Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Τετάρτη, 8 Μαΐου....Εορτασμός ανεύρεσης Αγίας Εικόνας Ευαγγελιστή Λουκά στην Πολύδροσο.....

Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

"Αποχαιρέτα τον ΕΛΑΙΩΝΑ …! του Νίκου Δρόλαπα

 Όταν οι βεβαιότητες και τα όνειρα γενεών χάνονται... 

     Ο Ελαιώνας της Άμφισσας – Ιτέας – Δελφών – Χρυσού – Σερνικακίου, ένα μοναδικό μνημείο φυσικού κάλλους ανά τους αιώνες και η πλέον σημαντική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, διέρχεται τις δυσκολότερες ημέρες του…. 

 

      Αν και πέρασαν δέκα σχεδόν χρόνια από τη μεγάλη πυρκαγιά της 05-08-2013, τότε που κάηκαν 60.000 ελαιόδενδρα στη καρδιά του Ελαιώνα και του Δελφικού Τοπίου, από τότε που από Μνημείο έγινε χωράφι, η κατάσταση παραμένει η ίδια, όπως την πρώτη μέρα της φωτιάς, αδιάψευστος μάρτυρας της αδιαφορίας, ή και της ανικανότητας των πολιτικών μετριοτήτων που είχαν την ευθύνη αυτού του τόπου. Ούτε μια λέξη συμπαράστασης δεν ακούστηκε από κανέναν.  Οι πληγέντες ελαιοκτηματίες αφέθησαν στη μοίρα τους.     

     Από τη πρώτη στιγμή πολλά έπρεπε να έχουν γίνει, αλλά, μέχρι και σήμερα δεν έγινε ΤΙΠΟΤΑ.  Ματαίως περίμεναν οι πυρόπληκτοι, αλλά και ολόκληρη η τοπική κοινωνία, μια γενική κινητοποίηση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.  Τότε που όλοι έπρεπε να δώσουν το ‘’παρόν’’, μονομιάς εξαφανίστηκαν όλοι.  Αυτό, είχε ως συνέπεια να υποστεί ο Ελαιώνας και δεύτερη μεγάλη καταστροφή με τη πυρκαγιά της 04-07-2022. Αλλά και από τη δεύτερη πυρκαγιά και μετά, πάλι δεν έγινε τίποτα.   

     Σε είκοσι ημέρες ξεκινάει η νέα αντιπυρική περίοδος και πλησιάζει η μαύρη επέτειος της δεύτερης πυρκαγιάς ( 04-07-2023 ). Από όσα έπρεπε να έχουν γίνει και περιγράφονται στη συνέχεια , εκείνο που επείγει και πρέπει να γίνει  ΑΜΕΣΑ είναι το έργο της πυροπροστασίας του Ελαιώνα. Να γίνει ένα κεντρικό υδροδοτικό ΠΥΡοσβεστικό δίκτυο, ανεξάρτητο από το έργο άρδευσης το οποίο κατασκευάζεται για σύστημα ποτίσματος με σταγόνες, δηλαδή χωρίς πίεση.   

     Τεράστιο ζήτημα έχει προκύψει με τη πρωτοφανή καθυστέρηση υλοποίησης του εκτελούμενου έργου άρδευσης του Ελαιώνα το οποίο ξεκίνησε το έτος 2011 και έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα δυόμισι ετών, ήτοι, εντός του έτους 2014.  Πέρασαν δώδεκα χρόνια και κανένας δεν γνωρίζει αν και πότε θα τελειώσει το έργο, παρά τις προθεσμίες και τα χρονοδιαγράμματα που κάθε τόσο τίθενται χωρίς να τηρούνται.  Δεν έχουν κατασκευαστεί ακόμη το 20% του αρδευτικού δικτύου των πλαστικών σωλήνων και το 80% των χαλυβδοσωλήνων…!  Πότε θα τελειώσει το έργο ; ;  όταν είναι γνωστό ότι αν οι πλαστικές σωλήνες παραμείνουν στεγνές, χωρίς νερό για τόσα χρόνια, είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα, ποίος θα φέρει την ευθύνη ; ; ;    

     Η απαιτουμένη ποσότητα νερού για την άρδευση του Ελαιώνα  ανέρχεται στα 12.000.000 κυβ. μέτρα ετησίως  και θα παρέχεται από Απρίλιο μέχρι Σεπτέμβριο. Έχει όμως εξασφαλιστεί με έγγραφη δέσμευση η παροχή νερού για την άρδευση του Ελαιώνα ;  Αν έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση ποίος είναι ο αριθμός της ;  και ποία η τιμή του νερού ανά κυβικό μέτρο ; ;   

     Για τους υπόλοιπους μήνες, από Σεπτέμβριο μέχρι Απρίλιο, που δεν θα χορηγείται νερό, δεν έπρεπε να υπάρχει σχεδιασμός για την αποκατάσταση του δικτύου διωρύγων του ΤΟΕΒ Άμφισσας, ώστε να ποτίζονται τα ποτιστικά ελαιόδενδρα, που τόσα χρόνια μένουν χωρίς νερό ; ;   Δεν έπρεπε να έχει ληφθεί μέριμνα και για όλη τη διάρκεια κατασκευής του έργου για να ποτίζεται κατά το δυνατόν ο Ελαιώνας ; ;  ώστε και το έργο να γίνει τόσο πολύτιμο, τόσο ποιοτικό και τόσο λειτουργικό, όσο θα έπρεπε να είναι ; ;     

     Γιατί δεν έγιναν γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους επήλθε η πολύ σοβαρή τροποποίηση της μελέτης του έργου, με τη κατάργηση της μιας εκ των δύο υδροληψιών που είχαν προβλεφθεί από την μελέτη για την υδροδότηση του έργου, η μία κοντά στην Άμφισσα και η άλλη πάνω από το Χρυσό. Ποία τεχνική λύση δόθηκε για να μην προκύψουν προβλήματα από την ενοποίηση των δύο χωριστών κλάδων του δικτύου σωληνώσεων λόγω των μεγάλων υψομετρικών διαφορών μεταξύ τους  ; ; 

     Δόθηκε στον εργολάβο του έργου ποσό επτά εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς φανερή αιτιολόγηση και παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου ; Αν δόθηκαν, για ποιο λόγο δόθηκαν ; ;  Δεν πρέπει κάποτε να υπάρξει ενημέρωση, Δημόσιος  Απολογισμός,  Λογοδοσία  ; ;

     Οι ελαιοκτηματίες της περιοχής μας έχασαν το βιός τους, τη παραγωγή τους, απώλεσαν το εισόδημά τους και για τα επόμενα χρόνια, οι αποζημιώσεις χάθηκαν μες΄ τη γραφειοκρατία του ΕΛΓΑ, οιι υποχρεώσεις τρέχουν. Η ελπίδα τους για το αύριο χάνεται. Μόνο λόγια ακούν, υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και ψέματα. Τα συνέδρια, οι προεκλογικές συσκέψεις, οι φωτογραφίες και τα δελτία τύπου μπορούν να λύσουν τα άμεσα πιεστικά προβλήματα των ελαιοκτηματιών ; ;

     Έχασαν και το αποκούμπι τους, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Άμφισσας. Ολοκληρώθηκε και η οικονομική και διοικητική απορρόφησή της από την Ένωση Αγρινίου.  Η περίφημη, η ονομαστή σε όλες τις αγορές του κόσμου Ελιά Αμφίσσης, χάθηκε κι αυτή.  Ούτε και στα τοπικά SUPER MARKET δεν υπάρχει. Ούτε για δείγμα. Μία  κάπως στρογγυλή ελιά με πλούσια σάρκα και αναλογικά μικρό κουκούτσι σαν τη δική μας, τώρα την λένε ‘’τύπου Αγρινίου’’ ; ;   

     Πουλήθηκαν και οι εγκαταστάσεις της Ένωσης, χωρίς διαφάνεια, χωρίς τη δέουσα δημοσιότητα, έγιναν οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις στο ΒΙΟΠΑ Άμφισσας και ξεπουληθήκαμε στο Αγρίνιο.  Ακόμη και το Ελαιοτριβείο της Ένωσης, κατέληξε στα χέρια των «ημετέρων».  Κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη. Καμία λογοδοσία. Κανένας έλεγχος. Σιωπή.  Απ΄όλους.  Που είναι οι τοπικοί εκπρόσωποι  ; ; 

      Όσοι ελαιοπαραγωγοί προσήλθαν στην ενημερωτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Άμφισσα στις 16-03-2023, δεν ενημερώθηκαν όπως ανέμεναν για τα ζητήματα που προέκυψαν μετά τη δεύτερη καταστροφική πυρκαγιά του Ελαιώνα στις 04-07-2022, τα οποία είναι πολλά και σοβαρά.  Η όποια ‘’ενημέρωση’’ περιορίσθηκε στο θέμα : « Ξαναφυτεύουμε τους καμένους δελφικούς ελαιώνες ».  Δεν επέτρεψαν να ανοίξουν όλα τα θέματα  για να απαντήσουν οι παριστάμενοι στο πάνελ, ο συντονιστής  του ‘’Ξαναφυτεύουμε…κλπ. κ.  Γ. Γραμματίδης, ο Βουλευτής κ. Ι. Μπούγας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Δελμούζος και ο Δήμαρχος Δελφών κ. Π. Ταγκαλής.  Διαβεβαίωσαν όμως, ότι στην επόμενη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τη Παρασκευή 07-04-2023 στον ίδιο χώρο, θα δοθούν απαντήσεις σε όλα.

     Στο πρόγραμμα όμως της ημερίδας αυτής περιλαμβάνονται έξι χαιρετισμοί προσκεκλημένων και οκτώ ομιλίες επιστημονικού ενδιαφέροντος και δεν θα υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για την ανάλυση των προβλημάτων που απαιτούν άμεσες δράσεις.  Μπορεί οι ομιλίες που θα γίνουν να είναι υψηλού επιπέδου, αλλά δεν υπάρχει κανένα υπόβαθρο εφαρμογής και επίλυσης προβλημάτων.  Αλλά και η  επιλεγείσα χρονική στιγμή πραγματοποίησής της, σε προεκλογική περίοδο, δημιουργεί την εντύπωση ότι αναζητούνται ελαιοκτηματίες χειροκροτητές.

      Στις 26-02-2023 ( Κυριακή των Απόκρεω προς Καθαρά Δευτέρα ) ο Βουλευτής αναγγέλλει την ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, κατά την άποψή του, της ανάρτησης στο διαδίκτυο προς δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου για τη σύσταση του φορέα διαχείρισης του Ελαιώνα Άμφισσας, η οποία θα διαρκέσει επί τριήμερο, έως την 01-03-2023, με διαδικασίες Fast truck .

     Το  σ.ν. περιλαμβάνεται σε άλλο νομοσχέδιο για την επιχειρηματικότητα, με τις αρμοδιότητες του φορέα να καλύπτονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Νομού. Αν δε ληφθεί υπόψη ότι με τον εν λόγω φορέα προβλέπονται νέοι διορισμοί και με έμμισθες θέσεις στελεχών, επιτροπών και ομάδων εργασίας, ο φορέας αυτός θα αποτελέσει ένα μόρφωμα πολιτικής διαχείρισης προς εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, μετατρέποντας τους ελαιοκτηματίες σε απλούς θεατές που θα καλούνται κάθε τόσο να πληρώνουν τις αστοχίες και παραλείψεις άλλων. 

     Από τη μία προκύπτουν οι ‘’Δελφικοί Ελαιώνες’’ παραμερίζοντας το ισχυρό "brand name",  την Εμπορική Ονομασία, το Εμπορικό Σήμα, την ισχυρή και παγκόσμια γνωστή Επωνυμία  :  « ΕΛΙΑ  ΑΜΦΙΣΣΗΣ » του Ελαιώνα Αμφίσσης, με την κορυφαία ποιότητα και τα απαράμιλλα διατροφικά συστατικά.  

     Από την άλλη ενσκήπτει ο μη …κερδοσκοπικός πολιτικοοικονομικός φορέας διαχείρισης του Ελαιώνα…..

      Αυτές οι πρόχειρες και περιστασιακές κινήσεις - μεθοδεύσεις επιφέρουν στους ελαιοκτηματίες μόνον ζημίες, μέχρι μηδενισμού του πενιχρού εισοδήματός των, τους απογοητεύουν και τους ωθούν στη σταδιακή εγκατάλειψη του Ελαιώνα, όταν τα μεγάλα συμφέροντα καραδοκούν. 

     Οι ελαιοκτηματίες, όπως και η υπόλοιπη κοινωνία, είναι απελπισμένη και αγανακτισμένη, δείχνει Ώρα Μηδέν…!  Από παντού την χτυπούν η ακρίβεια, η αισχροκέρδεια, η φτώχεια, η ανικανότητα, το ψέμα, τα λόγια του αέρα ( Μπούγας : μπορούμε να μετατρέψουμε τη καταστροφή σε ευκαιρία…), με τη πολιτική προπαγάνδα να είναι απροσμέτρητη…!

     Τα κόμματα στήνουν προεκλογικές συσκέψεις και κομματικές φιέστες, αλλά οι πολίτες αδιαφορούν και σκέπτονται για το πώς θα ξημερώσουν την επαύριο και πως θα ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι οι Πολίτες στο ανησυχητικό ποσοστό του 17%  ίσως και περισσότερο, είναι με τον …ΚΑΝΕΝΑ !!! 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου