Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Δευτέρα 18 Μαρτίου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα ....Ανοιχτό το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού....

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Ο πιο …. αδύναμος κρίκος - του Νίκου Δρόλαπα


 Ποιός το περίμενε ότι η Φωκίδα θα βρισκόταν σε αυτή τη κατάσταση, γιατί , όχι μόνο δεν μπήκε λίθος επί λίθου όλα αυτά τα χρόνια, αλλά, γιατί έχασε και αυτά που είχε......

Εξανεμίσθηκαν οι τεράστιες  περιουσίες των Κληροδοτημάτων της Άμφισσας από διαπιστωμένες τελεσίδικα πράξεις κακής διαχείρισης, σύμφωνα με το από 2016 Πόρισμα των αρμόδιων Ελεγκτικών Αρχών, που οριστικοποιήθηκε αρμοδίως την 9-5-2017.

     Με το Πόρισμα αυτό,  επιβάλλεται ο Καταλογισμός των ζημιών που υπέστη το Ίδρυμα του Γηροκομείου εις βάρος των μελών των Διαχειριστικών Επιτροπών, οι οποίες ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 2.600.000 ευρώ ( κατά περίπτωση :  2.258.657  + 292.546  + 48.209  ευρώ ) .      

     Από την ημερομηνία αυτή ( 9-5-2017  ) μέχρι την 18-07-2019  η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας δεν προέβη σε κάποια ενέργεια για τον Καταλογισμό των σχετικών ευθυνών. 

     Την 18-7-2019, το Συμβούλιο Κοινωφελών Περιουσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης συνεδρίασε για λήψη Γνωμοδότησης για τους Καταλογισμούς ευθυνών, με πρώτη κίνηση, την άμεση παραπομπή του Πορίσματος για διενέργεια συμπληρωματικού ελέγχου προς επιμερισμό των ποσών 2.258.657,04 ευρώ και 48209,19 ευρώ προς την Ελεγκτική Ομάδα που συνέταξε το Πόρισμα.

     Έκρινε δε ομοφώνως --  ( και όλως βιαστικά και επιλεκτικά υπέρ συγκεκριμένου προσώπου )  --,  ότι δεν πρέπει να καταλογισθεί το δεύτερο κατά σειρά ποσό των 292.546 ευρώ  ( από τον τελεσίδικο καταλογισμό),  παρά το γεγονός ότι αυτό αφορούσε το σοβαρότατο ζήτημα της -- εσκεμμένης ή μη -- παράλειψης της καταγγελίας των συμβάσεων των προκλητικά υπεράριθμων εργαζομένων, όταν πλέον είχε κλείσει το χρεωκοπημένο Ίδρυμα του Γηροκομείου και είχε ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του.

     Και τούτο, χωρίς να αιτιολογεί τη κρίση του, περιοριζόμενο σε μια αναφορά ότι  τάχα δεν υπήρξε δόλος…!.  Βέβαια, η απόφαση αυτή ερμηνεύεται ότι για τα δύο συνοδά ποσά του Πορίσματος στοιχειοθετείται και δόλος. Οπότε ευλόγως διατυπώνεται το ερώτημα : γιατί άραγε δεν προχώρησε το Συμβούλιο στον Καταλογισμό, έστω αυτών των ποσών, σε βάρος των υπευθύνων ; Τα μέλη του Συμβουλίου αποφασίζουν αυθαίρετα, κατά περίπτωση ;  έχουν το ανεξέλεγκτο ; Μήπως υπάρχουν πολιτικές πιέσεις ;

     Όμως, με την απάντησή της η ως άνω Ελεγκτική Ομάδα των Δημοσιονομικών Ελέγχων ενημέρωσε από το έτος 2020 το Συμβούλιο ότι δεν πρόκειται να γίνει συμπληρωματικός έλεγχος, καθόσον στο ως άνω Πόρισμα υπάρχουν ήδη τα στοιχεία, αφού παρατίθενται αναλυτικά οι Διοικήσεις του ελεγχόμενου φορέα ( Γηροκομείου ).

     Και ενώ η Αποκεντρωμένη Διοίκηση γνώριζε από τον Οκτώβριο του 2020 ότι δεν επρόκειτο να γίνει συμπληρωματικός έλεγχος δεν έπραξε τα νόμιμα, οι χρονοκαθυστερήσεις συνεχίζονται  και η γνωμοδότηση εκκρεμεί….επί πέντε έτη….!  για να φθάσουμε στο σημείο να διαδίδεται στην εμβρόντητη κοινωνία της Άμφισσας, η οποία ως θεατής παρακολουθεί τη κοινή περιουσία όλων των κατοίκων, τη περιουσία των Κληροδοτημάτων, να χάνεται…χωρίς να φταίει κανείς ….!!!!.

     Με συνεχή δημοσιεύματα της ημερήσιας εφημερίδας του νομού, με δημόσιες εμπεριστατωμένες παρεμβάσεις συμπολιτών μας, όπως του κ. Αργυρίου Δεδούση, ο οποίος με κύρια άρθρα του ερωτά την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και έμμεσα τους εμπλεκόμενους : « Θα μιλήσουμε ποτέ για τα 25.000.000 ευρώ της περιουσίας των Κληροδοτημάτων και ζητάει να δοθούν εξηγήσεις. Ρωτάει, τι εκποιήθηκε και τι έχει απομείνει. 

     Ζητάει κατάλογο με τα εκποιηθέντα ακίνητα της περιουσίας των Κληροδοτημάτων, τα ποσά εκποίησης, τις εισροές και εκροές των καταθέσεων από τα βιβλιάρια καταθέσεων.  Κάνει  ιδιαίτερη μνεία για ένα ποσό ανερχόμενο στα 1.000.000 ευρώ που απωλέσθη στο Χρηματιστήριο, προκειμένου τα στοιχεία αυτά να τα υποβάλλει στην Εισαγγελία Άμφισσας, ώστε να συσχετισθούν με την από 11-01-2019 μηνυτήρια αναφορά του, για την οποία δεν γνωρίζουμε ποία είναι η πορεία της επί τρία και πλέον έτη ». 

     Άλλος συμπολίτης μας, σε ενημερωτικό του σημείωμα σχετικά με τα Κληροδοτήματα αποκάλυψε από πηγές εκτός Φωκίδας ότι την απώλεια των περιουσιών των Κληροδοτημάτων την θεωρούν ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της περιοχής μας και είναι διαχρονικό.

     Με δεκάδες δημοσιεύματα έχω απευθύνει σωρεία ερωτημάτων για τα Κληροδοτήματα, τόσο προς την εποπτεύουσα Αρχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όσο και προς τα μέλη των Διαχειριστικών Επιτροπών, αλλά και προς όλους τους αιρετούς  Απάντηση δεν έχω λάβει.  Όλοι επιλέγουν τη σιωπή, ιδιαίτερα οι πολιτικοί του τόπου μας, ως να μην γνωρίζουν ότι όλες οι πράξεις τους ελέγχονται δημοσίως και ότι οφείλουν να απαντούν και να προβαίνουν σε απολογισμό.

     Συχνό είναι το φαινόμενο πολλοί συμπολίτες μας να αναζητούν επίλυση γενικότερων ζητημάτων από Βουλευτές άλλων νομών όπως συνέβη και με ερωτήσεις προς τη Βουλή για τις περιουσίες των Κληροδοτημάτων, ή  τον απωλεσθέντα επίσης Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Άμφισσας, θέματα για τα οποία επικρατεί άκρα σιωπή από τους εμπλεκόμενους, αλλά και από τον τοπικό Βουλευτή.

     Οι πολιτικοί όμως δεν εκλέγονται  για να είναι απλοί θεατές, να αρκούνται σε επισημάνσεις, να εκδίδουν ανούσια και χωρίς αντίκρισμα δελτία τύπου, όπως για το έντομο « πεταλουδίτσα » που προσβάλει το έλατο, αλλά να μάχονται για τα προβλήματα της περιοχής, να είναι κοντά στο πολίτη και να δημοσιοποιούν τα θέματα που ενδιαφέρουν τη τοπική κοινωνία  και να μη καταφεύγουν σε πολιτικές διώξεις πολιτών που επί χρόνια ασχολούνται με τα τοπικά ζητήματα, γιατί κρίνονται πολύ σοβαρά από τη θέση που λαμβάνουν στα διάφορα ζητήματα και κυρίως σε ότι αφορά τη διαφάνεια και την αντιμετώπισης της διαφθοράς.

     Απευθύνουν όλη την οργή τους στο πρόσωπό μου, δεν τους αρκεί ότι με την εκδικητικότητά τους αναγκάσθηκα να εγκαταλείψω το κύριο επάγγελμά μου αρκετά χρόνια ενωρίτερα.  Δεν χόρτασαν από τις επιθετικές ενέργειες κατά του μοναδικού ξενοδοχείου της πόλης. Το αποκλείουν ακόμη και από τις ενισχύσεις της πανδημίας, που δεν είναι ελεημοσύνη προς τη κοινωνία, ούτε παραχώρηση των τυρανίσκων  ηγεμόνων προς τους υπηκόους, αλλά υποχρέωση προς τον πολίτη.

     Όμως, οι μάσκες έπεσαν και οι διώξεις τους προσωποποιούνται. 

     Φαίνεται, πως δεν έμειναν  ικανοποιημένοι από την υποκίνηση άλλων προσώπων της εμπιστοσύνης τους να με μηνύουν με κατασκευασμένες κατηγορίες για τα δημοσιεύματά μου προκειμένου να με φιμώσουν.  Εμφανίζονται οι ίδιοι πλέον οι συμπράττοντες πολιτικά, ο πρώην Δήμαρχος κ. Αθ. Παναγιωτόπουλος ως Μηνυτής και ο Βουλευτής κ. Ιωαν. Μπούγας ως Μάρτυρας, όταν ο πρώτος εξ αυτών, αν και είναι συνυπαίτιος για την ως άνω διαπιστωθείσα  κακή διαχείριση του Ιδρύματος,  με καταμηνύει για συκοφαντική δυσφήμηση,  όταν όλα όσα έχω δημοσιεύσει είναι αληθή και η διαδικασία των Καταλογισμών είναι σε εξέλιξη. 

     Ξεκίνησαν για τα καλά φαίνεται οι πολιτικές δίκες και διώξεις.

     Όμως, γιατί μηνύει εμένα και όχι τους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών που διαπίστωσαν τη κακοδιαχείριση ;

     Εγώ τους φταίω επειδή δεν μπορούν να προωθήσουν τα προβλήματα του τόπου ;  

     ΑΝ απέτυχαν να προτεραιοποιήσουν τον αυτοκινητόδρομο Θερμοπυλών - Αντιρρίου και κατέληξαν στη κατασκευή του διαγώνιου επαρχιακού δρόμου ; 

     ΑΝ θυμήθηκαν τον καμένο Ελαιώνα της Άμφισσας δέκα χρόνια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά, χωρίς από το 2013 να κάμουν το παραμικρό, ούτε να ειπούν μία φράση γι΄αυτόν ;

     …… Αρκεί ένα δελτίο τύπου να καλύψει τα κενά και τις παραλείψεις τόσων χρόνων ;  Τα ίδια δεν έγιναν και με τον παραλίμνιο αγωγό του Μόρνου ;   

     Εγώ ευθύνομαι που εδώ και δέκα μήνες έχουν περιζώσει με ‘’οχυρωματικά έργα’’ το ΔΙΑΤΗΡΗΤΈΟ κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας, που οι συμπολίτες μας κουνάνε το κεφάλι τους για τις εγκαταλειμμένες εκσκαφές λόγω αρχαιοτήτων, για τις επιφανειακές αποχετεύσεις και παρ΄όλα αυτά να επιμένουν στην αποτυχημένη επιλογή του κ. Μπούγα, αντί να κατασκευασθούν, όχι το ένα, αλλά και τα δύο Ειδικά Σχολεία στο αγορασμένο οικόπεδο για το σκοπό αυτό ;

     Ήδη, πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια και αν γίνουν εκλογές τον Μάϊο ή Ιούνιο, όπως αναμένεται, θα τελειώσει η Βουλευτική θητεία του κ. Μπούγα και δεν θα έχει να παρουσιάσει κανένα έργο στο ενεργητικό του. 

     Όλα αυτά μπορούν να τα απαλύνουν οι συχνές επισκέψεις Υπουργών στη Φωκίδα για τη πολιτική στήριξη του κ Μπούγα ;   

     Κάπου αυτά,  παραπέμπουν στις αποτυχημένες απαντήσεις που προσδιορίζουν τον πιο … αδύναμο κρίκο…. ! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου