Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Εγκαίνια έκθεσης «Σπύρος Βασιλείου: από τα Γαλαξειδιώτικα Καράβια στα χρόνια της Κατοχής»

Με μεγάλη επιτυχία, παρουσία πλήθους κόσμου, έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «Σπύρος Βασιλείου: από τα Γαλαξειδιώτικα Καράβια στα χρόνια της Κατοχής» που πραγματοποίησε ο Δήμος Δελφών σε συνεργασία με το Δίκτυο Δελφών, την Παρασκευή 26 Αυγούστου, στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου. .....

Η επιστημονική σύμβουλος του Ναυτικού και Ιστορικού Μουσείου Γαλαξειδίου, καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, παρουσίασε το έργο του ομιλητή Δημήτρη Παυλόπουλου, καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης του ιδίου Τμήματος, και αναφέρθηκε στο ιστορικό οργάνωσης της έκθεσης «Σπύρος Βασιλείου: από τα Γαλαξειδιώτικα Καράβια στα χρόνια της Κατοχής», που προέρχονται από δανεισμό εκ μέρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα και ιδιωτών συλλεκτών.

Εν συνεχεία, ο Καθηγητής Δημήτρης Παυλόπουλος στην ομιλία του με τίτλο «Η γενέθλια του Σπύρου Βασιλείου θάλασσα», παρουσίασε μετά τριάντα σχεδόν χρόνια στη γενέτειρά του την καλλιτεχνική δημιουργία του Γαλαξειδιώτη εικαστικού καλλιτέχνη. Αναδείχθηκε η πρώτη περίοδός της, η δεκαετία του 1920, και το διάστημά της έως τη δεκαετία του 1940, μέσα από εικόνες έργων της έκθεσης, πλαισιωμένες και από άλλα σχετικά τεκμήρια.

Τόσο η έκθεση όσο και η ομιλία επανασυνέδεσαν τον Σπύρο Βασιλείου με τη γενέθλιά του θάλασσα. Ας σημειωθεί ότι ήταν εκείνος που έστησε την πρώτη έκθεση στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείου Γαλαξειδίου το 1962, στο οποίο ήταν εκτεθειμένα έργα του.

Στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας κ. Γεώργιος Δελμούζος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών και Πρόεδρος του Δικτύου Δελφών κ. Νικόλαος Κατσικούλης, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Γαλαξειδίου κ. Ευθύμιος Γρίβας, ο Πρόεδρος Κοινότητας Γαλαξειδίου και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Γαλαξειδίου κ. Σπυρίδων Μπαρλιακός, ο Πρόεδρος Κοινότητας Αγίων Πάντων κ. Ευθύμιος Κατσικώστας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πεντεορίων κ. Μάρκος Παπαπολίτης, πρόεδροι και μέλη Συλλόγων και Φορέων του Γαλαξειδίου, πολίτες και επισκέπτες του Γαλαξειδίου.


Διάρκεια έκθεσης: 26 Αυγούστου - 30 Οκτωβρίου 2022


Πληροφορίες: Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου

  Τηλ. 2265041795

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου