Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Η ¨φωνή του Πολυτεχνείου¨ και ο άνθρωπος που έγραψε τα συνθήματα στην Πύλη του, ¨συναντώνται¨ στο Δίστομο!

Η  γνωστή <<φωνή του ραδιοσταθμού του Πολυτεχνείου>> Δημήτρης Παπαχρήστος  και ο φοιτητης της Σχολής Καλων Τεχνών Γιάννης Κα΄ί'λης που έγραψε τα συνθήματα στην Πύλη που γκρέμισε το τανκ , <<συναντώνται >> την Κυριακη το μεσημέρι (12 μ.) στο Δίστομο, στο Μουσειο Θυμάτων Ναζισμού!.....

     Ο πρώτος, ανταποκρινόμενος σε προσκληση των συνδιοργανωτών - Δήμος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας και  Νομαρχιακό Τμήμα Βοιωτίας της ΑΔΕΔΥ - .  θα βρεθει στην μαρτυρική και ιστορική κωμόπολη της Βοιωτίας για να μιλήσει  σε εκδήλωση για την σημασια της εξεγερσης του Πολυτεχνείου και τις παρακαταθήκες της σημερα,  Ο δευτερος, ο Διστομίτης φοιτητής της Σχολής Καλων Τεχνών Γιάννης Καϊλης, που ο φάκελός του στην Ασφαλεια  αναφέρει ότι <<καθ ΄όλην την διάρκεια των επεισοδίων ΕΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣΕΝ εις την αναγραφήν συνθημάτων και εσχεδίασε το πανώ ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ >>, θα  ειναι εκει μόνο με την δικη του παρακαταθήκη  -  καθως όργανα της  χουντας τον δολοφόνησαν λιγους μηνες μετα το Πολυτεχνείο...

Για τον Γιαννη, θα μιλήσει η αρχαιολόγος και Συντονίστρια του Μουσειου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου  Αμαλία Παπαϊωάννου- σε μια εκδήλωση που συντονίζει ο πολιτικος συντάκτης Λουκάς Δημάκας.

Η δολοφονια του Γιαννη Κα'ί'λη

Ας θυμηθουμε λιγο την ιστορία του : Ο Γιάννης Καϊλης,, που τελείωσε το Λύκειο Διστόμου, μπήκε το 1970 στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Πήρε ενεργά μέρος στον αγώνα κατά της Δικτατορίας. Πρωτοστάτησε στην εξέγερση του Νοέμβρη το 1973 και μάλιστα από το πινέλο του γράφτηκαν τα συνθήματα ΕΞΩ ΑΙ ΗΠΑ και ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ στις κολώνες της πύλης του Πολυτεχνείου, πρωτομάστορας στα σχέδια και στα πανό που είχαν αναρτηθεί στα κάγκελα του Πολυτεχνείου με τα συνθήματα ‘’Έξω οι Αμερικάνοι’’ όπως και σε πολλά από τα αντιχουντικά σκίτσα που κυκλοφορούσαν από χέρι σε χέρι μέσα από τα κάγκελα του Πολυτεχνείου.

Μετά την εισβολή του τανκ ο 24χρονος φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών καταζητούνταν από τη χούντα, είχε εξαφανιστεί επί μέρες. Τον Φεβρουάριο του 1974 βρέθηκε το άψυχο σώμα του πεταμένο σ’ έναν σωρό αμμοχάλικο μιας οικοδομής, στην οδό Βαλτετσίου, στα Εξάρχεια, δολοφονημένος από τις μυστικές υπηρεσίες της χούντας του Ιωαννίδη- αφού πρώτα βασανίστηκε βάναυσα.Κηδεύτηκε στο Δίστομο Καθαρή Δευτέρα 22 του Φλεβάρη του 1974.Οι ασφαλίτες προσπάθησαν να επιβάλλουν στους συγγενείς του νεκρού να μη θρηνήσουν.

Για να πουν ύστερα οι φασίστες της χούντας ότι δήθεν αυτοκτόνησε. Έπεσε, έλεγαν οι ψιθυροι, από οικοδομή!. Και ας ηταν ήταν ταλιαρισμένα τα δάχτυλα του, τα πόδια του. Το κεφάλι του πίσω ανοιχτό. Βγάλανε εφημερίδες απ’ το κεφάλι πίσω.

Και έλεγαν τρεις μέρες ύστερα στις εφημερίδες, τις λογοκριμένες ‘’αυτοκτόνησε ’’.

Χρειάστηκε, ένα χρόνο μετά το θάνατο του Γιάννη Κα'ί'λη,να γίνει εκταφή της σορού του, με πρωτοβουλία της αγωνίστριας Δικηγόρου Φιλάνθης Ψυρρή, που όλο αυτό το διάστημα έκανε σκληρό αγώνα, με πίστη και πεποίθηση, ότι ο Γιάννης είχε βασανιστεί και ειχε δολοφονηθει. 

Ο Γιάννης Κα'ί'λης έχει αναγνωριστεί από την Πολιτεία ως θύμα της δικτατορίας των συνταγματαρχών- εχει ασκηθει διωξη κατ' αγνώστων..

Έργα του - ηταν εξαιρετικος ζωγράφος - υπάρχουν και στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Δημαρχειο στο Διστομο, στην οικογενεια του και σε φίλους του. Εχουν γινει εκθεσεις εργων του από την Σχολή του, απο τον Συλλογο Διστομιτων Αθηνας, απο την αντιφασιστικη Κινηση Διστομου και το 2017 τον Πολτισμικό Συλλογο Διστομου μαζί με τον Συλλογο Γυναικων Λιβαδειας - την τελευταια, που ηταν και η μεγαλύτερη, την επισκεφθηκαν πάνω από 700 μαθητες της Λιβαδειας. 

Στο Διστομο έχει δοθεί το όνομά του στον δρόμο που οδηγεί στο Μαυσωλείο των Θυμάτων της Σφαγής της 10ης Ιουνίου 1944.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου