Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Πέμπτη 9 Μαΐου, είναι του Αγίου Χριστοφόρου του μάρτυρος και του Προφήτου Ησαΐα......

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

21η Γιορτή Τσίπουρου στον Μπράλο - ΦΩΤΟ

Η Γιορτή Τσίπουρου διοργανώθηκε στον Μπράλο για πρώτη φορά το 2001 και έκτοτε έγινε θεσμός από τον τοπικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο, ο οποίος πιστός στην παράδοση του τόπου διοργάνωσε και φέτος, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου,  την εν λόγω γιορτή στην Κεντρική Πλατεία του χωριού, την όμορφη και φιλόξενη «Χασανόλακα».....

Η φετινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον αείμνηστο δάσκαλο Ηρακλή Κυροδήμο.

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που επικρατούσαν από το πρωί στην περιοχή, η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή, όπως εντυπωσιακή ήταν και η διάθεση των παρευρισκομένων για χορό. 

Η οργανωτική επιτροπή αναφερομένη στη γιορτή τσίπουρου έγραψε σε φυλλάδιο, που διένειμε πριν την εκδήλωση, τα εξής ενδιαφέροντα: «Επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο την γιορτή τσίπουρου, μια καθαρά Βακχική γιορτή, επιμένοντας να προκαλούμε τις εκστασιασμένες Μαινάδες, μπας και κατηφορίσουν από τον Καλλίδρομο, με τύμπανα, τα κύμβαλα, και τοις καραμούζες τους και ξεσηκώσουν όλη την Οικουμένη. Και οι Μαινάδες μπορεί να μας σνομπάρουν, αλλά οι Μπραλιώτες, οι συντοπίτες και οι απανταχού φίλοι του Μπράλου, προσέρχονται σύσσωμοι στην τσιπουρομάζωξή μας και γλεντάνε μέχρι τελικής πτώσεως». 

Όντως οι παρευρισκόμενοι ξεσηκώθηκαν τόσο με την παρουσίαση των δημοτικών χορών από την Ένωση Κρητών Δηλεσίου «Νίκος Καζατζάκης όσο και με τα εντυπωσιακά δημοτικά τραγούδια από την ορχήστρα της Ανδριάνας Μόκα και του Γιάννη Τσαπρούνη. 

«Ας τον πίνουμε κι αυτόν,  των αμπέλων τον ζωμόν, 

έτσι θα μεθύσουμε και θα τραγουδήσουμε…»


έψελναν σε κάθε γιορτή οι παλιότεροι Μπραλιώτες σε ήχο πλάγιο τρίτο.

Εκεί στη «Χασανόλακα» κάθε χρόνο οι χοροί καλά κρατούν!!!

Υ.Γ. Τις παρατιθέμενες φωτογραφίες ευγενικά παραχώρησε για τις ανάγκες του δημοσιεύματος ο κ. Ιωάννης Ξυδιάς, τον οποίο θερμά ευχαριστούμε.















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου