Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Δελτίο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Στερεάς Ελλάδας για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου


 Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΠΕΙΡΩΣΗ έφερε εκτός ημερήσιας διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας το θέμα ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ που ταλανίζει τους κατοίκους των χωριών  Αμυγδαλιά, Ερατεινή, Μηλιά, Μακρινή,.... Σώταινα και Πάνορμος του Δήμου Δωρίδας Το αίτημα της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ έγινε ΟΜΟΦΩΝΑ αποδεκτό από το Περιφερειακό συμβούλιο και το θέμα με την παρουσία και τοποθέτηση εκπροσώπων των κατοίκων των χωριών συζητήθηκε εκτενώς. Μετά το πέρας  της συζήτησης η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ έθεσε προς ψήφιση τα παρακάτω αιτήματα με τη μορφή ψηφίσματος:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας αποφασίζει: 

1. Να εκφράσει την συμπαράσταση στον αγώνα των κατοίκων ενάντια στις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Μονής Κουτσουριώτισσας και να τους παράσχει κάθε πολιτική και νομική στήριξη ώστε να σταματήσουν οι διεκδικήσεις της μονής απέναντι σε κατοίκους της περιοχής.

2. Να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής που παρέχουν ιδιαίτερες εξυπηρετήσεις στην μονή.

Κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ με 16 ψήφους ΥΠΕΡ και 24 ΛΕΥΚΑ να στηρίξει τον αγώνα των κατοίκων. 


Αναλυτικά παρατίθεται το αίτημα της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ:

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ

Την δικαιολογημένη ανησυχία και αγανάκτηση των κατοίκων των χωριών Αμυγδαλιά, Ερατεινή, Μηλιά, Μακρινή, Σώταινα και Πάνορμος του Δήμου Δωρίδας, έχει προκαλέσει η κίνηση της Μονής Παναγίας Κουτσουριώτισσας να δεσμεύσει πάνω από 30.000 στρέμματα αγροτεμαχίων, οικοπέδων και δάσους μέσω του Κτηματολογίου. 

Εντελώς ξαφνικά, το 2021, επικαλούμενη τίτλους προηγούμενων αιώνων, η Μονή έρχεται να διεκδικήσει δημόσια και κοινοτική γη, εκτάσεις μικροϊδιοκτητών. 

Δυστυχώς 200 χρόνια μετά την επανάσταση του ‘21, όλες οι κυβερνήσεις του αστικού κράτους συνεχίζουν να αναγνωρίζουν χοτζέτια, φιρμάνια, χρυσόβουλα και της Βαλιδέ Χανούμ τις δωρεές στα μοναστήρια.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη πολιτική πρακτική, που υποχρεώνει το λαό, που ζει στην περιοχή αυτή, σε δικαστικές διαμάχες με έξοδα και ταλαιπωρία, με αμφίβολη κατάληξη, για κτήματα που εργάζεται και καλλιεργεί πάππου προς πάππου, πολλές δεκαετίες τώρα. 

Το θέμα δεν είναι νομικό, είναι πολιτικό. Είναι πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης και του κράτους να παρέμβει, πριν η κατάσταση οξυνθεί περισσότερο και με νομοθετικές πρωτοβουλίες να προστατέψει τις δημόσιες και κοινοτικές εκτάσεις αλλά και τους μικροϊδιοκτήτες της περιοχής από τις εξοργιστικές διεκδικήσεις της Μονής.

Σε αυτό το κλίμα, η Περιφερειακή Αρχή δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμένει απλός θεατής…. Δεν μπορεί να το νομιμοποιεί και να παρέχει εξυπηρετήσεις στο μοναστήρι, που εμφανίζεται ιδιαίτερα επιθετικό διεκδικώντας περιουσιακά στοιχεία ανθρώπων του μόχθου, ως νέος τσιφλικάς.

Θεωρούμε πολιτικά απαράδεκτες τις αποφάσεις που πήρατε για την επισκευή της αποχέτευσης και την διαμόρφωση του προαυλίου χώρου του μοναστηριού, διαθέτοντας χρήματα της Περιφέρειας….. Αν και γνωρίζατε τα προβλήματα που δημιουργεί το μοναστήρι  στην κοινωνία της περιοχής.

Με αυτή την πολιτική λογική ζητάμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο :

  • Να ασκήσει κάθε πίεση πολιτική και νομική για να σταματήσουν οι διεκδικήσεις της μονής απέναντι σε κατοίκους της περιοχής.

  • Να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής που  παρέχουν ιδιαίτερες εξυπηρετήσεις στην μονή.

Σας αποστέλλουμε  σχετικό αίτημα 506 ενδιαφερομένων κατοίκων.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΛΙΑΝΑ

ΧΡΟΝΑΣ ΤΑΣΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου