Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Εντυπωσιακή η θεατρική παρουσίαση του ποιητικού έργου της Φωτεινής Φύκα


 Με εντυπωσιακό και θεατρικό τρόπο πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των ποιητικών συλλογών "Χρονικό εραστών" και "Ο μύθος της ανεύρετης ερωμένης" της Φωτεινής Φύκα στις 23-12-2022.... στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων που διοργάνωσαν ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και οι Χρόνος Εκδόσεις. Ο Όμιλος στηρίζει τα νέα μέλη του, τους νέους δημιουργούς και δίνει βήμα να αναδείξουν το λογοτεχνικό τους έργο τους. Αξιόλογες είναι  οι ποιητικές της συλλογές, με έντονο το λυρικό στοιχείο. Στίχοι με ευαισθησία, πλούσια συναισθήματα και θεατρικότητα . 



   Την παρουσίαση του ποιητικού έργου της Φωτεινής Φύκα απέδωσαν με εκφραστικό τρόπο οι : Ελένη Ακρίβου, Φρίντα Αποστολοπούλου, Βίβιαν Ευθυμίου, Νανά Κουτσονίκα, Μένια  Μπακάρα, Βασιλική Νικοπούλου, Μαριάννα Οικονόμου, Ιουλιέττα  Παπαλέξη και Φωτεινή Φύκα, που στηρίχθηκε στον δοκιμιακό λόγο του λογοτέχνη  και ιδρυτικού μέλους του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων Δημήτρη Φαφούτη , ο οποίος  αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής : «[…]Το ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΡΑΣΤΏΝ της Φωτεινής Φύκα είναι μια Ποίηση συναρπαστική. Αυτά τα «σημεία στίξης» της, πόσο τα μελετήσαμε από παιδιά, πόσο όμορφα τα πλέξαμε όταν μας συνέπαιρνε η φωνή των ωραίων κατακτήσεων ή μας έφραζαν το δρόμο τα αδιέξοδα του Έρωτα. Τα ερωτικά της σημεία στίξης με ταξιδεύουν απ’ την πρωτόπλαστη επαφή με τον Έρωτα, ως τη συνετό καιρό των σημερινών μας ημερών. 


Σπάνια διαβάζουμε τέτοια ποίηση τον τελευταίο καιρό. Με γεμίζει με την ηδονή της σκέψης και τα ακριβά μαλάματα της γραφής και της ψυχής της. Διαβάζοντας μας δένει τα χέρια. Μόνο το Θαυμαστικό θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε, μόνον αυτό. Κι ας απατήσουμε την μόνιμη αγαπητικιά μας, την Περισπωμένη.

Δεν έχει συντακτικό η Ποίηση και η Ζωή, μονάχα άναρχους φθόγγους που μας πλάθουν κι ύστερα μας αποτελειώνουν. Άφωνα και βρεγμένα σημεία στίξης, μοιάζουν απόπειρες που απλώνονται στα περιθώρια για τις καινούργιες αταξίες. Η σκληράδα των συμφώνων, το χάδι των φωνηέντων!! Τα αγκαλιάζει η Φωτεινή Φύκα και συνθέτει την τρυφερή της Ποίηση.

[…]Ο μύθος της ανεύρετης ερωμένης. Οι συναρπαστικές ραψωδίες της Φωτεινής Φύκα μοιάζουν μικρό έπος αγωνίας της ψυχής, σε κάθε απόπειρα πολιορκίας στην Τροία του έρωτα. Ετούτον τον τρυφερό, τον αδίσταχτο, τον απελπισμένο, τον ανερμήνευτο, τον ανεκπλήρωτο, τον καταποντισμένο στο σκοτεινό πηγάδι της ανθρώπινης ψυχής. Αυτά που καταδυναστεύουν τη ζωή μας στην πορεία προς τον έρωτα. Πριν τον έρωτα, κατά τη θητεία του και όταν αυτός γίνεται μνήμη. […] Μύθοι, μύθοι, μύθοι… Το γύρεμα της ανεύρετης ερωμένης πάντα μέσα από αταίριαστες χειρονομίες, μέσα από στερήσεις και κακουχίες, με τις τραγικές παραμορφώσεις, αλλά πάντα με το απείραχτο φως της ψυχής. Δύσκολο "λογισμικό" ο έρωτας και η αγάπη. Απαιτεί συνεχώς την αναβάθμισή του. Κάποτε όμως σμίγουν και οδηγούν στην ευτυχία.»                          

   Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους : Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων κ. Γιώργος Κυροδήμος, ο Πρόεδρος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων κ. Κώστας Τσιαλαφούτας, οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Λαμιέων κ. Παναγιώτης Φώσκολος και κ. Δημήτριος Μπεσλεμές, η Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων κ. Βίβιαν Αργύρη , η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κ. Ευμορφία Ρουποτιά και ο ζωγράφος κ. Τσαούσης, πίνακας του  οποίου κοσμεί το εξώφυλλο της ποιητικής συλλογής «Ο μύθος της ανεύρετης ερωμένης».

Συγχαρητήρια  στην ποιήτρια και σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης.

Επιμέλεια : Κώστας  Τσιαλαφούτας











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου