Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και Βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Οικονόμου


Υπόθεση της Πάτρας


Θέλω να ξεκινήσω από τις εξελίξεις στην υπόθεση της Πάτρας. Το συναισθηματικό και ηθικό φορτίο του γεγονότος αυτού υπερβαίνει το προσωπικό όριο αντοχής των περισσοτέρων από εμάς, για να μην πω όλων μας. Δεν υπάρχουν λόγια  να εκφραστεί η οδύνη και χρειάζεται βαθιά περίσκεψη και περισυλλογή. ....

Τα όργανα του Κράτους με σοβαρότητα, συνέπεια και μεθοδικότητα κατά το λόγο των αρμοδιοτήτων τους, κάνουν ότι μπορούν, ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση  ώστε να προχωρήσει η διερεύνηση και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η Ελληνική Αστυνομία κάνοντας εξαιρετική δουλειά και στην υπόθεση αυτή, συνδράμει την ελληνική Δικαιοσύνη. Χρειάζεται ψυχραιμία, σύνεση και εμπιστοσύνη στις Αρχές, ώστε να διαλευκανθούν τα γεγονότα από τα αρμόδια όργανα.

Ομαλή η ροή της αγοράς και η λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας 


Στην χώρα μας εξετάζουμε συνεχώς σχέδια αντίδρασης και ανταπόκρισης σε σχέση με την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο σε περίπτωση διακοπής της ροής από τη Ρωσία. Η Ελλάδα, σε όλες τις τελευταίες κρίσεις, δεν βρέθηκε ποτέ πίσω από τις εξελίξεις και τα διεθνή δεδομένα και αυτό θα εξακολουθήσει να κάνει όσο διαρκεί η κρίση. 


Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκας, συγκάλεσε χθες έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου, προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια διασφάλισης του ομαλού ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, σε περίπτωση ρωσικής κλιμάκωσης. Αποφασίστηκε συγκεκριμένα: 


-Έως την Παρασκευή ο ΔΕΣΦΑ θα υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους-οφέλους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.


-Έως την Τρίτη ο Διαχειριστής θα ενημερώσει για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική SΝΑΜ και τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.


-Ο ΔΕΣΦΑ θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που ενδεχομένως χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. 


-Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.


-Έως την Τρίτη η Δ.Ε.Η. θα καταθέσει το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων. 


Παράλληλα, εξετάζονται, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενδεχόμενα προβλήματα σε ό,τι αφορά στην προμήθεια συγκεκριμένων αγαθών, τα οποία πολλές χώρες προμηθεύονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Στη χώρα μας τέτοιος κίνδυνος, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει. Το ζήτημα -όπως γνωρίζετε- απασχόλησε ευρεία διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Επιβεβαιώθηκε η ομαλή ροή της αγοράς και της λειτουργίας των παραγόντων  της εφοδιαστικής αλυσίδας,  καθώς και η απόλυτη επάρκεια αγαθών.


Αποφασίστηκε, παράλληλα, η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και φαινομένων αισχροκέρδειας, σε περίπτωση δημιουργίας τεχνητής έλλειψης,  ενόψει μάλιστα και της πασχαλινής αγοράς. Υπογραμμίστηκε, επίσης, ότι ο  πρωτογενής τομέας θα συνεχίσει να έχει την απόλυτη στήριξη της Κυβέρνησής μας, καθώς αφενός επηρεάζεται άμεσα από την ενεργειακή κρίση και  αφετέρου αποτελεί έναν πολύ ευαίσθητο πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.  


Στήριξη της κοινωνίας


Είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει -και θα συνεχίζει για όσο χρειαστεί- τη στήριξη της κοινωνίας, και ιδίως των πιο ευπαθών συμπολιτών μας, για να μειώσουμε όσο είναι δυνατόν το βάρος των ανατιμήσεων. Εξαντλούμε κάθε ευκαιρία και δημιουργούμε συνεχώς νέες δυνατότητες για την υπεράσπιση της κοινωνίας. 


Για το σκοπό αυτό ψηφίστηκε χθες -σε συνέχεια των σχετικών εξαγγελιών του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη- τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την οποία αποσαφηνίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση -έως τις 21 Απριλίου- έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους τους ανασφάλιστους υπερήλικες, καθώς και στους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Επιδόματος Παιδιού. Το συνολικό ύψος της παρέμβασης εκτιμάται στα 324 εκατ. ευρώ και αφορά σε 1,7 εκατομμύρια δικαιούχους, περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη. Η Κυβέρνησή μας στηρίζει την κοινωνία έμπρακτα και ανυποχώρητα, με πράξεις και με έργα. 


Για την Κυβέρνηση, όπως άλλωστε και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, ο μεγάλος μας αντίπαλος είναι η ακρίβεια. Και μαζί με τη συνεχή προσπάθεια για τη στήριξη των ανθρώπων με στόχο τον μετριασμό των συνεπειών των ανατιμήσεων, οφείλουμε να αποδομούμε και τους μύθους που καλλιεργούνται, είτε από αδυναμία κατανόησης του διεθνούς περιβάλλοντος είτε σκόπιμα με εσκεμμένη διάθεση εξαπάτησης των πολιτών. 


Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη. Και οι συνέπειες αυτές προκαλούν μεγάλες δυσκολίες στη ζωή των ανθρώπων. Δυσκολίες που αποτυπώνονται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου, στις τιμές καυσίμων και των καταναλωτικών αγαθών. Απέναντι σ’ αυτό  η Κυβέρνηση  έκανε και θα εξακολουθεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν. Αξιοποιεί κάθε εργαλείο, αξιοποιεί κάθε γόνιμη πρόταση, κάθε εφαρμόσιμη ιδέα, χωρίς όμως να λέει ψέματα στους πολίτες και χωρίς φυσικά να βάζει σε κίνδυνο τη πορεία και την προοπτική της χώρας. 


Στον αντίποδα της προσπάθειας αυτής υπάρχει μια προσέγγιση που κατασκευάζει ψεύδη, που διακινεί μύθους, που υπόσχεται ότι θα βγάλει λαγούς από το καπέλο. Τουλάχιστον σ’ αυτό ο κ. Τσίπρας παραμένει συνεπής. Αλλά και μετά το ναυάγιο του 2015 η ελληνική κοινωνία είναι πολύ καλά υποψιασμένη. 

Πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο

 

Η Κυβέρνησή μας συνεχίζει την εφαρμογή των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει απέναντι στους πιο ευπαθείς συμπολίτες μας.  Όπως γνωρίζετε, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων αυτών, θεσμοθετήθηκε το πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με στόχο να ενισχυθεί η ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους. Το πρόγραμμα μπαίνει σε άμεση εφαρμογή, καθώς δημοσιεύτηκε χθες η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή ατόμων με αναπηρία στην πρώτη φάση του πιλοτικού προγράμματος. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους ψηφιακά στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα από τις 14 Απριλίου έως τις 15 Μαΐου. 


Σημειώνεται ότι για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος εξασφαλίστηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας χρηματοδότηση 42 εκατ. ευρώ, ενώ για την καθολική εφαρμογή του προγράμματος σε όλη την Επικράτεια έχουν εξασφαλιστεί -μέσω του ΕΣΠΑ- 320 εκατ. ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Παράλληλα, δρομολογείται και η εφαρμογή του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς» για την στήριξη της οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Αφορά στην κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και ιδιαίτερα των μητέρων για τη χρήση πιστοποιημένων υπηρεσιών φροντίδας των παιδιών τους. Σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 32 Δήμους της χώρας και στη συνέχεια θα υλοποιηθεί σε όλη την Επικράτεια.

 

Για την εφαρμογή του προγράμματος, άνοιξε σχετική  πλατφόρμα προκειμένου να εγγραφούν όσες και όσοι επιθυμούν να πιστοποιηθούν για να απασχοληθούν ως επιμελήτριες και επιμελητές στο πλαίσιο του προγράμματος. Η Κυβέρνησή μας  εφαρμόζει και στην Ελλάδα ό,τι πιο καινοτόμο και πρωτοποριακό μπορεί να υπάρξει για τη στήριξη των νέων ανθρώπων και κυρίως για τη στήριξη των νέων ζευγαριών. 

Επίσημη έναρξη εργασιών της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρας-Πύργου


Ο Πρωθυπουργός -όπως γνωρίζετε- παραβρέθηκε σήμερα στην επίσημη έναρξη των εργασιών του αυτοκινητόδρομου Πάτρας-Πύργου. Μετά από  σχεδόν 3 χρόνια συστηματικής και μεθοδικής δουλειάς το έργο υλοποιείται και το σημαντικότερο θα ολοκληρωθεί. Για να γίνει αυτό, έπρεπε η Κυβέρνησή μας να ξεμπλοκάρει ένα έργο κατακερματισμένο στο οποίο καθρεφτίζεται όλος ο ερασιτεχνισμός, αλλά και οι πρωτοφανείς σκοπιμότητες της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.  Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για την μεγάλη προσπάθεια που έγινε για να αντιμετωπιστούν οι αμέτρητες  στρεβλώσεις που μας κληροδότησε η προηγούμενη κατάσταση. 


Μόνο και μόνο το γεγονός ότι χρειάστηκε η έγκριση τριών γενικών διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να ξεμπλοκάρει το έργο, αρκεί για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της προσπάθειας που κατεβλήθη προσωπικά από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον Υπουργό, κ. Καραμανλή, τον Υφυπουργό, τον κ. Καραγιάννη και τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου για να μπορέσει το έργο να ξεκινήσει. Η απόφαση της Κυβέρνησής μας να κινηθεί, με τον τρόπο που κινήθηκε για να ξεκινήσει το έργο, δικαιώθηκε. Οι πολίτες σε λίγο καιρό θα έχουν προς χρήση τους ένα ασφαλές οδικό δίκτυο. Η εξέλιξη αυτή για ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό και ιδιαίτερα   για τους ανθρώπους της Αχαΐας και της  Ηλείας αποτελεί μια ακόμη χαρακτηριστική απόδειξη για το τι αποτέλεσμα μπορεί να φέρει μια αποτελεσματική και σοβαρή διακυβέρνηση  που οι προτεραιότητές της είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια, οι μικροδιευθετήσεις.


Logistics Park στο Θριάσιο 


Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση, ύστερα από συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες, κατάφερε να ξεμπλοκάρει ένα ακόμη έργο που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε κολλημένο, προβληματικό και υπό αμφισβήτηση. Πρόκειται για την ανάπτυξη του Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου στο Θριάσιο, δηλαδή του πρώτου Logistics Park στην Ελλάδα που μπαίνει σε νέες ράγες μετά την υπογραφή χθες της τροποποίησης της σύμβασης παραχώρησης από τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, τον κ. Καραμανλή και Οικονομικών, τον κ.  Σταϊκούρα.


Το έργο υπηρετεί τον κεντρικό στρατηγικό στόχο της Ελλάδας να γίνουμε διεθνής κόμβος logistics, γεγονός με τεράστια οικονομική και γεωπολιτική σημασία, ειδικά σε εποχές κρίσεων για την εφοδιαστική αλυσίδα, όπως είναι αυτή που βιώνουμε στις μέρες μας.  Η σημαντικότερη καινοτομία του  είναι η διασύνδεσή του με όλα τα δίκτυα μεταφοράς: Το λιμάνι του Πειραιά, το λιμάνι της Ελευσίνας, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Η συνολική επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία 3.000 έως 5.000 νέων θέσεων εργασίας. 

Έρευνα Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ως προς την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην ελληνική Επικράτεια 


Η έρευνα  ξεκίνησε στις 15 Νοεμβρίου 2021 και ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου 2022, με αντικείμενο ελέγχου τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην ελληνική Επικράτεια από τα αρμόδια εθνικά όργανα. Έναυσμα αποτέλεσε δημοσίευμα της ειδησεογραφικής πλατφόρμας «Light House Reports» και διάφοροι ισχυρισμοί  για ενέργειες άτυπων αναγκαστικών επιστροφών -επαναπροωθήσεων- παράτυπων μεταναστών από ομάδες μασκοφόρων. 


Πραγματοποιήθηκε έρευνα που αφορούσε στην επιχειρησιακή δράση των αρμόδιων εθνικών οργάνων σχετικά με την επιτήρηση των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων της χώρας, με ταυτόχρονη αποτύπωση της άποψης των τοπικών κοινωνιών ως προς τον τρόπο διαχείρισης των παράτυπων μεταναστευτικών ροών από τα όργανα αυτά. Διερευνήθηκαν ενδελεχώς τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα -όλοι οι ισχυρισμοί- περί επαναπροωθήσεων, στη βάση ενός δομημένου προγράμματος ελέγχου, που εκπονήθηκε κατόπιν μελέτης του εθνικού, αλλά και ενωσιακού δικαίου και διεθνούς νομικού πλαισίου. Αξιολογήθηκαν όλες οι πληροφορίες και όλοι οι ισχυρισμοί.  

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες επισκέψεις και αυτοψίες σε κρίσιμα σημεία άσκησης πολιτικής φύλαξης των συνόρων και διενεργήθηκαν συνεντεύξεις-εξετάσεις ένστολων, κατοίκων και φιλοξενούμενων σε νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου (Μυτιλήνη - Σάμος- Κως - Ρόδος - Καστελλόριζο - Σύμη), καθώς και σε πόλεις του Νομού Έβρου (Αλεξανδρούπολη - Ορεστιάδα - Διδυμότειχο).


Για τη διερεύνηση των ισχυρισμών περί επαναπροωθήσεων στη χώρα μας και τη συλλογή στοιχείων τεκμηρίωσης των αναφερομένων στο δημοσίευμα και όλων των ισχυρισμών που σας προανέφερα, το κλιμάκιο ελέγχου προέβη σε επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να αναζητηθεί και να προσκομιστεί αξιοποιήσιμο ελεγκτικό υλικό τεκμηρίωσης και, στη συνέχεια, σε μακροσκοπική και εργαστηριακή εξέταση των χορηγηθέντων στοιχείων να βγουν τα αντίστοιχα συμπεράσματα. Υπήρξε συνδρομή  της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να διακριβωθεί η γνησιότητα και η αυθεντικότητα του υλικού.

Από το σύνολο των μαρτυριών και των λοιπών δεδομένων-στοιχείων, που λήφθηκαν υπόψη στην έρευνα, διαπιστώθηκε η εφαρμογή μιας δομημένης ροής διαδικασίας ενταγμένης σε ένα αυστηρό πρωτόκολλο ενεργειών και συντονισμένων δράσεων, που αποτελούν το πλαίσιο δραστηριοποίησης των αρμόδιων Αρχών.  Μετά  την ολοκλήρωση του ελεγκτικού προγράμματος και των εργαστηριακών εξετάσεων του σχετικού υλικού, δεν προέκυψαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις καταγγελίες και τους ισχυρισμούς που κατά καιρούς είχαν διατυπωθεί περί αναγκαστικών επαναπροωθήσεων.


Και τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, αναδεικνύουν ότι η χώρα μας εφαρμόζει μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, με σεβασμό στους ελληνικούς νόμους, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, με σωστή φύλαξη των ελληνικών και των ευρωπαϊκών συνόρων και φυσικά με ανθρωπισμό και σεβασμό στα άτομα. 


Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΣΩΤ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Προχθές ο Πρωθυπουργός στο Φόρουμ του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» άνοιξε για πρώτη φορά το ζήτημα των Κυβερνήσεων συνεργασίας, ενώ το προηγούμενο διάστημα θα λέγαμε ότι κινούνταν περισσότερο στο δίλημμα μονοκομματική Κυβέρνηση, Κυβέρνηση, δηλαδή, Νέα Δημοκρατία ή αλλιώς περιπέτειες. Από τη στιγμή που ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα δώσει «σωσίβιο» στη Νέα Δημοκρατία σε περίπτωση σχηματισμού Κυβέρνησης συνεργασίας, πού θα αναζητήσετε εσείς, σε ποιες πολιτικές δυνάμεις θα αναζητήσετε συνεργασία;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δύο πράγματα χαρακτηρίζουν τον Πρωθυπουργό. Το πρώτο είναι ο σεβασμός του στους θεσμούς. Για αυτό και έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους -και το επανέλαβε και πρόσφατα, προχθές- ότι η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Και οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της Άνοιξης του 2023. Το δεύτερο που χαρακτηρίζει τον Πρωθυπουργό, αλλά και την άποψη της Παράταξής μας, είναι ότι η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις. Μια σταθερή Κυβέρνηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαντάς αποτελεσματικά έγκαιρα, γρήγορα στις κρίσεις που υπάρχουν και να έχει η χώρα συγκεκριμένη κατεύθυνση. Το καλύτερο μέσο επίτευξης σταθερών κυβερνήσεων είναι η αυτοδυναμία. Για αυτό, άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε από την αρχή το νόμο της απλής αναλογικής. Άσκησε σκληρή κριτική στο νόμο αυτό και άλλαξε τον εκλογικό νόμο, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει στο πρώτο κόμμα, πολλώ δε μάλλον όταν αυτό προηγείται με αρκετές μονάδες διαφορά από το δεύτερο και πολύ περισσότερες και από το τρίτο, να σχηματίσει μια Κυβέρνηση που θα εξασφαλίζει τη σταθερή διακυβέρνηση της χώρας για τους λόγους που σας περιέγραψα πριν. Προφανώς και παραμένουμε σε αυτά τα χαρακτηριστικά. Από εκεί και πέρα, ο κόσμος, οι πολίτες, είναι αυτοί που θα αξιολογήσουν τα γεγονότα, θα αποφασίσουν και θα διαμορφώσουν τις συνθήκες με τις οποίες η χώρα θα προχωρήσει. Απέχουμε από τις εκλογές παραπάνω από ένα χρόνο. Αυτή είναι μια συζήτηση που έχει σήμερα κάποια α’ χαρακτηριστικά. Είναι προφανές ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα αποκτήσει άλλα χαρακτηριστικά. Εκείνη την ώρα οι πολίτες θα έχουν μπροστά τους μία κρίσιμη μάζα γεγονότων για να κρίνουν, να συγκρίνουν και να διαλέξουν προς ποια κατεύθυνση πρέπει να πάει η χώρα.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να σας πάω στην οικονομία αν δεν έχετε αντίρρηση και να ρωτήσω, υπό το φως των νέων δεδομένων και του συνεχιζόμενου κύματος ανατιμήσεων σοβαρών στην αγορά στην ενέργεια και σε είδη πρώτης ανάγκης, αν η Κυβέρνηση μελετά πραγματικά μείωση Φ.Π.Α. σε ορισμένα τρόφιμα ή και μείωση του Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουμε ανακοινώσει μια δέσμη μέτρων. Μόλις χθες ψηφίστηκε η τροπολογία για να υλοποιηθούν το αργότερο μέχρι την 21η Απριλίου μια σειρά από πολύ σημαντικές παρεμβάσεις στήριξης της ελληνικής κοινωνίας και δη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Όσο διαρκεί η κρίση, η Κυβέρνηση πάντοτε θα αξιοποιεί κάθε περιθώριο που υπάρχει, κάθε δυνατότητα που υπάρχει, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή δεν θα δημιουργεί ευρύτερα προβλήματα στην πορεία της ελληνικής οικονομίας για να σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων και να μετριάσει τις συνέπειες της κρίσης. Έχουμε εξηγήσει αναλυτικά, πολύ πρόσφατα -και ο Πρωθυπουργός- γιατί δεν έχει προκριθεί η μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας ή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε αυτήν την τιτάνια προσπάθεια που κάνουμε για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης. Είμαστε εδώ. Κάθε περιθώριο που υπάρχει και κάθε εφαρμόσιμη ιδέα που μπορεί να έχει το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο μετριασμό των συνεπειών της ακρίβειας για την ελληνική κοινωνία, η Κυβέρνηση θα την αξιοποιήσει.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω λίγο το σχόλιό σας για τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κούλογλου, ο οποίος επί της ουσίας σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες, ζήτησε να οργανωθεί ένα νέο κίνημα «Δεν Πληρώνω» κατ’ αντιστοιχία αυτού που είχε λειτουργήσει, αν μου επιτρέπετε την έκφραση, το 2011 με τα διόδια και άλλες περιπτώσεις. Αναφέρω χαρακτηριστικά ένα απόσπασμα, ότι «θα έπρεπε να οργανωθεί ένα κίνημα “Δεν Πληρώνω”, νομικά υποστηριγμένο από δικηγόρους, οι οποίοι να κοιτάξουν ξεχωριστά την κάθε σύμβαση και να υπάρξουν συνολικές προσφυγές». Αναφέρεται στους λογαριασμούς τους ρεύματος και της ενέργειας. Ένα σχόλιο για αυτό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν μου κάνει καμία εντύπωση. Όπως ο κ. Τσίπρας, έτσι και ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδιος και απαράλλαχτος με τον ΣΥΡΙΖΑ που ζήσαμε την περασμένη δεκαετία. Κατασκευή μύθων, λαγοί από το καπέλο, επικίνδυνες για την πορεία της χώρας συνταγές, ανεφάρμοστες εν πολλοίς, σε μια περίοδο και σε μια στιγμή που χρειάζεται σοβαρότητα, που χρειάζονται εφαρμόσιμες ιδέες, που χρειάζεται μετρημένη πολιτική, για να αντιμετωπίσουμε μαζί με την κοινωνία αυτές τις τεράστιες δυσκολίες που φέρνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Θα έρθω στη χθεσινή δημοσκόπηση της MRB για το «Newsbomb.gr». Εξεδόθη μια ανακοίνωση από τη Νέα Δημοκρατία, που λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -ο οποίος λέει ότι η δημοσκόπηση υποστηρίζει και δείχνει ραγδαία φθορά της Κυβέρνησης- αποκρύπτει ένα εύρημα που είναι η πρόθεση ψήφου. Τι απαντάτε στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ, που λέει ότι η Κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και κυρίως στη δημοσκόπηση της MRB, δείχνει ότι δέχεται πλήγμα από την ακρίβεια και μάλιστα σημαντικό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κρατάω δύο πράγματα. Πρώτον, κατ’ αρχάς, ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να αποδέχεται τις δημοσκοπήσεις. Άρα, θα έχουμε μια βάση να συζητάμε. Δεύτερον, πρώτη φορά βλέπω κόμμα Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,  μετά από 2,5-3 χρόνια διακυβέρνησης, και μάλιστα σε ένα τέτοιου είδους περιβάλλον, να πανηγυρίζει που η διαφορά από διψήφια έγινε μονοψήφια.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Με αφορμή την υπόθεση του Σαϊντού που εύχομαι και ελπίζω να μείνει στην Ελλάδα χάρη στην προσπάθεια των συμμαθητών του και των καθηγητών του, δεν πρέπει η Κυβέρνηση να ξαναδεί συνολικά τη νομοθεσία; Υπάρχουν και άλλα παιδιά όπως ο Σαϊντού. Δεν έχουν και εκείνα δικαίωμα να μείνουν στη χώρα που έχουν διαλέξει ως νέα τους Πατρίδα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα συμπλήρωνα στην προσπάθεια των συμμαθητών και των καθηγητών του και της ελληνικής Πολιτείας συνολικά, που έχει γίνει και σε αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων τέτοιων παιδιών και έρχεται να συμπληρώσει ένα πλαίσιο, το οποίο είναι επαρκές και λειτουργεί.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Θέλω να επανέλθω λίγο στο θέμα των συνεργασιών. Προσπαθώ να καταλάβω, γιατί το άνοιξε ο Πρωθυπουργός, υπό την άποψη ότι με το ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει πει ο κ. Μητσοτάκης, υπάρχει πολιτισμική, ηθική άβυσσος που χωρίζει τις δύο πλευρές. Και τώρα βλέπουμε και τον κ. Ανδρουλάκη να απορρίπτει αυτή τη συνεργασία με το κόμμα σας, τη θεωρεί ως ένα «σωσίβιο», στο οποίο προσπαθείτε να πιαστείτε. Με ποιους θα μπορούσε η Νέα Δημοκρατία να συζητήσει, με το δεδομένο ότι αποδώσατε τον κ. Ανδρουλάκη και αυτόν στην κεντροαριστερή πολυκατοικία, χθες;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Νέα Δημοκρατία δεν αναζητεί «σωσίβια». Η Νέα Δημοκρατία αναζητεί την εμπιστοσύνη των πολιτών και με αυτοπεποίθηση θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη αυτή στο τέλος της τετραετίας. Κι αυτό έχοντας να επιδείξει αφενός πώς διαχειριστήκαμε αυτές τις πρωτόγνωρες κρίσεις και αφετέρου πώς διαχειρίστηκαν μικρότερου βεληνεκούς, κρίσεις που είχαν δημιουργήσει μέσα στη χώρα άλλες καταστάσεις, σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας και των Ελλήνων πολιτών. Και βέβαια, τι δρόμο έχουμε ανοίξει για τη χώρα, με μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που μέρα με τη μέρα κάνουν καλύτερη τη ζωή των Ελλήνων πολιτών και δημιουργούν όρους και προϋποθέσεις, έτσι ώστε η χώρα μας να είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, να υπάρχει ανάπτυξη και το μέρισμα της ανάπτυξης να γυρίζει στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Είπαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η χώρα χρειάζεται σταθερή διακυβέρνηση. Και καλύτερος τρόπος για τη σταθερή διακυβέρνηση είναι η αυτοδυναμία. Μια αυτοδυναμία που δεν σημαίνει ότι επειδή θα είναι Κυβέρνηση ενός κόμματος, δεν θα ενσωματώνει ευρύτερες αντιλήψεις και ευρύτερες απόψεις. Αυτό, άλλωστε, το κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Από εκεί και πέρα, οι πολίτες είναι αυτοί που αποφασίζουν. Και πάντως, με κάποιο τρόπο, η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί. Τώρα, αν ορισμένοι διακατέχονται από σκέψεις που έχουν αναφορά σε τίτλους και σε τύπους και σε κορώνες άλλων εποχών και δεν θέλουν να δουν τη μεγάλη εικόνα ή, εν πάση περιπτώσει, έχουν πάρει τις αποφάσεις τους, αλλά δεν θέλουν να τις ανακοινώσουν, είναι δικό τους ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση, ο κόσμος και οι πολίτες είναι αυτοί που θα κρίνουν. Το διακύβευμα από τη δική μας πλευρά για τη χώρα, είναι ότι χρειάζεται σταθερή Κυβέρνηση, που να παίρνει γρήγορα αποφάσεις, που να έχει ξεκάθαρη άποψη για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα σε ένα κόσμο με μεγάλες προκλήσεις και με γενικευμένη αστάθεια, που να εξασφαλίζει διάρκεια και αποτελεσματικότητα. Υποστηρίζαμε και εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι η αυτοδυναμία είναι το καλύτερο μέσο για την επίτευξη των στόχων αυτών. Από εκεί και πέρα, η κοινωνία είναι αυτή που κρίνει και σε κάθε περίπτωση η χώρα πάντοτε πρέπει να κυβερνηθεί.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Συνέχεια στο θέμα περί συνεργασιών. Φαντάζομαι έχετε ακούσει και έχετε διαβάσει τα σενάρια που κυκλοφορούν ότι ενδεχομένως ανάλογα και με τα ποσοστά που θα πάρουν τα κόμματα στις επόμενες εκλογές, ο κ. Ανδρουλάκης να έθετε έναν όρο, συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά με άλλον Πρωθυπουργό. Μήπως αυτά τα σενάρια θέλησε να κάψει ο κ. Μητσοτάκης;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουμε μέχρι τις εκλογές ένα χρόνο και κάτι μήνες και είναι σίγουρο ότι το τοπίο και οι συνθήκες στις οποίες θα διεξαχθεί η προεκλογική περίοδος θα είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που είναι σήμερα. Πολλά από τα πράγματα που ακούγονται και συζητιούνται σήμερα, ενδεχομένως να είναι εντελώς άνευ αντικειμένου εκείνη την περίοδο. Οπότε, κάνετε υπομονή. Θα τα δούμε τότε.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Στα μέτρα που αναφερθήκατε πριν και τα οποία επεξεργάστηκε στη χθεσινή της σύσκεψη η ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, διευκρινιστικά να ρωτήσω, μιλήσατε για πλήρη επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων ή την εκ περιτροπής λειτουργία και την ένταξή τους σποραδικά, ανάλογα με τις ανάγκες;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ανάλογα με τις ανάγκες και τις οδηγίες που δίνει ο διαχειριστής, όπως γίνεται και τώρα.

Σας ευχαριστώ.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου