλεισίματος  μέχρι νεωτέρας!! Αναστολή ήταν ( παρακαλώ προσέξτε το σημείο αυτό ) γιατί ουδέποτε στη συνέχεια  άλλαξε κάτι , ως προς την αρχική απόφαση της τράπεζας περί της επιλογής διακοπής λειτουργίας του συγκεκριμένου υποκαταστήματος. Εκκρεμούσε λοιπόν το κλείσιμο μετά την παρέμβαση Σταικούρα και εν τω μεταξύ ΠΟΤΕ ΔΕΝ είχε περιληφθεί το κατάστημα της Αμφίκλειας σε οποιαδήποτε  «λίστα» και προγραμματισμό κλεισίματος !!! Αυτό δεν είναι ένας αυθαίρετος δικός  μου ισχυρισμός. Είναι η ΑΠΟΛΥΤΗ  ΑΛΗΘΕΙΑ  αποδείξιμη και ελέγξιμη ανά πάσα στιγμή απ` τον οιονδήποτε ως και σήμερα .

Η αναστολή του κλεισίματος τότε της Πειραιώς Κάτω Τιθορέας , έγινε αποκλειστικά με πολιτικά  και μόνο κριτήρια και ανάλογες μεθοδεύσεις. Γιατί όπως όλοι φαντάζομαι θυμόμαστε , φήμες και πληροφορίες της εποχής ήθελαν τις Εθνικές εκλογές λόγω συγκυριών , πολύ νωρίτερα απ το τέλος της τετραετίας. Και τις οποίες φήμες ενίσχυαν διαρκώς σχετικά  δημοσιεύματα  με διαρροές από Μαξίμου και κυβερνητικούς αξιωματούχους.  Με την προοπτική αυτή , η παρέμβαση τού τότε επί των οικονομικών Υπουργού προ των πιθανών επικείμενων εκλογών , είχε το στοιχείο και την έννοια του προσωπικού πολιτικού οφέλους. Όχι μόνο για την επανεκλογή του η οποία θεωρείτο βεβαία , αλλά της Βουλευτικής πρωτιάς στο Νομό , απειλουμένη ίσως απ το ανερχόμενο στέλεχος και φέρελπι Γιάννη Οικονόμου με ευρεία Λαϊκή αποδοχή και καλές και ισχυρές προσβάσεις στην κορυφαία ηγετική ομάδα της κυβέρνησης και προς τιμήν του , δεν αναμίχτηκε νομίζω τότε  ως δεν όφειλε βέβαια , στη λειτουργία και τις αποφάσεις ενός ιδιωτικού ομίλου. Δεν θεωρώ ότι σάς εκπλήσσω βέβαια λέγοντάς σας αυτά που είναι ήδη  γνωστά νομίζω σε όλους σας. Απλώς σας τα ξαναθυμίζω τοποθετώντας τα σε χρονική σειρά, ώστε σε σχέση με το θέμα μας να εξαχθούν ασφαλέστερα και ευκολότερα απ όλους μας τα σωστά  συμπεράσματα. 

Από τότε ( στην αναστολή αναφέρομαι ) μέχρι τώρα , οι εθνικές εκλογές πρώτες και δεύτερες τελείωσαν , -θριαμβευτικά για την ΝΔ- , ξαναμπήκαν όμως σχεδόν αμέσως νέοι κομματικοί και πολιτικοί στόχοι με ανακοινώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού για απόλυτο έλεγχο των 13ων Περιφερειών και των μεγάλων Δήμων της χώρας στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Οπότε το διακύβευμα μεγάλο και επομένως οι «αναστολές» κλεισίματος τραπεζικών  καταστημάτων --όπου αυτές υπήρξαν μαζί και με άλλους προεκλογικούς μποναμάδες και χαριστικές ρυθμίσεις --, μετατοπίστηκαν χρονικά σκοπίμως  με επιμήκυνση περιόδου χάριτος κατά κάποιους μήνες!! Όμως κι αυτές οι εκλογές έγιναν και τελείωσαν με τα γνωστά αποτελέσματα και φυσικά έκτοτε τα χατίρια και οι αναστολές δεν έχουν πλέον λόγους διαιώνισης ……όπως θεωρώ πως το αντιλαμβάνεστε αγαπητοί φίλοι !!!

Σ` αυτό το σκηνικό πλέον , η τράπεζα Πειραιώς επανήλθε στην εφαρμογή του αρχικού σχεδιασμού και σταθερού προγραμματισμού της για υλοποίηση της ήδη προ πολλού ειλημμένης απόφασής της περί διακοπής λειτουργίας κάποιων καταστημάτων της (μέχρι τέλος του 2023 μεταξύ των οποίων και της Κ. Τιθορέας ). Και όπου αυτό όπως είπαμε εκκρεμούσε , λόγω των προεκλογικών σκοπιμοτήτων ,  πιέσεων και παρεμβάσεων των γνωστών πολιτικών «ποιμένων» των διαφόρων περιοχών !!! 

Έτσι ακριβώς έγινε και στη δική μας περίπτωση. Ήταν αναμενόμενο ότι η τράπεζα , αφού ο εκλογικός ορίζοντας ξεκαθαρισμένος πλέον δεν επέβαλε πιά εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων και στόχων , θα προχωρούσε αποφασιστικά σύμφωνα με τον αρχικό και πάγιο προγραμματισμό της που έγινε με βάση απολύτως μόνο ορθολογικά και τεχνοτραπεζοοικονομικά  κριτήρια  και παραμέτρους που υπαγόρευσαν τις αποφάσεις της . Δηλαδή θα έκλεινε αμετάκλητα μετεκλογικώς το προαποφασισμένο για κλείσιμο υποκατάστημα της Κάτω Τιθορέας!!! Αυτή ήταν η απόφαση , αυτό ήταν το αναμενόμενο.

Προφανώς όμως , όταν η προειλημμένη αυτή απόφαση της Τράπεζας , έγινε πρόσφατα αντιληπτό στους γνωστούς «πολιτικούς κύκλους» ότι τίθεται πλέον σε εφαρμογή υλοποίησης και αποτελεί ανυποχώρητη πρόθεσή της . Οι «πολιτικοί αυτοί κύκλοι»  ενήμεροι πλέον για την αναπότρεπτη εξέλιξη και εφαρμογή τής πάγιας και γνωστής τοις πάσι θέσης της Πειραιώς. ΑΝΕΤΡΕΨΑΝ  με παρέμβασή τους προ λίγων ημερών την αρχική εκείνη απόφαση της Τράπεζας διαμορφωμένη με βάση αντικειμενικά και τεχνοκρατικά  κριτήρια όπως είπαμε . Προτείνοντας αιφνιδίως και προς έκπληξη όλων ( ακόμα και υπηρεσιών και Διευθύνσεων του ομίλου της Πειραιώς ) ως υποψήφιο κλεισίματος το μέχρι προχθές πέραν πάσης υποψίας για τέτοιο ενδεχόμενο , κατάστημα της Αμφίκλειας. Και βεβαίως παρά την εμμένουσα και σύμφωνα με τα οικονομοτραπεζικά  κριτήρια αρχική και διαρκή επί χρόνια απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς!!!!   

Έτσι με πολιτική παρέμβαση , πλήρη μυστικότητα  και σε ανώτατο επίπεδο Διοίκησης της τραπέζης , ανετράπη η ισχύουσα μέχρι προχθές αρχική απόφαση και πέραν πάσης δεοντολογίας  και λοιπών ισχυρών ν κριτηρίων , αποφασίστηκε σκανδαλωδώς το κλείσιμο του καταστήματος Αμφίκλειας . Το ιστορικότερο  της ευρύτερης περιοχής. Το κεντρικότερο με ακτίνα εξυπηρέτησης πελατείας τα 20-25χιλ από Καστέλια Γραβιά ως Ελάτεια . Με το μεγαλύτερο κύκλο εργασιών και τραπεζικών συναλλαγών και διευκολύνσεων προς εξυπηρετούμενους . Επιπρόσθετα δε και με περίπου πρόσφατη γενική ανακαίνιση και συνεχή εκσυγχρονισμό και ανανέωση συστημάτων και απαραίτητου εξοπλισμού !!! Ένα κατάστημα δηλαδή με προοπτικές βέβαιης  παραμονής και λειτουργίας γιαυτό και ουδέποτε περιληφθέν ως σήμερα σε λίστες  καταστημάτων προς κατάργηση!!  Ας αναρωτηθούμε παρακαλώ μαζί. Θα μπορούσε άραγε ποτέ ένας σοβαρός οικονομικός φορέας όπως η Πειραιώς , μιά απ τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας , να ανακαινίζει , να ανανεώνει να εμπλουτίζει εξοπλισμό και συστήματα ενός καταστήματός της ξοδεύοντας ασκόπως χρήματα , ενώ γνώριζε ή προγραμμάτιζε το κλείσιμό του???!!!! Όχι βέβαια , θα απαντήσει κάθε λογικός άνθρωπος . 

Οι τράπεζες δεν ενεργούν ως ανεύθυνοι , σπάταλοι και ανοργάνωτοι ρουσφετολογικοί οργανισμοί και υπηρεσίες του Δημόσιου . Αλλά προχωρούν ως σοβαροί οικονομικοί οργανισμοί  με απόλυτα τεχνοοικονομικά κριτήρια  μετρίσιμους και ρεαλιστικους στόχους  και προσεκτικά καλά σχεδιασμένα βήματα , διασφαλίζοντας  την εύρυθμη λειτουργία τους  και τα συμφέροντα των μετόχων τους σε περιβάλλον και με όρους  ανταγωνισμού προς «ανταγωνιστές» τους στην πραγματική αρένα της τραπεζικής αγοράς.  Επομένως και εξ αυτού του στοιχείου (ανακαίνιση , εξοπλισμός , εκσυγχρονισμός καταστήματος κλπ ) προκύπτει ευλόγως η απορία , για τους λόγους της μη αναμενόμενης , αδικαιολόγητης  και αιφνίδιας ανατροπής και αλλαγής προθέσεων της Διοίκησης της Τράπεζας. Και η καθ` απαίτηση και υπαγόρευση απ` τους γνωστούς «πολιτικούς κύκλους» εντελώς πρόσφατη απόφασή της , για αναπάντεχο κλείσιμο του καταστήματος Αμφίκλειας !! Δηλαδή άλλο αντ` άλλου!!! Ή αλλιώς απόφαση αλλαντάλλων….. 

Αγαπητοί φίλοι, θα επανέλθω αύριο κιόλας στο θέμα ( έγραψα ήδη σήμερα πολλά )  γιατί προσφέρεται η υπόθεση αυτή για εξαγωγή πολύ χρησίμων και σημαντικών συμπερασμάτων , που πρέπει πλέον να αφυπνίσουν όλους μας για το πώς και με ποιές μεθοδεύσεις και τι είδους  απροκάλυπτες πιέσεις και παρεμβάσεις απ` το πολιτικότυχοδιωκτικό  ελιτίστικο κατεστημένο της  χώρας , επιβάλλονται ανεπίτρεπτα ακόμα και σε εταιρικούς ιδιωτικούς  ομίλους και επιχειρήσεις , οι επιθυμίες του κατά τα πολιτικά , κομματικά και ιδιοτελή συμφέροντά του . 

Το μέγα ερώτημα λοιπόν που απαιτεί απάντηση (-- για να κλείσω για σήμερα γιατί ξέρω πως δεν αρέσουν στους πολλούς οι αναλυτικές , πολύπλευρες και μη συνοπτικές αναφορές και εξηγήσεις για αποφάσεις και πράξεις --), είναι ΕΝΑ και το εξής : Όχι γιατί κλείνει στο Δήμο μας ένα απ τα δύο καταστήματα της Πειραιώς με απόσταση μόλις 9-10 χιλιομέτρων μεταξύ τους , αυτό προφανώς ορθώς γίνεται. Αλλά γιατί αίφνης και απρόσμενα τώρα , ανατρέπετε εν κρυπτώ και παραβύστω η αρχική απόφασή της και προκρίνεται αιφνιδιαστικά , ανατρεπτικά, αναπάντεχα και εντελώς άδικα κι αδικαιολόγητα  το κλείσιμο του καταστήματος Αμφίκλειας , έχοντας  όλα εκείνα τα θετικά χαρακτηριστικά που αναφέραμε παραπάνω και με βάση τα όποια ουδέποτε είχε περιληφθεί σε πρόγραμμα κλεισίματος. Αντίθετα είχε  ανακαινιστεί πρόσφατα , γιατί θεωρείτο αδιατάρακτη η  παραμονή και συνέχιση τής λειτουργίας του!!! Και έτσι θα ήταν, αν δεν υπήρχε η αχρείαστη παρέμβαση των «πολιτικών κύκλων» που αναίσχυντα και ως ΔΕΝ όφειλαν παρεμβλήθηκαν αλλάζοντας την απόφαση , από πολιτικό μικροπρεπισμό και ξεπερασμένη στείρα πολιτική σκέψη και που μόνο την αποδοκιμασία και την περιφρόνησή μας αξίζουν .

Οι διαπιστώσεις και οι απόψεις μου αυτές ΔΕΝ στρέφονται σε καμιά περίπτωση κατά των φίλων συνδημοτών μας τής Τιθορέας και του τόπου τους. Νομίζω αυτό να γίνεται αντιληπτό. Άλλωστε δεν διακυβεύεται τώρα πλέον η παραμονή ή όχι του εκεί καταστήματος σε σχέση με της Αμφίκλειας , γιατί η νέα αναπάντεχη απόφαση δεν είναι σε καμιά των περιπτώσεων αναστρέψιμη και το κλείσιμο της Αμφίκλειας είναι αναπότρεπτο και θα επέλθει έτσι κι αλλιώς αναμφισβήτητα και κατά τον προγραμματισμό την ερχόμενη Πέμπτη 7 / 12. 

Στα όσα αναφέρομαι λοιπόν και θέτω υπόψη των συμπολιτών μας , δεν αποσκοπούν παρά στην ιχνηλάτηση , τη σωστή και αληθινή «μετάφραση» απ` όλους μας των όσων συνέβησαν και με τον ‘’αδέξιο’’  τρόπο που μεθοδεύτηκαν . Την κατανόηση δε της ανάγκης για γερές άμυνες πάντοτε απέναντι σε πολιτικούς και πολιτικάντηδες όλων των χρωμάτων , που θεωρούν τους επαρχιώτες αμέριμνο , ευκολόπιστο  και επιρρεπή σε σανοδιατροφή όχλο , ευκόλως διαχειρίσιμο!!.

Θα επανέλθω…….. 

Θανάσης  Παπακωνσταντίνου.   

Καλημέρα σας και ευχαριστώ για την προσοχή σας 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου