Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Τετάρτη, 8 Μαΐου....Εορτασμός ανεύρεσης Αγίας Εικόνας Ευαγγελιστή Λουκά στην Πολύδροσο.....

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Θανάσης Αδαμάκος: “Να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου!”

“Ανάταξη του Δήμου ή περιπέτειες, το δίλημμα των εκλογών”, τονίζει ο Θανάσης Αδαμάκος σε συνέντευξή του 

ΟΑντιδήμαρχος της Δ.Ε. Παρνασσού, και εκ νέου υποψήφιος με την παράταξη του Παναγιώτη Ταγκαλή, Θανάσης Αδαμάκος, μιλά για την εκλογική αναμέτρηση της 8ης Οκτωβρίου. Εξηγεί το διακύβευμα των εκλογών για τον τόπο, προβαίνει στον απολογισμό του, καταθέτει τις προτάσεις του για την ανάπτυξη της περιοχής και επισημαίνει γιατί πρέπει να υπερψηφισθεί η “Επιλογή Ευθύνης”......

Συνέντευξη στον Ηλία Τσίγκα

Ποιο είναι το κεντρικό ζητούμενο, το βασικό διακύβευμα των επικείμενων εκλογών, κ. Αδαμάκο;

Αυτό που κρίνεται στις 8 Οκτωβρίου είναι το αν θα συνεχιστεί η προσπάθεια ανάταξης και νοικοκυρέματος του Δήμου ή αν θα μπλέξουμε σε μια πενταετή περιπέτεια με απροσδιόριστες αρνητικές επιπτώσεις. Η παράταξη μας βρέθηκε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου αντιμέτωπη πραγματικά με πρωτόγνωρα και το κυριότερο με αναπάντεχα προβλήματα. 

Σας θυμίζω τα χρέη που “έσκαγαν” από το παρελθόν και απείλησαν να ναρκοθετήσουν από την αρχή της δημοτικής μας θητείας την πορεία μας. Σας θυμίζω την Πανδημία, που πήγε πίσω ανάμεσα σε όλα τα άλλα και το δικό μας σχεδιασμό.

Παρόλα αυτά, έχουμε να παρουσιάσουμε χειροπιαστό και πραγματικό έργο σε όλους τους τομείς. Τελείως ενδεικτικά, και με τον σοβαρό κίνδυνο να “αδικήσω” άλλες σημαντικές προσπάθειες σε κρίσιμους τομείς, να αναφέρω τους ισολογισμούς 8 ετών που φέραμε σε πέρας σε τρία μόλις χρόνια ώστε να έχουμε πια καθαρή και πλήρη εικόνα των οικονομικών του Δήμου από καλλικρατικής συστάσεώς του, ενώ για πρώτη φορά κλείσαμε οικονομικό έτος με πλεόνασμα!

Να αναφέρω επίσης τη διοικητική αναμόρφωση με τη  Σύσταση νέου Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών. Και τέλος, να επισημάνω την κτηματογράφηση των περιοχών του Δήμου Δελφών, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο στο ακέραιο κάθε ακίνητη περιουσία που έχει στην κατοχή του!

Χωρίς αυτά τα τρία καίρια στοιχεία κανένας Δήμος δεν μπορεί να πάει πουθενά, για να το πω απλά, ενώ για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια έγιναν, επί θητείας μας,  προσλήψεις 7 μόνιμων υπαλλήλων στο Δήμο Δελφών.

Βασικότεροι στόχοι του συνδυασμού μας πλέον είναι η διασφάλιση της ανθεκτικότητας του Δήμου μας και η βιωσιμότητά του, η διατήρηση και αύξηση της σταθερά ανοδικής του πορείας, η ισόρροπη ανάπτυξη και η ισχυρή διεκδίκηση των συμφερόντων της αυτοδιοίκησης.

Η οικονομική σταθερότητα που εξασφαλίσαμε για το Δήμο Δελφών, σε συνδυασμό με τις κορυφαίες διοικητικές τομές που υλοποιήσαμε, αποτελούν τη βάση για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων 

Έχοντας ως εφόδιο το έως σήμερα έργο μας, τη συνέπεια λόγων και έργων, την αξιοπιστία με την οποία διοικήσαμε το Δήμο Δελφών, αλλά και το πρόγραμμά μας για τα επόμενα χρόνια, ο συνδυασμός μας «Επιλογή ευθύνης» ζητά τη στήριξη των δημοτών στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Αυτό που κρίνεται, επομένως, στις 8 Οκτωβρίου είναι το αν θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε το δρόμο της αξιοπιστίας ή όχι!

Και γιατί θεωρείτε πως η παράταξή σας υπό τον Παναγιώτη Ταγκαλή είναι η καλύτερη επιλογή για τον δημότη;

Ο Παναγιώτης Ταγκαλής, με τη συμπαράσταση και τη δουλειά όλης της ομάδας της δημοτικής Αρχής, ααρά τις πολλές δυσκολίες και σε πολλά επίπεδα, όπως προείπα,  που κλήθηκε να αντιμετωπίσει με το ξεκίνημα κιόλας της θητείας του, κατάφερε να διατηρήσει το Δήμο αλώβητο και να ενισχύσει την αναπτυξιακή του προοπτική.

Τον στηρίζουμε και συμμετέχουμε στη νέα του προσπάθεια με όλες μας τις δυνάμεις, γιατί η τετραετία που πέρασε διακρίθηκε από απόλυτη διαφάνεια και πλήρη σεβασμό του δημοσίου χρήματος, γιατί είναι εργατικός και μεθοδικός, με ξεκάθαρη στρατηγική σκέψη και στόχευση για την προκοπή του τόπου, γιατί κράτησε την δημοτική μας παράταξη συμπαγή και ενωμένη και γιατί ο ίδιος είναι ο κύριος εγγυητής της αποτελεσματικής διευρυνσής της, συνθέτοντας πείρα και ενθουσιασμό για το κοινό καλό και γιατί τελικά είναι  εκείνος που μπορεί να δώσει ξανά την προστιθέμενη αξία που χρειάζεται η δημοτική ενότητα Παρνασσού αλλά και όλος ο Δήμος!

Διατελέσατε την τελευταία διετία Αντιδήμαρχος στη Δ.Ε. Παρνασσού. Κατ αρχάς, θα ήθελα να σταθούμε στα κυριότερα σημεία του έργου που έχει να παρουσιάσει την απερχόμενη δημοτική περίοδο η δημοτική Αρχή στην περιοχή της χωρικής ευθύνης σας.

Αρχικά, πρέπει να επισημάνω πως από συστάσεως της παραμελημένης και ξεχασμένης καλλικρατικής δημοτικής ενότητας Παρνασσού για πρώτη φορά την τελευταία διετία εκτελέστηκε  εδώ Τεχνικό Πρόγραμμα, και σε σημαντικό βαθμό βασισμένο σε δικούς μας πόρους! Κι αυτό είναι μια πραγματικότητα που και αξίζει να επισημανθεί και πρέπει να τονιστεί! 

Από εκεί και πέρα, να γίνω πιο ειδικός:

Στην Πολύδροσο: Εκτελέσαμε Αντιπλημμυρικό έργο. Προχωρήσαμε στην ασφαλτόστρωση δρόμου 450 μέτρων, κόστους 38.000€, με κονδύλι από τους ΚΑΠ του 2022. Κατασκευάσαμε νέο δίκτυο ύδρευσης από δεξαμενή Κεφαλόβρυσο έως Δεξαμενή Βούλγαρη. Προχωρήσαμε επίσης στη β΄φάση του έργου της Αγροτικής οδοποιίας, αλλά και στην επισκευή των υπόλοιπων δρόμων εκτός της β’ φάσης της Αγροτικής οδοποιίας. 

Επιπλέον, εξασφαλίσαμε πίστωση ποσού 15.600€ στον προϋπολογισμό για την μελέτη της οικίας Μαρρέ. Παράλληλα, πραγματοποιήσαμε τσιμεντοστρώσεις στη δημοτική οδοποιία και ασφαλτόστρωση δρόμου 200 μέτρων με πόρους από τους ΚΑΠ 2023.

Στην Επτάλοφο: Κι εκεί προχωρήσαμε στη β΄φάση της Αγροτικής οδοποιίας, καθώς και στη διαμόρφωση χώρου parking με ασφαλτόστρωση και φωτισμό, κόστους 10.800€ με πόρους από ΑΠΕ. Επιπλέον, δημιουργήσαμε αρχαιολογικό χώρο κόστους 2.500€ με πόρους από ΑΠΕ, ενώ από την ίδια πηγή με χρηματοδότηση ύψους 10.000€ ανεγείραμε μνημείο για τους εκτελεσθέντες του χωριού από τα κατοχικά στρατεύματα. 

Επίσης, ασφαλτοστρώσαμε δρόμο μήκους 150 μέτρων με χρήματα από τους ΚΑΠ του 2023, ενώ εξασφαλίσαμε μόνιμο υπάλληλο καθαριότητας για τις ανάγκες της καθημερινότητας.

Στη Λιλαία: Και στην Κάτω Αγόριανη προχωρήσαμε στη β΄φάση της Αγροτικής οδοποιίας, ενώ επισκευάσαμε και αγροτικούς δρόμους με αδρανή υλικά. Παράλληλα, προχωράμε στην ανάπλαση της παιδικής χαράς με πόρους ΑΠΕ και ΣΑΤΑ 2022, ενώ έγινε και ασφαλτόστρωση δρόμου 200 μέτρων με πόρους από τους ΚΑΠ του 2023.

Κάνοντας την αυτοκριτική σας, έχετε εντοπίσει κάτι στο οποίο δεν δώσατε το βάρος που πραγματικά του αναλογούσε;

Σχετικά με αυτό που με ρωτάτε, θα ήθελα να σταθώ στην Οικία του λογοτέχνη μας, του Γιάννη Μαρρέ και στο αθλητικό κέντρο της Πολυδρόσου. Οι προσπάθειες και για τα δύο αυτά σημαντικά έργα για την Πολύδροσο δεν έχουν σταματήσει και σας διαβεβαιώ πως θέλουμε να γίνουν και θα γίνουν. Είναι κεντρικές μας προτεραιότητες, τόσο της δημοτικής Αρχής όσο και δικές μου, για τις οποίες δεσμεύομαι!

Το αθλητικό κέντρο θα έχει βγει σε διαγωνιστική διαδικασία μέχρι το Νοέμβριο. Όσον αφορά στην οικία Μαρρέ, στο τέλος του Οκτώβρη υπολογίζουμε να έχουμε υπογράψει με τον ανάδοχο για τις μελέτες, ώστε να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε ένταξη, Μόλις ανακοινωθεί σχετικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα. 

Σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι πρέπει να δοθεί το αναπτυξιακό βάρος στην περιοχή; Με ποιο τρόπο και με ποιες συγκεκριμένα πρωτοβουλίες;

Επειδή όπως γνωρίζετε η περιοχή των χωριών της ΔΕ Παρνασσού (Πολύδροσος – Λιλαία – Επτάλοφος ) αποτελεί τοποθεσία εξαιρετικού ενδιαφέροντος από πλευράς  βιοποικιλότητας και οικοσυστήματος θα μπορούσα να προτείνω την ανάπτυξη του  οικοτουρισμού και ορειβατικού τουρισμού στην περιοχή μας. Μια τέτοια πρωτοβουλία με την κατάλληλη προβολή και συνεργασία από πλευράς Δήμου,Τοπικών Κοινοτήτων, Οργανισμού Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας και επαγγελματιών της περιοχής μας θα αναζωογονούσε την τουριστική κίνηση και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με μέγιστα οικονομικά οφέλη για τις τοπικές μας κοινωνίες.

Παράλληλα, θα πρέπει να σταθούμε στην καλύτερη αξιοποίηση αρχαιολογικών χώρων, ενώ θα πρότεινα και μια πρόταση Ειδικού Αναπτυξιακού Σχεδίου προς την Κυβέρνηση  για τον ορεινό όγκο, την αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών, όπως επίσης για την ανάπτυξη παραγωγικού ιστού, κατ αναλαγία με το πρόγραμμα των Αγράφων, που έχει ανακοινωθεί!

Όλοι οι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές δηλώνουν «ανεξάρτητοι». Είναι ένας ακόμα μύθος ή αλήθεια; Θα ήθελα τη γνώμη σας…

Οι δημοτικές εκλογές είναι μια πολιτική διαδικασία. Κι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Συνεπώς, όσοι εμπλέκονται σε αυτές το κάνουν με βάση τις ιδεολογικές και πολιτικές απόψεις και πεποιθήσεις που έχουν διαμορφώσει ως ελεύθεροι πολίτες. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. 

Από εκεί και πέρα όμως, και ειδικά στις μικρές τοπικές κοινωνίες, όπως η δική μας, τα προβλήματα, καμιά φορά και τα αδιέξοδα, είναι κοινά για όλους που ζούμε διαρκώς μαζί. Και κοινές είναι οι λύσεις και κοινή, όσο και αναγκαία, είναι η συνεργασία για την υπέρβασή τους. Ιδίως στα ζητήματα της καθημερινότητας, που ταυτόχρονα όμως έχουν και αναπτυξιακή διάσταση. Γιατί πώς μπορείς να μιλάς π. χ. στην περιοχή μας για ανάπτυξη μέσω του τουρισμού, αν αφήσουμε τα χωριά μας απεριποίητα, ακαθάριστα και σκοτεινά;

Οπότε, αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο που οδηγεί στην αναγκαιότητα των πραγματικά ανεξάρτητων συνδυασμών, ιδίως όταν οι κομματικές ταυτίσεις στις μέρες μας έχουν ατονήσει. Και ειδικότερα σε ό,τι με αφορά, δεν είχα πρόβλημα, ούτε θα συνεχίσω να έχω, να συνεργάζομαι με τον οποιονδήποτε “μιλάμε την ίδια γλώσσα”, που είναι η κοινή προκοπή και η πρόοδος του τόπου μας!

Είστε από τα άτομα που δεν μιλάτε πολύ στα Μέσα ενημέρωσης ή στα social media. Γιατί; 

Δε νομίζω ότι είναι ακριβές αυτό. Υπό την έννοια ότι μιλάω πολύ. Και σας διαβεβαιώνω για αυτό. Όχι όμως όπως το εννοείτε! Αλλά καθημερινά με τους συνδημότες μου, με τους συγχωριανούς μου και με τους κατοίκους των άλλων χωριών της δημοτικής μας ενότητας, για να προωθήσουμε τις λύσεις στα προβλήματα που μας απασχολούν. Κι αυτό το γνωρίζουν καλά εκείνοι που χρειάζεται να το γνωρίζουν.

Τώρα, όπως το λέτε, εκτιμώ ότι το να δίνω σωρηδόν συνεντεύξεις σε μέσα ενημέρωσης για την αυτοπροβολή και το ναρκισσισμό μου, αυτό δεν είναι κάτι που μου ταιριάζει. Και δεν το θεωρώ κιόλας το ίδιο αποτελεσματικό με την καθημερινή και αδιαμεσολάβητη επαφή και επικοινωνία μου με τους συνδημότες μου. Όταν έχω κάτι ουσιαστικό να πω,κάτι  που χρειάζεται να το πω μέσα από ένα μέσο ενημέρωσης, το πράττω, όπως κάνω σε σας τώρα.

Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση στο Δήμο Δελφών διεξάγεται με τρεις παρατάξεις. Θεωρείτε την εξέλιξη αυτή θετική ή όχι για τα δημοτικά μας πράγματα, με φόντο και την προσεχή πενταετία πο διαρκεί η επόμενη δημοτική θητεία;

Ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια πολλά και σοβαρά προβλήματα σε πολλά επίπεδα. Είναι γεγονός αυτό και δεν γίνεται να το κρύψουμε. Ούτε και πρέπει, κατά τη γνώμη μου. Ένα από αυτά είναι και η διαπίστωση που κάνετε, στην οποία έχετε δίκιο.

Δεν μπορώ να ξέρω τους λόγους που κάποιες παρατάξεις δεν κατάφεραν να σχηματίσουν ψηφοδέλτιο. Σίγουρα όμως είναι αρνητική εξέλιξη για τα δημοτικά μας πράγματα, γιατί η πολυφωνία των απόψεων και των προτάσεων είναι όχι μόνο χρήσιμη αλλά και απαραίτητη. Ακόμα και η κριτική θα ήταν εποικοδομητική, εφόσον ήταν καλοπροαίρετη και με κίνητρο το συμφέρον του τόπου και των δημοτών, ενώ η παρουσία και άλλων συνδυασμών θα βοηθούσε, πιστεύω, στο να περιοριστεί η πόλωση, που σε καμία περίπτωση δεν είναι θετική εξέλιξη για έναν τόπο.. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου