Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

«Κβο βάντις Άιντα;» της Τζασμίλα Ζμπάνιτς (2021) στην Ιτέα

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ

Τετάρτη 31/8 και Παρασκευή 2/9 στις 9 μμ

«Κβο βάντις Άιντα;» της Τζασμίλα Ζμπάνιτς (2021)

Την Τετάρτη θα προλογίσει την ταινία ο Χρήστος Μεράντζας, καθηγητής Παν/μίου Πάτρας....

Μια συνταρακτική αντιπολεμική ταινία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα

Το trailer της ταινίας: https://www.youtube.com/watch?v=QxNyt7juBIY

ΒΡΑΒΕΙΑ: Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας, Σκηνοθεσίας για την Γιασμίλα Ζμπάνιτς και Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας για την Γιάσνα Τζούρισιτς στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου – European Film Awards. Βραβείο LUX

Βραβείο Κοινού και Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Les Arcs

 Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ. 

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στα Διεθνή Φεστιβάλ Göteborg, Miami, Antalya, El Gouna, Arras, Vilnius, Sofia, Fribourg 

Υποψήφια για Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας

ΥΠΟΘΕΣΗ

Το καλοκαίρι του 1995, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Σρεμπρένιτσα στη Βοσνία η Άιντα εργάζεται ως διερμηνέας για τις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκονται στην περιοχή για τη διατήρηση της ειρήνης. Καθώς ο κλοιός πολιορκίας της πόλης σφίγγει, η Άιντα θα πρέπει να πάρει αποφάσεις ζωής και θανάτου για τον εαυτό της και την οικογένειά της. Καθόλου τυχαία ο τίτλος παραπέμπει στο περίφημο δίλημμα του Απόστολου Πέτρου όταν εγκατέλειπε τη Ρώμη κατά τη διάρκεια των χριστιανικών διωγμών.

Η σκηνοθέτης με οδηγό την σπαρακτική ερμηνεία της Γιάσνα Τζούρισιτς ξετυλίγει με δραματική ακρίβεια το χρονικό ενός προμελετημένου εγκλήματος όπου  το προσωπικό δράμα συμπλέκεται τραγικά με τον μεγάλο καμβά της Ιστορίας σε ένα από τα κορυφαία πολιτικά δράματα του παγκόσμιου κινηματογράφου.

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

«Βαθιά συναρπαστική και σπαρακτική. Μια εντελώς πειστική ερμηνεία, ένα μείγμα τόλμης, αξιοπρέπειας και αλάνθαστου μητρικού ενστίκτου, από την Σέρβα ηθοποιό Γιάσνα Τζούρισιτς.» Variety

«Μια σπουδαία σπαρακτική ιστορική ταινία που είναι αδύνατο να ξεχάσεις» Hollywood Reporter

Θοδ. Κουτσογιαννόπουλος, LIFO: «Χωρίς διάθεση αναθεώρησης της Ιστορίας, το «Κβο Βάντις, Αΐντα;» είναι ένα συναρπαστικό ανθρώπινο δράμα εξαιρετικής κινηματογράφησης και πανίσχυρης ερμηνείας από την Γιάσνα Τζούρισιτς.»

Θοδωρής Δημητρόπουλος, news247.gr: «Μια ματιά στην φρίκη του πολέμου από μια διπλή οπτική (και από το επίπεδο του άμαχου πληθυσμού αλλά και από το επίπεδο του εξωτερικού παρατηρητή), αλλά και ένα άκρως προσωπικό θρίλερ μέσα στα γρανάζια μιας απάνθρωπης γραφειοκρατίας.»

Ζουμπουλάκης Γιάννης, Το Βήμα: «Η ταινία της Ζμπάνιτς σε συνεπαίρνει σχεδόν εθιστικά, κυρίως σε ότι αφορά τις σκηνές πλήθους τις οποίες διαχειρίζεται με αποστομωτική ακρίβεια. Στήνει με προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια αυτό το θέατρο του παραλόγου όπου η ανθρώπινη ζωή μοιάζει δίχως καμία αξία, απόρροια της φρικωδίας ενός ακατανόητου πολέμου.»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου