Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 σήμερα...Στις 12:00 η κηδεία της Αικατερίνης Νικ. Φούρλα, στην Πολύδροσο......

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

Πολίτες στο Προσκήνιο: Εγκαταστάσεις Φ/Β στην Δ.Ε. Γαλαξειδίου και Αιολικά πάρκα στην Οίτη στην Δ.Ε. Καλλιέων.

Στην Ημερήσια διάταξη της Επιτροπής ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ της Περιφέρειας υπήρχαν προς συζήτηση και ψήφιση 6 θέματα που αφορούσαν τον Δήμο ΔΕΛΦΩΝ.....

Τα 4 από τα θέματα ήταν για εγκαταστάσεις Φ/Β στην Δ.Ε. Γαλαξειδίου και τα 2 αφορούσαν Αιολικά πάρκα στην Οίτη στην Δ.Ε. Καλλιέων.
Κι ενώ ο Δήμος είχε ενημερωθεί σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την Περιφέρεια, της οποίας η Γραμματεία είχε αποστείλει προς δημοσίευση στην καθημερινή εφημερίδα ΩτΦ τα συγκεκριμένα αιτήματα για τις Άδειες που απαιτούνται, στην Δημοτική Κοινότητα Γαλαξιδίου στις 2/12/2021 έγινε συζήτηση και πάρθηκε Απόφαση για 2 Φ/Β τα οποία η Επιτροπή της Περιφέρειας είχε συζητήσει και εγκρίνει στις 21/10/2021!!! Ακριβώς πριν 42 ημέρες.
Στην συνέχεια την Απόφαση αυτή του Τοπικού την έφεραν στην Επ. Π.Ζ. του Δήμου ως κατεπείγον(!) θέμα για να πάρει με την σειρά της κι αυτή απόφαση.
Σε αυτήν την Ανακολουθία φυσικά λήψης των αποφάσεων, που ακόμα δεν έχουμε καταλάβει αν οι συμμετέχοντες τοπικοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχος, Δήμαρχος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας έχουν συνειδητοποιήσει, ή αν συνηδειτά επέλεξαν να ακολουθήσουν εμείς ως παράταξη δεν πήραμε μέρος. 
Για τον λόγο αυτό δεν συμμετείχαμε στην συνεδρίαση της Επ. Π. Ζ. και στείλαμε σχετικό υπόμνημα το οποίο και σας μεταβιβάζω.
Μετά από αυτή μας την ενέργεια ήρθε σε επαφή μαζί μας ο κος Αναγνωστόπουλος και συμφωνήσαμε να στείλουμε Αίτημα Αναβολής της συζήτησης των θεμάτων που αφορούν τον Δήμο μας στην Επιτροπή της Περιφέρειας το οποίο επίσης σας κοινοποιώ.
Στην συνεδρίαση της Επιτροπής έλαβα μέρος διαδικτυακά και τα θέματα πήραν αναβολή έως την επόμενη συνεδρίασή της στις 20/12 αναμένοντας για αυτά τις γνωμοδοτικές αποφάσεις, Τοπικών συμβουλίων, Επ. Π.Ζ. και Δήμου.
Αυτό που μπορούσαμε το κάναμε.
Σειρά των αρμόδιων Δημοτικών οργάνων. 

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ 2
-------------------------

Προς την                                                                                                              9-12-2021

Επιτροπή Ποιότητα Ζωής του Δήμου ΔΕΛΦΩΝ                                         


ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ 

Κε Πρόεδρε κες & κοι συνάδελφοι

Η παράταξή μας δεν θα συμμετάσχει στην σημερινή συζήτηση για το "κατεπείγον" θέμα που φέρνεται προς συζήτηση στην Ε.Π.Ζ. έπειτα και από την σχετική συζήτηση και Απόφαση που πήρε το Κοινοτικό συμβούλιο του Γαλαξιδίου γιατί:

1. Το θέμα που έρχεται προς συζήτηση και μάλιστα με τον χαρακτηρισμό κατεπείγον, συζητήθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας στις 21/10/2021. Εν ολίγοις  σε εμάς έρχεται να συζητηθεί "κατόπιν εορτής"

2. Αύριο στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας συζητούνται τέσσερεις (4) νέες διαφορετικές θέσεις εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών (Φ/Β) συστημάτων πάλι στην περιοχή της Κοινότητας Γαλαξιδίου. Επ' αυτού του θέματος έπρεπε επίσης το Κοινοτικό συμβούλιο Γαλαξιδίου η Ε.Π.Ζ. του Δήμου και στην συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο να έχουν πάρει αποφάσεις. Το θέμα αυτό δεν το έφερε έγκαιρα να συζητηθεί και να πάρουμε απόφαση η Δημοτική Αρχή. Είμαστε λοιπόν εκπρόθεσμοι αναντίρρητα και εδώ.

3. Με σχετικά διαβιβαστικά η Δημοτική Αρχή ήταν ενήμερη έγκαιρα από την αρμόδια Επιτροπή της Περιφέρειας. Άρα είναι πολιτική της απόφαση που δεν συζητήθηκαν έγκαιρα τα θέματα αυτά από την Κοινότητα Γαλαξιδίου, την Ε.Π.Ζ. και το Δ.Σ.

Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε προσχηματική (στάχτη στα μάτια) την όλη διαδικασία και συζήτηση και πολιτικό ελιγμό της Δημοτικής Αρχής για να διαφύγει έντεχνα να αναλάβει ουσιαστικές ευθύνες και δράση απέναντι στις εγκαταστάσεις αυτές.

Εξάλλου δεν μπορείς επιλεκτικά αλλού στον Δήμο σου να δέχεσαι την εγκατάσταση των Φ/Β και άλλων ΑΠΕ και αλλού "για τα μάτια του κόσμου", να αρνείσαι την τοποθέτησή σου επειδή ΔΕΝ σου αρέσει να τοποθετηθούν εκεί.

Η ΚΑΘΑΡΗ θέση μας είναι:

Για την τοποθέτηση στον Δήμο μας Φ/Β, Ανεμογεννητριών, Υδροηλεκτρικών και κάθε εγκατάστασης που την έχουν βαφτίσει ΑΠΕ στα πλαίσια του ορισμού της Πράσινης Ενέργειας να λαμβάνονται υπόψη, Α) Τα Διαχειριστικά Σχέδια των περιοχών NATURA, Β) Τα Διαχειριστικά Σχέδια Βοσκήσιμων Γαιών και Γ) Το σύστημα του Υδρολογικού Κύκλου της περιοχής, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ και σε κάθε περίπτωση ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΛΕΣ οι ΔΙΑΔΙΑΚΑΣΙΕΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ και ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ έως ότου Οριστικοποιηθεί το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο.


Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Μέγκος Παναγιώτης 

Μπάκας Δημήτρης 

Λάμπρος Φωτόπουλος 

    

--------------------------------------

Προς τον

Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης 

της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, 

Αντιπεριφερειάρχη 

κο ΗΛΙΑ ΚΥΡΜΑΝΙΔΗ

email: epitrop_perival@pste.gov.gr

 

Κε Πρόεδρε

Αύριο στην τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας τα θέματα 11ο, 12ο, 13ο, 14ο, 24ο  & 25ο, της ημερήσιας διάταξης αφορούν τον Δήμο Δελφών τα οποία έχετε δημοσιοποιήσει το προηγούμενο διάστημα και κοινοποιήσει έγκαιρα στο Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας.

Παρ' όλα αυτά η Δημοτική Αρχή του Δήμου μας δεν ενημέρωσε έγκαιρα ούτε το Δημοτικό Κοινοτικό Συμβούλιο Γαλαξιδίου, ούτε το Κοινοτικό Συμβούλιο Μαυρολιθαρίου, ούτε την Επ.Π.Ζ. του Δήμου μας, ούτε στην συνέχεια το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο, να πάρουν θέση και να εκφράσουν την γνώμη τους για τα συγκεκριμένα θέματα τα οποία έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στην Τοπική Κοινωνία και όχι μόνο. Διότι στην περίπτωση της πραγμάτωσης των εγκαταστάσεων αυτών, το Περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους από κάθε άποψη θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα. Υπανάπτυξης Οικονομικής, στην Αρχιτεκτονική του Περιβάλλοντος, στην επίδραση των Γαιών, στον Υδρολογικό κύκλο, στον Πρωτογενή Παραγωγικό τομέα και σε άλλα πολλά.

Για τους παραπάνω λόγους Αιτούμαστε:

-Να αναβάλετε την συζήτηση των θεμάτων αυτών, ώστε να μπορέσουμε ως τοπική κοινωνία και Δήμος να σας εκφράσουμε τεκμηριωμένα την απόφαση που θα λάβουμε σε ένα τόσο σοβαρό πολιτικό θέμα. 

-Να μας στείλε τε την ηλεκτρονική διεύθυνση ώστε να επικοινωνήσουμε διαδικτυακά με την επιτροπή σας για να στηρίξουμε το αίτημά μας αυτό.

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ 2

1ο Η Απόφαση της Κοινότητας Γαλαξιδίου 6/12/2021 για Φ/Β για τα οποία αποφασίζει ΟΜΟΦΩΝΑ πως είναι ενάντια στην τοποθέτησή τους, αλλά η Επιτροπή σας έχει προγενέστερα Υπερψηφίσει, 

2ο Σύγκλιση Κατεπείγουσα της Επ.Π.Ζ. του Δήμου Δελφών στις 9/12/2021 για το ίδιο θέμα!!! 

 

Οι Αιτούντες

Επικεφαλής των παρατάξεων 

Δημοτικοί σύμβουλοι

 

Λουκάς Αναγνωστόπουλος

emal: delfikon@hotmail.com

τηλ: 6945630105

της δημ. Παράταξης «ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ»

 

Παναγιώτης Μέγκος

email: pmegos@gmail.com

τηλ: 6932216145

της δημ. Παράταξης «ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου