Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Και άλλη μια « Βόμβα » στα χέρια του βουλευτή κ. Μπούγα - του Νίκου Δρόλαπα

Πολεμικό υλικό του Β΄Π.Π. εντοπίσθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας, στο χώρο ανέγερσης του Ειδικού Σχολείου. Γίνεται εκτίμηση κινδύνου. Ειδοποιήθηκαν οι γονείς να παραλάβουν άμεσα τους μικρούς μαθητές. Ο χώρος φρουρείται. ....

του Νίκου Δρόλαπα

     Παρά τις ακατάπαυστες ερωτήσεις δεν παρασχέθηκαν πληροφορίες για την επικινδυνότητα της κατάστασης και το εύρος της ζώνης υψηλού κινδύνου των πολιτών και των πέριξ κατοικιών και εγκαταστάσεων. Η ανησυχία προήλθε από την ειδοποίηση που έλαβαν οι γονείς των μαθητών για την άμεση απομάκρυνση των παιδιών τους από το Σχολείο. 

     Όλα ξεκίνησαν από την επιλογή του κ. Μπούγα να ικανοποιήσει την επιθυμία της κας συζύγου του για τη κατασκευή του Ειδικού Σχολείου Άμφισσας στον προαύλιο χώρο του κηρυγμένου με ΦΕΚ ως διατηρητέου του κτιρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας, το οποίο αποτελεί μέρος του μεγάλου Κληροδοτήματος του αείμνηστου Ευεργέτου της πόλεως Αμφίσσης Πέτρου Μαρκίδη.

     Τεχνηέντως, παρέβλεψαν την αγορά του πανάκριβου οικοπέδου πλησίον των εργατικών κατοικιών στη περιφερειακή οδό για την ανέγερση και των δύο Ειδικών Σχολείων της πόλης ( για παιδιά ηλικίας Δημοτικού το ένα και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για παιδιά ηλικίας Γυμνασίου το άλλο ), ως και τη προσφερθείσα έκταση διπλανού οικοπέδου.  

     Από τη πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η αποτυχημένη, όπως αποδεικνύεται, επιλογή του κ. Μπούγα και της συζύγου του, είχαμε δημόσια εκφράσει τις εκτιμήσεις μας για την Πολιτισμική, Ιστορική, Κτιριολογική και Λειτουργική υποβάθμιση του χώρου του 1ου Δημοτικού Σχολείου.  

     Προκειμένου δε να παρασύρουν και τον τέως Περιφερειάρχη κ. Μπακογιάννη στην έγκριση του έργου παρουσίασαν έναν ασθενικό προϋπολογισμό των 800.000 ευρώ, ενώ ήταν προφανές ότι το κόστος θα προσέγγιζε, όπως και τελικά υπολογίσθηκε, το 1,5 εκατ.  ευρώ και το οποίο θέσαμε υπόψη του τ. Περιφερειάρχη, ο οποίος, δεν θέλησε να χαλάσει το χατίρι του βουλευτή και αρκέσθηκε μόνο να καλέσει  τους μελετητές να μεταφέρουν το νέο κτίριο προς την άκρη,  για να κρύβει λιγότερο τη πρόσοψη του διατηρητέου κτιρίου.

     Το υπό κατασκευή κτίριο, όχι μόνο δεν ταιριάζει, δεν …δένει με το παραδοσιακό κτίριο, αλλά, δεν είναι καν συμβατό με αυτό, με συνέπεια να επιβαρύνεται και αισθητικά ο χώρος των Σχολείων, παλαιού και νέου. 

     Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης, γίνονται καθημερινά μάρτυρες των οχυρωματικών έργων που στοιχειώνουν για δύο χρόνια το εμβληματικό Σχολείο και τις ατέλειωτες χωματουργικές εργασίες και τους κινδύνους που περικλείουν.

     Θα ήταν παράλειψή μας να μην εξάρουμε την αγαστή συνεργασία, σε αυτό το ανείπωτο για τον τόπο μας τερατούργημα, προσφέροντας τις…καλές τους υπηρεσίες στον κ. Μπούγα, τόσον του τ. Δημάρχου Δελφών κ. Αθ. Παναγιωτόπουλου, πολιτικού συνεταίρου του κ. βουλευτ, όσον  και της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων  Δελφών κας Νάνσυ Ψάλτη, η οποία, όχι μόνο υπεραμύνθηκε της υποβάθμισης του διατηρητέου κτιρίου, αλλά επέδειξε ιδιαίτερη επιμέλεια και φροντίδα για τα ευρήματα των ερευνητικών εκσκαφών … δια της απομακρύνσεώς των από το χώρο, που άριστα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα υποδαπέδιο ορατό μουσείο αφιερωμένο στους μικρούς μαθητές και στις δεκάδες χιλιάδες άλλους που πέρασαν από το Σχολείο αυτό και σήμερα αναζητούν τις αναμνήσεις τους μέσα από τη κακοποίηση του… αυτονόητου.

     Αναμένοντας τις εξελίξεις από τις ελεγχόμενες εκρήξεις των πολεμικών ευρημάτων, διερωτώμεθα μήπως ήρθε η ώρα της ματαίωσης του επιζήμιου αυτού έργου.- 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου