Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Τετάρτη, 8 Μαΐου....Εορτασμός ανεύρεσης Αγίας Εικόνας Ευαγγελιστή Λουκά στην Πολύδροσο.....

Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ: Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Νικ. Λ. Μανέτα ¨Ένας ήρωας που δεν τιμήθηκε¨.

Μια ιστορία που δεν γράφτηκε, αλλά δεν ξεχάστηκε στις μνήμες κάποιων ανθρώπων.....

Του Νικολάου Λουκά Μανέτα

Ένα σημαντικό Ιστορικό γεγονός που αφορά το χωριό μας την περίοδο της κατοχής περιγράφει ο συγχωριανός μας Νίκος Μανέτας γιός του Προέδρου της Κοινότητας Πολυδρόσου την περίοδο εκείνη.

Στο βιβλίο ο Νίκος Μανέτας περιγράφει με τον δικό του τρόπο γεγονότα και μας μεταφέρει σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την χώρα μας και ειδικά στο χωριό μας που για τους περισσότερους και κυρίως τους νεότερους παρέμειναν άγνωστα.

Πέρα από κάποια σημεία που κάποιος μπορεί να μην συμφωνεί για το πως μεταφέρονται στο βιβλίο, τα κάθ’ αυτού πραγματικά γεγονότα τα οποία αφορούν κομμάτι της ιστορίας του χωριού μας είναι σημαντικά και  δεν θα πρέπει να πέσουν στον καιάδα της λήθης όπως λέει ο ίδιος.

Αφορμή όπως αναφέρει ο κ. Νίκος Μανέτας, οι αναφορές και τα πραγματικά γεγονότα με όλες τις λεπτομέρειες τις είχε καταγράψει ο Μπάρμπα Σπύρος Παπαδήμας και του τις έδωσε το 1963.

 

Ο Νίκος Μανέτας για το πόνημά του ¨Ένας ήρωας που δεν τιμήθηκε¨.

Αγαπητοί-ες, φίλοι-ες μου.

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση σας πληροφορώ ότι από σήμερα26-8-2023 κυκλοφορεί το προαναγγελθέν εδώ και καιρό πόνημά μου, με τον τίτλο ¨Ένας ήρωας που δεν τιμήθηκε¨.

Πρόκειται για μια ιστορία αληθινή από την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς ίχνος μυθοπλασίας ή πρόσθετα καρυκεύματα για αυτοπροβολή.

Το κεντρικό θέμα αναφέρεται στην εκτέλεση δύο (2) Γερμανών στρατιωτών, της κατοχικής δυνάμεως, μέσα στο χωριό μας στις 14-5-1944, από την αντιστασιακή οργάνωση του ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με απόφαση των Γερμανών κατακτητών, ¨για κάθε εκτέλεση Γερμανού στρατιώτη θα εκτελούντο πενήντα (50) Έλληνες.

Παρά ταύτα με τις ενέργειες μιας 5μελούς επιτροπής, με επικεφαλή τον τότε Πρόεδρο της Κοινότητας Πολυδρόσου ΜΑΝΕΤΑ ΛΟΥΚΑ, ουδείς εφονεύθη και κανένα άλλο τιμωρητικό μέτρο εις βάρος του χωριού ή των κατοίκων ελήφθη.


Για το συνταρακτικό αυτό γεγονός έγραψε και ανέδειξε ο αγράμματος, όπως ο ίδιος δηλώνει Μπάρμπα Σπύρος Παπαδήμας.

Έκτοτε κανένας από τους μετέπειτα άρχοντες τους διοικήσαντες το χωριό ή απλούς ευεργετηθέντες κατοίκους του, ασχολήθηκε.

Εδώ ας μου επιτραπεί η υπενθύμιση ότι όλοι οι κάτοικοι του χωριού ευεργετήθηκαν, πλην της οικογένειας του Προέδρου της Κοινότητας.

Από το έτος 1963 που έλαβα γνώση του γραπτού του μπάρμπα Σπύρου Παπαδήμα και μέχρι το έτος 2021 μάταια περίμενα κάποιον από τους διατελέσαντες άρχοντες, τους ευεργετηθέντες χωριανούς ή όποιον άλλον φιλίστορα να γράψουν κάτι και αναδείξουν το σημαντικό αυτό γεγονός.

Δυστυχώς ουδείς συγκινήθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει λησμονηθεί από όλους, στις λεπτομέρειές του.


Εάν ο μπάρμπα Σπύρος δεν είχε περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια για το σημαντικό αυτό γεγονός, εγώ δεν θα τολμούσα να ασχοληθώ, διότι θα εθεωρούμουνα μυθοπλάστης, θα γινόμουνα περίγελος του κόσμου και το ιστορικό αυτό γεγονός θα είχε πέσει στον καιάδα της λησμονιάς.

Σε αυτούς που θα με τιμήσουν παίρνοντας το πόνημά μου τους εύχομαι καλό διάβασμα και του προτείνω, για να νοιώσουν καλά το περιεχόμενό του να βάλουν τον εαυτό τους, στη θέση μου, διότι τότε ίσως μου δικαιολογήσουν και τυχών υπάρχουσες στο κείμενο διάφορες άκομψες εκφράσεις.

- Παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στο άμεσο προσεχές διάστημα 

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο από τον συγγραφέα στο τηλέφωνο 6936403398

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου