Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε αναφορά για τους εμπρησμούς στο Μαυρολιθάρι

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απάντησε στην αναφορά που είχε υποβάλει ο Βουλευτής Φωκίδας και Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΝΔ κ. Ιωάννης Δ. Μπούγας, κοινοποιώντας επιστολή του Προέδρου της Κοινότητας Μαυρολιθαρίου (Δ.Ε. Καλλιέων, Δήμος Δελφών, Π.Ε. Φωκίδας) ....

συνοδευόμενη από τη και σχετική απόφαση της γενικής συνέλευσης των κατοίκων της περιοχής, σχετικά με τις ολοσχερείς καταστροφές που υπέστησαν κατοικίες από εμπρησμούς. 

Σύμφωνα με την από 11.03.2023 υπ’ αρ. πρωτ. 7017/4/26366-στ’ απάντηση του Υπουργού κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, θα ενταθούν τα μέτρα αστυνόμευσης στην ευρύτερη περιοχή της Κοινότητας Μαυρολιθαρίου, με τη συνδρομή του Αστυνομικού Τμήματος Άμφισσας-Δελφών και τη συνεργασία του Αστυνομικού Σταθμού Γραβιάς, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. 

Σημαντικές ωστόσο είναι οι πληροφορίες που παρέχονται στην ανωτέρω απάντηση, αναφορικά με τη δράση των εν λόγω Υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι Αρχές καταβάλλουν σημαντική προσπάθεια, δραστηριοποιούμενες σε όλους τους τομείς που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και από κοινού με τις επιχειρησιακές Ομάδες (Ο.Π.Κ.Ε. και Ο.Ε.Π.Τ.Α.) και την Κινητή Αστυνομική Μονάδα (Κ.Α.Μ.) που επιχειρούν -σύμφωνα με τον υλοποιούμενο σχεδιασμό της Δ.Α. Φωκίδας- στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δελφών, πραγματοποιούν ελέγχους, ώστε να καταστεί εμφανής, έντονη και συνεχής η αστυνομική παρουσία, με σκοπό να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα όποια ζητήματα αστυνομικού ενδιαφέροντος. 

Από τις αρχές του 2022, οι ανωτέρω Υπηρεσίες πραγματοποίησαν σημαντικό αριθμό αστυνομικών ελέγχων/δράσεων, όπως αναλυτικά εκτίθενται στο κείμενο της επιστολής, στο πλαίσιο των οποίων εκδηλώθηκαν όλες οι, κατά περίπτωση, προβλεπόμενες υπηρεσιακές και δικονομικές ενέργειες (προσαγωγές, συλλήψεις, σχηματισμός δικογραφιών, βεβαιώσεις παραβάσεων κ.α.).

Ειδικότερα, στην περιοχή αρμοδιότητας της Δ.Α. Φωκίδας πραγματοποιήθηκαν -5.098- περιπολίες, στο πλαίσιο των οποίων ελέγχθηκαν -6.593- άτομα και -4.367- οχήματα, διενεργήθηκαν -519- προσαγωγές και -184- συλλήψεις ατόμων για διάφορα αδικήματα, ενώ βεβαιώθηκαν συνολικά -1.423- παραβάσεις (εκ των οποίων -1.330- του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, -47- σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και -46- της λοιπής νομοθεσίας). Συγκεκριμένα στην περιοχή αρμοδιότητας του Α.Τ. Άμφισσας-Δελφών πραγματοποιήθηκαν -1.272- περιπολίες, κατά τις οποίες ελέγχθηκαν -622- άτομα και -96- οχήματα, διενεργήθηκαν -27- προσαγωγές και -27- συλλήψεις ατόμων για διάφορα αδικήματα, ενώ βεβαιώθηκαν συνολικά -37- παραβάσεις (εκ των οποίων -7- σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και -30- της λοιπής νομοθεσίας). 

Πλέον των ανωτέρω, ως προς τα αποτελέσματα των διενεργούμενων εξορμήσεων, κατά το ίδιο ως άνω χρονικό διάστημα, αναφέρεται ότι συνολικά στην περιοχή αρμοδιότητας της Δ.Α. Φωκίδας πραγματοποιήθηκαν -210- εξορμήσεις, στο πλαίσιο των οποίων ελέγχθηκαν -5.960- άτομα και -5.312- οχήματα, διενεργήθηκαν -42- προσαγωγές και -32- συλλήψεις ατόμων για διάφορα αδικήματα, ενώ βεβαιώθηκαν συνολικά -1.118- παραβάσεις (εκ των οποίων -1.076- του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και -42- της λοιπής νομοθεσίας). Συγκεκριμένα στην περιοχή αρμοδιότητας του Α.Τ. Άμφισσας - Δελφών πραγματοποιήθηκαν -36- εξορμήσεις, κατά τις οποίες ελέγχθηκαν -1.240- άτομα και -983- οχήματα, διενεργήθηκαν -20- προσαγωγές και -20- συλλήψεις ατόμων για διάφορα αδικήματα, ενώ βεβαιώθηκαν συνολικά -226- παραβάσεις (εκ των οποίων -206- του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και -20- της λοιπής νομοθεσίας).

Τέλος, στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την 23.02.2023 μεταξύ του Διευθυντή της Δ.Α. Φωκίδας με αντιπροσωπεία της Τοπικής Κοινότητας Μαυρολιθαρίου, παρουσία τόσο του Προέδρου αυτής όσο και του Δημάρχου του Δήμου Δελφών, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα αστυνόμευσης της περιοχής και προγραμματίστηκαν, για το σκοπό αυτό, αστυνομικές δράσεις που θα συντείνουν στην εμφανή αστυνόμευση και κατ’ επέκταση στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών.

Πολιτικό γραφείο Ιωάννη Δ. Μπούγα 

Γεν. Γραμματέα Κ.Ο. Ν.Δ.       Βουλευτή Φωκίδας


ΠΡΟΣ: ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΘΕΜΑ: 

Απάντηση στην από 22-02-2023 με αριθμό 1316 Αναφορά του Βουλευτή κ. Ι. ΜΠΟΥΓΑ. Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου και σε ό,τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι η πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, καθώς και η εξασφάλιση περιβάλλοντος ασφαλείας για τους πολίτες αποτελεί πρώτιστο μέλημα για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, γεγονός που αποτυπώνεται σαφώς στο υλοποιούμενο Πρόγραμμα Αντεγκληματικής Πολιτικής (2020 - 2024) και στο Στρατηγικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ελληνικής Αστυνομίας (2021 - 2025).

 Βάσει αυτών προβλέπονται δράσεις, οι οποίες -μεταξύ άλλων- εστιάζουν στην αντιμετώπιση των πάσης φύσεως ζητημάτων αστυνομικού ενδιαφέροντος και την τήρηση της νομιμότητας. 

Συγκεκριμένα, οι περιφερειακές αστυνομικές Υπηρεσίες έχουν διαμορφώσει ειδικά επιχειρησιακά σχέδια με σκοπό την πλέον αποτελεσματική αστυνόμευση σε όλες τις περιοχές εδαφικής τους αρμοδιότητας και ιδίως στα σημεία εκείνα όπου παρουσιάζεται εντονότερη παραβατικότητα.

 Όπου δε απαιτείται, αναβαθμίζεται το επίπεδο των λαμβανόμενων μέτρων, σε συνάρτηση με τις χρονικές και τοπικές απαιτήσεις και ανάγκες, οι οποίες διαρκώς αξιολογούνται και επανεκτιμώνται. Στην κατεύθυνση αυτή, από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας έχουν δοθεί, στις αρμόδιες περιφερειακές του Υπηρεσίες, κατευθυντήριες εντολές και οδηγίες αφενός μεν για τον επαναπροσδιορισμό του επιχειρησιακού σχεδιασμού με βάση τα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και την εντατικοποίηση των στοχευμένων αστυνομικών δράσεων σε περιοχές με αυξημένα προβλήματα αστυνομικής φύσης, αφετέρου δε για την αυξημένη, εμφανή αστυνόμευση μέσω της πραγματοποίησης εποχούμενων περιπολιών και τη διενέργεια επισταμένων και ουσιαστικών ελέγχων, με στόχο τη διασφάλιση της νομιμότητας και την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών. 

Κατόπιν των ανωτέρω, σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Αστυνομίας (Δ.Α.) Φωκίδας, για την αστυνόμευση των περιοχών ευθύνης της, υλοποιεί τα υφιστάμενα ειδικά επιχειρησιακά σχέδια που αφορούν -μεταξύ άλλων- στην πρόληψη και καταστολή των ληστειών και των κλοπών/διαρρήξεων, καθώς και την αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών που εμφορούνται εξαιτίας διαφόρων κοινωνικοοικονομικών και δημογραφικών παραγόντων. Βάσει αυτών, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της -πλέον της παράλληλης δραστηριοποίησης των υπόλοιπων ειδικών επιχειρησιακών Ομάδων (ΔΙ.ΑΣ., Ο.Π.Κ.Ε., Ο.Ε.Π.Τ.Α. κ.α.)- διενεργούνται, σε καθημερινή βάση και καθ’ όλο το 24ωρο, στοχευμένοι και συστηματικοί έλεγχοι, αλλά και εξειδικευμένες δράσεις (εποχούμενες περιπολίες, εξορμήσεις, συγκρότηση συνεργείων - ομάδων ελέγχου), εφαρμόζοντας την ισχύουσα νομοθεσία, με στόχο την πρόληψη, αποτροπή και, σε συντρέχουσα περίπτωση, κατασταλτική αντιμετώπιση κάθε μορφής παραβατικών συμπεριφορών, καθώς και τη διαμόρφωση συνθηκών ασφαλούς διαβίωσης των πολιτών. 

Ειδικότερα, η Τοπική Κοινότητα Μαυρολιθαρίου αστυνομεύεται από το Αστυνομικό Τμήμα (Α.Τ.) Άμφισσας - Δελφών, συνεπικουρούμενο από τον Αστυνομικό Σταθμό (Α.Σ.) Γραβιάς. Οι εν λόγω Υπηρεσίες, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καταβάλλουν σημαντική προσπάθεια, δραστηριοποιούμενες σε όλους τους τομείς που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και από κοινού με τις επιχειρησιακές Ομάδες (Ο.Π.Κ.Ε. και Ο.Ε.Π.Τ.Α.) και την Κινητή Αστυνομική Μονάδα (Κ.Α.Μ.) που επιχειρούν -σύμφωνα με τον υλοποιούμενο σχεδιασμό της Δ.Α. Φωκίδας- στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δελφών, πραγματοποιούν ελέγχους, ώστε να καταστεί εμφανής, έντονη και συνεχής η αστυνομική παρουσία, με σκοπό να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα όποια ζητήματα αστυνομικού ενδιαφέροντος. 

Ως προς την πληρότητα του ακολουθούμενου σχεδιασμού σημειώνεται ότι, κατά το χρονικό διάστημα από 01-01-2022 έως 28-02-2023, από τις ανωτέρω Υπηρεσίες πραγματοποιήθηκε σημαντικός αριθμός αστυνομικών ελέγχων/ δράσεων, στο πλαίσιο των οποίων εκδηλώθηκαν όλες οι, κατά περίπτωση, προβλεπόμενες υπηρεσιακές και δικονομικές ενέργειες (προσαγωγές, συλλήψεις, σχηματισμός δικογραφιών, βεβαιώσεις παραβάσεων κ.α.).

 Ειδικότερα, στην περιοχή αρμοδιότητας της Δ.Α. Φωκίδας πραγματοποιήθηκαν -5.098- περιπολίες, στο πλαίσιο των οποίων ελέγχθηκαν -6.593- άτομα και -4.367- οχήματα, διενεργήθηκαν -519- προσαγωγές και -184- συλλήψεις ατόμων για διάφορα αδικήματα, ενώ βεβαιώθηκαν συνολικά -1.423- παραβάσεις (εκ των οποίων -1.330- του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, -47- σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και -46- της λοιπής νομοθεσίας). 

Συγκεκριμένα στην περιοχή αρμοδιότητας του Α.Τ. Άμφισσας - Δελφών πραγματοποιήθηκαν -1.272- περιπολίες, κατά τις οποίες ελέγχθηκαν -622- άτομα και -96- οχήματα, διενεργήθηκαν -27- προσαγωγές και -27- συλλήψεις ατόμων για διάφορα αδικήματα, ενώ βεβαιώθηκαν συνολικά -37- παραβάσεις (εκ των οποίων -7- σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και -30- της λοιπής νομοθεσίας). 

Πλέον των ανωτέρω, ως προς τα αποτελέσματα των διενεργούμενων εξορμήσεων, κατά το ίδιο ως άνω χρονικό διάστημα, αναφέρεται ότι συνολικά στην περιοχή αρμοδιότητας της Δ.Α. Φωκίδας πραγματοποιήθηκαν -210- εξορμήσεις, στο πλαίσιο των οποίων ελέγχθηκαν -5.960- άτομα και -5.312- οχήματα, διενεργήθηκαν -42- προσαγωγές και -32- συλλήψεις ατόμων για διάφορα αδικήματα, ενώ βεβαιώθηκαν συνολικά -1.118- παραβάσεις (εκ των οποίων -1.076- του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και -42- της λοιπής νομοθεσίας). Συγκεκριμένα στην περιοχή αρμοδιότητας του Α.Τ. Άμφισσας - Δελφών πραγματοποιήθηκαν -36- εξορμήσεις, κατά τις οποίες ελέγχθηκαν -1.240- άτομα και -983- οχήματα, διενεργήθηκαν -20- προσαγωγές και -20- συλλήψεις ατόμων για διάφορα αδικήματα, ενώ βεβαιώθηκαν συνολικά -226- παραβάσεις (εκ των οποίων -206- του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και -20- της λοιπής νομοθεσίας). 

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζεται ότι οι δράσεις των ως άνω Υπηρεσιών έχουν διαρκή χαρακτήρα, αξιολογούνται - επικαιροποιούνται σε τακτική βάση, αναλόγως των υφιστάμενων συνθηκών και θα συνεχιστούν συστηματικά και με αμείωτη ένταση, στην κατεύθυνση της διασφάλισης της νομιμότητας και της διαμόρφωσης του επιδιωκόμενου περιβάλλοντος ασφάλειας. 

Αναφορικά με τα διαλαμβανόμενα στην εν θέματι Αναφορά περιστατικά, που έλαβαν χώρα κατά τις 09-03-2021, 14-10-2021 και 07-12-2022, επισημαίνεται ότι σε έκαστο εξ αυτών αστυνομικές δυνάμεις του Α.Σ. Γραβιάς, κατόπιν σχετικών αναγγελιών συμβάντος στο Κέντρο R/T της Δ.Α. Φωκίδας, μετέβησαν στα υποδειχθέντα σημεία πυρκαγιάς, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς αποκλεισμό της περιοχής και λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα αστυνομικά μέτρα προς αποφυγή διακινδύνευσης ανθρώπινων ζωών και περιουσιών τρίτων προσώπων. Παράλληλα, από το Κέντρο R/T της Διεύθυνσης ενημερώθηκε, κατά περίπτωση, η αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία (Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πολυδρόσου), η οποία μετέβη άμεσα στα σημεία και προέβη στην κατάσβεση έκαστης πυρκαγιάς, ενώ επιλήφθηκε αντίστοιχων προανακρίσεων. 

Περαιτέρω, στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την 23-02-2023 μεταξύ του Διευθυντή της Δ.Α. Φωκίδας με αντιπροσωπεία της Τοπικής Κοινότητας Μαυρολιθαρίου, παρουσία τόσο του Προέδρου αυτής, όσο και του Δημάρχου του Δήμου Δελφών, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα αστυνόμευσης της περιοχής και προγραμματίστηκαν, για το σκοπό αυτό, αστυνομικές δράσεις που θα συντείνουν στην εμφανή αστυνόμευση και κατ’ επέκταση στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών. 

Ακολούθως, τονίζεται ότι η διασφάλιση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου απόδοσης των αστυνομικών Υπηρεσιών αποτελεί διαρκή επιδίωξη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας. 

Γνωρίζεται δε ότι η ουσιαστική αντιμετώπιση των αναφυόμενων ζητημάτων αστυνομικής φύσης, καθώς και η αναβάθμιση της ποιότητας αστυνόμευσης όλων των περιοχών, εξαρτάται από ένα συνολικό, συστηματικό και υπεύθυνο σχεδιασμό της οργανωτικής δομής των αστυνομικών Υπηρεσιών, ανά την επικράτεια, καθώς και από την ορθολογικότερη και αποδοτικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού. 

Πλέον αυτών, υπογραμμίζεται ότι η στρατηγική προτεραιότητα του Υπουργείου μας -μεταξύ άλλων- για την εκτεταμένη ψηφιοποίηση των παρεχόμενων εκ μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας υπηρεσιών, θα απελευθερώσει ένα σημαντικό κομμάτι του αστυνομικού προσωπικού από την εκτέλεση ξένων προς την αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας γραφειοκρατικών έργων, το οποίο θα διατεθεί για την ενίσχυση της αστυνόμευσης, με γνώμονα τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. 

Προς επίρρωση των προαναφερομένων, σχετικά τυγχάνουν τα από 08-02-2023, 01-11-2022 και 10-09-2022 Δελτία Τύπου του Υπουργείου μας (www.minocp.gov.gr). Τέλος, στο πλαίσιο της ουσιαστικής αποτίμησης της αποτελεσματικότητας των προκαθορισμένων μεταρρυθμίσεων, από το Υπουργείο και το Αρχηγείο επανεκτιμώνται οι ανάγκες όλων των περιφερειακών Υπηρεσιών του Σώματος και εκδηλώνονται, όπου αυτό απαιτείται, οι απαραίτητες τροποποιήσεις της οργανωτικής δομής ή/και η ανακατανομή των οργανικών θέσεων σε αυτές, πάντοτε προς το σκοπό της διασφάλισης του υψηλότερου δυνατού επιπέδου απόδοσής τους. 

Σημειώνεται ότι αξιολογείται, όχι μόνον η επίτευξη των στόχων, αλλά και η εν γένει εικόνα και λειτουργία των Υπηρεσιών, η απόδοση και η συμπεριφορά του προσωπικού και γενικά, όλες οι παράμετροι και οι παράγοντες που συντελούν στην αντικειμενική και πλήρη αξιολόγηση, αναφορικά με τη διοικητική λειτουργία, την επιχειρησιακή δράση και το βαθμό ανταπόκρισης κάθε Υπηρεσίας στις απαιτήσεις που συναρτώνται προς την εκπλήρωση της θεσμικής αποστολής της. 

O ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ




 

1 σχόλιο: