Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ - Η τελευταία προβολή για το καλοκαίρι 2021

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου στις 9.15μμ

«Το βιβλιοπωλείο της κ. Γκριν» της Ιζαμπέλ Κοϊξέ 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ

Η τελευταία προβολή για το καλοκαίρι 2021....

«Κανείς δεν είναι μόνος ανάμεσα στα βιβλία» Η ιστορία υπέρβασης των ορίων που βάζει μια μικρή, συντηρητική κοινωνία από μια απλή και θαρραλέα γυναίκα   

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Έμιλι Μόρτιμερ, Μπιλ Νάι, Πατρίσια Κλάρκσον και στην αφήγηση η μεγάλη Τζούλι Κρίστι

Το trailer της ταινίας https://www.youtube.com/watch?v=xX1-eIndYTI

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η Φλόρενς Γκριν (Έμιλυ Μόρτιμερ), μια νεαρή γυναίκα που έχει χάσει τον άντρα της στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, αποφασίζει να πραγματοποιήσει ένα όνειρο ζωής, να ανοίξει το δικό της βιβλιοπωλείο στην επαρχιακή, αγγλική πόλη Χάρντμπορο σε ένα παλιό, εγκαταλειμμένο κτίριο που είναι γνωστό ως «The Old House». Η απόφασή της έχει συνέπειες. Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και η επαρχιακή Αγγλία δεν είναι ακόμη έτοιμη να δεχθεί αιρετικά βιβλία-αριστουργήματα της εποχής, όπως η «Λολίτα» του Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ ή το «Φαρενάιτ 451» του Ρέι Μπράντμπερι

Η πιο επιφανής κάτοικος της πόλης, Βάιολετ Γκάμαρτ (Πατρίτσια Κλάρκσον), είχε άλλα σχέδια για το κτίριο αυτό και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να καταστρέψει το όνειρο της Φλόρενς.

Βασισμένο στο  ομώνυμο κλασσικό βιβλίο  της Πενέλοπε Φιτζέραλντ, η ταινία απέσπασε 7 βραβεία Γκόγια (τα ισπανικά Όσκαρ) συμπεριλαμβανομένων αυτών της Καλύτερης Ταινίας και της Καλύτερης Σκηνοθεσίας και επίσης συμμετείχε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΡΙΑΣ ΙΖΑΜΠΕΛ ΚΟΙΞΕΤ

«Τα βιβλία είναι το παρελθόν, είναι το παρόν, είναι το μέλλον μας! Είναι καθρέφτες άλλων ζωών, που όμως μιλούν επίσης για τις δικές μας ζωές. Ανοίγουν πόρτες προς τον κόσμο. Ενθουσιάστηκα όταν διάβασα το μπεστ σέλερ της Πενέλοπε Φιτζέραλντ. Αυτή η φράση, «κανείς δεν νιώθει μόνος ανάμεσα στα βιβλία», λέει τόσα πολλά για μένα, νομίζω από εκεί ξεκίνησα να κάνω την ταινία. Θαυμάζω γυναίκες σαν την κυρία Γκριν: μέσα από την απλότητα και την οικειότητά τους, πηγάζει ένας αξιοθαύμαστος ηρωισμός. Ήθελα να κάνω μια ταινία για την ελπίδα και την προσπάθεια και για τα εμπόδια που έχουν να αντιμετωπίσουν οι δύο αυτές έννοιες για να επικρατήσουν. Ο σπόρος που φυτεύει αυτή η γυναίκα στη μίζερη κοινωνία που την «κλωτσά» θα πιάσει. Και κάποια στιγμή άνθη θα φυτρώσουν μέσα στα παράσιτα». 

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

«Πιστή διασκευή της ημιαυτοβιογραφικής νουβέλας της Πενέλοπι Φιτζέραλντ, η ταινία μας μεταφέρει στην ανατολική Αγγλία το 1959. Η ματιά της Κοϊξέτ είναι σφαιρική, χωρίς να στέκεται σε λεπτομέρειες που ίσως απασχολούσαν κάποιον Βρετανό σκηνοθέτη. Ωστόσο, έχει συλλάβει το νοσηρό κλίμα της άχρονης κάστας που μαστίζει τη συγκεκριμένη κοινωνία. Σημαντικός ο ρόλος του ερημίτη μεγαλοαστού αλλά καλλιεργημένου βιβλιολάτρη που ερμηνεύει έξοχα με κομψότητα και γοητεία ο Μπιλ Νάι. Σε ρόλο αφηγήτριας η πρωταγωνίστρια της κινηματογραφικής μεταφοράς του «Fahrenheit 451» Τζούλι Κρίστι.» (Θ. Κουτσογιαννόπουλος, lifo.gr) 

 «Το ανθρωποκεντρικό σινεμά της Ιζαμπέλ Κοϊξέτ αυτή τη φορά ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και τις ανατολικές ακτές της Βρετανίας. Ένα βιβλιοπωλείο λειτουργεί αποκλειστικά ως παράδειγμα θάρρους στη μικρή και όχι πολύ φιλόξενη πόλη Χάρντμποροου, εκεί όπου το διάβασμα δεν εκτιμάται ιδιαίτερα. Η Κοϊξέτ διατηρεί την ηρεμία του μυθιστορήματος της Πενέλοπε Φιτζέραλντ, στο οποίο βασίζεται, με τα γαλήνια τοπία της επαρχιακής Αγγλίας και τις ταιριαστές στην περίπτωση μουσικές συνθέσεις του Αλσόνσο ντε Βιλαγιόνγκα. (Τ. Μελεμενίδης, cinemagazine.gr)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου