Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Πέμπτη 9 Μαΐου, είναι του Αγίου Χριστοφόρου του μάρτυρος και του Προφήτου Ησαΐα......

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Παρουσίαση του βιβλίου ¨Ένας Ήρωας που δεν τιμήθηκε¨- Του Νικολάου Λ. Μανέτα

Ένας Ήρωας που δεν τιμήθηκε του Νικολάου Λ. Μανέτα

Μια ιστορία που δεν ξεχάστηκε στις μνήμες κάποιων ανθρώπων

Η Παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 στις 11:00 ( Μετά την εκκλησία), στην Δημοτική βιβλιοθήκη της Πολυδρόσου......

Νικόλαος Μανέτας:

Αντικειμενικός σκοπός και στόχος της όλης προσπάθειάς μου είναι να θυμούνται οι μεγάλοι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι για ένα γεγονός που συνέβη στο χωριό μας, το οποίο, εάν οι αρμόδιοι δεν το προλάβαιναν, και αμελούντες το άφηναν να εξελιχθεί, θα είχε τραγικά αποτελέσματα για το χωριό και τους κατοίκους του γενικά.

Απόσπασμα από το βίβλίο

.....Πολλά και ποικίλα διαδραματίστηκαν την ώρα εκείνην.

Άλλες γυναίκες εζύμωναν, άλλες εφούρνιζαν και άλλες τα είχαν φουρνίσει τα ψωμιά, τα άρπαξαν στον σάκο μισοζυμωμένα, άψητα και έφευγαν.

Εγώ ( Σπύρος Παπαδήμας) αμέσως εκκένωσα το σπίτι μου, έβγαλα τα ολίγα ρούχα έξω, διότι τα περισσότερα εγώ και οι άλλοι κάτοικοι τα είχαμε χωμένα σε καταφύγια ατομικά.

Έβγαλα και τις πόρτες και τα παράθυρα από το σπίτι μου, τα διεσκόρπισα μήπως έλθουν οι Γερμανοί και τα κάψουν, για να γλιτώσουν μερικά και άφησα μόνο την εικόνα του σπιτιού μου, διότι δεν γνώριζα ποιο είναι το καλύτερο.

Προσευχήθηκα, πήρα την οικογένειά μου και έφυγα φορτωμένος μαζί με την γυναίκα μου, ολίγα ρούχα και ελάχιστα τρόφιμα, και το μικρό μου βρέφος, διότι το ζώον μου δεν το είχα, ήτο εις την βοσκή.

Εφόρτωσα αμέσως και έφυγα πέραν του Κηφισσού ποταμού εις θέσιν ¨Πετρίλα¨.

Συνάμα δε είχα συνεννοηθεί με τον Λουκά Ν. Μανέτα, Πρόεδρον της Κοινότητας, και με μερικούς άλλους, διότι προς τα όρη είχαμε κακή πείρα.

Όσες φορές επήγαμε στα βουνά, ο Στρατός κατοχής, όταν έκανε εκκαθαρίσεις, μας εύρισκαν όλους.

Τώρα με το έγκλημα αυτό εάν εφαρμόσουν τον νόμο έναν (1) προς πενήντα (50) αλίμονο σε όποιον εύρισκαν μπροστά τους και είχε γίνει και τραγικά γενική και εμπρισμοί του Διστόμου, δια έναν και μόνον Αξιωματικό Γερμανό που εσκότωσαν έξωθεν του Διστόμου οι αντάρτες προ ολίγου καιροί και είχαμε τρομοκρατηθεί όλη η περιοχή του Παρνασσού και δια τούτο είχαμε εγρίνει να πάμε προς τον κάμπο, ίνα δικαιολογηθούμε διασκορπισμένοι και ως εργαζόμενοι εις τους αγρούς…..

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου