Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

"Ξαναφυτεύουμε τους καμένους Δελφικούς Ελαιώνες"

Η ομάδα του έργου «Ξαναφυτεύουμε τους Καμένους Δελφικούς Ελαιώνες» οργάνωσε την Πέμπτη 16 Μαρτίου και ώρα 6μμ στο Αμφιθέατρο τού Γεωπονικού Πανεπιστημίου ευρύτατη συγκέντρωση υπηρεσιακών παραγόντων, ....αγροτών που οι ελαιώνες τους πλήγηκαν από τίς πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού κι εκπροσώπων του τοπικού Τύπου. Πιο συγκεκριμένα παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Γεώργιος Δελμούζος, ο Βουλευτής του Νομού Ιωάννης Μπούγας, ο Δήμαρχος Δ. Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, η Πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού»  κα Ζωζώ Λιδωρίκη και ο Επίτιμος Πρόεδρος τού Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης που είναι και ο ιδρυτής και συντονιστής του έργου «Ξαναφυτεύουμε τους Καμένους Δελφικούς Ελαιώνες».

Ο Γιάννος Γραμματίδης, για λόγους ιστορικούς αλλά και ως παράδειγμα, αναφέρθηκε στο έργο «Ξαναφυτεύουμε τούς Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας» στα πλαίσια του οποίου η ομάδα του δώρισε 135,000 νέα ελαιόδεντρα σέ 1770 αγρότες της περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας που οι ελαιώνες τους πλήγηκαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού 2021 συμβάλλοντας έτσι στην μερική οικονομική τους ανακούφιση, στην αισθητική αναβάθμιση της ιστορικής περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Στη συνέχεια, πληροφόρησε τους παρόντες ότι, μετά από σχετική κυβερνητική πρόσκληση ανέλαβε να επαναλάβει το ίδιο έργο για την κατά το δυνατόν ενίσχυση των αγροτών της περιοχής της Άμφισσας ανέλυσε το έργο «Ξαναφυτεύουμε τούς Καμένους Δελφικούς Ελαιώνες» που οι ελαιώνες τους πλήγηκαν από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Ο κ. Γραμματίδης έδωσε λεπτομέρειες του έργου που συνοψίζονται στα εξής:
Α. Η ομάδα τού έργου, αποτελούμενη από γεωπόνους και διοικητικό προσωπικό, εγκατέστησε Γραφείο Συντονισμού που λειτουργεί καθημερινά σε αίθουσα του παλαιού Νοσοκομείου Άμφισσας που ευγενώς παραχώρησε στην ομάδα ο Δήμαρχος Δ.Δελφών. Τα στελέχη της ομάδας ανέλαβαν να επικοινωνήσουν με τους 419 αγρότες που δήλωσαν την ζημιά που υπέστησαν τόσο στον ΕΛΓΑ όσο και στην Περιφέρεια. Στα πλαίσια αυτής της επικοινωνίας επισκέφθηκαν μέχρι χθες 330 ελαιώνες για την διαπίστωση της ζημιάς τους ενώ οι επισκέψεις συνεχίζονται.
Β. Η ομάδα του έργου εντόπισε σε διάφορα φυτώρια και δέσμευσε ποσότητα 40,000 δενδρυλλίων ελιάς ποικιλίας Άμφισσας με σκοπό να τα διανείμει δωρεάν στους πληγέντες αγρότες στις δηλωθείσες από αυτούς ζημιωθείσες ποσότητες μαζί με το απαραίτητο για την φύτευση λίπασμα ενώ θα καλύψει και το κόστος του ποτίσματος για το ερχόμενο καλοκαίρι. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ομάδας τα δενδρύλλια αναμένεται να παραδοθούν στους αγρότες μέχρι τα μέσα Απριλίου 2023 και να φυτευτούν μέχρι τα μέσα Μαΐου 2023. Στο σημείο αυτό ο κ. Γραμματίδης πληροφόρησε ότι μαζί με τον Βουλευτή κ. Μπούγα προκάλεσαν την επέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά για την επίσπευση των αυτοψιών του ΕΛΓΑ έτσι ώστε αυτές να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου 2023 ανοίγοντας τον δρόμο τόσο για την εκρίζωση των καμένων ελιών και την φύτευση των νέων δενδρυλλίων όσο και για την καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων των πληγέντων αγροτών από το πρόγραμμα της Κρατικής Αρωγής.
Γ. Παράλληλα και μετά από επιπλέον αίτημα τόσο των τοπικών παραγόντων όσο και της κυβέρνησης, η ομάδα ανέλαβε να χρηματοδοτήσει και να υλοποιήσει την εκ βάθρων επισκευή τριών γεωτρήσεων τού ΤΟΕΒ που έχουν δραματικά βανδαλισθεί, την σύνδεσή τους με την ΔΕΗ και την εγκατάσταση σε αυτές συστημάτων ασφαλείας και πυρανίχνευσης. Το σχετικό έργο ανατέθηκε ήδη σε τοπικό εργολάβο και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε έναν περίπου μήνα.
Δ. Τέλος, η ομάδα ανέλαβε να χρηματοδοτήσει μία σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων 160 αγροτών της περιοχής πάνω σε καλλιεργητικές της ελιάς κάλλιστες πρακτικές και σε θέματα αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας που θα κάνουν μαζί η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ο ΕΛΓΟ Δήμητρα και η Τράπεζα Πειραιώς.
Ο Δήμαρχος Δ.Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, αφού εξήρε την πρωτοβουλία της ομάδας του έργου «Ξαναφυτεύουμε τούς Καμένους Δελφικούς Ελαιώνες» και προσωπικά του κ. Γραμματίδη, ενημέρωσε πως παρά το ότι ο Δήμος δεν έχει καμία θεσμική αρμοδιότητα, συμμετέχει σε όλες τις ομάδες εργασίας για την ανασυγκρότηση του Ελαιώνα έχοντας  καταθέσει τις προτάσεις του, συνδράμει το έργο της ομάδας του κ. Γραμματίδη με την παραχώρηση γραφείων και του νέου αμαξοστασίου για τη διανομή των δενδρυλίων, ενώ ευχαρίστησε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την ενεργή συμμετοχή του.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δελμούζος τόνισε την στήριξη της Περιφέρειας τόσο για το έργο «Ξαναφυτεύουμε τούς Καμένους Δελφικούς Ελαιώνες» όσο και για το ευρύτερο έργο της αναβάθμισης και της ορθολογικότερης διαχείρισης του Ελαιώνα Άμφισσας.
Ο Βουλευτής Γιάννης Μπούγας αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που έχει ήδη ολοκληρωθεί και που προβλέπει την σύσταση Φορέα Διαχείρισης τού Ελαιώνα Άμφισσας πού αποτελεί χρόνιο αίτημα της περιοχής και που θα συμβάλλει στην πολυεπίπεδη αναβάθμιση και ανάπτυξη του Ελαιώνα και στην ορθολογικότερη διαχείρισή του και που αναμένεται να αποτελέσει πιλοτικό προηγούμενο για την σύσταση ανάλογων φορέων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Η Πρόεδρος των «Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού» πού συμμετέχει στην ομάδα του έργου «Ξαναφυτεύουμε τούς Καμένους Δελφικούς Ελαιώνες», αφού με την σειρά της εξήρε την πρωτοβουλία του ιδρυτή του έργου Γιάννου Γραμματίδη τόνισε την πολιτιστική του σημασία για την ιστορική Δελφική περιοχή.
Τέλος, ο κ. Γραμματίδης ευχαρίστησε την ΔΕΗ, και ιδιαίτερα  τον Πρόεδρό της κ. Γιώργο Στάση που από την πρώτη στιγμή ευαισθητοποιήθηκε για την στήριξη του έργου ως Μέγας Χορηγός του, όπως και άλλους χορηγούς που στηρίζουν την πολυεπίπεδη ανάπτυξή του.


Σημείωση:
Για περισσότερες πληροφορίες: Γιάννος Γραμματίδης, y.gramatidis@bahagram.com, τηλ: 210 3318170, 6974 808 375

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου